Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οξυμένο πρόβλημα που αργεί να λυθεί

Για το Νοέμβρη παραπέμπονται οι κινητοποιήσεις, που είχε προαναγγείλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης τα οποία αντιμετωπίζει ο νομός. Το ειδικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, που έχει καταρτίσει η νομαρχία για την αντιμετώπιση των υπαρχόντων αναγκών, κοστολογείται σε περισσότερο από 70 δισ. δραχμές και το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται διατεθειμένο να διαθέσει μέσα στην επόμενη 5ετία μέσα από το Γ΄ ΚΠΣ μόλις 15 δισ.

Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με πρωτοβουλία της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε ενεργοποίηση της ομόφωνης απόφασης του ΝΣ, ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος, επιχειρώντας να λειτουργήσει πυροσβεστικά, δήλωσε πως η απόφαση της ΝΑ για κινητοποιήσεις θα υλοποιηθεί, αν το ειδικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του νομού.

«Οχι άλλη ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου σχολείου», είπε ο Μ. Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, σημειώνοντας πως το πρόβλημα της παιδείας δε συνίσταται μόνο στη σχολική στέγη. «20 βιβλία δεν έχουν δοθεί ακόμη στα σχολεία, και άλλα είναι ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμη δεν έχουν καλυφθεί τα κενά δασκάλων και καθηγητών», συμπλήρωσε ο Μ. Σπυριδάκης και κάλεσε τη ΝΑ να μπει επικεφαλής στους αγώνες για την παιδεία, που έτσι και αλλιώς θα ξεδιπλωθούν μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων.

Εκκληση να σταματήσει η απάθεια και αγωνιστικά να διεκδικηθεί η επίλυση των προβλημάτων έκανε, με τη σειρά του, ο νομαρχιακός Σύμβουλος Ζ. Παπαδημητρίου, σημειώνοντας πως «η διαδικασία ταξικοποίησης της παιδείας βρίσκεται στο φόρτε και οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς».

Δραματική εικόνα

Σύμφωνα με στοιχεία, που ανακοίνωσαν οι εκπαιδευτικοί φορείς του νομού, μέσα από το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν στο ΝΣ, 2.300 τμήματα λειτουργούν σε διπλή και τριπλή βάρδια. Ενοικιάζονται 350 ακατάλληλες αίθουσες για σχολική χρήση. Οικόπεδα χαρακτηρισμένα για ανέγερση σχολικών κτιρίων χάνονται εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων. Ηδη χάθηκαν δύο οικόπεδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται έλλειψη οικοπέδων (Μαλακοπής και έναντι Ποσειδωνείου). 8.500 μαθητές στεγάζονται σε 37 σχολεία αμιάντου. Για το θέμα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει διατάξει έρευνα εδώ και ένα μήνα και, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, καθηγητής πανεπιστημίου, που κλήθηκε να υποβάλει σχετική πραγματογνωμοσύνη, υποστήριξε ότι οι κατασκευές με πλάκες αμιάντου είναι δυνητικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Συμπαραστάτης το ΚΚΕ

Στη συνεδρίαση του ΝΣ παρέστησαν επίσης φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων και οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ολοι απαίτησαν λύσεις τώρα και κάλεσαν τους νομαρχιακούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, που πλέον δεν αφήνουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και ευχολογίων.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές σημείωσαν πως τα προβλήματα της σχολικής στέγης δεν είναι ζήτημα χρημάτων αλλά πολιτικής, που έρχεται να αποδομήσει το δημόσιο σχολείο. «Και πριν 35 χρόνια αντιμετωπίζαμε τα ίδια προβλήματα», ανέφερε ο Γ. Χουρμουζιάδης, σημειώνοντας πως «σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε τη σχολική στέγη - θα έπρεπε να είναι ήδη λυμένο το θέμα - αλλά το περιεχόμενο της παιδείας». Με τη σειρά του ο Α. Τζέκης υπενθύμισε πως «τα κονδύλια που δίνονται για την παιδεία στη χώρα μας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ίδια ώρα που συντελείται ενίσχυση της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Κάλεσε δε την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να στηριχτεί στο λαϊκό παράγοντα και να παλέψει διεκδικητικά για την επίλυση των προβλημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να στηριχτούν οι μαθητικές κινητοποιήσεις (2008-10-25 00:00:00.0)
Ζητούν λύσεις για τη σχολική στέγη (2004-11-20 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 24 Νοέμβρη (2004-10-23 00:00:00.0)
Καθυστερεί το πρόγραμμα της σχολικής στέγης (2003-06-27 00:00:00.0)
Κίνδυνοι αποχαρακτηρισμού δεσμευμένων οικοπέδων (2001-06-21 00:00:00.0)
Συγχώνευση σχολικών μονάδων (1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ