ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΕΡΕΝΦΕΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0
«Το λάθος του»

Ενα τραγικό λάθος του Δημήτρη Ελευθερόπουλου σε συνδυασμό με την αδράνεια της «ερυθρόλευκης» άμυνας αποδείχτηκαν μοιραία για τον Ολυμπιακό που ηττήθηκε στην Ολλανδία από τη Χέρενφεν με 1-0. Ετσι, από τη μια οι Ολλανδοί τυπικά μπήκαν και αυτοί στο παιχνίδι της πρόκρισης και από την άλλη, ο Ολυμπιακός έχασε σημαντική ευκαιρία να κάνει ένα καθοριστικό βήμα που θα τον... έστελνε στον επόμενο γύρο. Οι «πρωταθλητές» παρά την κρισιμότητα του παιχνιδιού παρουσιάστηκαν νωθροί και δεν μπόρεσαν να αποδείξουν στην πράξη το γεγονός ότι ήταν το «θεωρητικό» φαβορί.

Οι Ολλανδοί του Φοπ Ντε Χάαν μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και αιφνιδίασαν τους Ελληνες παίκτες που έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να βρουν διαδρόμους και να απειλήσουν την εστία του Βονκ. Ετσι στη μεγαλύτερη διάρκειά του ο αγώνας παιζόταν στο χώρο του κέντρου χωρίς τις μεγάλες φάσεις ενώ τα λάθη είχαν την τιμητική τους. Ο Ελευθερόπουλος χρειάστηκε πολλές φορές να επέμβει για να «λυτρώσει» την ομάδα του κρατώντας το μηδέν.

Στην επανάληψη το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο ενώ τα νεύρα ήταν εμφανή για τους «ερυθρόλευκους», που δέχτηκαν 5 κίτρινες κάρτες. Και ενώ οι Ελληνες παίκτες έδειχναν ότι βρίσκουν το ρυθμό τους έστω και αργά, ένα γκολ του Γιένσεν στο 82' θύμισε τη... Γιουβέντους. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Νορμέλα ο Ελευθερόπουλος πραγματοποίησε άσχημη έξοδο με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Γιένσεν και προ του Ζε Ελίας άνοιξε το σκορ που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

ΧΕΡΕΝΦΕΝ: Βονγκ, Κλόμπε, Νουάνκπα (31' Φαν Γκέσελ), Βενέμα, Ντε Νόιερ, Ραντόμσκι, Τάλαν, Γιένσεν, Χούιζινγκ, Νουρμέλα, Λούρλινγκ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Γεωργάτος (83' Χούτος), Πατσατζόγλου, Κόντης, Αμανατίδης, Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Λουτσιάνο (75' Ανατολάκης), Ζέτερμπεργκ, Οφορίκουε, Ζιοβάνι.

Τον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ σκέφτεται πλέον η Βαλένθια μετά τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη που πέτυχε στη Γαλλία επί της Λιόν με 2-1. Στα αξιοσημείωτα της 4ης αγωνιστικής η μεγάλη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπάγερν Λεβερκούζεν με 5-3 και η εκτός έδρας επιτυχία της Σπάρτακ Μόσχας επί της Σπόρτιγκ Λισαβόνας με 3-0. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Λάτσιο-Αρσεναλ 1-1, Σαχτιόρ-Σπάρτα Πράγας 2-1, Στουρμ Γκρατς-Μονακό 2-0, Γκλάσκοου Ρέιντζερς-Γαλατάσεραϊ 0-0.

ΓΓΑ - ΕΠΟ - ΕΠΑΕ
Πόλεμος χαρακωμάτων

Διεμβολισμοί, αντεπιθέσεις, ανασύνταξη δυνάμεων και έντονες παρασκηνιακές διεργασίες είναι τα χαρακτηριστικά στον «πόλεμο χαρακωμάτων» που συνεχίζεται μεταξύ ΓΓΑ, ΕΠΟ - ΕΠΑΕ. Χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, βρήκε «αναπάντεχο» σύμμαχο, στη... μάχη για προσεταιρισμό των ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ. Οι πέντε «ευρωπαίες» ΠΑΕ (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής) από τις έξι τάχθηκαν στο πλευρό του. Απείχε, ουσιαστικά και τυπικά, ο Ολυμπιακός.

Η πεντάδα ετοίμασε, και μέσω ΕΠΟ, θα στείλει επιστολή στις υπερκείμενες διεθνείς αθλητικές αρχές. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ενόψει της αναβολής του ελληνικού πρωταθλήματος οι υπογεγραμμένες ομάδες μίλησαν με τον υφυπουργό, προκειμένου να του παρουσιάσουν την ένστασή τους για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και ζήτησαν την παρέμβαση του». Και συνεχίζει η επιστολή: «Η απόφαση ήταν κατά την άποψή μας άδικη και έχει ήδη προκαλέσει οικονομική και αγωνιστική ζημιά στα σωματεία μας. Λυπούμεθα για οποιαδήποτε συνέπεια μπορεί να έχει αυτή η αναβολή στους Ευρωπαίους αντιπάλους μας και ζητάμε τη βοήθειά σας για την επίλυση του θέματος. Επιπλέον ζητάμε τη βοήθειά σας στις προσπάθειές μας για την αποφυγή μιας τέτοιας κατάστασης που μπορεί να συμβεί στο μέλλον».

Με τον υφυπουργό συναντήθηκε μόνο ο Π. Στάθης (ΑΕΚ) ο οποίος καθυστέρησε στη διυπουργική επιτροπή και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι (απουσίαζαν ΟΦΗ, Ολυμπιακός αλλά ο πρώτος συμφώνησε μέσω φαξ) δεν μπορούσαν να περιμένουν. Ετσι εξουσιοδότησαν τον «κιτρινόμαυρο» παράγοντα να τους εκπροσωπήσει. Μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση ο Γ. Φλωρίδης είπε: «Ζήτησαν από μένα ν' ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες και να εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες, προκειμένου ν' αρθεί αυτή η πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν και του τόνισα ότι το ζήτημα της διοργάνωσης του πρωταθλήματος αφορά κυρίως τις ελληνικές ομάδες, οι οποίες πρώτες πλήττονται. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί. Ο δρόμος της εξυγίανσης θα προχωρήσει και με τις απαραίτητες συνεργασίες». Από την πλευρά του ο Π. Στάθης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είχαμε υποχρέωση να πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο μπορούσαμε για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Από κει και πέρα προχωράμε ακριβώς σ' αυτά που ανέφερε ο υφυπουργός, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να εξυπηρετήσει κάθε άνθρωπος, που θέλει το καλό του ποδοσφαίρου».

Στην αντίπερα όχθη το προεδρείο στην ΕΠΟ έκανε έκτακτη σύσκεψη. Ειπώθηκαν πολλά, μεταξύ των οποίων και «βαριές» κουβέντες. Καταλήχθηκε «ολομέτωπη αντεπίθεση», οι λεπτομέρειες της οποίας θ' ανακοινωθούν σήμερα σε συνέντευξη.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ
Τέσσερις στη μάχη

Το κυρίως πιάτο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο μπάσκετ σερβίρεται σήμερα, όπου οι φίλοι της πορτοκαλί μπάλας δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δε θα ξέρουν με τι να ασχοληθούν αφού στα μισά της βδομάδας συναντιούνται οι δυο ξεχωριστές διοργανώσεις, η Ευρωλίγκα της ULEB και η Σουπρολίγκα της ΦΙΜΠΑ. Επόμενο είναι αρκετές ελληνικές ομάδας να ρίχνονται σήμερα στην πρεμιέρα των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων.

Αν θελήσουμε να αρχίσουμε από τα κλασικά, τότε πρώτα θα αναφερθούμε στον Ηρακλή, όπου για τη Σουπρολίγκα υποδέχεται στο Ιβανώφειο (19.00, ΕΤ-3) την έκπληξη του σλοβενικού πρωταθλήματος ΚΡΚΑ. Ο «γηραιός» δε σκέφτεται τίποτα άλλο εκτός της νίκης, αφού θέλει να ανοίξει επιτυχημένα την πρεμιέρα των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων. Ο Μάκης Δενδρινός δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Για το Κύπελλο Κόρατς η Νήαρ Ηστ αγωνίζεται στην Κύπρο με αντίπαλο τον Αχιλλέα Καϊμακλίου.

Με τον τρόπο που έκλεισε την περσινή ευρωπαϊκή της πορεία (αντιμετωπίζοντας την Κίντερ στον τελικό του Σαπόρτα) με τον ίδιο τρόπο ανοίγει τη φετινή η ΑΕΚ. Μόνο που αυτή τη φορά και οι δυο ομάδες έχουν τραβήξει το δικό τους δρόμο, εκτός ΦΙΜΠΑ. Η Ενωση για την Ευρωλίγκα υποδέχεται (17.00, ΟΑΚΑ) την Κίντερ Μπολόνια. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς θα έχει την ευκαιρία να δει την ομάδα του αγωνιζόμενη σε επίσημο παιχνίδι τρεις μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Για την ίδια διοργάνωση ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει στο νέο του γήπεδο την επίσης ιταλική Βερόνα (20.30).

  • Σπουδαία νίκη πέτυχε στην Κωνσταντινούπολη ο Αρης. Νίκησε 101-87 την Μπεσίκτας για το Κύπελλο Σαπόρτα.
ΠΑΟ
Αγώνας χωρίς... αύριο

Χωρίς αύριο... στους κόλπους του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι σήμερα για τον Παναθηναϊκό, η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ (21.45 ΜΕΓΚΑ). Το «τριφύλλι» στον κρισιμότερο, όπως χαρακτηρίστηκε από τους ανθρώπους της ομάδας, ευρωπαϊκό του αγώνα, υποδέχεται στο «Σπύρος Λούης» το Αμβούργο. Μια ομάδα που, όπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο «πράσινος» τεχνικός Αγγελος Αναστασιάδης, «δεν έχει τίποτα να χάσει». Αντίθετα, η ομάδα της Αθήνας, έχει να χάσει πολλά αν δεν παρουσιάσει την εικόνα που όλοι προσδοκούν και πιο πολύ ο κόσμος του. Γι' αυτό το θέμα ο εκλέκτορας του «τριφυλλιού, είπε: «Στην πρώτη αναμέτρηση το Αμβούργο ήθελε τη νίκη, όμως εμείς τη θέλαμε περισσότερο προκειμένου να μείνουμε ζωντανοί. Το ματς είναι δύσκολο για μας. Πρέπει να κερδίσουμε για να έχουμε ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης». Οσον αφορά στην «ανίσχυρη» άμυνα του Αμβούργου (σ.σ. οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν διατυπώσει τον προβληματισμό τους για το θέμα), ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εγώ παίρνω ως βάση τον αγώνα του Αμούργου με τη Λα Κορούνια όπου οι Γερμανοί έχασαν την τελευταία στιγμή. Σε εκείνον τον αγώνα δεν είχαν κανένα πρόβλημα στην άμυνα».

Ωστόσο, ο Αγγελος Αναστασιάδης κοινοποίησε χτες την «αναγκαστική» απόφασή του να αποκλείσει από τη σύνθεση της ομάδας τον Πάολο Σόουζα, καθώς ακόμη δεν έχει αποθεραπευτεί. Συγκεκριμένα, είπε: «Ο Σόουζα ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα και δε βλέπω να υπολογίζω σύντομα σ' αυτόν. Αν δε συνεργαστεί 100% με τον Παναθηναϊκό, για 'μενα είναι εκτός ομάδας. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί εδώ υπάρχει πρόγραμμα και η ομάδα πρέπει να είναι καλά». Οσον αφορά στον τραυματισμό (σ.σ. πρόβλημα στους κοιλιακούς) που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στον τερματοφύλακα Κώστα Χαλκιά, ο «πράσινος» τεχνικός ανέφερε: «Σήμερα ή αύριο (σ.σ.χτες ή σήμερα), θα φανεί αν είναι σε θέση να παίξει ο Χαλκιάς. Πρόβλημα τραυματισμού "κουβαλάει" από την Εθνική ο Καραγκούνης, το οποίο πιστεύω ότι θα ξεπεράσει. Οσο για τον Βαζέχα, θέλω να πω ότι είναι έτοιμος, όμως του λείπουν παιγνίδια και δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα παίξει».

Με δύο σημαντικές πάντως απουσίες θα παρουσιαστεί σήμερα το Αμβούργο, καθώς μετά τον Ιρανό Μεχντί Μαχνταβίκια, από τους Γερμανούς θα λείψει και η αρωγή του τραυματία Αργεντίνου Ροντόλφο Εστεμπάν Καρντόζο.


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ

ΒΟΛΕΪ

Πέφτει, σήμερα, η αυλαία της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, με τη διεξαγωγή της αναμέτρησης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Πανελληνίου στη Θεσσαλονίκη (19.30).

ΚΑΡΑΤΕ

Με ένα χάλκινο μετάλλιο επέστρεψε η ελληνική αποστολή του καράτε από το Μόναχο της Γερμανίας. Η παρουσία των Ελλήνων αθλητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, καθώς πέρα από το χάλκινο μετάλλιο του Κώστα Παπαδόπουλου, στην κατηγορία όπεν, άλλοι δύο αθλητές κατέλαβαν μια θέση στην πρώτη οκτάδα (ο Παππάς 5ος στον τελικό του ρεπεσάζ και η Κοσμίδου 7η).

«Ακέφαλη» Βραζιλία

Χωρίς «τιμονιέρη» κινδυνεύει να δώσει η Εθνική Βραζιλίας την επόμενή της αναμέτρηση στα προκριματικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2002. Μετά την απομάκρυνση του Βαντερλέι Λουξεμπούργκο από τον πάγκο της «σελεσάο», η θέση του προπονητή κοντεύει να στοιχειώσει, καθώς ο προσωρινός τεχνικός Καντίνχο αποφάσισε να παραιτηθεί. Η πολύπαθη θέση λοιπόν... χηρεύει και μέχρι στιγμής ο υπεύθυνος για τα τεκταινόμενα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Βραζιλίας, Αντόνιο Λόπες, δεν έχει βρει τη λύση. Ετσι, πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα, οι Βραζιλιάνοι να πλασάρουν νέα... καινοτομία στο ποδόσφαιρο, παρουσιάζοντας στις 15 του Νοέμβρη την Εθνική τους «ακέφαλη», κόντρα στο αντίστοιχο συγκρότημα της Κολομβίας.

Ντέρμπι στο Μιλάνο

Στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας στη σημερινή δεύτερη πράξη του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Μίλαν θα υποδεχτεί την Μπαρτσελόνα με τους Καταλανούς να... καίγονται περισσότερο, αφού σε περίπτωση ήττας δυσκολεύουν τα πράγματα. Η ισπανική ομάδα έδειξε πως είναι σε καλή κατάσταση μετά το 6-0 επί της Σοσιεδάδ το Σάββατο για την πέμπτη αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Θα προσπαθήσει λοιπόν να πάρει τη ρεβάνς για το 0-2 του «Καμπ Νόου» τρεις βδομάδες πριν. Η Μίλαν δεν αποκλείεται να έχει στη σύνθεσή της και τον Πάολο Μαλντίνι που εισήχθη στο νοσοκομείο την προηγούμενη βδομάδα με έντονα συμπτώματα γρίπης. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη, έχει αρκετά αγωνιστικά προβλήματα, καθώς θα παίξει χωρίς τους τραυματίες Ντάνι, Πάτρικ Κλάιφερτ και Μαρκ Οφερμαρς. Για τον 8ο όμιλο επίσης, η Λιντς επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη, όπου πέρσι στον αγώνα με τη Γαλατασαράι δολοφονήθηκαν δύο οπαδοί της, για να αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας αυτή τη φορά και η τουρκική αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό. Αμφίρροπη αναμέτρηση αναμένεται να γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου όπου η Μπάγερν υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν. Το πρόγραμμα αναλυτικά: 5ος ΟΜΙΛΟΣ: Λα Κορούνια-Γιουβέντους. 6ος ΟΜΙΛΟΣ: Παρί Σεν Ζερμέν-Μπάγερν, Χέλσιμποργκ-Ρόζεμπουργκ. 7ος ΟΜΙΛΟΣ: Ντιναμό Κιέβου-Αντερλεχτ, Αϊντχόβεν-Μάντσεστερ Γ. 8ος ΟΜΙΛΟΣ: Λιντς-Μπεσίκτας, Μίλαν-Μπαρτσελόνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ