ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» - «ΤΟΞΟΤΗΣ»
«Μπλόκο» από τα τουρκικά μαχητικά στη Μεσόγειο

Σε «άσκηση» πολεμικής εκπαίδευσης από κοινού της ελληνικής με την... τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σε αποστολές αναχαίτισης και καταδίωξης, εξελίχθηκε χτες η κυπριακή άσκηση «Νικηφόρος», η οποία διεξάγεται σε συνδυασμό με την ελληνική άσκηση «Τοξότης - Βεργίνα».

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία επιχείρησε να παρεμποδίσει τα δύο ελληνικά βομβαρδιστικά τύπου Α7 «Κορσάιρ», καθώς και τα μαχητικά που τα συνόδευαν να φθάσουν στην Κύπρο για να πάρουν μέρος στην άσκηση. Το πεδίο της εμπλοκής ήταν ο εναέριος χώρος μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Συνολικά βγήκαν στον αέρα 38 ελληνικά και 28 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα τουρκικά μαχητικά προκάλεσαν 10 παραβάσεις του ελληνικού FIR και 4 παραβάσεις του κυπριακού FIR, ενώ σημειώθηκαν 6 εμπλοκές.

Αντικειμενικός σκοπός των τουρκικών επιτελείων είναι να αποδείξουν ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί σε συνθήκες πραγματικού πολέμου να καλύψει την Κύπρο, καθώς για την κάλυψη δύο ελληνικών βομβαρδιστικών που κατευθύνονται στην Κύπρο χρειάζεται να κινητοποιηθούν και να βρίσκονται στον αέρα μεταξύ Ρόδου και Κύπρου τα μισά περίπου από τα μαχητικά τρίτης γενιάς (F-16 και «Μιράζ 2000») που διαθέτει η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες πέταξαν 38 ελληνικά αεροσκάφη.

Πάντως, η περιγραφή που έδωσε χτες για το θέμα αυτό ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας είναι διαφορετική από αυτή που δίνεται από το υπουργείο Αμυνας, καθώς μιλάει για αναχαίτιση των ελληνικών από τα τουρκικά μαχητικά. «Σήμερα, είπε, είχαμε αναχαιτίσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατά την πτήση τους στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Κατά τα άλλα οι ασκήσεις διεξάγονται κανονικά. Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό».

Τελικά στις 10 χτες το πρωί, τα δυο ελληνικά βομβαρδιστικά Α7 πέταξαν πάνω από την άσκηση και έπληξαν στόχους επί του κυπριακού εδάφους. Τα ελληνικά αεροσκάφη έλαβαν μέρος σε προγραμματισμένη άσκηση με χερσαίες και θαλάσσιες μονάδες σε περιοχή της Λευκωσίας. Αμέσως μετά τα δυο Α7 κατευθύνθηκαν προς την Πάφο , όπου αφού διέγραψαν κύκλους πάνω από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», επέστρεψαν στη βάση τους στην Ελλάδα. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν επίσης άρματα μάχης, πυροβόλα και όλμοι. Την παρακολούθησαν ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σ. Χάσικος και ο αρχηγός ΓΕΕΦ Ε. Φλωράκης. Αμέσως μετά ο Σ. Χάσικος δήλωσε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα βρίσκεται στην Κύπρο και σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο. Το Σαββατοκύριακο την άσκηση θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης ένα υποβρύχιο και πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου. Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει ανακαταλήψεις εδαφών από τον εχθρό, ενώ απόψε θα πραγματοποιηθεί μεγάλη άσκηση με πραγματικά πυρά σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας.

Να ανατρέψουμε τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο με τις εξελίξεις στην άσκηση «Destined Glory»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «Destined Glory», οι κομμουνιστές κάτοικοι ενός ακριτικού νησιού μας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την αγωνία τους, αλλά και συνάμα την οργή τους για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χίο, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο το Αιγαίο πέλαγος.

Συγκεκριμένα η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Επιβεβαιώνεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ότι η λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την υποταγή των δυο χωρών στα πλαίσια της νέας ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής τάξης και την εκχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

Αυτό αποκαλύφθηκε, επισημαίνεται σ' άλλο σημείο, και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΝΑΤΟϊκής άσκησης, που διεξάγεται στην Τουρκία και συμμετέχει και η χώρα μας, ύστερα από τουρκική απαίτηση να μην πραγματοποιούνται πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο (Λήμνος και Ικαρία) μετά την ανάθεση από το ΝΑΤΟ σε Τούρκο πτέραρχο της επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο.

Με το νέο καθεστώς συμμετοχής της Ελλάδας, τονίζεται στη συνέχεια, «στη νέα δομή του ΝΑΤΟ που καθιερώνει τη ΝΑΤΟική διχοτόμηση του Αιγαίου, με την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης από το στρατηγείο της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Μια ρύθμιση που εκχωρεί στο ΝΑΤΟ το δικαίωμα άμυνας της χώρας κι αυτό με τη σειρά του το αναθέτει στη "σύμμαχο χώρα" της Τουρκίας».

Αυτό που ξεκαθάρισε, επισημαίνεται αμέσως μετά, «στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν είναι αν θα χρησιμοποιούνται οι ελληνικοί αεροδιάδρομοι κόντρα στον τουρκικό ισχυρισμό για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αλλά η επικίνδυνη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που συνεπάγεται την εγκατάλειψη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με παράλληλη ανάθεση στην Τουρκία ρόλου τοποτηρητή, του επικυρίαρχου, αφού ουσιαστικά το ΝΑΤΟ υιοθετεί τις διεκδικήσεις της Αγκυρας».

Και υπογραμμίζουν: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ξενόδουλη κυβέρνηση Σημίτη, πιστό υπηρέτη του ΝΑΤΟ που ξεπουλά τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο στο όνομα της εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών πολεμοκάπηλων σχεδίων. Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου όσο αποπροσανατολιστικές κι αν είναι, δεν μπορούν να κρύψουν ότι για μια ακόμα φορά η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μόνο κινδύνους εκβιασμούς και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων συνεπάγεται».

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, καταλήγουν οι κομμουνιστές στην ανακοίνωσή τους, καλεί το φιλειρηνικό λαό του ακριτικού νησιού, να απορρίψει τέτοιου είδους ΝΑΤΟικές λυκοφιλίες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και να συνεχίσει να αγωνίζεται για την προσέγγιση της ελληνοτουρκικής φιλίας σε επίπεδο λαών, ανατρέποντας τα πολεμοκάπηλα στρατιωτικοπολιτικά ΝΑΤΟικά σχέδια.

ΔΑΦΝΗ
Εκδήλωση για την ειρήνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει την Τετάρτη 25 Οκτώβρη και ώρα 6.00 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υπόθεση της ειρήνης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της οργάνωσης (Αγ. Βαρβάρας 52 και Δήλου 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ