ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Τα πρώτα αγωνιστικά «ραντεβού»

Κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη σε Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα. Στις 26 Οκτώβρη τη «σκυτάλη» παίρνουν οι μαθητές της Αθήνας. Με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συγκεντρώνονται στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

Ξανά στους δρόμους για την Παιδεία
Ξανά στους δρόμους για την Παιδεία
Η πρώτη μαθητική κινητοποίηση για τη φετινή σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη σε Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, όπως αποφάσισαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων των περιοχών αυτών.

Σε αποκλεισμό της οδού Λαγκαδά, μπροστά από τα ΤΕΕ, θα προχωρήσουν σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, οι μαθητές των τεσσάρων ΤΕΕ της Σταυρούπολης, που ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσουν τρίωρη αποχή από τα μαθήματα και στις δύο βάρδιες.

Την επόμενη βδομάδα, στις 26 Οκτώβρη, τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές της Αθήνας, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, καθώς και ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

Το αυριανό «ραντεβού» των μαθητών του Πειραιά είναι στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Αύριο, επίσης, οι μαθητές της Νίκαιας, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κοκκινιάς - Κορυδαλλού, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Αγ. Νικόλαο Νίκαιας, απαιτώντας την κατάργηση του απαράδεκτου εσωτερικού κανονισμού. Στην Πάτρα, οι μαθητές θα απέχουν από τα μαθήματά τους και θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους, ενώ στη Λάρισα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Παλαιό Κτηνιατρείο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Από την πρώτη συνέντευξη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας την Κυριακή το μεσημέρι
Από την πρώτη συνέντευξη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας την Κυριακή το μεσημέρι
Την πρώτη κινητοποίηση για τη χρονιά, αποφάσισε την Κυριακή στη συνεδρίασή του και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Το «ραντεβού» των μαθητών είναι την Πέμπτη 26 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας. Επίσης απαντώντας στην υποβάθμιση των μαθητικών συμβουλίων, αποφάσισε να προχωρήσει ενιαία σε όλα τα σχολεία σε εκλογές την 1 Νοέμβρη για τα 5μελή και στις 8 Νοέμβρη για τα 15μελή.

Δεν είμαστε ρομποτάκια

Τα αποτελέσματα από τη συνεδρίαση, αλλά και τις αποφάσεις που πήραν σ' αυτήν οι μαθητές, παρουσίασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Παιδείας. Σ' αυτή διαβάστηκε το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το Συντονιστικό μετά την πρώτη του συνεδρίαση.

«Το μαθητικό κίνημα είναι εδώ, παρά την ωμή τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση, παρά το συστηματικό "θάψιμο" κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας από τα ΜΜΕ, παρά τα δεκάδες "μαθητοδικεία" που συστήθηκαν και άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Πειραιά, Ρόδο, Λευκάδα, Αθήνα κλπ.», τονίζεται στο ψήφισμα.

Επισημαίνει επίσης ότι αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο σ' όλους είναι το πόσο δίκαιοι ήταν και είναι οι αγώνες τους. Και αυτό γιατί «τα τραγικά αποτελέσματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης άνοιξαν τα μάτια ακόμα και στους πιο αφελείς ακόμα και τους πιο ευκολόπιστους. Είναι πλέον φανερό ότι το υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πετάει τους μαθητές έξω από το λύκειο, φτιάχνει στρατιές ανειδίκευτων και αμόρφωτων νέων, περιπλανώμενων από ΙΕΚ σε ΚΕΚ, από ΚΕΚ σε Ινστιτούτα διά βίου εκπαίδευσης και πάει λέγοντας. Μας θέλουν να δουλεύουμε "ευέλικτα", χωρίς κανένα δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή».

Υπογραμμίζεται ότι «η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά δείχνει πόσο τρομοκρατημένη είναι, δείχνει πως έχουμε γίνει ο εφιάλτης της! Αφού κατάλαβε πως η τρομοκρατία και οι εισαγγελείς όχι μόνο δε μας τρόμαξαν, αλλά μας ατσαλώνουν, προσπαθεί με άλλα κόλπα να μας κλείσει το στόμα. Πιστεύουν ότι με την αλλαγή του υπουργού και μερικές ψευτοβελτιώσεις μπορούν να ξεχαστούν οι 50.565 συμμαθητές μας που πετάχτηκαν βίαια έξω από το λύκειο, μπορεί να ξεχαστεί ο ρόλος των ΤΕΕ, μπορούν να ξεχαστούν τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη ζωή».

«Είναι γελασμένοι γιατί τώρα πια ξέρουμε πόση δύναμη έχουμε και πόσα μπορούμε να καταφέρουμε, αν συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να συντονιστούμε με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, με όλο το λαό σε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας. Οι τελευταίες παραχωρήσεις του υπουργείου Παιδείας δείχνουν πόσο μας φοβούνται, δείχνουν όμως και ότι οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, ότι δε μασάμε», τονίζεται στο ψήφισμα.

Οι μαθητές αγωνίζονται για ενιαίο 12χρονο, βασικό υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. «Για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δε θα μας εξοντώνει. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη ζωή. Στη ζωή που δεν μπαίνει σε καλούπια. Δεν είμαστε ρομποτάκια. Η αύξηση των ωρών της ημέρας από 24 σε 30 είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση και ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε στα εξοντωτικά της ωράρια».

«Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που μας στερούν. Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα αναπτύσσει την προσωπικότητά μας και την κριτική μας ικανότητα, για ένα σχολείο που δε θα εμπλουτίζει τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας με "φυτά" και "παπαγαλάκια"».

Το Συντονιστικό στο ψήφισμα εκφράζει την αλληλεγγύη των μαθητών στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Καλεί, δε, σε κοινή δράση γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία και φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σ' ένα μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για να καταργήσουν τους νόμους - λαιμητόμους, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», καταλήγει.

Μαζικοί αγώνες για το 12χρονο σχολείο

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, χτες στη Βουλή, σε Επερώτηση της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τη θέση του ΚΚΕ για τη θέσπιση του 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου έθεσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, κατά τη διάρκεια Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Οι βουλευτές της ΝΔ άσκησαν τη συνήθη επιφανειακή κριτική για «ανευθυνότητα της κυβέρνησης», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να προβάλει, ωραιοποιώντας την κατάσταση, το περίφημο «όραμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι εισηγητές του κόμματος άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη οργάνωσης και υπευθυνότητας στην εκπαιδευτική πολιτική, ενώ ο κεντρικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σπύρος Ταλιαδούρος, έκανε λόγο για «εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του λυκείου», ενώ μίλησε και για «εξαγγελίες για δήθεν άμεση πρόσβαση των μαθητών του λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Παράλληλα, σημείωσε ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε «στην αρνητική εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης». Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Παίρνοντας το λόγο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, έκανε λόγο για «αποκάλυψη της ταξικότητας του σχολείου όπως αποτυπώθηκε και με αριθμούς στα αποτελέσματα των εξετάσεων». Αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «τις σημερινές λαϊκές ανάγκες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σχολείο-εξεταστικό κέντρο-προθάλαμος των ΑΕΙ, που λειτουργεί σαν ταξικό φίλτρο σε βάρος των παιδιών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα». Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι «εκείνο που θα μπορούσε άμεσα να αμβλύνει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, η κατάργηση των κατευθύνσεων, η επαναφορά των μετεξεταστέων, η αποσύνδεση του σχολείου από το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η απαίτηση του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου προβάλλει πιο έντονα σαν απάντηση στο σήμερα με βάση τις λαϊκές ανάγκες», σημειώνοντας πως «αυτή η επιλογή, αν και είναι ήδη ώριμη, δε γίνεται αποδεκτή από το μεγάλο κεφάλαιο γιατί δεν εξυπηρετεί τους στόχους του. Το 12χρονο σχολείο θα το επιβάλουν οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας μας, θα είναι το αποτέλεσμα μαζικών αγώνων του λαού μας».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Συνεχίζεται η απεργία πείνας των δύο εκπαιδευτικών

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης

Αδικα και αναίτια διώκονται δύο δάσκαλοι του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, ο Σωκράτης Ζαραβίνας και ο Θεόδωρος Λιαροκάπης. Αυτό επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χτες στη Βουλή και απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

«Οι δύο δάσκαλοι αρχικά (τον Ιούνιο) αρνήθηκαν να καταθέσουν σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), που διενεργήθηκε για προβλήματα λειτουργίας του Σχολείου, αφού δεν τους γνωστοποιήθηκε ο λόγος που τους καλούσαν σε ΕΔΕ και η Διοίκηση, πριν ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, τους απέσπασε σε σχολεία εκτός της πόλης του Αγρινίου (Λεπενού και Παναιτώλιο, αντίστοιχα). Οι δύο δάσκαλοι έκαναν ένσταση και περίμεναν να εκδικαστεί. Αντί αυτού όμως, είδαν τα αστυνομικά όργανα να εισέρχονται στο σχολείο για τη βίαιη απομάκρυνσή τους. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δύο δάσκαλοι διαμαρτυρόμενοι άρχισαν απεργία πείνας και, μάλιστα, ο ένας εξ αυτών έχει νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου για 5 μέρες. Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι πλήθος μαζικών φορέων του νομού, που ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος», επισημαίνει ο Σπύρος Στριφτάρης.

Γι' αυτό ρωτά τον υπουργό Παιδείας εάν θα παρέμβει, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει η άδικη και αναίτια δίωξη σε βάρος των δύο δασκάλων.

Συνεχίζουν την απεργία

Οι δύο δάσκαλοι συνεχίζουν για 21η μέρα την απεργία πείνας, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΔΣ της ΔΟΕ, που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της διοίκησης της εκπαίδευσης στο νομό, ζητώντας να παύσει η δίωξη των δύο εκπαιδευτικών, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, σε συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Φιλ. Πετσάλνικο την περασμένη Πέμπτη, το ΔΣ της ΔΟΕ έθεσε το ζήτημα για να λάβει την απάντηση από τον υφυπουργό ότι οι δύο εκπαιδευτικοί είναι «γελοίοι» και η απεργία πείνας «καραγκιοζιλίκια».

Με χτεσινή του ανακοίνωση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι «η ακραία στάση της Διοίκησης είναι δείγμα του εντεινόμενου κλίματος αυθαιρεσίας και αυταρχισμού που προωθείται στην εκπαίδευση». Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ «να σταματήσει να καλύπτει τις αυταρχικές ενέργειες της Διοίκησης και να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η δίωξη σε βάρος των δύο συναδέλφων».

ΚΚΕ
Να αρθεί η αδικία

Ερώτηση σχετικά με το διορισμό εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν το 50ό έτος της ηλικίας τους ενώ έχουν όλες τις άλλες προϋποθέσεις

Στο διορισμό των εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Λιάνα Κανέλλη και Παναγιώτης Κοσιώνης προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, «με το Ν. 1566/85 καθορίστηκαν τα όρια ηλικίας για αποστολή αίτησης εγγραφής στην επετηρίδα και τα όρια ηλικίας για μόνιμο διορισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα το άρθρο 15 παρ. 5 προβλέπει ως ανώτατο όριο ηλικίας για διορισμό στην εκπαίδευση το 50ό έτος της ηλικίας του υποψηφίου, με την προϋπόθεση της 5ετούς προϋπηρεσίας στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η τακτική του υπουργείου Παιδείας, να μη διορίζει μόνιμους εκπαιδευτικούς και να προσλαμβάνει αναπληρωτές, έχει δημιουργήσει οξυμένο πρόβλημα σε εκπαιδευτικούς που έχουν πολυετή προϋπηρεσία ως αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία (πάνω από 7 - 8 χρόνια), αλλά δεν έχουν το δικαίωμα διορισμού, ούτε πρόσληψης ως αναπληρωτών, γιατί ξεπερνούν το 50ό έτος της ηλικίας».

«Στην ίδια παράγραφο, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ορίζεται ως ανώτατο όριο ηλικίας για υποβολή αίτησης εγγραφής στην επετηρίδα και διορισμού το 40ό έτος της ηλικίας τους. Είναι κατάφωρη αδικία να εργάζεται κάποιος στην εκπαίδευση από το 40ό έτος έως το 50ό έτος της ηλικίας του και μετά να του απαγορεύεται να συνεχίσει να εργάζεται. Είναι δε οξύμωρο να μπορεί να διοριστεί ένας εκπαιδευτικός με πέντε χρόνια προϋπηρεσία λίγο πριν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας του και κάποιος άλλος με πολύ περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας να αποκλείεται από την εκπαίδευση επειδή συμπλήρωσε το 50ό έτος της ηλικίας του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε οι εν λόγω εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους και έχουν πολυετή προϋπηρεσία στα Δημόσια σχολεία, να συνεχίσουν να εργάζονται;

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα

Συλλαλητήριο υπεράσπισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 18 του μήνα, 6 φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου. Με τις αποφάσεις τους οι σύλλογοι διαπιστώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, που προχωράει βάσει των κατευθύνσεων του νόμου 2525/97 και αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με την κατάθεση των νομοσχεδίων για την «Οικονομική και Διοικητική Αυτοτέλεια» και για τα μεταπτυχιακά. Μπροστά στις νέες δυσμενείς εξελίξεις, καλούν τους φοιτητές να αντισταθούν αγωνιστικά και να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση.

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αιχμή το στεγαστικό πρόβλημα που είναι εξαιρετικά διογκωμένο στην πόλη και καθιστά ακόμα και αδύνατη την παρακολούθηση των σπουδών για φοιτητές και σπουδαστές, καθώς δε βρίσκουν σπίτι να μείνουν. Με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, οι φοιτητές πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη και μεθαύριο, Πέμπτη, κινητοποίηση στη Νομαρχία.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καλούν τους σπουδαστές σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, προκειμένου αγωνιστικά να βάλουν φρένο στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου που επιχειρείται με σχετική απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ - Θ και με πρόσχημα την «εξολόθρευση» των μικροπωλητών.

Οι ΠΚΣ καλούν τους σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, να πουν «όχι» στην άρση του ασύλου και να διεκδικήσουν διεύρυνση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, δημόσια και δωρεάν παιδεία, έξω οι επιχειρήσεις από το ΤΕΙ -Θ. Καταγγέλλουν για υποκρισία τη Διοίκηση του ΤΕΙ -Θ, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα που παίρνει τέτοιες αποφάσεις, φέρνει τις επιχειρήσεις μέσα στο ίδρυμα και ιδιωτικοποιεί δραστηριότητές του. Ενοικιάζει τις αίθουσες του ΤΕΙ για σεμινάρια τρίτων, την ώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας και οι σπουδαστές συνωστίζονται. Θεσμοθετεί το Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας προς εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών συμφερόντων, χρησιμοποιώντας την υποδομή του ΤΕΙ. Εχει δώσει σε ιδιώτη τη λέσχη σίτισης, δημιούργησε γραφείο διασύνδεσης και έχει κάνει καθεστώς την επέμβαση των βιομηχάνων στα προγράμματα σπουδών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Μέχρι το Δεκέμβρη στη Βουλή

Το θέμα της αξιολόγησης - χειραγώγησης των εκπαιδευτικών ανοίγει το υπουργείο Παιδείας, με πρόσχημα την αποκέντρωση και την ευελιξία του μηχανισμού της εκπαίδευσης. Οπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο χτεσινό «Εθνος» ο υφυπουργός Παιδείας Φιλ. Πετσάλνικος, το θέμα θα πάει για συζήτηση στη Βουλή μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη, αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το θέμα της αξιολόγησης αποτελεί κομμάτι της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σ' αυτήν.

Ο υφυπουργός Παιδείας συνδέει την αποκέντρωση της εκπαίδευσης με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για «κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων». Ειδικότερα για το Σώμα Μονίμων Αξιολογητών (ΣΜΑ), ο υφυπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «ενδεχόμενη μονιμότητα των αξιολογητών θα σήμαινε, μεταξύ άλλων, ότι αυτοί δε θα αξιολογούνταν» και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «το ΣΜΑ, όπως έχει προβλεφτεί, δε θα προσέθετε κανένα θετικό στοιχείο».

Εκδήλωση για την Παιδεία στο Βόλο

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι Θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει, σήμερα Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, το Τμήμα Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου και εισηγητής σ' αυτήν θα είναι ο εκπαιδευτικός Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νότες ... προχειρότητας

Εγινε και αυτό! Ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του 1999, είδαν οι μαθητές τυπωμένα στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου Μουσικής, αντί για παρτιτούρες και νότες. Συνέβη στο Μουσικό Γυμνάσιο Καβάλας, ενώ δεν είναι γνωστό αν ο «εκσυγχρονιστικός ήλιος» φιγουράρει και σε βιβλία που διανεμήθηκαν και σε άλλα μουσικά σχολεία. Χωρίς να είναι σε θέση να δώσει εξήγηση γι' αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων δήλωνε χτες ότι η προμήθεια του χαρτιού για τα βιβλία γίνεται μετά από διαγωνισμό, ενώ για το θέμα αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα.

Ωστόσο, χωρίς τέλος είναι τα ερωτήματα που γεννά το παραπάνω περιστατικό, ενώ αποτελεί δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της εκπαίδευσης.

Απειλές από διευθυντή σε μαθητές!

Μπήκε μπροστά η επιχείρηση τρομοκράτησης και «νουθεσίας» των μαθητών, ενόψει των αντιδράσεων που προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου αγωνιστικά το μαθητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης να απαιτήσει λύσεις στα διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Με απειλές και «νουθεσίες», λοιπόν, ο διευθυντής του 2ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στο κτίριο του Δημόκριτου, άρπαξε την ευκαιρία των εκδηλώσεων για το Μακεδονικό Αγώνα και την περασμένη Πέμπτη, έδωσε ένα πρώτο δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν.

Αυθήκοος μάρτυρας του «κηρύγματος» ήταν ο Γ. Παπαεπαμεινώνδας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα λοιπόν με τη μαρτυρία του, ο διευθυντής του 2ου ΤΕΕ, κ. Κουρέλης, δήλωσε στα παιδιά πως «αν τυχόν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αποχή ή άλλη αγωνιστική κινητοποίηση θα υποστούν κυρώσεις». Προειδοποίησε πως αυτός ο ίδιος είναι ο απόλυτος άρχων, αφού «το Μαθητικό Συμβούλιο που είχε εκλεγεί πέρσι δεν έχει κανένα λόγο και καμία αρμοδιότητα». Σε ρόλο υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής, «ενημέρωσε» τους μαθητές πως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν βιβλία, οφείλεται στην απεργία των φορτηγατζήδων... Αποκαλύπτοντας τελικά το στόχο του κηρύγματός του, χαρακτήρισε «τεμπέληδες» και «παιδιά που δε θέλουν να μάθουν γράμματα», τα παιδιά της ΚΝΕ που την προηγούμενη μέρα μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το σχολείο, καλώντας τους συμμαθητές τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και μόρφωση για όλους. «Στόχος τους -των... κακών μαθητών- είναι να δημιουργούν προβλήματα και αναστάτωση», ανέφερε ο κ. Κουρέλης, για να καταλήξει διαφημίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας για όσους αύριο βγουν σε αναζήτηση δουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ