ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
Οι ελλείψεις προσωπικού καταλήγουν σε λίστες αναμονής

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Νάουσας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Νάουσας
Σε ατέλειωτες ουρές αναμονής καταλήγουν οι ελλείψεις προσωπικού στο υποκατάστημα του ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο της Νάουσας, όπως καταγγέλλουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ στο νομό σε κοινό υπόμνημά τους, που το απευθύνουν στον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη.

Στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ - που καλύπτουν 15.000 ασφαλισμένους - ο χρόνος αναμονής επίσκεψης σε γιατρό ξεπερνά τις 15 μέρες, ενώ υπάρχουν και κάποιες ειδικότητες (π.χ. οφθαλμίατρος και παθολόγος) όπου απορρίπτεται το αίτημα για τηλεφωνικό ραντεβού καθώς ξεπερνά τον ένα μήνα, που είναι το όριο για το κλείσιμο του ραντεβού. Ακόμα πιο μεγάλος είναι ο χρόνος αναμονής στο Νοσοκομείο της Νάουσας, που καλύπτει 34.500 κατοίκους στο νομό. Η μέση αναμονή ξεπερνά τις 20 μέρες, με αποτέλεσμα «οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά ιατρεία και εξεταστικά κέντρα που ληστεύουν ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Συνταξιούχοι και καταγγέλλουν: «Εδώ και καιρό παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά, εργαλεία κλπ., με αποτέλεσμα να ματαιώνονται ακόμα και χειρουργεία».

Αποκαλυπτικό για τις ελλείψεις είναι ότι στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ υπηρετούν 10 υπάλληλοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 28, ενώ στις υγειονομικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν κάθε μέρα όλες οι ειδικότητες των γιατρών και κάποιες είναι μόνο το πρωί (π.χ. καρδιολόγος). «Παίρνοντας υπόψη τις άδειες των γιατρών και του προσωπικού υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αντικαταστάτες», σημειώνεται στο υπόμνημα.

Στο νοσοκομείο υπάρχει εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους. «Υπάρχουν 34 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, που εργάζονται με το "πιστόλι στον κρόταφο", στην πλειοψηφία τους με 280 ευρώ το μήνα και όσοι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα πληρώνονται με 320 ευρώ το μήνα», καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο.

Ζητούν, μεταξύ των άλλων, να επανδρωθούν το νοσοκομείο και το ΙΚΑ με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, να καταργηθούν οι πληρωμές για τους ασθενείς και να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους και τους ανασφάλιστους που δεν έχουν βιβλιάριο υγείας.

ΟΤΕ
Ζητά από εργαζόμενους να αποδεχτούν αύξηση του ωραρίου

Να «νομιμοποιήσει» τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της για να διευκολύνει την εφαρμογή τους, προσπαθεί η εργοδοσία στον ΟΤΕ, καλώντας εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα τηλεφωνικά κέντρα (είναι κυρίως φοιτητές) να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση για να αυξηθεί το ωράριο εργασίας τους από τρεις ώρες και 35 λεπτά σε τέσσερις ώρες τη μέρα. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια του γενικότερου σχεδιασμού για αύξηση του ωραρίου των «μονίμων» από 7 ώρες και 40 λεπτά σε 8 ώρες, την οποία η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει από τις αρχές Μάη.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) για να εφαρμόσει η εργοδοσία το σχεδιασμό της «τόλμησαν και να απειλήσουν τους συναδέλφους, που δε δέχτηκαν να υπογράψουν, με απόλυση». Με την ίδια ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους «να μη βάλουν την υπογραφή τους στην κατάργηση οποιουδήποτε δικαιώματός τους, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία». Παράλληλα, το ΣΕΤΗΠ έκανε, χτες, παρέμβαση για το ζήτημα στους εκπροσώπους της εργοδοσίας στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην οδό Αθηνάς, απαιτώντας να σταματήσουν τώρα οι σχεδιασμοί και οι πιέσεις στους εργαζόμενους.

Με άλλη ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ αναφέρεται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «WIND» ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους. Σημειώνει ότι η εργοδοσία της «WIND» όπως και το σύνολο των εταιρειών στον κλάδο θα συνεχίσουν αμείωτα την αντεργατική επίθεση. Υπογραμμίζει ότι η αποτελεσματικότητα του αγώνα κρίνεται από το κατά πόσο βάζει εμπόδια στην υλοποίηση των εργοδοτικών σχεδιασμών, των μονοπωλίων και, από το αν οι αγώνες ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστική ρήξη και ανατροπή με την υπάρχουσα κατάσταση προς όφελος της εργατικής τάξης.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκροτήσει σωματειακή επιτροπή

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία διεκδικούν οι 33 εργαζόμενοι συμβασιούχοι σε δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, που συνεχίζουν τον αγώνα τους με κατάληψη του δημαρχείου. Από τους 33 συμβασιούχους οι 12 είναι απλήρωτοι μέχρι και 18 μήνες.

Οι εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει σωματειακή επιτροπή, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και του σωματείου «Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων» και σήμερα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι με απαίτηση της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας απέκλεισε τους συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων, της «Ταξικής Ενότητας» (έχει τρεις έδρες στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου) από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Μπουροδήμο για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» και καλεί τους εργαζόμενους του νομού για μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση και συμπόρευση με το ΠΑΜΕ.

«ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ»
Δεν έχει καταβάλει ούτε το δώρο Πάσχα

Για εννιά μήνες απλήρωτοι παραμένουν οι 350 εργαζόμενοι στον όμιλο ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (με έδρα την Αθήνα και εργοστάσιο στη Θήβα καθώς και στη Μακεδονία) και η εργοδοσία, με τις πλάτες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) του Σωματείου, συνεχίζει τον εμπαιγμό. Μέχρι και χτες αργά το απόγευμα, η εργοδοσία δεν είχε καταβάλλει καν το δώρο Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημα των εργαζομένων για έκτακτη ενίσχυση.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει και αυτό το όριο της εξαθλίωσης, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα - από τα τρέχοντα έξοδα μέχρι τους απλήρωτους λογαριασμούς. Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η άρνηση της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο να διεκδικήσει δεδουλευμένα. Ετσι, ακόμη ανέστειλε και την πρόσφατη κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εργοδοσίας, δήθεν γιατί πείστηκε για τις καλές προθέσεις... Φυσικά, η εργοδοσία ακόμη και τώρα αθέτησε άλλη μια υπόσχεσή της ότι θα κατέβαλε το δώρο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Μηνάς Σιμηστήρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θήβας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρόταση της «Ταξικής Ενότητας» ήταν η συνέχιση της κατάληψης και «η κλιμάκωση του αγώνα μας», με δεδομένο ότι όσες υποσχέσεις ή δεσμεύσεις έχει πάρει η εταιρεία, καμία δεν έχει υλοποιηθεί.

Την απαράδεκτη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου «Παπανικολάου», καταγγέλλει με ανακοίνωση το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης (εργολαβίες) Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα κλαδικό σωματείο και να παλέψουν ώστε να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η εταιρεία ISS που έχει το έργο της καθαριότητας, χωρίς καν να έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους και κάτω από την απειλή της απόλυσης και άλλων εκβιαστικών μέτρων, τους ανάγκασε σε νέα σχέση εργασίας με 4ωρη απασχόληση αντί του 8ωρου που δούλευαν μέχρι τώρα.

Με δεδομένη την πολιτική του ξεπουλήματος που ακολουθούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά καλεί όλους τους συνταξιούχους να ξεσηκωθούν και οργανωμένα, μέσα από το σωματείο «να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, για την ίδια μας τη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ