ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση

Συγκέντρωση σήμερα στις 11π.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Απείχαν από τα μαθήματα χτες οι μαθητές στη Σπάρτη. Κινητοποιήσεις σήμερα στην Πάτρα και Κόρινθο

Οι μαθητές βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. Μαζί με τους φοιτητές διεκδικούν μια άλλη παιδεία, δημόσια και δωρεάν
Οι μαθητές βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. Μαζί με τους φοιτητές διεκδικούν μια άλλη παιδεία, δημόσια και δωρεάν
Μαθητές και φοιτητές κινητοποιούνται σήμερα στην Αθήνα, απαιτώντας το δικαίωμα στη μόρφωση, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, καθώς και δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Αποχή από τα μαθήματά τους πραγματοποίησαν χτες μαθητές από το 1ο, 2ο, 3ο ΕΛ Σπάρτης και το 1ο ΤΕΕ. Η αποχή έγινε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Σπάρτης.

Σήμερα, επίσης, μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει τα τοπικά Συντονιστικά στην Πάτρα και στην Κόρινθο. Στην Πάτρα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωίστην πλατεία Ολγας (Εθνικής Αντίστασης) και στη συνέχεια θα πορευτούν στους δρόμους της πόλης. Αποχή από τα μαθήματά τους θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές στην Κόρινθο, ενώ στη συνέχεια θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους.

Στο αυριανό συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η οποία κήρυξε και τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας. Απόφαση για συμμετοχή έχει πάρει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ).

Στο σημερινό συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν με αποφάσεις των αντίστοιχων φοιτητικών συλλόγων και οι φοιτητές καθώς και οι σπουδαστές από την Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας. Θα συμμετάσχουν οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Μαθηματικού, ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομική, Οικονομικό, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ,Φυσικού, Βιολογικού, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου, Χημικό, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Μεταλλειολόγων, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Πάντειος και Ιατρικής.

Οι φοιτητές, επίσης, απαιτούν να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, να υπάρξει ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών χωρίς πολλούς κύκλους σπουδών, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Οι μαθητές απαιτούν να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία οι μαθητικές εκλογές. Και για το λόγο αυτό μαζεύουν υπογραφές, ώστε οι εκλογές να γίνουν για 5μελή την 1η Νοέμβρη και για 15μελή 8 Νοέμβρη.

Διεκδικούν: Κατάργηση των τεστ δεξιοτήτων. Αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επαναφορά των μετεξεταστέων. Μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. Αμεση κάλυψη των αναγκών σε σχολεία - καθηγητές - βιβλία, βιβλία σύγχρονα και κατανοητά που θα παρέχουν ολόπλευρη μόρφωση. «Οχι» στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, των τεστ στην Α' Λυκείου, των πανελλαδικών εξετάσεων σε Β' και Γ' Λυκείου, των κατευθύνσεων.

Επίσης, παλεύουν για 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, σύστημα επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή

ΛΑΡΙΣΑ
Κινητοποίηση κατά της τρομοκρατίας

 Με αποχές και καταλήψεις οι μαθητές ΤΕΕ της πόλης διεκδικούν λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παλιό Κτηνιατρείο, σήμερα στις 11 το πρωί και αγωνιστική πορεία στους δρόμους της πόλης, οι μαθητές της Λάρισας θα δώσουν απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους - όπως αυτή εκδηλώθηκε με τη μαζική τιμωρία μαθητών από το διευθυντή του 1ου Γυμνασίου - και, ταυτόχρονα, θα διαδηλώσουν, για μια ακόμα φορά, την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη για την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας.

Οι μαθητές της Λάρισας θα περάσουν έξω από το 1ο Γυμνάσιο, όπου και θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία. Τη σημερινή μαθητική κινητοποίηση διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Λάρισας, σε σχετική ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, απαντώντας στις απειλές και την τρομοκρατία. Οι αποβολές μαθητών, επειδή αγωνίζονται για το δικαίωμα στη μόρφωση, από καθηγητές - παιδονόμους, δε θα κάμψουν το αγωνιστικό ηθικό των μαθητών. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας καταδικάζει την ενέργεια του δικαστή - Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, που προχώρησε σε ομαδικές αποβολές μαθητών επειδή συμμετείχαν στο πρόσφατο μαθητικό συλλαλητήριο στις 18/10.

Στα πρόσωπα των αποβληθέντων συμμαθητών μας προσπαθούν να χτυπήσουν τη δράση του μαθητικού κινήματος! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!! Το μαθητικό κίνημα δεν πτοείται από την τρομοκρατία που εξαπολύεται από καθηγητές - παιδονόμους, εισαγγελείς και ΜΑΤ. Η απάντησή μας είναι μία: Μαζικός και συντονισμένος αγώνας. Δε θα τους αφήσουμε να ισοπεδώσουν τα όνειρά μας!!!».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι οι μαθητές θα προχωρήσουν σε εκλογές 5μελών και 15μελών Συμβουλίων την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη και την πρώτη του Νοέμβρη αντίστοιχα, ενώ θα γίνει συλλογή υπογραφών συμπαράστασης προς τους 35 αποβληθέντες μαθητές του 1ου Γυμνασίου από τα μέλη των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων κάθε σχολείου. Για τον ίδιο λόγο θα πραγματοποιηθεί, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού. Τέλος με την ανακοίνωση καλούνται όλοι οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές να συμμετάσχουν στο σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο, για να δοθεί απάντηση στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό και σ' όλους τους «υπερασπιστές της τάξης».

Στον αγώνα οι μαθητές των ΤΕΕ

Σε ωριαίες αποχές από τα μαθήματά τους και καταλήψεις των σχολείων προχώρησαν, τις προηγούμενες μέρες, οι μαθητές των ΤΕΕ της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία και υλικοτεχνική υποδομή, με τις οποίες «λειτουργούν» τα σχολεία τους. Οι μαθητές των ΤΕΕ της πόλης είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα της κτιριακής υποδομής των ΤΕΕ, στην επίλυση του οποίου θα συμβάλει πολύ η ολοκλήρωση του διδακτηρίου του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, που βρίσκεται πίσω από το στρατόπεδο «Μπουγά» και η οποία καθυστερεί. Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ώστε από την επομένη σχολική χρονιά το κτίριο αυτό να δοθεί στους μαθητές του νομού, ζήτησε και η ΕΛΜΕ Λάρισας σε χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο.

ΚΚΕ
Επικίνδυνη η πολιτική ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων

Στους συλλόγους διδασκόντων και γονέων πέταξε το «μπαλάκι» της ευθύνης ο υφυπουργός Παιδείας, για τις ομαδικές αποβολές στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Γ. Πατάκη

Οι μαθητές το έχουν αποδείξει πολλές φορές, δε λυγάνε με την τρομοκρατία
Οι μαθητές το έχουν αποδείξει πολλές φορές, δε λυγάνε με την τρομοκρατία
Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος, καλούμενος να απαντήσει για την προκλητική συμπεριφορά του γυμνασιάρχη - στρατονόμου του 1ουΓυμνασίου Λάρισας, Αρη Συράκη, ο οποίος απέβαλε 35 μαθητές του, που συμμετείχαν σε μαθητική κινητοποίηση που έγινε στην πόλη. Προσπάθησε από τη μία να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, που είναι αυτή που ποινικοποιεί τους αγώνες.

Με την απάντηση που έδωσε στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πατάκη, ανέδειξε ουσιαστικά το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τις διώξεις εναντίον μαθητών ενθαρρύνοντας τέτοιες συμπεριφορές παρ' όλο που επιχείρησε να καλυφθεί πίσω από (κατόπιν εορτής) αποφάσεις του συλλόγου γονέων και του συλλόγου διδασκόντων. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, αναφέρθηκε στην έκθεση του Συλλόγου Διδασκόντων που έκαναν λόγο για «παρεμβάσεις εξωσχολικών» στο 1ο Γυμνάσιο, ενώ παράλληλα σημείωσε, αναφερόμενος σε απόφαση του συλλόγου γονέων, ότι «οι γονείς στηρίζουν το γυμνασιάρχη» και «καταδικάζουν κάθε παρέμβαση εξωσχολικών παραγόντων»! Καταλήγοντας σημείωσε ότι «δεν πρόκειται περί μιας αυθαίρετης απόφασης», ενώ απευθυνόμενος προς το βουλευτή του ΚΚΕ είπε: «Ας αφήσουμε την Παιδεία να λειτουργήσει εν ηρεμία».

Η τοποθέτηση του υφυπουργού προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Γιάννη Πατάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα κάνοντας λόγο για «ενέργεια του γυμνασιάρχη να αποβάλει από το συγκεκριμένο σχολείο 35 μαθητές που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και να προβεί σε ένα χυδαίο αντικομμουνισμό, λέγοντας ειρωνικά στους μαθητές να μην ξεγελιούνται διότι αυτά τα κάνουν οι κομμουνιστές και η ΚΝΕ για πολιτικά οφέλη». Σημείωσε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό ότι αυτό το γεγονός «αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την αντιδραστική πολιτική σας. Πρόκειται για επικίνδυνη πολιτική». Θύμισε μάλιστα ότι «με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου εκκρεμούν εκατοντάδες υποθέσεις μαθητών στις εισαγγελίες και στα δικαστήρια. Για άλλες γίνονται ανακρίσεις και πολλές θα φτάσουν στο ακροατήριο». Παράλληλα έθεσε ευθέως συγκεκριμένα ερωτήματα στον υφυπουργό Παιδείας λέγοντας: «θα αποδοκιμάσετε τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του γυμνασιάρχη; Τι μέτρα θα πάρετε για να μην ξανασυμβούν τέτοια φαινόμενα; Θα ακυρώσετε την αποβολή που επιβλήθηκε;».

Μάλιστα ανέφερε και εγκύκλιο του ιδίου του υπουργείου Παιδείας, που απαγορεύει τις ομαδικές αποβολές. Οσον αφορά τις περίφημες αποφάσεις των γονέων και του συλλόγου διδασκόντων σημείωσε ότι πάρθηκαν μετά την απόφαση του γυμνασιάρχη που κινήθηκε στη λογική τού «αποφασίζω και διατάζω».

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οξυμένο πρόβλημα που αργεί να λυθεί

Για το Νοέμβρη παραπέμπονται οι κινητοποιήσεις, που είχε προαναγγείλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης τα οποία αντιμετωπίζει ο νομός. Το ειδικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, που έχει καταρτίσει η νομαρχία για την αντιμετώπιση των υπαρχόντων αναγκών, κοστολογείται σε περισσότερο από 70 δισ. δραχμές και το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται διατεθειμένο να διαθέσει μέσα στην επόμενη 5ετία μέσα από το Γ΄ ΚΠΣ μόλις 15 δισ.

Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με πρωτοβουλία της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε ενεργοποίηση της ομόφωνης απόφασης του ΝΣ, ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος, επιχειρώντας να λειτουργήσει πυροσβεστικά, δήλωσε πως η απόφαση της ΝΑ για κινητοποιήσεις θα υλοποιηθεί, αν το ειδικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του νομού.

«Οχι άλλη ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου σχολείου», είπε ο Μ. Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, σημειώνοντας πως το πρόβλημα της παιδείας δε συνίσταται μόνο στη σχολική στέγη. «20 βιβλία δεν έχουν δοθεί ακόμη στα σχολεία, και άλλα είναι ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμη δεν έχουν καλυφθεί τα κενά δασκάλων και καθηγητών», συμπλήρωσε ο Μ. Σπυριδάκης και κάλεσε τη ΝΑ να μπει επικεφαλής στους αγώνες για την παιδεία, που έτσι και αλλιώς θα ξεδιπλωθούν μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων.

Εκκληση να σταματήσει η απάθεια και αγωνιστικά να διεκδικηθεί η επίλυση των προβλημάτων έκανε, με τη σειρά του, ο νομαρχιακός Σύμβουλος Ζ. Παπαδημητρίου, σημειώνοντας πως «η διαδικασία ταξικοποίησης της παιδείας βρίσκεται στο φόρτε και οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς».

Δραματική εικόνα

Σύμφωνα με στοιχεία, που ανακοίνωσαν οι εκπαιδευτικοί φορείς του νομού, μέσα από το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν στο ΝΣ, 2.300 τμήματα λειτουργούν σε διπλή και τριπλή βάρδια. Ενοικιάζονται 350 ακατάλληλες αίθουσες για σχολική χρήση. Οικόπεδα χαρακτηρισμένα για ανέγερση σχολικών κτιρίων χάνονται εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων. Ηδη χάθηκαν δύο οικόπεδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται έλλειψη οικοπέδων (Μαλακοπής και έναντι Ποσειδωνείου). 8.500 μαθητές στεγάζονται σε 37 σχολεία αμιάντου. Για το θέμα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει διατάξει έρευνα εδώ και ένα μήνα και, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, καθηγητής πανεπιστημίου, που κλήθηκε να υποβάλει σχετική πραγματογνωμοσύνη, υποστήριξε ότι οι κατασκευές με πλάκες αμιάντου είναι δυνητικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Συμπαραστάτης το ΚΚΕ

Στη συνεδρίαση του ΝΣ παρέστησαν επίσης φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων και οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ολοι απαίτησαν λύσεις τώρα και κάλεσαν τους νομαρχιακούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, που πλέον δεν αφήνουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και ευχολογίων.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές σημείωσαν πως τα προβλήματα της σχολικής στέγης δεν είναι ζήτημα χρημάτων αλλά πολιτικής, που έρχεται να αποδομήσει το δημόσιο σχολείο. «Και πριν 35 χρόνια αντιμετωπίζαμε τα ίδια προβλήματα», ανέφερε ο Γ. Χουρμουζιάδης, σημειώνοντας πως «σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε τη σχολική στέγη - θα έπρεπε να είναι ήδη λυμένο το θέμα - αλλά το περιεχόμενο της παιδείας». Με τη σειρά του ο Α. Τζέκης υπενθύμισε πως «τα κονδύλια που δίνονται για την παιδεία στη χώρα μας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ίδια ώρα που συντελείται ενίσχυση της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Κάλεσε δε την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να στηριχτεί στο λαϊκό παράγοντα και να παλέψει διεκδικητικά για την επίλυση των προβλημάτων.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Αδικαιολόγητοι φραγμοί στην ισοτιμία των πτυχίων τους

Τον εμπαιγμό σε βάρος τους από το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου πτυχιούχοι της Ανώτατης Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας Βουλγαρίας από την ειδικότητα Φυσιοθεραπείας, για τους οποίους έχει αλλάξει το καθεστώς ισοτιμίας των πτυχίων τους.

Ενώ μέχρι και το Φλεβάρη του 1999 το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΤΕ που είναι αρμόδιο στη χώρα μας για την αναγνώριση των σχετικών πτυχίων έδινε την ισοτιμία απλώς και μόνο με την κατάθεση του πτυχίου, άλλαξε αδικαιολόγητα την πρακτική του και με απόφασή του στις 5/10/99 καλεί τους απόφοιτους της σχολής να δίνουν εξετάσεις σε πέντε μαθήματα. Λίγους μήνες πριν, το ίδιο όργανο είχε αποφανθεί ότι τα μαθήματα της Γυμναστικής Ακαδημίας Σόφιας και των ΤΕΙ κατά κανόνα συμπίπτουν. Τώρα όμως απαιτεί να παρακολουθήσουν οι πτυχιούχοι μαθήματα στο αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ, τα οποία μαθήματα όμως τα έχουν ήδη διδαχτεί και μάλιστα πιο ολοκληρωμένα στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, η απόφαση αυτή του ΙΤΕ δε βασίζεται στην ουσία του προγράμματος σπουδών και της επιστημονικής επάρκειας, αλλά σε «πληροφορίες που έχουν ορισμένα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι καθηγητές στη Βουλγαρία χρηματίζονται από Ελληνες φοιτητές». Αυτό όμως, όπως λένε οι πτυχιούχοι, αν συμβαίνει αποτελεί εξαίρεση κι όχι κανόνα. Πολύ δε περισσότερο, που «οι πληροφορίες» που έχουν τα μέλη του ΙΤΕ «βασίζονται σε φήμες και δεν είναι εξακριβωμένες». Μάλιστα, στην ίδια αυτή Ακαδημία, που οι υπεύθυνοι του ΙΤΕ αμφισβητούν το επιστημονικό της κύρος, έχουν μεταβεί πολλοί καθηγητές από τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και της Λαμίας για να κάνουν μεταπτυχιακά!

Τόσο οι φοιτητές, όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ελλήνων Φοιτητών Βουλγαρίας επισκέφτηκαν κατ' επανάληψη το ΙΤΕ, κατέθεσαν το πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας και ζήτησαν αντιπαραβολή του με το αντίστοιχο των ΤΕΙ, όμως το Ινστιτούτο δεν έδωσε σημασία. Στη συνέχεια απευθύνθηκαν με διαβήματα και υπομνήματα στο υπουργείο Παιδείας απ' όπου όμως δεν πήραν απάντηση. Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί και Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά, ούτε κι αυτή όμως έχει λάβει απάντηση.

Το θέμα έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ),μετά από προσφυγή κάποιων εκ των φοιτητών και ορίστηκε να συζητηθεί στις 13 του Νοέμβρη.

Πέρα από τους απόφοιτους και τους φοιτητές της συγκεκριμένης Ακαδημίας (περίπου 200 νέοι), αντίστοιχο θέμα προκύπτει και για τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών της Ρουμανίας, ενώ χρειάζεται να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες τις ΕΕ και στην Αμερική, στην Αυστραλία κι άλλες χώρες τα πτυχία τους αναγνωρίζονται κανονικά και μάλιστα η Ακαδημία της Βουλγαρίας θεωρείται από τις καλύτερες της Ευρώπης.

14ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Περιμένουν καθηγητές και εργαστήρια

Μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη έπρεπε να περιμένουν για να ολοκληρωθούν οι διορισμοί στο σχολείο τους οι μαθητές του 14ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου, ενώ ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει τα εργαστήρια και η βιβλιοθήκη. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου επισημαίνει την ανάγκη έγκαιρων διορισμών, ενώ υπολογίζει ότι η μέχρι τώρα έλλειψη φιλολόγου, μόνο, έχει «στοιχίσει» 350 χαμένες διδακτικές ώρες.

Μόλις στις αρχές της εβδομάδας, οι γονείς ενημερώθηκαν ότι θα καλυφθεί η θέση του φιλολόγου, όμως ως ωρομίσθιου. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός θα μπορεί να καλύψει μόνο 11 ώρες, οι ανάγκες όμως είναι για 13 ώρες, ενώ λείπει και καθηγητής Γαλλικών. Στο Δήμο, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων Περιστερίου, υπάρχουν ακόμα 7 ολόκληρα κενά πέρα από τα κενά που προκύπτουν σε ώρες από την τοποθέτηση ωρομισθίων αντί για κανονικούς διορισμούς. Ο Σύλλογος Γονέων του 14ου Λυκείου σημειώνει ότι «γεννά τουλάχιστον ερωτηματικά η εμμονή του υπουργείου να προσλαμβάνει ωρομίσθιους και αναπληρωτές και όχι μόνιμο προσωπικό για να καλύψει γνωστές από τα πριν ανάγκες και να χάνεται πολύτιμος χρόνος».

Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει το σχολείο και με τα εργαστήρια και τη βιβλιοθήκη. Σύμφωνα με τους γονείς, «αφού παραβιάστηκαν οι συμβάσεις και οι προθεσμίες για την κατασκευή εργαστηρίων, παραμένουν κλειστά γιατί δεν έχουν ακόμα τον απαραίτητο εξοπλισμό». Ετσι, ενώ υπάρχει αίθουσα πληροφορικής, δεν υπάρχουν υπολογιστές, ενώ χωρίς εξοπλισμό μένουν και τα εργαστήρια φυσικής και τεχνολογίας, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα σχολεία του Περιστερίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούν άμεσα λύση στο κτιριακό

Με μια μαζικότατη κατάληψη της διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας για πολλές ώρες χθες, κλιμάκωσαν τον αγώνα τους οι σπουδαστές της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ, που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κάτω από άθλιες συνθήκες, λόγω των προβλημάτων σε κτιριακή υποδομή, που εντάθηκαν στο ΤΕΙ μετά τον μεγάλο περσινό σεισμό της Αθήνας.

Οι σπουδαστές καταγγέλλουν ότι βρίσκονται καθημερινά σε αίθουσες όπου παράλληλα γίνονται κατασκευές, οι περισσότερες αίθουσες είναι γκρεμισμένες και αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα με τη μορφή της συνδιδασκαλίας ή κάποια μαθήματα να μην γίνονται καθόλου. Στην απαίτηση των σπουδαστών για άμεση λύση δεν έχει δοθεί καμιά εγγύηση, ενώ χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ δε δέχτηκε να μιλήσει με τους σπουδαστές.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΣΓΤΚΣ θα συνεχίσει με μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και άλλες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Επιτυχία της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο Μενίδι

Συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας για ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων. Στις εκλογές που έγιναν στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης» στο Μενίδι, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αύξησε τη δύναμή της σε ψήφους, παραμένοντας πρώτη δύναμη. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 563 εκπαιδευτικοί, τα άκυρα - λευκά ήταν 17 και πήραν: ΠΑΣΚ 84 ψήφους και 1 έδρα (είχε 85 και 1), ΔΑΚΕ 67 και 1 έδρα (είχε 63 και 1), ΕΣΑΚ ΔΕΕ 357 και 5 (από 345 και 5), ΑΑΚ 38 ψήφους και καμία έδρα (είχε πάρει 26 ψήφους).

H Πανελλήνια Ενωση Γονέων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες καλεί τους γονείς που έχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία κλπ.) να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ενωσης Γονέων (αρμόδιος Φίλιππος Δελημανώλης, τηλ.: 4923.914 ώρες 6-9 μ.μ.), προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειές της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ