ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΕ
Εργασιακή ζούγκλα οι χώροι δουλειάς

Το μισό εκατομμύριο πλησιάζουν οι συμβάσεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ξεπερνά το 25% η ανασφάλιστη εργασία

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την πάλη για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα
Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την πάλη για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα
Χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα», εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές και ανασφάλιστους καταγράφει η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το έτος 2010. Τα στοιχεία σκιαγραφούν μια εργασιακή ζούγκλα, η οποία έχει θεσπιστεί και νομοθετηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και «θέριεψε» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σε σύνολο 242.615 επιχειρήσεων προκύπτουν:

  • 90.158 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
  • 340.619 συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  • 16.515 συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών και
  • 628 συμβάσεις παραγωγής κατά μονάδα εργασίας (φασόν).

Συνολικά οι κάθε λογής συμβάσεις εργασίας ανήλθαν στις 447.920 από 367.903 το 2009 (αύξηση 17,86%). Επίσης, κατά το 2010 κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ 26.253 μετατροπές συμβάσεων, από τις οποίες οι 18.713 αφορούσαν σε μετατροπή από πλήρη σε μερική (11.622 το 2009) και οι 7.540 αφορούσαν μετατροπή από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία (4.839 το 2009).

Κατά το έτος 2010 στις Υπηρεσίες της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ αναγγέλθηκαν 5.721 εργατικά ατυχήματα έναντι 6.381 το 2009. Τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» ανήλθαν σε 94. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερα αφού δε δηλώνονται όλα, ενώ στην έκθεση του ΣΕΠΕ δε συμπεριλαμβάνονται τα «ατυχήματα» σε ορυχεία και μεταλλεία και τα ναυτεργατικά που συντελούνται εν πλω. Επίσης ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων στο ΙΚΑ ατυχημάτων ανήλθε σε 11.812 το 2007 (σ.σ. τότε είναι τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του ΙΚΑ).

Οι κυριότερες αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων» είναι: Πτώση από ύψος, ηλεκτροπληξία, έκρηξη από ανάφλεξη εύφλεκτων ουσιών, χειρισμός ή συντήρηση εξοπλισμού από άτομα χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία άδεια ή χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση και εμπειρία, μηχανήματα χωρίς τα αναγκαία συστήματα προειδοποίησης και προστασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων (38,3%) αφορούσε στον κλάδο των Κατασκευών και ακολουθούν ο κλάδος Φυτικής - Ζωικής Παραγωγής, Θήρας και συναφών δραστηριοτήτων με ποσοστό 6,4% και ο κλάδος Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού με ποσοστό 3,2%.

Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι

Από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ διεξήχθησαν συνολικά 20.555 εργατικές διαφορές, αφορούσαν κατά 50,51% σε καθυστέρηση ή μη καταβολή δεδουλευμένων, κατά 19,57% σε καταγγελία σύμβασης εργασίας, κατά 14,84% σε μη καταβολή αδείας και επιδόματος αδείας.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 77.666 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι 19.435, δηλαδή πάνω από 1 στους 4 είναι ανασφάλιστος. Από αυτούς, οι 6.687 είναι αλλοδαποί, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 31,54% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων, που ανέρχεται στους 21.199 στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 12.748, ποσοστό 22,58% των 56.467 συνολικά εργαζόμενων ημεδαπών στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Εγκυμονεί εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων

Στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί στη χώρα μας, οδηγεί η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας και ιδιαίτερα των μεταναστών.

Οπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, από το 2008 έως σήμερα εμφανίζονται στην Ευρώπη επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και παρωτίτιδας. Αυτές οι επιδημίες συνεχίζουν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη προκαλώντας περιστατικά σε άτομα που δεν έχουν ανοσία ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά εμβόλια και έτσι νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρή νόσο, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν επίσημη καταγραφή για το τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς των μεταναστών. Για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και θωράκιση απέναντι στις νόσους πρέπει να έχουν εμβολιαστεί το 90 - 95% του πληθυσμού, όμως στη χώρα μας, τονίστηκε χτες, οι αθίγγανοι και μετανάστες έχουν μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ κάποιοι προέρχονται από χώρες όπου υπάρχουν «εξαφανισμένες» για την Ελλάδα νόσοι. Απ' τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει τάση αύξησης της φυματίωσης στη χώρα (το 70% αφορά αλλοδαπούς), ενώ έχουν παρουσιαστεί ακόμα και κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς. Ομως, απ' τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος, ενώ, αντίθετα, στα πλαίσια των αντιλαϊκών αποφάσεων για την Υγεία και των περικοπών, αυξάνουν οι περιορισμοί στην πρόσβαση των μεταναστών στο σύστημα Υγείας και χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσής τους.

ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συνεχίζεται η υποβάθμισή του

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας που ασκούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αναδείχτηκαν κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε προχτές στο νοσοκομείο η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι από την ερχόμενη Τρίτη προχωρούν σε επίσχεση εργασίας καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένες υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και Κυριακές από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Γιατροί και νοσοκόμες καθημερινά καλούνται να φροντίζουν τους ασθενείς χωρίς να έχουν τα αναγκαία υλικά καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες. «Ούτε λάμπες δεν έχουμε να αλλάξουμε στους διαδρόμους και στα δωμάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό παραμένουν μεγάλες, αλλά αντί για επαρκείς προσλήψεις, στα χειρουργεία, στη νάρκωση και στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, προχώρησαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφαρμόζοντας ενδιάμεσο ωράριο (π.χ. 10 π.μ.-4 μ.μ.). Για να καλυφθούν οι ανάγκες εντατικοποιείται η δουλειά και ήδη η διοίκηση έλαβε απόφαση για την εγκατάσταση ιδιωτικού συνεργείου και στις τραπεζοκόμες όπου οι ελλείψεις φτάνουν το 60%.

Η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε στους εργαζόμενους πως με την υπολειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ευνοούνται τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και τους υπενθύμισε τα νέα μέτρα που έρχονται σε βάρος των εργαζομένων. «Η λαίλαπα δεν έχει τέλος, τόνισε, με την τρομοκρατία της χρεοκοπίας που είναι μόνο για το λαό και όχι για το μεγάλο κεφάλαιο. Απαιτείται κοινός αγώνας ενάντια στα μέτρα που μας γονατίζουν. Αν δεν μας δουν μαζικά μπροστά τους, θα συνεχίσουν τον οδοστρωτήρα».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΑΤΣΕΛΗΣ»: ΣΕ γενική συνέλευση προχωρούν μεθαύριο Κυριακή οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΚΑΤΣΕΛΗΣ. Η εργοδοσία όχι μόνο δεν έχει καταβάλλει το σύνολο της μισθοδοσίας στους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης ή μη της λειτουργίας της.

«ΦΕΝΑ»: Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της FENA στο Φοίνικα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης απαιτώντας πλήρη και σταθερή εργασία, εφαρμογή της ΣΣΕ και καταβολή των διαφορών που έχουν προκύψει από τη μη τήρηση της ΣΣΕ τα προηγούμενα χρόνια.

ΥΓΕΙΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 11 π.μ. πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τις δεδουλευμένες υπερωρίες που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2010. Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη στις 2 το μεσημέρι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζόμενων» του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» (συνδικαλιστές ΠΑΜΕ), το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, συνδικάτα εργαζομένων και μαζικοί φορείς της περιοχής. Καταγγέλλουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα πρώτης ανάγκης κ.ά.

«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»: Επίσχεση εργασίας κάνουν από προχτές οι γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ασκληπιείο» της Βούλας. Τους χρωστούν δεδουλευμένες εφημερίες, νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες από το Δεκέμβρη του 2010.

ΟΓΕ: Η Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας πραγματοποιεί την Κυριακή 17 Απρίλη και ώρα 19.00, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εξελίξεις στον τομέα της Υγείας. Τι προωθεί η κυβέρνηση - Τι συμφέρει το λαό». Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).

ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους Υγείας - Πρόνοιας
  • Τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πάσουλας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.
  • Τη Δευτέρα 18/4, στις 2 μ.μ., στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «Αγία Ολγα», θα περιοδεύσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 20 Απρίλη, στις 10 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» θα περιοδεύσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ