ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Ταξίδι στο... άγνωστο

Το... άγνωστο είναι αυτό που φοβίζει τον Νίκο Χατζή στο σημερινό αγώνα με τους Λάιονς

Sportidea

Το... άγνωστο είναι αυτό που φοβίζει τον Νίκο Χατζή στο σημερινό αγώνα με τους Λάιονς
Με τα εσωτερικά προβλήματα να μοιάζουν... βουνό, η ΑΕΚ ρίχνεται σήμερα στη δεύτερη αγωνιστική της ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ της ULEB, αντιμετωπίζοντας στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) τους Λάιονς (19.30 ώρα Ελλάδας). Πέρα από την κούραση του ταξιδιού η ομάδα του Ιβκοβιτς έχει να αντιμετωπίσει και το άγνωστο, όπως παραδέχεται ο Νίκος Χατζής: «Είναι μία εντελώς άγνωστη ομάδα σε μας. Σίγουρα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα καλό σύνολο. Δεν έχουμε άλλη επιδίωξη από τη νίκη», τόνισε ο αρχηγός της ΑΕΚ. Οσον αφορά στο θέμα που καίει αυτή τη στιγμή την Ενωση και έχει να κάνει με τα οικονομικά, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά την επιστροφή στην Ελλάδα. Στα αγωνιστικά την αποστολή δεν ακολούθησε ο Μίλαν Γκούροβιτς λόγω προβλήματος τραυματισμού. Ο τεχνικός της ομάδας, Ντούσαν Ιβκοβιτς, τόνισε σε δηλώσεις του: «Θα παίξουμε τα συστήματα που ξέρουμε και θα προσπαθήσουμε για τη νίκη».

Δύσκολη αποστολή περιμένει τον ΠΑΟΚ, που για την ίδια διοργάνωση αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία. Ο προπονητής του «δικεφάλου» έχει ζητήσει από τους παίκτες του να ξεχάσουν τον αγώνα με το Περιστέρι. Αλλωστε, όπως τονίζει και ο ίδιος, «άλλο το Περιστέρι, άλλο η Μπαρτσελόνα». Οι Καταλανοί, λοιπόν, περιμένουν τον ΠΑΟΚ στο «Παλάου Μπλάου Γκράνα» με τον Αϊτο Ρενέσες να διαμηνύει στους παίκτες του ότι δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη. Από την άλλη ο Κώστας Φλεβαράκης τονίζει ότι οι παίκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι επί 40 λεπτά, καθώς σε τέτοιου είδους παιχνίδια η αδράνεια πληρώνεται.

Το αποτυχημένο ξεκίνημα κόντρα στην ΚΡΚΑ από τη Σλοβενία έχει την ευκαιρία να... σβήσει σήμερα ο Ηρακλής, που υποδέχεται στο Ιβανώφειο την Παρτιζάν. Ο προπονητής της ομάδας, Μάκης Δενδρινός, τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τους ίδιους. «Ολα εξαρτώνται από μας. Από τη δική μας απόδοση. Η νίκη είναι απαραίτητη. Και μπορούμε να την κατακτήσουμε», τόνισε ο Ελληνας τεχνικός. Ο στόχος του «Γηραιού» στον αγώνα με την Παρτιζάν είναι διπλός και τον εξήγησε ο Δενδρινός. «Είναι μια ευκαιρία να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις από την ήττα κόντρα στην Κρκα. Παράλληλα, η νίκη μπορεί να είναι μία τονωτική ένεση για το σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, στη Νέα Σμύρνη».

Ευκαιρία για μια καλή προπόνηση, ενόψει των υποχρεώσεών της στο πρωτάθλημα της Α1, θα έχει σήμερα η Νήαρ Ηστ. Η ομάδα του Γιώργου Ζευγώλη, έχοντας αβαντάζ 36 πόντων από το 106-70 της προηγούμενης βδομάδας στην Κύπρο, υποδέχεται στο κλειστό της Καισαριανής τον Αχιλλέα Καϊμακλίου στο δεύτερο αγώνα για τη β΄ προκριματική φάση του Κυπέλλου Κόρατς.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Η αγωνία στα ύψη

Η αγωνία κορυφώνεται στη σημερινή δεύτερη μέρα της 5ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τέταρτο όμιλο αφού εκεί παραμένουν ανοιχτά ακόμη όλα τα ενδεχόμενα που αφορούν την πρόκριση. Τα δυο προνομιούχα εισιτήρια διεκδικούν τρεις ομάδες: Γαλατάσεραϊ, Ρέιντζερς και Στουρμ Γκρατς με τις δυο πρώτες να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα περισσότερα βλέμματα... πέφτουν στο «Αρνολντ Σβατσενέγκερ» της Αυστρίας όπου η Στουρμ Γκρατς υποδέχεται τους Ρέιντζερς. Η ομάδα του Ιβιτσα Οσιμ εάν επικρατήσει των Σκοτσέζων, τούς περνάει στη βαθμολογία με δυο βαθμούς και αυτόματα γίνεται αυτή ένα από τα βασικά φαβορί για την πρόκριση. Πάντως οι Ρέιντζερς ευνοούνται και από την ισοπαλία που θα τους διατηρήσει τουλάχιστον στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Μονακό υποδέχεται τη Γαλατάσεραϊ με τους Τούρκους να έχουν προβάδισμα στα προγνωστικά. Η Γαλατά στο γήπεδο που κατέκτησε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ θα προσπαθήσει σήμερα να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης καθώς τη βολεύει και η ισοπαλία. Η Μονακό αν και βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου, εντούτοις έτσι ρευστά που είναι τα πράγματα έχει ακόμα ελπίδες αν φυσικά νικήσει σήμερα.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι γηπεδούχοι έχουν τον πρώτο λόγο. Στην Ισπανία η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας ενώ το... θαύμα θα κυνηγήσει η Μπάγερ Λεβερκούζεν με αντίπαλο τη Σπαρτάκ Μόσχας. Οι Γερμανοί θα πρέπει να κερδίσουν τους Ρώσους με τρία γκολ διαφορά για να ξαναμπούν στην υπόθεση πρόκριση αλλά και πάλι θα πρέπει να περιμένουν και την τελευταία αγωνιστική. Λογικά από τον πρώτο όμιλο Ισπανοί και Ρώσοι σήμερα αναμένεται να σφραγίσουν την πρόκριση.

Αρσεναλ και Λάτσιο δεν αναμένεται να συναντήσουν ιδιαίτερα προβλήματα σήμερα, που αγωνίζονται στις έδρες τους με αντιπάλους τη Σπάρτα Πράγας και τη Σαχτιόρ αντίστοιχα. Τέλος, για τον όμιλο του Ολυμπιακού η Χέρενφεν θα προσπαθήσει να πετύχει τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση, υποδεχόμενη τη Λιόν που θέλει και αυτή τους τρεις βαθμούς ελπίζοντας σε στραβοπάτημα των «ερυθρόλευκων».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Δύσκολη κλήρωση

Τη Ρωσία, την Ουγγαρία και την Ισλανδία καλείται να αντιμετωπίσει η Εθνική μας ομάδα των νέων στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που θα γίνει στην Ουγγαρία τον Απρίλη του 2001. Η κλήρωση, που έγινε στη Βιέννη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η καλύτερη και αυτό φαίνεται από τα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή, Γιάννη Αρβανίτη: «Θα αντιμετωπίσουμε τρεις ομάδες από χώρες με παράδοση στο χάντμπολ. Η Ουγγαρία είδαμε ότι διαθέτει πολύ καλή ομάδα. Η Ρωσία ποτέ δεν έπαψε να είναι μια μεγάλη σχολή του αθλήματος, ενώ και η Ισλανδία έχει να επιδείξει σημαντικές παρουσίες σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Σίγουρα πέσαμε σε έναν ισχυρό όμιλο και πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα». Από την άλλη οι νεάνιδες Α΄ για την αντίστοιχη διοργάνωση θα αντιμετωπίσουν για τον 1ο Ομιλο, στους αγώνες που θα γίνουν στη Νορβηγία, τη Σλοβενία, την Πολωνία και την οικοδέσποινα Νορβηγία (13-15 Απρίλη 2001). Τέλος, οι έφηβοι θα αναμετρηθούν με την Ουκρανία και την Κροατία στους αγώνες του 9ου Ομίλου, που θα γίνουν στη χώρα μας από 25 έως και 27 Μάη του 2001. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ομίλους προκρίνεται μια ομάδα.

  • Ο Θανάσης Καρακεχαγιάς τελικά θα είναι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής εφήβων. Το ΔΣ της ΟΧΕ σε συνεδρίασή της αποφάσισε πως είναι ο κατάλληλος τεχνικός για τη θέση αυτή.
  • Σήμερα θα διεξαχθεί το εξ αναβολής παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών μεταξύ της Αναγέννησης Αρτας και του Αρη Νικαίας (18.00).
ΠΟΛΟ
Αρχίζουν τα ματς

Χωρίς να είναι ακόμη απόλυτα έτοιμη για επίσημους αγώνες (σύμφωνα και με τον προπονητή της) αλλά με τους αντιπάλους να θεωρούνται στα μέτρα της, η Βουλιαγμένη ετοιμάζεται αύριο να ριχτεί στην Α΄ προκριματική φάση των αγώνων για το Κύπελλο ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ. Η ελληνική ομάδα, που συμμετέχει στο Β΄ Ομιλο, θα προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο κόντρα στις Κριζούλ Οραντέα από τη Ρουμανία, Μπάγερν Ερντινγκεν από τη Γερμανία, Γιουσμέ Κωνσταντινούπολης και Προμπάνκα Λίζινγκ Μάριμπορ από τη Σλοβενία. Οι αγώνες αρχίζουν σήμερα, αλλά οι «μπέμπηδες» ξεκινούν με ρεπό και έτσι έχουν τη δυνατότητα να δουν τους αντιπάλους τους να αγωνίζονται και να διαμορφώσουν μια σαφή εικόνα. Πάντως, τα προβλήματα δε λείπουν από τον τεχνικό της ομάδας, Βαγγέλη Ρούπακα, καθώς θα στερηθεί των υπηρεσιών του Γιώργου Αφρουδάκη που υποφέρει από ίωση.

Για την ίδια διοργάνωση αλλά για τον Α΄ Ομιλο, τα Χανιά κάνουν πρεμιέρα σήμερα στους αγώνες αντιμετωπίζοντας τη βρετανική Πένγκουιν.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
Μια ανάσα από τους τελικούς

Θεαματικό ντεμπούτο στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος παίδων έκανε χτες το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι «πιτσιρικάδες», πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, συνέτριψαν στον Πολύγυρο με 5-2 το αντίστοιχο συγκρότημα της Σλοβενίας και μπήκαν δυναμικά στη μάχη για την ευρωπαϊκή τους διάκριση. Πλέον, οι Ελληνες διεθνείς χρειάζονται μόνο το βαθμό της ισοπαλίας στο αυριανό παιχνίδι με την Εθνική ομάδα παίδων της Κροατίας προκειμένου να πάρουν την πρόκρισή τους στην τελική φάση του θεσμού, που θα διεξαχθεί στην Αγγλία.

Σημειώνεται ότι τα γκολ για την Εθνική μας ομάδα πέτυχαν οι Αραμπατζής (4΄, 59΄, 62΄), Νάκας (10΄) και Κατσαρός (39΄ πέναλτι), ενώ τα τέρματα των Σλοβένων σημείωσαν οι Μπλάσκο (17΄) και Μπέρκο (47΄).

ΒΟΛΕΪ
Ξανά στην ελίτ

Ξανά στον... αφρό ανέβηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών, μετά από πολύχρονη αποχή από τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της, Ρουμπέν Ακόστα, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Λοζάνη χτες, αποφάσισε να συμπεριλάβει την Εθνική μας ομάδα ανάμεσα στις 16 χώρες που θα πάρουν μέρος στο «Γουόρντ Λιγκ» του 2001. Η κίνηση αυτή της FIVB προσδίδει μεγάλη αγωνιστική ευθύνη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς οι 15 υπόλοιπες ομάδες αποτελούν την ελίτ του παγκόσμιου γίγνεσθαι του αθλήματος. Μάλιστα, ο όμιλος (2ος) όπου κληρώθηκε η Εθνική μας είναι αρκετά δύσκολος, αφού αντίπαλοί της θα είναι οι Ρώσοι, οι Πολωνοί και οι διεθνείς της Βενεζουέλας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός του θεσμού έμειναν παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, όπως η Τσεχία, η Ιαπωνία, η Βουλγαρία και ο Καναδάς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Μπελιγράτης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρέπει, πλέον, να φτιάξουμε μια καλή ομάδα».

  • Επιστρέφει, σήμερα, στις εγχώριες υποχρεώσεις του ο Πανελλήνιος, καθώς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Ηρακλή (Κατσάνειο, 20.30).
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Επιτυχιών συνέχεια

Σιδερένια... θέληση έδειξε χτες στο Σίδνεϊ ο Βαγγέλης Μπόκολας, ο οποίος κατάφερε να χαρίσει στη χώρα μας ακόμα ένα μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2000. Συγκεκριμένα, ο Ελληνας αθλητής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία (κατηγορία Φ33), με βολή στα 7,89μ., δηλαδή περίπου 2 μέτρα πίσω από τον πρώτο του αγωνίσματος, τον Τσέχο Ρόμαν Μουσίλ, που έριξε βολή στα 9,67μ., πραγματοποιώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στο ίδιο βάθρο ανέβηκε και ο... τρίτος της παρέας, ο Κουβεϊτιανός Αχμάντ Μακσίντ (7,54μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ