Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Τα πρώτα αγωνιστικά «ραντεβού»

Κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη σε Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα. Στις 26 Οκτώβρη τη «σκυτάλη» παίρνουν οι μαθητές της Αθήνας. Με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συγκεντρώνονται στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

Ξανά στους δρόμους για την Παιδεία
Ξανά στους δρόμους για την Παιδεία
Η πρώτη μαθητική κινητοποίηση για τη φετινή σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη σε Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, όπως αποφάσισαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων των περιοχών αυτών.

Σε αποκλεισμό της οδού Λαγκαδά, μπροστά από τα ΤΕΕ, θα προχωρήσουν σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, οι μαθητές των τεσσάρων ΤΕΕ της Σταυρούπολης, που ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσουν τρίωρη αποχή από τα μαθήματα και στις δύο βάρδιες.

Την επόμενη βδομάδα, στις 26 Οκτώβρη, τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές της Αθήνας, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, καθώς και ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

Το αυριανό «ραντεβού» των μαθητών του Πειραιά είναι στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Αύριο, επίσης, οι μαθητές της Νίκαιας, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κοκκινιάς - Κορυδαλλού, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Αγ. Νικόλαο Νίκαιας, απαιτώντας την κατάργηση του απαράδεκτου εσωτερικού κανονισμού. Στην Πάτρα, οι μαθητές θα απέχουν από τα μαθήματά τους και θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους, ενώ στη Λάρισα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Παλαιό Κτηνιατρείο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Από την πρώτη συνέντευξη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας την Κυριακή το μεσημέρι
Από την πρώτη συνέντευξη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας την Κυριακή το μεσημέρι
Την πρώτη κινητοποίηση για τη χρονιά, αποφάσισε την Κυριακή στη συνεδρίασή του και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Το «ραντεβού» των μαθητών είναι την Πέμπτη 26 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας. Επίσης απαντώντας στην υποβάθμιση των μαθητικών συμβουλίων, αποφάσισε να προχωρήσει ενιαία σε όλα τα σχολεία σε εκλογές την 1 Νοέμβρη για τα 5μελή και στις 8 Νοέμβρη για τα 15μελή.

Δεν είμαστε ρομποτάκια

Τα αποτελέσματα από τη συνεδρίαση, αλλά και τις αποφάσεις που πήραν σ' αυτήν οι μαθητές, παρουσίασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Παιδείας. Σ' αυτή διαβάστηκε το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το Συντονιστικό μετά την πρώτη του συνεδρίαση.

«Το μαθητικό κίνημα είναι εδώ, παρά την ωμή τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση, παρά το συστηματικό "θάψιμο" κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας από τα ΜΜΕ, παρά τα δεκάδες "μαθητοδικεία" που συστήθηκαν και άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Πειραιά, Ρόδο, Λευκάδα, Αθήνα κλπ.», τονίζεται στο ψήφισμα.

Επισημαίνει επίσης ότι αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο σ' όλους είναι το πόσο δίκαιοι ήταν και είναι οι αγώνες τους. Και αυτό γιατί «τα τραγικά αποτελέσματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης άνοιξαν τα μάτια ακόμα και στους πιο αφελείς ακόμα και τους πιο ευκολόπιστους. Είναι πλέον φανερό ότι το υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πετάει τους μαθητές έξω από το λύκειο, φτιάχνει στρατιές ανειδίκευτων και αμόρφωτων νέων, περιπλανώμενων από ΙΕΚ σε ΚΕΚ, από ΚΕΚ σε Ινστιτούτα διά βίου εκπαίδευσης και πάει λέγοντας. Μας θέλουν να δουλεύουμε "ευέλικτα", χωρίς κανένα δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή».

Υπογραμμίζεται ότι «η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά δείχνει πόσο τρομοκρατημένη είναι, δείχνει πως έχουμε γίνει ο εφιάλτης της! Αφού κατάλαβε πως η τρομοκρατία και οι εισαγγελείς όχι μόνο δε μας τρόμαξαν, αλλά μας ατσαλώνουν, προσπαθεί με άλλα κόλπα να μας κλείσει το στόμα. Πιστεύουν ότι με την αλλαγή του υπουργού και μερικές ψευτοβελτιώσεις μπορούν να ξεχαστούν οι 50.565 συμμαθητές μας που πετάχτηκαν βίαια έξω από το λύκειο, μπορεί να ξεχαστεί ο ρόλος των ΤΕΕ, μπορούν να ξεχαστούν τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη ζωή».

«Είναι γελασμένοι γιατί τώρα πια ξέρουμε πόση δύναμη έχουμε και πόσα μπορούμε να καταφέρουμε, αν συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να συντονιστούμε με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, με όλο το λαό σε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας. Οι τελευταίες παραχωρήσεις του υπουργείου Παιδείας δείχνουν πόσο μας φοβούνται, δείχνουν όμως και ότι οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, ότι δε μασάμε», τονίζεται στο ψήφισμα.

Οι μαθητές αγωνίζονται για ενιαίο 12χρονο, βασικό υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. «Για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δε θα μας εξοντώνει. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη ζωή. Στη ζωή που δεν μπαίνει σε καλούπια. Δεν είμαστε ρομποτάκια. Η αύξηση των ωρών της ημέρας από 24 σε 30 είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση και ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε στα εξοντωτικά της ωράρια».

«Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που μας στερούν. Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα αναπτύσσει την προσωπικότητά μας και την κριτική μας ικανότητα, για ένα σχολείο που δε θα εμπλουτίζει τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας με "φυτά" και "παπαγαλάκια"».

Το Συντονιστικό στο ψήφισμα εκφράζει την αλληλεγγύη των μαθητών στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Καλεί, δε, σε κοινή δράση γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία και φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σ' ένα μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για να καταργήσουν τους νόμους - λαιμητόμους, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ