Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητούν λύσεις για τη σχολική στέγη

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη
Στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα, με αίτημα την άμεση αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Νομός Θεσσαλονίκης και την κατοχύρωση της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, βγαίνουν οι φορείς της εκπαίδευσης την Τετάρτη 24 Νοέμβρη. Στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου οργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους μέσα από στάσεις εργασίας και αποχές από τα μαθήματα. Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών, οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, οι ΕΛΜΕ, οι ΕΛΤΕΕ και το Συντονιστικό Μαθητών.

Οπως καταγγέλλουν, το 6ετές (2001-1006) πρόγραμμα σχολικής στέγης, που έχει εγκριθεί για το νομό, προχωρά με αργούς ρυθμούς, αλλά ακόμα και αν υλοποιηθεί 100% δε θα λύσει το πρόβλημα σχολικής στέγης του νομού και δε θα εξασφαλίσει την πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούν όλους τους φορείς του νομού να συστρατευθούν μαζί τους στον αγώνα και να διεκδικήσουν: Πρόσθετη χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ και δέσμευση για την ολοκλήρωση του 6ετούς προγράμματος σχολικής στέγης έως το 2006. Αμεσο διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων για σχολεία οικοπέδων. Αντικατάσταση όλων των επικίνδυνων σχολείων (αμιάντου, λυομένων, περιόδου σεισμών). Ποιοτική πρωινή λειτουργία των σχολικών μονάδων με ανέγερση νέων διδακτηρίων: λειτουργικές σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηρίων, οπτικοακουστικών μέσων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών, μαγειρείων και τραπεζαρίας για ολοήμερα, παιδικές χαρές για τα νηπιαγωγεία και κατάλληλους αύλειους χώρους. Ιδρυση σχολείων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ανέγερση νέων διδακτηρίων. Επαναφορά του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στην προηγούμενη νομική του μορφή - ανέγερση και επισκευή των σχολείων με κρατική χρηματοδότηση - σχολικά κτίρια ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Αναλογία μαθητών ανά τάξη: 15 στα νηπιαγωγεία, 20 στα Δημοτικά, 25 στα γυμνάσια και στα Λύκεια - ΤΕΕ και 20 για τις κατευθύνσεις.

Επίσης, οι φορείς της εκπαίδευσης καταγγέλλουν τις αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις - συγχωνεύσεις τμημάτων και τη συνύπαρξη δύο σχολείων σε ένα διδακτήριο. Λένε ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση των αύλειων χώρων των σχολείων και απαιτούν κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ