Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Αδικαιολόγητοι φραγμοί στην ισοτιμία των πτυχίων τους

Τον εμπαιγμό σε βάρος τους από το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου πτυχιούχοι της Ανώτατης Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας Βουλγαρίας από την ειδικότητα Φυσιοθεραπείας, για τους οποίους έχει αλλάξει το καθεστώς ισοτιμίας των πτυχίων τους.

Ενώ μέχρι και το Φλεβάρη του 1999 το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΤΕ που είναι αρμόδιο στη χώρα μας για την αναγνώριση των σχετικών πτυχίων έδινε την ισοτιμία απλώς και μόνο με την κατάθεση του πτυχίου, άλλαξε αδικαιολόγητα την πρακτική του και με απόφασή του στις 5/10/99 καλεί τους απόφοιτους της σχολής να δίνουν εξετάσεις σε πέντε μαθήματα. Λίγους μήνες πριν, το ίδιο όργανο είχε αποφανθεί ότι τα μαθήματα της Γυμναστικής Ακαδημίας Σόφιας και των ΤΕΙ κατά κανόνα συμπίπτουν. Τώρα όμως απαιτεί να παρακολουθήσουν οι πτυχιούχοι μαθήματα στο αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ, τα οποία μαθήματα όμως τα έχουν ήδη διδαχτεί και μάλιστα πιο ολοκληρωμένα στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, η απόφαση αυτή του ΙΤΕ δε βασίζεται στην ουσία του προγράμματος σπουδών και της επιστημονικής επάρκειας, αλλά σε «πληροφορίες που έχουν ορισμένα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι καθηγητές στη Βουλγαρία χρηματίζονται από Ελληνες φοιτητές». Αυτό όμως, όπως λένε οι πτυχιούχοι, αν συμβαίνει αποτελεί εξαίρεση κι όχι κανόνα. Πολύ δε περισσότερο, που «οι πληροφορίες» που έχουν τα μέλη του ΙΤΕ «βασίζονται σε φήμες και δεν είναι εξακριβωμένες». Μάλιστα, στην ίδια αυτή Ακαδημία, που οι υπεύθυνοι του ΙΤΕ αμφισβητούν το επιστημονικό της κύρος, έχουν μεταβεί πολλοί καθηγητές από τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και της Λαμίας για να κάνουν μεταπτυχιακά!

Τόσο οι φοιτητές, όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ελλήνων Φοιτητών Βουλγαρίας επισκέφτηκαν κατ' επανάληψη το ΙΤΕ, κατέθεσαν το πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας και ζήτησαν αντιπαραβολή του με το αντίστοιχο των ΤΕΙ, όμως το Ινστιτούτο δεν έδωσε σημασία. Στη συνέχεια απευθύνθηκαν με διαβήματα και υπομνήματα στο υπουργείο Παιδείας απ' όπου όμως δεν πήραν απάντηση. Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί και Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά, ούτε κι αυτή όμως έχει λάβει απάντηση.

Το θέμα έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ),μετά από προσφυγή κάποιων εκ των φοιτητών και ορίστηκε να συζητηθεί στις 13 του Νοέμβρη.

Πέρα από τους απόφοιτους και τους φοιτητές της συγκεκριμένης Ακαδημίας (περίπου 200 νέοι), αντίστοιχο θέμα προκύπτει και για τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών της Ρουμανίας, ενώ χρειάζεται να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες τις ΕΕ και στην Αμερική, στην Αυστραλία κι άλλες χώρες τα πτυχία τους αναγνωρίζονται κανονικά και μάλιστα η Ακαδημία της Βουλγαρίας θεωρείται από τις καλύτερες της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ