Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ξεπούλημα των πάντων

Στην εποχή των άγριων ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος των πάντων, να υπενθυμίσουμε το ανέκδοτο, σύμφωνα με το οποίο: Συνεδριάζει το Κογκλάβιο των Καρδιναλίων, με επικεφαλής τον Πάπα. Κάθε τόσο πηγαινοέρχεται ο γραμματικός του και κάτι του λέει στο αυτί. Εκείνος αναψοκοκκινίζει και του απαντά αρνητικά. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, οπότε ένας καρδινάλιος τον ρωτάει για τους λόγους του εκνευρισμού του.

- Γιατί, λέει, μας προσφέρουν εκατό εκατομμύρια δολάρια. Κι εγώ απορρίπτω την προσφορά.

- Και γιατί δεν τα παίρνουμε, απορεί το Κογκλάβιο.

- Γιατί κατά τις λειτουργίες και τα δοξαστικά, στη θέση του «αμήν» θέλουν να ψέλνουμε το «Μπλακ Κόμπανι», διαφημίζοντας ένα γιγάντιο μονοπωλιακό συγκρότημα.

Το ανέκδοτο παραπέμπει και στην ελληνική πραγματικότητα, όταν, κάποτε, έγινε πρόταση να τοποθετηθεί φωτεινή διαφήμιση στον Παρθενώνα -και άλλοτε πάλι- να εγκατασταθεί στην πρόσβαση προς την Ακρόπολη νυκτερινό κέντρο, γυμνικών επιδείξεων, με τη δικαιολόγηση ότι και στους αρχαίους ναούς «λειτουργούσαν» και... ιέρειες της Πανδήμου Αφροδίτης!

Η ασυδοσία του καπιταλιστικού κεφαλαίου δεν αφήνει τίποτα όρθιο και τίποτα ανεκμετάλλευτο. Ετσι, για παράδειγμα, οργανώνονται δεξιώσεις στο Λονδίνο, στην αίθουσα όπου «φιλοξενούνται» τα αρχαία μάρμαρα του Παρθενώνα. Δε φτάνει, δηλαδή που τα λεηλάτησαν, τα ραντίζουν από πάνω με σαμπάνια, κλείνοντας στις συναθροίσεις αυτές, τις μεγάλες μπίζνες.

Ετσι, λοιπόν, σε περίοδο ασυδοσίας των αγορών και παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου ξεπουλιούνται - ιδιωτικοποιούνται τα πάντα: Αεροδρόμια, λιμάνια, διώρυγες, αιγιαλός, νησάκια, επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας, ακόμα και τα χιλιόμετρα μεταφοράς της ολυμπιακής φλόγας και: «όσα εν τη γη πάνω, εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης».

Περισσότερο όμως απ' όλα, ξεπουλιούνται τα δικαιώματα στη ζωή και καταδιώκονται «όσοι θέλουν ν' αλλάξουν τον κόσμο».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ