ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Γλίστρησε... στον πάγο

Ο Φώτσης ήταν ο μόνος που κατάφερε να... διασωθεί από το ναυάγιο του Παναθηναϊκού

Sportidea

Ο Φώτσης ήταν ο μόνος που κατάφερε να... διασωθεί από το ναυάγιο του Παναθηναϊκού
Ασχημο ξεκίνημα στους αγώνες της ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ της ΦΙΜΠΑ πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός, που ηττήθηκε στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ με 69-57. Οι πρωταθλητές φάνηκαν νωθροί στην πρεμιέρα των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων και βρέθηκαν μακριά από τον γνωστό καλό τους εαυτό. Σε αυτό ίσως συντέλεσε και η μεγάλη απουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την προετοιμασία της ομάδας εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, όπου κοουτσάριζε την Εθνική Γιουγκοσλαβίας.

Αντίθετα, οι Ρώσοι φάνηκαν πιο έτοιμοι για το παιχνίδι και δίκαια πήραν τη νίκη. Από την αρχή του παιχνιδιού επέβαλαν το ρυθμό τους απέναντι στους «πράσινους», που δε φαίνονταν ικανοί να ανατρέψουν τα διαγραφόμενα. Με άσχημα ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση και απώλεια των ριμπάουντ οι πρωταθλητές βρέθηκαν να χάνουν και με διαφορά 17 πόντων (34-17) αφού ο Εϊνίκις... εκτελούσε εντός και εκτός περιφέρειας... Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να διορθώσει την άμυνά του αλλά και να βρει τις επιλογές που έπρεπε στην επίθεση. Χάρη στην πολύ καλή απόδοση του νεαρού Φώτση και τις επιθετικές πρωτοβουλίες που έπαιρνε η ελληνική ομάδα κατάφερε να μειώσει στο ξεκίνημα της επανάληψης σε 36-30. Η απουσία όμως άλλων εναλλακτικών επιθετικών λύσεων εκτός του Φώτση, αφού Μποντίρογκα και Ρέμπρατσα ήταν εκτός κλίματος, αποτέλεσε τροχοπέδη ώστε να ανατραπεί η διαφορά. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι με τον Εϊνίκις να συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό του πρώτου ημίχρονο κράτησαν το προβάδισμα στο σκορ και πήραν τη νίκη.

Τα 10λεπτα: 16-7, 34-22, 51-39, 69-57.

ΤΣΣΚΑ: Εϊνίκις 16, Κιριλένκο 13, Αλάνοβιτς 5, Φετίσοφ 5, Ντομάνι 11, Λαρού 7, Κουντέλιν 8, Πετρένκο 2, Φετίσοφ 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καλαϊτζής 2, Μποντίρογκα 8, Μίντλετον 2, Αλβέρτης 3, Φώτσης 17, Κοχ 11, Ρέμπρατσα 4, Ρότζερς 9.

ΓΓΑ - ΕΠΑΕ
Οικονομικό... αλισβερίσι

Η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου καλά κρατεί...

Sportidea

Η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου καλά κρατεί...
«Τόσα δίνω, πόσα θες...». Στο «πνεύμα» αυτό κινήθηκε η πρώτη επαφή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη, με την αντιπροσωπεία της ΕΠΑΕ (έλειπε ο Ολυμπιακός). Βασικό αντικείμενο τα αιτήματα των επιχειρηματιών. Παρελκόμενο, μέσω της ικανοποίησής τους, ο προσεταιρισμός των ισχυρών στη διαμάχη με τις διοικήσεις ΕΠΟ, ΕΠΑΕ. Ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενόψει του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, η προσήλωση αμφοτέρων των πλευρών στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και εναγκαλισμού του με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Οι πραγματικές επιδιώξεις των επιχειρηματιών αλλά και η (μερική ή ολική) ταύτιση της κυβέρνησης μαζί τους παρουσιάζεται υπό την ταμπέλα της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού. Μαζί με τα κομβικά αιτήματα για (νέα) ρύθμιση χρεών, ποσοστό από το «Στοίχημα» και εισαγωγή στο χρηματιστήριο, αναφέρονται και άλλα που προσφέρονται για εντυπώσεις (ντόπινγκ, βία, πολυιδιοκτησία). Χωρίς βέβαια ν' αναγνωρίζεται η πραγματικότητα πως αποτελούν «παιδιά» της μορφής που 'χουν δώσει στο άθλημα οι υπεύθυνοι. Και όταν αγνοείς την αιτία, τ' άλλα όλα είναι ημίμετρα. Δε σκοπεύουν στη λύση αλλά στον εξωραϊσμό. Η «ταμπακέρα» της συνάντησης βρίσκεται στα λόγια του υφυπουργού: «Θα γίνει λεπτομερής επεξεργασία σ' όλα τα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική πλέον οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου»... Γι' αυτό και οι παράγοντες, μέσω του Ε. Μυτιληναίου, δηλώνουν «πιο σίγουροι ότι το νομοσχέδιο που θα καταθέσει (σ.σ. ο υφυπουργός) θα είναι μια σύγχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου του σήμερα. Γιατί άλλο το ποδόσφαιρο σήμερα και άλλο πριν 20 χρόνια»...

Το έργο αυτό θ' αναλάβει μεικτή επιτροπή. Αν και ο Γ. Φλωρίδης είπε ότι η νέα συνάντηση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών, οι παράγοντες την προσδιόρισαν για την επόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους επιχειρηματίες ότι «αντιμετωπίζει τα αιτήματά τους θετικά», προσθέτοντας «πως δεν μπορεί ακόμα να δεσμευτεί γιατί είναι πολυπαραμετρικά και χρειάζονται περαιτέρω εξέταση. Απαιτούνται συνομιλίες και μ' άλλους εμπλεκόμενους όπως, π.χ., υπουργείο Οικονομικών κλπ.». Και προσπαθώντας να τους πείσει για το δίκαιο των απόψεών του περί των διοικήσεων ΕΠΟ-ΕΠΑΕ, τους ζήτησε να προστατέψουν τις επενδύσεις τους: «Βάζετε δισ. στις ομάδες και λόγω της αναξιοπιστίας δεν αποδίδουν. Σημαντικό λοιπόν δεν είναι μόνο να πάρετε κάποια χρήματα αλλά να συμβάλετε στην αλλαγή της κατάστασης, ώστε οι επενδύσεις σας να 'χουν αποτέλεσμα»...

Αυτοί, από την πλευρά τους, αφού διαπίστωσαν πως... ο δρόμος είναι ευθεία στα «φλέγοντα», παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας που πρέπει να λυθεί από κοινού. Και ικανοποίησαν τον κύριο Φλωρίδη κρατώντας αποστάσεις από το Βίκτορα Μητρόπουλο: «Σαν πρόεδροι των ΠΑΕ, κρατάμε όπως βλέπετε, τους τόνους πάρα πολύ χαμηλά και το καλό του ποδοσφαίρου είναι να είναι χαμηλοί οι τόνοι». Για ν' ακριβολογούμε, κύριε πρόεδρε, το καλό του ταμείου είναι η σωστή λέξη...


Γ. Κ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Λήθη για Μαδρίτη

«Ξεχάστε τη Ρεάλ Μαδρίτης» αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει στους παίκτες του ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ηλίας Ζούρος, που ετοιμάζει την ομάδα του για την κόντρα με τη Δάφνη στην αυριανή πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Και σε αυτό το παιχνίδι όμως δε θα έχει στη διάθεσή του τον Δημήτρη Παπανικολάου, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον τραυματισμό του στη μέση (σπονδυλολίσθηση). Πάντως η ήττα από τη Ρεάλ έβγαλε και κάτι θετικό που έχει να κάνει με την ικανοποίηση για την εμφάνιση του Στεφάν Ρισασέ, που έδειξε ότι θα αποτελέσει μία πολύ αξιόπιστη λύση.

  • H απρόσμενη ήττα του Ηρακλή στην πρεμιέρα της ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ της ΦΙΜΠΑ από τη σλοβενική ΚΡΚΑ δημιούργησε έντονο σκεπτικισμό στον Ηρακλή, ενόψει μάλιστα και της αυριανής πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Α1. Αν και το γεγονός πιθανής αντικατάστασης του Μάκη Δενδρινού από τον πάγκο της ομάδας μοιάζει κάπως πρόωρο, εντούτοις ο πρόεδρος της ομάδας, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, δεν αποκλείεται σύντομα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Η επιβολή προστίμου στους παίκτες, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση δεν προσπάθησαν όσο έπρεπε κοντά στους Σλοβένους, φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή.
  • Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του ΠΑΟΚ με την Εφορία και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις μεταγραφές των νέων παικτών. Τόσο ο «Δικέφαλος» όσο και η ετέρα ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Αρης συμφώνησαν με την Εφορία προκειμένου να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου. Οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης συμφώνησαν να δίνουν 1,5 εκατομμύριο για κάθε εντός έδρας ματς.
  • Νωρίς - νωρίς άρχισαν τα προβλήματα για τον Αρη, αφού ο Γιάννης Σιούτης θα λείψει για περίπου τρεις μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει στον ώμο. Ο Ελληνας διεθνής αναμένεται σήμερα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Ο Λεάο στο τιμόνι

Ενα από τα μεγαλύτερα αστέρια του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου στη δεκαετία του '70, ο τερματοφύλακας της «Σελεσάο» του '74 Εμερσον Λεάο, είναι από χτες ο νέος τεχνικός της Εθνικής Βραζιλίας. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Ρικάρντο Ντεϊξέιρα, ο Λεάο, που μέχρι πρότινος εργαζόταν στην άσημη Σπορτ Ντε Ρεσίφε, ανέλαβε καθήκοντα ομοσπονδιακού, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ωστόσο, αν και ο Λεάο ως παίκτης έχει να επιδείξει σπουδαία καριέρα, ως προπονητής δεν έχει δείξει σημαντικό έργο, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στον αθλητόκοσμο της Βραζιλίας για την επιλογή του.

Οι υποχρεώσεις του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού ξεκινούν στις 15 του Νοέμβρη, όταν η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει την Κολομβία στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002.

ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ
Στη μάχη της Ευρώπης

Στη μάχη του Ευρωπαϊκού Λιγκ «ρίχνονται» τις επόμενες μέρες οι εθνικές ομάδες των ανδρών και των γυναικών στο πινγκ -πονγκ. Οι Ελληνες αθλητές θα προσπαθήσουν για την παραμονή στη Σούπερ Λίγκα, που θα τους δώσει παράλληλα το δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002. Ετσι η Εθνική μας ομάδα των ανδρών αντιμετωπίζει την ερχόμενη Τρίτη την αντίστοιχη της Γερμανίας, με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στους δυνατούς Γερμανούς και παράλληλα την αποφυγή της τελευταίας θέσης του ομίλου.

Οι Ελληνίδες από την άλλη, συμμετέχουν στη Β' Κατηγορία και θα έχουν αντιπάλους τις εθνικές ομάδες των Λετονίας, Τουρκίας, Εσθονίας και Ελβετίας. Η διαφορά μέχρι τη Σούπερ Λίγκα είναι μεγάλη (δύο κατηγορίες), και τώρα στόχος της Εθνικής μας είναι η άνοδος στην Α', κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο. Οι αθλήτριές μας αναχωρούν σήμερα για τη Λετονία, ενώ οι αγώνες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ