Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ
Χαράτσια στο νερό σε δεκάδες δήμους!

Νέα χαράτσια περιμένουν τους δεκάδες χιλιάδες δημότες των 30 και πλέον δήμων του λεκανοπεδίου της Αττικής των οποίων τα δίκτυα ύδρευσης διεκδικεί η ΕΥΔΑΠ, αν υλοποιηθεί η απόφαση που έλαβε η Διοίκησή της στη συνεδρίαση της 7ης Οκτώβρη 2004.

Σημειώνουμε ότι τα δίκτυα ύδρευσης των δήμων αυτών τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δήμοι και ότι η ΕΥΔΑΠ απλώς τα ενισχύει με νερό, το οποίο οι δημότες τους τα πληρώνουν πλέον πανάκριβα - φθηνότερα, πάντως, από ό,τι πληρώνουν το νερό οι άμεσοι καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ - μετά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μετά την ιδιωτικοποίησή της.

Η ΕΥΔΑΠ, επικαλούμενη ότι οι εν λόγω δήμοι της χρωστούν σημαντικά κονδύλια από το νερό με το οποίο τους ενισχύει, προτείνει, μετά την απόφαση που πήρε, να της διαθέσουν τα δίκτυά τους να τα διαχειρίζεται απευθείας αυτή για 25 χρόνια. Ως αντιστάθμισμα η ΕΥΔΑΠ θα χρεώνει απευθείας τους καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα το νερό, αφού θα ισχύσουν τα τιμολόγια που ισχύουν για τους οικιακούς και άλλους καταναλωτές που βρίσκονται τώρα στην ευθύνη της.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΕΥΔΑΠ προτείνει στους δήμους, προκειμένου να την ξεχρεώσουν, να πάρουν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα αποπληρώνεται από ένα επιπλέον χαράτσι 10 έως 20 λεπτών στο κυβικό, το οποίο θα επιβάλει στους λογαριασμούς των δημοτών τους! Στην απόφαση αναφέρεται μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ενας δήμος με κατανάλωση 2.000.000 κυβικά το χρόνο θα έχει έσοδα με τον τρόπο αυτό 400.000 ευρώ το χρόνο! Κανένας, βέβαια, δεν εγγυάται αν το χαράτσι αυτό παραμείνει ακόμη κι όταν ξεπληρωθεί το χρέος των δήμων στην ΕΥΔΑΠ...

Ανοιχτό, τέλος, μένει το θέμα του τι θα γίνουν οι υπάλληλοι των δήμων που ασχολούνται τώρα με την ύδρευση. Η ίδια η απόφαση της ΕΥΔΑΠ σημειώνει ότι εφόσον ανακύψει θέμα υπεράριθμου προσωπικού, το θέμα πρέπει να λυθεί στην κατεύθυνση ώστε η Επιχείρηση να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετα έξοδα. Προφανώς το σενάριο της ΕΥΔΑΠ προβλέπει την απόλυσή τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ