ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βυζαντινή τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη

Εργα βυζαντινής τέχνης από το χώρο των φορητών εικόνων (εγκαυστικές, ψηφιδωτές και σε αυγοτέμπερα), εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα μεταλλοτεχνίας, ανάγλυφα σε μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη, καθώς και υφάσματα, περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Μουσείο Μπενάκη. Τίτλος της «Μήτηρ Θεού: Απεικονίσεις της Παναγίας στη Βυζαντινή Τέχνη». Περιλαμβάνει 86 έργα που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα, εκθέματα που προέρχονται από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς και από εκκλησιαστικά και μοναστηριακά κέντρα της Κύπρου και του Σινά.

«Η έκθεση», όπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς, «ξεκίνησε την προετοιμασία της εδώ και τέσσερα χρόνια. Το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι ο ανθός της βυζαντινής τέχνης από όλον τον κόσμο και είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας διεθνώς αναγνωρισμένων βυζαντινολόγων. Ο κατάλογος (ελληνικά και αγγλικά) περιλαμβάνει κείμενα 52 Ελλήνων και ξένων επιστημόνων».

Υπεύθυνη για την οργάνωση της έκθεσης είναι η βυζαντινολόγος Μαρία Βασιλάκη, η οποία αναφέρθηκε στις έξι ενότητες της παρουσίασης, «κάθε μία από τις οποίες φωτίζει μια διαφορετική πτυχή της λατρείας της Παναγίας και του εικαστικού υλικού με το οποίο συνδέθηκε». Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα, συμπεριλαμβάνονται έργα που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι και τον 6ο αιώνα. Στη δεύτερη ενότητα έχουν συγκεντρωθεί αντικείμενα ιδιωτικής χρήσης και λατρείας με απεικονίσεις ή επικλήσεις προς την Παναγία. Η τρίτη ενότητα διερευνά τη δημόσια λατρεία της Παναγίας μέσα από αντικείμενα που συνδέονται με την επίσημη κρατική εξουσία. Η επόμενη ενότητα επικεντρώνεται στη λατρεία της Θεοτόκου Οδηγήτριας στη Μονή των Οδηγών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα έργα που συνδυάζουν στοιχεία της βυζαντινής και της ιταλικής τέχνης. Στην τελευταία ενότητα έχουν συγκεντρωθεί εικόνες της Παναγίας Βρεφοκρατούσας.

Στους επισκέπτες της έκθεσης προσφέρεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτόματη ξενάγηση μέσα από ένα φορητό ψηφιακό σύστημα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μουσειακό οργανισμό στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λειτουργεί: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο (9 π.μ. - 5 μ.μ.). Πέμπτη: 9 π.μ. - 11 μ.μ. Κυριακή: 9 π.μ. - 3 μ.μ. Τρίτη κλειστό.

Συναυλιακά ταξίδια

Στο Λονδίνο, στο «Royal Festival Hall», θα δώσει αύριο συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νικ Ντέιβις. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάδα στη Βρετανία» και τα έσοδα από αυτήν θα διατεθούν για την ενίσχυση του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολεγίου Αθηνών - Κολεγίου Ψυχικού. Στο φημισμένο θέατρο ο Γ. Νταλάρας εμφανίζεται για δεύτερη φορά. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει γνωστά ελληνικά τραγούδια και μπαλάντες της Μεσογείου. Συμμετέχει η Μαθητική Χορωδία του Κολεγίου Αθηνών - Κολεγίου Ψυχικού. Με την ορχήστρα του BBC, θα παίξουν οι Ελληνες σολίστες Γιώργος Κοντογιάννης (μπουζούκι), Σταύρος Αραπίδης (κιθάρα), ενώ οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Κώστα Γανωσέλη.

  • Η αρχή έγινε την περασμένη βδομάδα από το Βερολίνο, το Λουξεμβούργο και το Αμστερνταμ, για ν' ακολουθήσει μεγάλη συναυλιακή περιοδεία. Ο λόγος για τις συναυλίες της Μαρίας Φαραντούρη με το γερμανικό συγκρότημα «Μπερλίνερ Ινστρουμενταλίστεν» σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Αυστραλία. Παραλογές τραγουδιών από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τα Ιόνια, παραδοσιακά της Ηπείρου και του Αιγαίου, βυζαντινοί ύμνοι και συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών πάνω σε αρχαιοελληνική ποίηση, ρεμπέτικα και αγαπημένα τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι και Λ. Πλάτωνος συνθέτουν το πρόγραμμα που παρουσιάζει η ερμηνεύτρια. Αύριο, θα δώσουν συναυλία στις Βρυξέλλες, ενώ ακολουθούν τέσσερις μουσικές παραστάσεις στο Βέλγιο: Μάαζεκ (μεθαύριο), Μπόρνεμ (20/10), Μπέβερεν (21/10), Ρέζελαρε (22/10). Στις 24/10 θα δώσουν συναυλία στο Αμβούργο, ενώ η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με δυο συναυλίες στη Μελβούρνη (31/10 και 1/11).
Βιβλίο
Διαγωνισμός μυθιστορήματος

Διεθνή διαγωνισμό μυθιστορήματος διοργανώνει από φέτος και κάθε δεύτερο χρόνο η Πνευματική Εστία του Παναγιώτη Τρανούλη, με χρηματικό βραβείο ύψους 10 εκατομμυρίων δραχμών. Το μυθιστόρημα πρέπει να είναι στα ελληνικά ή μεταφρασμένο στα ελληνικά για τις ξένες συμμετοχές.

Ο υποψήφιος συμμετέχει με ένα έργο γραμμένο μετά το 1997, σε πέντε αντίτυπα που δεν επιστρέφονται. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνεται σε κάθε διοργάνωση από 1/9-30/10 και η πρώτη απονομή θα γίνει τον Οκτώβρη του 2001, ενώ κατ' εξαίρεση θα γίνει βράβευση και το 2002. Οι συμμετοχές αποστέλλονται στη διεύθυνση Λ. Μαραθώνος 29, Πικέρμι, ΤΚ 19009.

Μέρες ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα

Από τις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι διοργανωτές («Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ») παρουσίασαν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που περιλαμβάνει διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με συμμετοχή 41 ταινιών (14 ελληνικές και 27 ξένες) και πληροφοριακό τμήμα με συμμετοχή 81 ταινιών. Φέτος οι ταινίες του πληροφοριακού προγράμματος είναι ενταγμένες σε θεματολογικές ζώνες προβολών, αφιερωμένες στον Ολυμπισμό και στην ιστορική διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό (με την ευκαιρία του έτους ΟΥΝΕΣΚΟ), στους Μεσσήνιους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, στο ιταλικό ντοκιμαντέρ, στην προβολή των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας, στο Επος του '40, σε καταξιωμένους Ελληνες και ξένους δημιουργούς (Γιώργος Διζικιρίκης, Ανιές Βαρντά). Από φέτος, επίσης, στο πλαίσιο του κεντρικού διαγωνιστικού φεστιβάλ καθιερώνεται και το «Φεστιβάλ Μικρο-σινεμά», όπου θα διαγωνίζονται ντοκιμαντέρ ειδικής τεχνολογίας, προορισμένα για προβολή στο ηλεκτρονικό διαδίκτυο («internet») με συνδιοργανωτή το Μέντια Ντέσις Χελάς. Σχετική είναι και η θεματολογία των ημερίδων που έχουν προγραμματιστεί για τις νέες τεχνολογίες στις οπτικοακουστικές παραγωγές. Τα βραβεία που θα απονεμηθούν την τελευταία μέρα του φεστιβάλ αφορούν στο δημιουργικόντοκιμαντέρ, «Χρυσή ελιά» (3.000.000 δρχ.), «Αργυρή ελιά» (2.000.000 δρχ.) και στο περιγραφικό ντοκιμαντέρ, «Χρυσή» και «Αργυρή ελιά» (2.500.000 και 1.500.000 δρχ. αντίστοιχα). Προβλέπονται επίσης ειδικά βραβεία για το καλύτερο ελληνικό δημιουργικό και το καλύτερο ελληνικό περιγραφικό ντοκιμαντέρ (αντίστοιχα 1,5 και 1 εκατ. δρχ.), εφόσον αυτά δεν τιμηθούν με «Χρυσή» ή «Αργυρή ελιά» στις κατηγορίες τους. Ενα ακόμη βραβείο αφορά στο καλύτερο σπουδαστικό ντοκιμαντέρ (1.000.000 δρχ.). Τέλος, θα αποκομισθούν δυο ακόμη ειδικά βραβεία για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ (1 εκατ. δρχ.) και την καλύτερη σκηνοθεσία ελληνικού ντοκιμαντέρ (500.000 δρχ.) ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ συνοδεύονται από παράλληλη έκθεση κινηματογραφικής γιγαντοαφίσας. Τέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης, ανακοινώθηκε η πρόθεση των διοργανωτών του «Κέντρου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ» για την πραγματοποίηση μιας νέας εκδήλωσης σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας, από το Φεβρουάριο του 2001: Πρόκειται για ένα 3ήμερο ή 4ήμερο με τίτλο «Πρεμιέρες ντοκιμαντέρ», στο Γκάζι, που θα περιλαμβάνει τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Καλαμάτας, καθώς και άλλες θεματολογικές ζώνες προβολών ντοκιμαντέρ.


Α. Μ.

«Νόρμα» στη Θεσσαλονίκη

Η όπερα «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελίνι παρουσιάζεται σήμερα, για δεύτερη συνεχή βραδιά, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το περίφημο λυρικό έργο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση του Αρμάντο Γκάτο και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη. Το ρόλο της Νόρμα ερμηνεύουν διαδοχικά η Νέλι Μιριτσόγιου και η Μάρθα Αράπη, ενώ του Πολιόνε ο Βαγγέλης Χατζησίμος. Η όπερα, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1834, έχει θέμα της τον κρυφό έρωτα της ιέρειας των Δρυίδων, Νόρμα, με τον Πολιόνε. Τραγουδούν, επίσης, οι Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βικτόρια Βιτσίν, Μαρία Τζιοβαρίδου και Δημήτρης Σιγαλός.

Διεθνές βραβείο

Στον Ελληνοκύπριο μουσικό και συνθέτη Γιάννη Κυριακίδη απονεμήθηκε το Διεθνές Μουσικό Βραβείο «Gaudeamus», στη Διεθνή Μουσική Εβδομάδα 2000, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά δρώμενα παγκοσμίου εμβέλειας, που πραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ (31/8-10/9). Ο συνθέτης βραβεύτηκε για τη σύνθεσή του «Spi a conspiracy cantata», που παρουσιάστηκε στο κοινό (8/9) από τους τενόρους Στ. Μπότριχ και A. Χάρπαζ και τον πιανίστα M. φον Τίλτζερ. Το βραβείο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ολλανδικών κορονών, προκειμένου ο καλλιτέχνης να παρουσιάσει την καινούρια μουσική του δημιουργία στη Διεθνή Μουσική Εβδομάδα του 2001.

«Κινηματογράφος και Επικοινωνία»

Με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφορεί το 3ο τεύχος του περιοδικού «Κινηματογράφος και Επικοινωνία». Στα περιεχόμενά του φιλοξενούνται συνεντεύξεις του Δήμου Αβδελιώδη και του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνου Ευστρατιάδη, καθώς και αναφορές στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, στο αφιέρωμα του «Αστυ» στον Λουίς Μπουνιουέλ, στο αφιέρωμα του «Παλλάς» στον μεξικανικό κινηματογράφο, στις προβολές παλαιών ταινιών στο «Ελληνίς», στο 10ο Ταινιόραμα και στο Δίκτυο «Film Centre 2000» του ΕΚΚ.

Επίσης, αφιέρωμα στη σχέση του Χέμινγουέι με τον κινηματογράφο και στη βία των ταινιών του Χόλιγουντ, καθώς και πλήρης κατάλογος των ταινιών που προβλήθηκαν στις αίθουσες το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα του περιοδικού με τίτλο «Προς τα πού βαδίζει ο ελληνικός κινηματογράφος». Τις θέσεις τους για το ζήτημα καταθέτουν η Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων, ο Συνεταιρισμός Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Το τεύχος περιλαμβάνει ακόμη θεατρικές και λογοτεχνικές σελίδες, καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις. Η σύνταξη του περιοδικού φιλοδοξεί να το κάνει ένα βήμα προβληματισμού και διαλόγου των αναγνωστών. Αν μη τι άλλο, η ύλη του προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό.

Εκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κουρτ Βάιλ παρουσιάζει (15-30/10) το Ινστιτούτο «Γκαίτε», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς. Η έκθεση ακολουθεί την καλλιτεχνική εξέλιξη του μεγάλου συνθέτη - συνεργάτη του Μπρεχτ, από τις απαρχές της δουλιάς του, το 1915, έως και το θάνατό του, το 1950. Παράλληλα με την ιστορία του Κουρτ Βάιλ, η έκθεση παρουσιάζει και ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Μορφές Εκφρασης» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του καλεί σε ακρόαση ηθοποιούς που θα ενταχθούν στο καλλιτεχνικό δυναμικό για το ανέβασμα της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3464.903 - 0972 884801.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ