Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα στηρίξουμε ψηφοδέλτια με καταξιωμένους αγωνιστές

Στην Πάτρα και στον Πύργο βρέθηκε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας, δεν μπορούν να λυθούν χωρίς ενωτικούς, οργανωμένους και οξυμένους αγώνες, τόνισε χτες στους εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Πάτρα ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην επιχείρηση, που αποτέλεσε την πρώτη στάση, καθώς συνεχίστηκε με συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Πάτρα, και ολοκληρώθηκε στον Πύργο, όπου αργά το βράδυ μίλησε σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στο δημαρχείο της πόλης.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων στην πρόσκληση του κλιμακίου του Κόμματος για συζήτηση, στο προαύλιο της επιχείρησης, ήταν σχεδόν καθολική, όπου μίλησε ο Σπ. Χαλβατζής για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο ομιλητής σημείωσε πως δημιούργησε μια νέα κατάσταση η οποία έπληξε στο σύνολό της τους λαούς. Στην ουσία πρόκειται για την επίθεση των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκφραστών προκειμένου να μοιράσουν τις νέες αγορές, να εξασφαλίσουν δρόμους πετρελαίων και φυσικών αερίων, να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ασίας, ακόμα περισσότερο με τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτοί οι παράγοντες επιτάχυναν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με αποτέλεσμα την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και την παραπέρα αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο.

Εν δυνάμει σύμμαχοί μας

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ των άλλων, για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τόνισε πως σήμερα δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ οι απόψεις τους - μαζί και του Συνασπισμού - ταυτίζονται στη γενική πολιτική κατεύθυνση αναφορικά με τα βασικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνιζόμενοι στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στις εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις περπάτησαν μαζί με τους κομμουνιστές. Θεωρούμε ότι οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας και για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά στην Πάτρα, υπάρχουν πρόσωπα τα οποία είναι πολύ ικανά και πιστεύουμε ότι και η συνεργασία μαζί τους στο παρελθόν, που πραγματοποιήσαμε και οι συσπειρώσεις και τα ψηφοδέλτια που συγκροτήθηκαν, μπορούν και σήμερα να παίξουν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο».

Ταυτίζονται πολιτικά τα δύο μεγάλα κόμματα

Για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ σε όλα τα επίκαιρα ζητήματα μίλησε ο Σπ. Χαλβατζής χτες το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση, στο δημαρχείο του Πύργου.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ο ομιλητής σημείωσε: «Η κυβέρνηση με τη ΝΔ ταυτίζονται στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Γι' αυτό η ΝΔ αναπτύσσει δημαγωγική, έντονα φιλολαϊκή στα λόγια, πολιτική. Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δείξει κάποια διαφορά πολιτικής με τη ΝΔ, γιατί τέτοια διαφορά δεν υπάρχει, αρχίζει μια κόντρα από τη μια, στη λογική της «Δεξιάς - Αντιδεξιάς» και από την άλλη, άσφαιρες επιθέσεις για κομπίνες και κρυφούς λογαριασμούς. Τα αστικά κόμματα πάντα είχαν, έχουν και θα έχουν κρυφούς λογαριασμούς, θα στηρίζονται και θα στηρίζουν το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, θα χώνονται στο βούρκο των διάφορων άνομων οικονομικών συμφερόντων, στο βαθμό που οι εργαζόμενοι δεν αποφασίζουν να πάρουν ένα μεγάλο σάρωθρο και να τους σαρώσουν πολιτικά».

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα, τόνισε πως αποτελεί στόχο του μεγάλου κεφαλαίου που θα επωφεληθεί από τα έργα στο σύνολό τους, ενώ τις τεράστιες υπερβάσεις του προϋπολογισμού της θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Εκανε λόγο για τον «εθελοντισμό», μέσα από τον οποίο επιχειρούν να συρρικνώσουν, να περιορίσουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και με τη δραστήρια συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ολυμπιάδας, σημείωσε πως ξεκίνησε από 480 δισ., έχει φτάσει σήμερα στο 1,5 τρισ., και αναμένεται να αγγίξει μέχρι το τέλος τα 3 τρισ. και έκλεισε με το ερώτημα: «Αξίζει τον κόπο, όλα όσα θα γίνουν σε βάρος του λαού και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, για τις 15 μέρες της Ολυμπιάδας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ