ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αύριο το συλλαλητήριο για την παιδεία

Στις 11.00 π.μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού

Μόρφωση για όλους και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 θα απαιτήσουν οι μαθητές της Αθήνας, οι οποίοι με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, πραγματοποιούν το πρώτο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και φοιτητικοί σύλλογοι.

Μαθητικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σήμερα στη Σπάρτη και αύριο στην Πάτρα και την Κόρινθο, με αποφάσεις των τοπικών Συντονιστικών. Στη Σπάρτη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές θα ξεκινήσουν πορεία από το 1ο - 2ο ΕΛ Σπάρτης, με κατεύθυνση στο Γραφείο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια προς τη Νομαρχία.

Κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που εξαπολύθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Πάτρα, οι μαθητές απαντούν με νέα κινητοποίηση. Ετσι, αύριο στις 10.30 το πρωί έχουν «ραντεβού» στην πλατεία Ολγας (Εθνικής Αντίστασης) και στη συνέχεια θα πορευτούν στους δρόμους της πόλης. Στην Κόρινθο οι μαθητές θα απέχουν από τα μαθήματά τους και θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους.

Στο μεταξύ στην Αθήνα οι μαθητές ενημερώνουν τους συμμαθητές τους για το αυριανό συλλαλητήριο, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συνελεύσεις τμημάτων, 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους. Επίσης, μαζεύονται υπογραφές, απαιτώντας να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία οι μαθητικές εκλογές για την 1η Νοέμβρη για 5μελή και 8 Νοέμβρη για 15μελή.

Επίσης, η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής κήρυξε για αύριο τρίωρη στάση εργασίας για να διευκολύνουν τη συμμετοχή τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών της περιοχής.

Οι μαθητές απευθύνουν κάλεσμα σε κοινή δράση γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία και φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σε ένα μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για να καταργήσουν τους νόμους - λαιμητόμους, για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή. «Αγωνιζόμαστε για ενιαίο 12χρονο, βασικό υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν. Για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δε θα μας εξοντώνει. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη ζωή», τονίζεται στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Στον αγώνα οι φοιτητές

Απαιτώντας δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση θα συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο φοιτητές. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Μαθηματικού, ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομική, Οικονομικό, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ,Φυσικού, Βιολογικού, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου και Ιατρικής. Επίσης, απόφαση για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο έχει πάρει η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Οι φοιτητές, επίσης, απαιτούν να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, να υπάρξει ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών χωρίς πολλούς κύκλους σπουδών, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) επίσης αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, ενώ θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου, την Τετάρτη 1 Νοέμβρη στις 11 το πρωί για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις σχολές (υψηλά δίδακτρα, υποδομή κλπ).

ΔΟΕ
Ολομέλεια προέδρων στις 18 Νοέμβρη

Σε ολομέλεια προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων προχωρά η ΔΟΕ στις 18 Νοέμβρη, όπου θα αποφασιστεί η δράση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη χτεσινή συνεδρίαση, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσαν να συγκλίνουν σε πρόταση για τη δράση του κλάδου τη νέα σχολική χρονιά, έριξαν τις μάσκες, αποκαλύπτοντας την ταύτιση της πολιτικής τους και ψήφισαν ένα αφυδατωμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Το πλαίσιο, που τελικά προώθησαν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, περιλαμβάνει γενικόλογα τα αιτήματα για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα και την αντίθεση στην αξιολόγηση, διορισμό όλων των αναπληρωτών, αίτημα για νέο ΠΔ για την επιλογή στελεχών κ.ά. Η ολομέλεια προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων ορίστηκε για τις 18 Νοέμβρη, ενώ θα προηγηθούν γενικές συνελεύσεις στους διδασκαλικούς συλλόγους με πρόταση για 24ωρη απεργία το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκέμβρη (πανελλαδική ή κυλιόμενη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα).

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε διεκδικητικό πλαίσιο εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό της πλειοψηφίας, με αιχμή τα αιτήματα για κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, διατήρηση της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτήν, όχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, μείωση αναλογίας μαθητών εκπαιδευτικού σε 15 προς 1 στο νηπιαγωγείο και α` και β` δημοτικού και 20 προς 1 στις υπόλοιπες τάξεις, πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων - πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, αυξήσεις 27% φέτος για την αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας του μισθού, ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος χωρίς περιορισμούς και ρήτρες, όχι στην αξιολόγηση - αστυνόμευση - ιδεολογική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών κλπ. Με αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ πρότεινε επίσης συμμετοχή με τρίωρη στάση εργασίας στο αυριανό παμμαθητικό συλλαλητήριο και κήρυξη απεργίας για το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι δάσκαλοι

Συνεχίζεται για 31η μέρα η απεργία πείνας των δύο εκπαιδευτικών Σωκράτη Ζαραβίνα και Θεόδωρου Λιαροκάπη, δασκάλων στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αντιδημοκρατική και αυταρχική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κατά του εκπαιδευτικού κινήματος.

Οι δύο δάσκαλοι κάνουν απεργία πείνας εδώ και ένα μήνα στην κεντρική πλατεία Αγρινίου - ο ένας εκ των δύο βρίσκεται εδώ και πέντε μέρες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της περιοχής - αρνούμενοι να υποκύψουν και να δεχτούν τον αυταρχισμό που επέδειξε σε βάρος τους η Διοίκηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την αμέριστη συμπαράστασή του στους δύο διωκόμενους δασκάλους, απεργούς πείνας Σ. Ζαραβίνο και Θ. Λιαροκάπη, εκφράζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η ακραία στάση της διοίκησης είναι δείγμα του εντεινόμενου κλίματος αυθαιρεσίας και αυταρχισμού που προωθείται στην εκπαίδευση», επισημαίνει η ΟΛΜΕ. «Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να δεχτεί ότι η "ευνομούμενη πολιτεία" (κατά τον κ. Πετσάλνικο) εκδηλώνεται με εισβολή σε σχολείο 26 ένστολων αστυνομικών για να συλλάβουν δύο "ανυπότακτους" εκπαιδευτικούς με αυταρχισμό της διοίκησης και με την πρακτική σπίλωσης και συκοφάντησης των εκπαιδευτικών. Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δίνει μαθήματα αντιδημοκρατικής και αυταρχικής συμπεριφοράς με το να συκοφαντεί εκπαιδευτικούς που ορθώνουν το ανάστημά τους, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια και το ελεύθερο φρόνημά τους», υπογραμμίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και καλεί την προϊσταμένη εκπαιδευτική αρχή να προβεί στην άμεση άρση κάθε δίωξης και στην επαναφορά των συναδέλφων στη θέση τους. Ακόμα καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να σταματήσει να καλύπτει τις αυταρχικές ενέργειες της Διοίκησης και να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η δίωξη.

Τη συμπαράστασή του προς τους δύο εκπαιδευτικούς εκφράζει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ημιτελές διδακτήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Λάρισας, διοργανώνει σήμερα στη 1.30 μ.μ. το ΔΣ της ΕΛΜΕ του Νομού, απαιτώντας τη χρηματοδότηση για την αποπεράτωση των εργασιών του κτιρίου, έτσι ώστε να δοθεί την επόμενη σχολική χρονιά στους μαθητές. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Λάρισας καλεί σε συμπαράσταση όλους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα ΤΕΕ, τους γονείς, τους μαθητές και άλλους φορείς, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ