Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αντίστροφη μέτρηση με φιέστες

Με πολύκροτες φιέστες και τα καθιερωμένα τελετουργικά θα γιορταστεί ο ένας χρόνος πριν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, στη σκιά των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν τις προηγούμενες μέρες στις δοκιμαστικές διοργανώσεις.

Η «Αθήνα 2004» διοργανώνει εκδηλώσεις και στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο), ενώ το πρωί, στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στη Λοζάνη, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, και η Γ. Αγγελοπούλου θα απευθύνουν και τυπικά την πρόσκληση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Λίγες ώρες αργότερα, στις 8 το βράδυ, θα ξεκινήσουν τέσσερις ανοιχτές συναυλίες στις Ολυμπιακές πόλεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες.

Χτες, η Γ. Αγγελοπούλου με δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής διοργάνωσης της τοξοβολίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και συμπλήρωσε ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε ανεβασμένο ηθικό και αυτοπεποίθηση ενόψει των Αγώνων». Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, με δήλωσή του καλεί όλους «να συσπειρωθούμε και να αξιοποιήσουμε το 2004 ως εφαλτήριο για την επαναπροβολή της εικόνας και του ονόματος της χώρας μας. Σ' αυτό το μεγάλο στοίχημα πρέπει να είμαστε στρατευμένοι όλοι». Με την προτροπή να «γιορτάσουμε όλοι το παγκόσμιο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων», η δήμαρχος Αθήνας, Ντ. Μπακογιάννη, σημειώνει ότι «οι Αγώνες δε θα είναι επιτυχία μόνο της χώρας μας, αλλά θα αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Αγώνες μπορούν να αναβαθμιστούν με τη φρεσκάδα του αρχέγονου Ολυμπιακού πνεύματος».

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι συμβουλές και οι ευχές απευθύνονται στον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει έναν υπέρογκο Ολυμπιακό λογαριασμό και για τον οποίο σχεδιάζονται εφιαλτικά σενάρια με πρόσχημα την ασφάλεια των αγώνων. Απευθύνονται στις οικογένειες των εργατών που δουλεύουν στα Ολυμπιακά έργα και χάνουν τη ζωή τους, τραυματίζονται, ακρωτηριάζονται, στο όνομα της εντατικοποίησης, για να καταφέρουμε μαζί όλοι μια επιτυχία που αφορά αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου!

Δεν έφταναν οι Αμερικανοί πράκτορες που επίσημα έχουν αναλάβει την... προστασία της χώρας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά απ' ό,τι φαίνεται κάθε αποστολή θέλει να έχει τους δικούς της πράκτορες που θα φροντίζουν την ασφάλεια των αθλητών τους. Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η αυστραλιανή εφημερίδα «Herald Sun», αναφέρει ότι θα «στείλουν επίλεκτες δυνάμεις» για να προστατεύσουν τους αθλητές τους και η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από εμπιστευτική αξιολόγηση των μέτρων ασφαλείας της Αθήνας.

Ως «άστοχα» και «παραπλανητικά» χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα η «Αθήνα 2004». Ανάμεσα σε άλλα στη σχετική ανακοίνωση - που αποκαλύπτει στην ουσία και το τι πρόκειται να γίνει εκείνες τις μέρες - αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 45.000 εξειδικευμένα στελέχη για την ασφάλεια, έχει προϋπολογίσει 600 εκατ. δολάρια και θα διαθέσει υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Και τέλος ότι όλα γίνονται και με τη συνεργασία των ικανότερων εμπειρογνωμόνων ασφαλείας στον κόσμο».

Ως υπερβολικά και ακατανόητα κρίνει τα δημοσιεύματα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Δήμητρα Σπηλιοτοπούλου, και τονίζει ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ότι μια από τις επτά χώρες που συμμετέχουν επίσημα στην Ολυμπιακή συμβουλευτική ομάδα είναι και η Αυστραλία και ότι μέχρι τώρα δεν έχει διατυπωθεί καμία αμφισβήτηση από την πλευρά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ