Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέμα αποφυλάκισης του Α. Παπαναστασίου

Παράνομα κρατείται ο 19ος κατηγορούμενος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Α. Παπαναστασίου, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα να απελευθερωθεί.

Επισημαίνεται ότι είχε παρουσιαστεί δικονομική εμπλοκή λόγω της μη παράτασης, εκ μέρους του Συμβουλίου Εφετών, του εντάλματος κράτησής του για έξι μήνες που οφείλεται μάλλον σε γκάφα των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Ο Α. Παπαναστασίου είχε συλληφθεί στις 9 Γενάρη 2003 και στις 9 Ιούλη έληξε το προβλεπόμενο εξάμηνο της προσωρινής κράτησης. Στις 9 Αυγούστου παρήλθε και το διάστημα του ενός μηνός που προβλέπει η νομοθεσία για να εκδοθεί η απόφαση από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για τη συνέχιση ή μη της προσωρινής κράτησης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανέστης Παπαναστασίου θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος στις 9 Αυγούστου, διαφορετικά, όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροι υπεράσπισης Κ. Κούρκουλος και Δ. Τεντολούρης, οι διωκτικές αρχές θα διαπράξουν το αδίκημα της παράνομης κράτησης και της παράβασης καθήκοντος.

Σε δηλώσεις του χτες οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι αν συνεχιστεί η προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου Α. Παπαναστασίου με οποιοδήποτε τρόπο, τότε «διαπράττεται δικαστικό πραξικόπημα» και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές επιτείνουν την παρανομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανέστης Παπαναστασίου, 41 χρόνων, συνελήφθη στις 9 Γενάρη, ενώ είχε ήδη εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα για τους 18 κατηγορούμενους για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη». Ετσι, σε βάρος του είχε σχηματιστεί χωριστή δικογραφία για την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Στο μεταξύ χτες το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα των κατηγορουμένων Κ. Αγαπίου, Αγ. Κανά και Ε. Αθανασάκη για αναστολή της προσωρινής κράτησής τους, κρίνοντας ότι είναι ύποπτοι φυγής και ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Οι τρεις προφυλακισθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκάδες κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τη δράση του «ΕΛΑ» («Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας») και της «1ης Μάη». Στις 2 Αυγούστου συμπληρώθηκαν ήδη έξι μήνες από τη σύλληψή τους και την προφυλάκισή τους. Η συνήγορος των κατηγορουμένων για την υπόθεση του «ΕΛΑ», Τ. Χριστοδολοπούλου σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δήλωσε ότι ναι μεν η απόφαση ήταν αναμενόμενη, το μείζον, όμως, είναι η καθυστέρηση του παραπεμπτικού βουλεύματος που συνδέεται με την ολοκλήρωση της δίκης της «17 Νοέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ