ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Σε κρίσιμη καμπή

Ο Τζιοβάνι, δύναμη πυρός για τον Ολυμπιακό σήμερα στο ΟΑΚΑ

Sportidea

Ο Τζιοβάνι, δύναμη πυρός για τον Ολυμπιακό σήμερα στο ΟΑΚΑ
Τα ενενήντα πιο κρίσιμα λεπτά στη φετινή πορεία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, στις 21.45 (ΜΕΓΚΑ), θα αρχίσουν να κυλούν αντίστροφα και οι «ερυθρόλευκοι» θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη πρόκληση στο ΟΑΚΑ. Την πρόκληση της πρόκρισης στην επόμενη φάση του θεσμού, κάτι που, ουσιαστικά, η ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη κρατάει σήμερα στα δικά της χέρια, κόντρα στην περσινή πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια. Εστω και αν οι Ισπανοί με δηλώσεις τους κάνουν... φιλότιμες προσπάθειες να μεταφέρουν το άγχος στο στρατόπεδο των γηπεδούχων, οι παίκτες του Ολυμπιακού αλλά και ο προπονητής τους φανέρωσαν, χτες, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πέσουν στην παγίδα του ψυχολογικού... πολέμου. Αντίθετα, ο Γιάννης Μαντζουράκης έκανε λόγο για άλλου είδους... πόλεμο: «Με μια νίκη είμαστε πολύ κοντά στο να κερδίσουμε τον "πόλεμο" της πρόκρισης. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το παιχνίδι της χρονιάς. Ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει πολλά χρήματα για να κάνουμε καλή πορεία στην Ευρώπη. Και όντως είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε το προηγούμενο παιχνίδι». Πάντως, το γεγονός ότι οι Ισπανοί ήδη έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους και θα παρουσιαστούν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς άγχος δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις στον Ολυμπιακό. Αυτό, εξάλλου, το σημείο επισήμανε και ο τεχνικός της Βαλένθια, Εκτορ Κούπερ: «Εμείς δεν πρόκειται να έχουμε άγχος, αλλά ο Ολυμπιακός. Ηρθαμε στην Ελλάδα με αποκλειστικό στόχο τη νίκη». Ωστόσο, ο «ερυθρόλευκος» τεχνικός ανέφερε ότι η «ψυχή» θα είναι ο παράγοντας εκείνος που θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος στην ομάδα του για την κατάκτηση της νίκης, ενώ χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να μιλήσει η καρδιά, το πάθος και η θέληση. Να ξεπεράσουμε τη λογική. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στην επίθεση και στην άμυνα. Πρέπει να έχουμε υπομονή. Και πάνω από όλα να ιδρώσουμε πολύ». Στα ίδια μήκη κύματος, όμως, αλλά... ποτισμένα με περισσότερη αισιοδοξία, ήταν και τα λόγια του 35χρονου «ερυθρόλευκου» αμυντικού Κυριάκου Καραταΐδη: «Σεβόμαστε τη Βαλένθια. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που έχουμε, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα νικήσει και θα συνεχίσει το δύσκολο έργο που έχει. Είναι όντως ο κρισιμότερος φετινός αγώνας. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη». Οσον αφορά στα αγωνιστικά πλάνα του Γιάννη Μαντζουράκη, ο «ερυθρόλευκος» τεχνικός κοινοποίησε πως θα παρατάξει τους παίκτες του με το σύστημα 4-4-2, ενώ, όπως ο ίδιος δήλωσε, ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί με δύο αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων θα είναι και η πολύ πιθανή συμμετοχή του Λάμπρου Χούτου στην αρχική 11άδα.

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ - ΠΑΟΚ 1-0
Λίγη τύχη να 'χε...

Φάση από τον χθεσινό αγώνα στο Φριούλι

Sportidea

Φάση από τον χθεσινό αγώνα στο Φριούλι
«Αν έχεις τύχη διάβαινε...» λέει ένα ρητό, αλλά στον ΠΑΟΚ του γύρισε την πλάτη στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η Ουντινέζε πήρε τη νίκη από τον «Δικέφαλο» στο 94' στα πλαίσια της δ' φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που του δίνει ένα προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι είχε τα «κότσια» απέναντι στη φετινή ομάδα - έκπληξη του Καμπιονάτο και θα μπορούσε να πάρει ακόμα και τη νίκη αν ήταν πιο αποφασιστικός στην τελική προσπάθεια. Η Ουντινέζε από την άλλη, φάνηκε κουρασμένη από το τελευταίο παιχνίδι με την Ιντερ, το περασμένο Σάββατο και δεν μπόρεσε να απειλήσει, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα, την εστία του Τοχούρογλου.

Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μπήκαν δυνατά στον αγώνα και στο πρώτο δεκάλεπτο απείλησαν δύο φορές την εστία του Τούρτσι. Στο 7' ένα σουτ του Κωνσταντινίδη από πλάγια απέκρουσε ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων σε κόρνερ. Στην εκτέλεσή του, ο Ναλιτζής έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Στο 12' ο Φιόρε αντιμετώπισε πρόβλημα και αναγκάστηκε να δώσει τη θέση του στον Πίντσι και για ένα δεκάλεπτο οι Ιταλοί πίεζαν συνέχεια την ελληνική ομάδα, χωρίς όμως να μπορέσουν να κάνουν πράξη το στόχο τους, καθώς οι τελικές προσπάθειες κατέληγαν στο κενό από τις υποδείξεις (οφ σάιντ) του επόπτη. Από το σημείο αυτό και μετά, το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο και αυτό που κυριάρχησε ήταν τα νεύρα μεταξύ των παικτών και των δύο ομάδων.

Η επανάληψη βρήκε τους γηπεδούχους να προσπαθούν να πετύχουν ένα γκολ που θα τους «έλυνε» τα πόδια. Αντί όμως να βγαίνουν οι παίκτες του Ντε Κάνιο στην επίθεση, ο «Δικέφαλος» είχε τις ευκαιρίες. Στο 59' ο Τετράτζε δοκίμασε ένα σουτ το οποίο απέκρουσε ο Τούρτσι. Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Ναλιτζή να σουτάρει από πλάγια αλλά ο τερματοφύλακας της Ουντινέζε είπε για άλλη μία φορά όχι στην προσπάθεια των Ελλήνων παικτών. Οι Ιταλοί είχαν την πρώτη καλή τους στιγμή στο 61' όταν ο Τοχούρογλου μπλόκαρε ένα καλό σουτ του Γιόργκενσεν, ενώ στο 84' ο Ντιάζ σούταρε από τη μικρή περιοχή στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Και ενώ όλα έδειχναν πως η «λευκή» ισοπαλία ήταν πολύ κοντά για το «Δικέφαλο», η «χρυσή» αλλαγή του Ντε Κάνιο, ο Μάσιμο Μαργκιότα εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια τής άμυνας και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-0, που ήταν και το τελικό σκορ, και έδωσε περισσότερες ελπίδες στην ομάδα του για τον επαναληπτικό στην Τούμπα σε 14 μέρες.

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ: Τούρτσι, Κάργκο, Σοτίλ, Μπερτότο, Μπίζγκαρντ (65' Αλμπέρτο), Ελγέρα (80' Μαρτζιότα), Γιόργκενσεν, Ντιάζ, Φιόρε (12' Πίντσι), Σόζα, Μούτσι

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Ουντέζε, Αμπονσά, Βενετίδης, Τετράτζε, Κατσιαμπής, Καμπς (69' Καφφές), Μπράτιτς (90' Χασιώτης), Ναλιτζής (94' Οκκάς), Κωνσταντινίδης.

ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0
Ακόμα... ελπίζει

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην κατάφερε να πραγματοποιήσει το στόχο του και να περάσει χωρίς απώλειες από το Ριαθόρ αφού ηττήθηκε από τη Λα Κορούνια με 1-0, εντούτοις παραμένει στο παιχνίδι της πρόκρισης για τον επόμενο γύρο. Και αυτό γιατί δέχτηκε ένα ανέλπιστο δώρο από το Αμβούργο που κατάφερε να επικρατήσει της Γιουβέντους με 3-1 στο «Ντέλε Αλπι». Ετσι η διαφορά του ενός βαθμού μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Γιουβέντους (5 έναντι 6) διατηρήθηκε. Τώρα όλα θα κριθούν στο τελευταίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ όπου το «τριφύλλι» υποδέχεται τους Ιταλούς και με νίκη παίρνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση

Οσον αφορά το χτεσινό παιχνίδι ένα γκολ του Ουρουγουανού Παβιάνι στο 82` με κεφαλιά που νίκησε τον Νικοπολίδη, ήταν αυτό που έκρινε το παιχνίδι. Πάντως, στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ο Παναθηναϊκός στεκόταν καλά στην Ισπανία αντέχοντας στην πίεση των γηπεδούχων. Μάλιστα στο 18` ο Χαλκιάς έδειξε την... κλάση του όταν πραγματοποίησε τριπλή απόκρουση σε σουτ των Τζαλμίνια, Παντιάνι, Φλόρες κρατώντας ανέπαφη την εστία του. Σε αυτή τη φάση όμως τραυματίστηκε και αποχώρησε τελικά στο 63`. Από αυτό το λεπτό και μετέπειτα ο Παναθηναϊκός έδωσε χώρο στους Ισπανούς, αφού οι παίκτες του Αναστασιάδη υποχώρησαν στα καρέ. Αυτό αποδείχτηκε μοιραίο καθώς όσο περνούσε η ώρα έλειπε η ηρεμία από το παιχνίδι και ιδιαίτερα στην άμυνα. Η πίεση της Λα Κορούνια απέδωσε καρπούς στο 82'.

ΝΤΕΠΟΡΤΙΒΟ: Μολίνα, Μανουέλ Πάμπλο, Ρομέρο, Ναϊμπέτ, Ντζαλμίνια, Τούρου Φλόρες (60' Φερνάντο), Εμερσον, Σέζαρ Σαμπάιο, Παντιάνι, Βίκτορ (62' Σκαλόνι), Ντονάτο.

ΠΑΟ: Χαλκιάς (63' Νικοπολίδης), Χένρικσεν, Γκαλέτο (46' Σόουζα), Γκούμας, Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Καραγκούνης (60' Κόλα), Λυμπερόπουλος, Φύσσας, Βαζέχα.

Ηττα - σοκ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθώς η Αντερλεχτ αποδείχτηκε «σκληρό καρύδι». Οι Βέλγοι πήραν τη νίκη με 2-1 και σε συνδυασμό με τη νίκη της Αϊντχόβεν στο Κίεβο επί της Διναμό με 1-0, έβαλαν σε περιπέτειες τους «μπέμπηδες». Τέλος, από τα σημερινά παιχνίδια ξεχώρισε η συντριβή της Ρόζενμποργκ από την Παρί ΣΖ με 7-2. Στους υπόλοιπους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Λιντς-Μπαρτσελόνα 1-1, Μπάγερν Μ.-Χέλσινμποργκ 0-0, Μπεσίκτας-Μίλαν 0-2.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Διπλό... χαμόγελο

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε χτες το Μαρούσι, που για τη 2η αγωνιστική του ομίλου στο Κύπελλο Σαπόρτα επικράτησε στην Τουρκία της Καρσίγιακα με 99-95 στην παράταση (κ.α. 81-81). Μπροστά σε 3.000 Τούρκους θεατές, το Μαρούσι κατάφερε να πάρει τη δεύτερη νίκη του στη διοργάνωση σε ένα ματς... γκραν-γκινιόλ. Η ψυχραιμία και η αποτελεσματικότητα των παικτών του Βαγγέλη Αλεξανδρή κατά τη διάρκεια της παράτασης ήταν που έδωσαν τη νίκη στην ομάδα. Από το Μαρούσι ξεχώρισαν οι Φαλέκας (15π), Ολιβερ (19π), ενώ από τους γηπεδούχους καλύτερος ήταν ο Μπας (24π).

Στο Αλεξάνδρειο «σκληρό καρύδι» αποδείχτηκε τελικά η Ούνιξ Καζάν για τον Αρη. Η ελληνική ομάδα επικράτησε της ρωσικής με 75-73 (39-37) μετά από μία αμφίρροπη αναμέτρηση. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, αφήνοντας τον Ερέμιν να ελπίζει ακόμα και σε νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ