Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μια ξεχωριστή εμπειρία ... ταλαιπωρίας

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, η ανυπαρξία οργάνωσης χώρων αναμονής των επιβατών, σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη, συνθέτουν ένα γολγοθά για όσους θέλουν να ταξιδέψουν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Eurokinissi

Την έλλειψη του στοιχειώδους σεβασμού των αρμοδίων προς τον πολίτη και ειδικότερα σε όλους όσοι ταξιδεύουν από το λιμάνι του Πειραιά, δείχνει η απίστευτη ταλαιπωρία που περιμένει εκείνους οι οποίοι επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλοίο από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αλλά και όλους όσοι περνούν από την ευρύτερη περιοχή.

Καθημερινά το λιμεναρχείο προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο αναχώρησης του πλοίου, με το οποίο θα ταξιδέψουν, τουλάχιστον μια ώρα πριν. Κανείς όμως δεν έχει φροντίσει για τη στοιχειώδη διαμόρφωση του χώρου, ώστε ο επιβάτης να βρει ένα κάθισμα, έναν σκιερό χώρο, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι και, γιατί όχι, ένα αναψυκτικό, ώστε να γίνει υποφερτή η αναμονή του. Και βέβαια, μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αντίθετα, σήμερα αναγκάζεται να περιμένει όρθιος το πλοίο, μέσα στη ζέστη συνωστιζόμενος με εκατοντάδες άλλους συνταξιδιώτες του και περαστικούς. Δίπλα σε δεκάδες νταλίκες φορτωμένες, που θα πρέπει βέβαια να μπουν στο πλοίο, δεκάδες επιβατικά αυτοκίνητα και ο ίδιος θα πρέπει, κάτω από τον ήλιο, να περιμένει υπομονετικά την επιβίβασή του. Αν τύχει μάλιστα την ίδια ώρα κάποιο πλοίο να φτάσει στο λιμάνι και να αποβιβάσει σε κοντινό σημείο επιβάτες, τότε αναγκαστικά θα υποστεί πολύ περισσότερη ταλαιπωρία και αρκετά ίσως σπρωξίματα από τους άλλους επιβάτες και κυρίως τις αποσκευές τους.

Η ταλαιπωρία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη τις ώρες αιχμής του λιμανιού, όπου, όσοι επιβάτες φεύγουν, για να προλάβουν το πλοίο, πρέπει πρώτα και έγκαιρα, να αναζητήσουν τον λιγότερο επιβαρυμένο σε κίνηση δρόμο που να βγάζει στο λιμάνι, να υποστούν το κυκλοφοριακό χάος του κέντρου της πόλης και, στη συνέχεια, αν έχουν αυτοκίνητο, να μπουν στην αναζήτηση πάρκινγκ που μάλλον είναι αδύνατο να βρεθεί σε κοντινή από το σημείο που φεύγει το πλοίο, απόσταση.

Οι επιβάτες που έρχονται μπαίνουν σε ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα όλων σχεδόν των δρόμων του Πειραιά, αφού το κυκλοφοριακό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι έντονο. Την κυκλοφοριακή συμφόρηση επιδεινώνει η διέλευση όλων των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν εμπορεύματα στο λιμάνι μέσα από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης. Περισσότερο οξυμένη είναι η κατάσταση από τον Αγιο Διονύση μέχρι τον ΟΛΠ.

Τις επιπτώσεις όμως της απαράδεκτης αυτής εικόνας που βλέπουν καθημερινά όλοι όσοι ταξιδεύουν ή περνούν από εκεί, τις υφίστανται όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης, ακόμα και οι έξοδοι προς την Αθήνα, αφού η κίνηση των οχημάτων αναγκαστικά μετατοπίζεται στους γύρω δρόμους. Αιτία, είναι τα έργα που γίνονται στο λιμάνι και έχουν μειώσει τις λωρίδες κυκλοφορίας, το γενικότερο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην περιοχή η έλλειψη της στοιχειώδους υποδομής, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες και η παντελής έλλειψη ενός γενικότερου σχεδιασμού, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανάγκες της πόλης με βάση όλες τις λειτουργίες της.

Το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά δέχεται τη μεγαλύτερη επιβατική και εμπορική κίνηση της χώρας, δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τους αρμόδιους για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα και που θα επιδεινωθεί όσο θα πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος. Αντίθετα, δείχνει την ανοργανωσιά και την έλλειψη σεβασμού στον επιβάτη και τον πολίτη, ο οποίος, άλλωστε, ως φορολογούμενος πληρώνει για όλες τις υπηρεσίες που στο τέλος δεν του παρέχονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινή «λύση» στον πολυήμερο αποκλεισμό (2019-08-17 00:00:00.0)
Αποκλεισμένοι παραμένουν εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού! (2019-08-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-08-13 00:00:00.0)
Καψώνια σε επιβάτες στο όνομα του κέρδους (2009-02-06 00:00:00.0)
Βλάβες σε υπέργηρα πλοία (2005-10-11 00:00:00.0)
Παραβιάσεις, καθυστερήσεις και αποκλεισμοί (2001-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ