ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συγκέντρωση ενάντια στις επαίσχυντες συμβάσεις

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση
Με αγωνιστική συγκέντρωση χτες το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο «Κιέριον» και πορεία στους δρόμους της πόλης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στην Καρδίτσα, απαίτησαν από την εργοδοσία να πάρει πίσω την κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση και τις τρεις απολύσεις εργαζομένων που έκανε πριν λίγο καιρό. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με έναν εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, ο οποίος όχι μόνο εξέφρασε την εμμονή του να εφαρμόσει τη σύμβαση, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να του χρωστάνε χάρη, λέγοντας προκλητικά ότι «είναι ευεργέτης της Καρδίτσας». Τη στάση του κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή της σύμβασης και, γενικότερα, στην καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι από το εν λόγω ξενοδοχείο ξεκινάει η υπογραφή και η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) μέσω των οποίων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα επιχειρούν την πλήρη κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Τη σύμβαση με την εταιρεία, που θα διαρκέσει ένα χρόνο και προβλέπει μείωση 12% στις αποδοχές των εργαζομένων, υπογράφει το κλαδικό σωματείο, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Υπνου Νομού Καρδίτσας, του οποίου πρόεδρος εμφανίζεται ο Γ. Μπαλατσούκας, ο οποίος - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ - δεν είναι πλέον εργαζόμενος, αλλά έχει γίνει ξενοδόχος...

Ανακοίνωση - καταγγελία για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης εξέδωσε και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής. «Η αξιοποίηση όλων των τελευταίων αντεργατικών εγκλημάτων της κυβέρνησης από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό - επισημαίνει - ήταν απλά θέμα χρόνου». Και τονίζει ότι «αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η ανάγκη για άμεση αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στα Συνδικάτα που σήμερα κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που είναι μέρος του προβλήματος».

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Υγεία με καταστολή δε γίνεται

Τον «Ασκό του Αιόλου» άνοιξε μεταξύ άλλων ο Ν. 2920/2001 με τον οποίο, επί ΠΑΣΟΚ, ιδρύθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας

Το έγκλημα της παράδοσης της Υγείας στα μονοπώλια μόνο οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων μπορούν να «ελέγξουν» και καταδικάσουν
Το έγκλημα της παράδοσης της Υγείας στα μονοπώλια μόνο οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων μπορούν να «ελέγξουν» και καταδικάσουν
Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόσφατη σύλληψη από την Αστυνομία γιατρού στο «Αττικόν», επειδή ασθενής νοσηλεύτηκε σε ράντζο. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανησυχητική παρέμβαση, που εμπλέκει τους ίδιους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς στη λειτουργία των ιδρυμάτων Υγείας. Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ το «Αττικόν» εφημέρευε, ασθενής με συγγενή του εξετάστηκε και εισήχθη στην παθολογική κλινική. Ελλείψει κενού κρεβατιού, ο ασθενής νοσηλεύτηκε σε ράντζο. Η συγγενής του ασθενή διαμαρτυρήθηκε και στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία να παρέμβει, καταγγέλλοντας τη γιατρό συντονίστρια της εφημερίας για παράβαση καθήκοντος. Μόλις ολοκλήρωσε την εφημερία η γιατρός οδηγήθηκε στο τμήμα όπου έμεινε μέχρι το μεσημέρι. Στη συνέχεια εκδικάστηκε η αγωγή και αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον της και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, η γιατρός αφέθηκε ελεύθερη.

Χτες, ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος απέφυγε να πάρει θέση για το περιστατικό. Ωστόσο με τον Ν. 2920/2001 που πέρασε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (και με υπουργό Υγείας τον Αλ. Παπαδόπουλο) ουσιαστικά στρώθηκε το έδαφος για τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για το νόμο με τον οποίο συστάθηκε το «Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας», οι λεγόμενοι «ράμπο» της Υγείας.

Ελεγχος για ποιο σκοπό;

Οπως ορίζεται στο άρθρο 1 του νόμου, αποστολή του ΣΕΥΥΠ είναι η «ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού και περιφερειακού μηχανισμού για τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών» «με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας αυτών (σ.σ. των φορέων που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας), την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας»...

Στο άρθρο 3 του νόμου αναφέρεται ότι ανάμεσα στους τομείς δραστηριότητας του ΣΕΥΥΠ είναι «ο έλεγχος για τη διαπίστωση της εφαρμογής των κανόνων της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης και της αντίστοιχης δεοντολογίας, καθώς και της εφαρμογής των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων κατά την άσκηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και εκπαιδευτικού έργου».

Το θέμα βέβαια είναι πως, εμπόδιο στην εφαρμογή των κανόνων της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης αποτελεί η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης. Οι ίδιοι οι νόμοι και οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τμημάτων, απασχόληση σε αυτά προσωπικού πίσω από τις ανάγκες. Η ίδια η στελέχωση των νοσοκομείων στη λογική της «μείωσης του κόστους», ο εξοπλισμός τους με βάση τις επενδύσεις και τα σχέδια των ιδιωτών προμηθευτών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και οι έλεγχοι - παρεμβάσεις του ΣΕΥΥΠ δεν μπορούν παρά να γίνονται για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται πιστά η πολιτική που όχι μόνο δεν προάγει, αλλά υπονομεύει την υγεία του λαού. Και μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο 7, με το νόμο να ορίζει ότι «η αστυνομική αρχή παρέχει τη συνδρομή της»!

Καθημερινά στα νοσοκομεία ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους σε ράντζα, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Είναι ευθύνη των εργαζομένων αυτό; 'Η αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την ανατροπή της οποίας πρέπει να οργανωθούν συνολικά ο λαός; Φυσικά και με την πρωτοπόρα συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου.

Το υπουργείο Υγείας με το κυνήγι μαγισσών και διασυρμού που έχει εξαπολύσει εναντίον των υγειονομικών δίνει τροφή σε περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε στο «Αττικόν», ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Το θέμα είναι πως ο έλεγχος που χρειάζεται στα δημόσια νοσοκομεία θα έπρεπε να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Ομως τέτοιο έλεγχο - που σίγουρα δε γίνεται ούτε λογιστικά ούτε κατασταλτικά - ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η τρόικα θα κάνουν ποτέ.

Κινητοποίηση στο «Αττικόν»

Χτες οι εργαζόμενοι του «Αττικόν» πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κατήγγειλαν, ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι μετά και την πρωτοφανή σύλληψη εν ώρα καθήκοντος και μέσα στο νοσοκομείο της γιατρού που είχε το ρόλο της συντονίστριας εφημερίας, την προφυλάκισή της και την κράτηση της έως τις 6 μ.μ. (ενώ η γιατρός ήταν άυπνη επί 35 ώρες). Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν στη διοίκηση ότι στο εξής κανένας γιατρός του νοσοκομείου δεν θα μπαίνει «συντονιστής εφημερίας».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια της εφημερίας της Κυριακής στο «Αττικόν» εξετάσθηκαν 900 ασθενείς και έγιναν 165 εισαγωγές. Κάποιοι ασθενείς ελλείψει κρεβατιών μπήκαν σε ράντζο. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης, σε συνδυασμό με την ασφυκτική πληρότητα του νοσοκομείου και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Τη σύλληψη της γιατρού καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποκλείουν σωματείο όπου συμμετέχουν συμβασιούχοι

Καταγγελία της ΤΑΔΗΣΥ

Την απόφαση της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), να προτείνει τον αποκλεισμό από το συνέδριό της, που ξεκινά την Παρασκευή, των αντιπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, επειδή στις εκλογές του συλλόγου ψήφισαν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, καταγγέλλει η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ). Καλεί τους συμβασιούχους να παρευρεθούν στο συνέδριο της ΕΔΟΘ την Παρασκευή 6 Μάη, στις 5 το απόγευμα, για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης και να απαιτήσουν την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΑΔΗΣΥ, «το έγκλημα του σωματείου είναι ότι, με μια ταξική - ενωτική απόφαση της ΓΣ των μελών του, ψήφισαν για αντιπροσώπους στην ΕΔΟΘ και οι συνάδελφοι συμβασιούχοι. Οι συνάδελφοι έπραξαν το ταξικό τους καθήκον και οργάνωσαν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι "αριστεροί" του ΣΥΡΙΖΑ της "Αυτόνομης Παρέμβασης" με πρόσχημα τη συνδικαλιστική νομιμότητα έκαναν ξεκάθαρο ότι θα προτείνουν τον αποκλεισμό συνέδρων από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης. Είναι όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ενότητα των εργαζομένων, κλίνοντάς την σε όλες τις πτώσεις και την ίδια στιγμή διαχωρίζουν σε πατρίκιους και πληβείους τους εργαζόμενους στα συνδικάτα και μεταθέτουν συνεχώς την όποια συζήτηση για εγγραφή και συμμετοχή των συμβασιούχων στο μέλλον».

Η ΤΑΔΗΣΥ σημειώνει ότι εδώ και χρόνια στα σωματεία των καθηγητών και των δασκάλων σωστά συμμετέχουν στις διαδικασίες οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί (ωρομίσθιοι και αναπληρωτές), ψηφίζοντας και για τις ομοσπονδίες τους, την ΑΔΕΔΥ και την ΕΔΟΘ χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσοκομειακούς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζει να προκαλεί

Να δημιουργήσει εικονική πραγματικότητα για τις ελλείψεις και τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι στους υγειονομικούς, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία.

Χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι όλα βαίνουν καλώς στα νοσοκομεία, όταν καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, υποδομές και προσωπικό που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

«Νομίζω ότι απαντά η κατάσταση. Ο,τι πήγε να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό με προσχήματα διαφόρων ειδών ο κόσμος το ξέρει. Δεν θέλουμε να επανέλθουμε, η κατάσταση είναι πια στην εικόνα του κάθε πολίτη και εμείς είμαστε εδώ για να προχωρούμε τη δουλειά μας, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη δημόσια Υγεία», απάντησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία. Ο υπουργός ρωτήθηκε από τον «Ρ» για τις επιστολές της διοίκησης του «Ασκληπιείου» Βούλας προς τον «Ευαγγελισμό», με την οποία ζητούσε δανεικά υλικά (σύριγγες κ.ά.) - στις 24 Απρίλη και ενώ το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Και απάντησε ότι αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν απόδειξη των ελλείψεων, αλλά το αντίθετο! «Είναι στοιχείο λειτουργίας του συστήματος, σε όλη την Ελλάδα γίνεται», είπε ο Α. Λοβέρδος... Κατά τα άλλα, μετά το όργιο κατασυκοφάντησης των γιατρών και υγειονομικών των τελευταίων ημερών και το περιστατικό με τη σύλληψη της εφημερεύουσας γιατρού στο «Αττικόν», ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι με τους γιατρούς «είμαστε στην ίδια πλευρά», «με τις στρεβλώσεις του συστήματος εμείς δίνουμε μάχη».

Στον ΕΟΠΥΥ και τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε χτες, σχεδιάζει την ένταξη στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των 83 Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, των ΚΑΠΗ, αλλά και των κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων. Με αυτούς τους σχεδιασμούς το σύνολο των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, ακόμα και η πρόληψη κατά των ναρκωτικών και τα ΚΑΠΗ, εντάσσονται στο μηχανισμό που θα παρέχει ένα ελάχιστο βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, προνοιακού επιπέδου, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, για ακόμα περισσότερες υπηρεσίες που δε θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για τη διείσδυση των ιδιωτών και των ΜΚΟ και στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών.

  • Σε συνάντηση που έγινε χτες το απόγευμα στο υπουργείο με φορείς των ΑμΕΑ, όπως η ΕΣΑμΕΑ και η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, συζητήθηκαν η δημιουργία φορέα που θα διαχειρίζεται τους προνοιακούς πόρους - δηλαδή την πενιχρή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων - αλλά και οι «συνενώσεις» των προνοιακών δομών, που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζει τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς

Νέα αγωνιστική παρέμβαση - αυτή τη φορά στην «Eurobank Cards», θυγατρική της «Eurobank» - έκανε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η συγκεκριμένη εταιρεία καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την απόλυσή τους και την πρόσληψή τους σε άλλη θυγατρική της «Eurobank» με χειρότερους όρους. Χτες το μεσημέρι, μέλη του Σωματείου βρέθηκαν επί δύο σχεδόν ώρες έξω από τα γραφεία της «Eurobank Card», καλώντας τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν καμιά απόλυση. Βασικό χαρακτηριστικό των συζητήσεων που έγιναν ήταν ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως η υποχώρηση και υποταγή στις εργοδοτικές απαιτήσεις δεν τους διασφαλίζουν ούτε τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, φάνηκε πως απαιτείται ένταση της μάχης για τη συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων στο Σωματείο στην κατεύθυνση της οργάνωσης αγωνιστικών αντιδράσεων και διεκδικήσεων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Λίστες αναμονής και ματαιώσεις των τακτικών χειρουργείων

Την κατάρτιση εβδομαδιαίας λίστας για την πραγματοποίηση των τακτικών χειρουργείων λόγω των προβλημάτων προμήθειας υγειονομικού υλικού αποφάσισε ο χειρουργικός τομέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Τα τακτικά χειρουργεία, σύμφωνα με τη σχετική κοινοποίηση, γίνονται με βάση τα υλικά που έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται το νοσοκομείο. Οι ασθενείς, δηλαδή, μπαίνουν στη λίστα για να πάρουν σειρά και εάν και εφόσον υπάρχει το υγειονομικό υλικό χειρουργούνται, διαφορετικά βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπήκε μαχαίρι στον προϋπολογισμό του κατά 37.000.000 ευρώ για χρήματα που αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου σε φάρμακα και υλικά (από 124.000.000 ευρώ περίπου μειώθηκε στα 87.000.00). Την επικίνδυνη και τραγική αυτή κατάσταση, που διαμορφώνεται για την υγεία του λαού με πρώτη και κύρια ευθύνη της κυβέρνησης η τελευταία προσπαθεί να εξωραΐσει, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού, αναζητώντας παράλληλα ικανότερους και καλύτερους διαχειριστές για το ξήλωμα της δημόσιας υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, παύθηκε χθες το μεσημέρι ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Σωτήρης Κωσταράς.

Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα για νοσοκομεία - Ταμεία

Στο μεταξύ χτες, ήταν η δεύτερη μέρα της τριήμερης προειδοποιητικής αναστολής παραδόσεων υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία που αποφάσισε ο Σύνδεσμος Επιστημών και Υγείας (οι εταιρείες - μέλη του προμηθεύουν τα νοσοκομεία με κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων). Να σταματήσει να προμηθεύει τα νοσοκομεία απειλεί με επιστολή του και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ).

Στο μεταξύ χτες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε - μετά από συναντήσεις με τις διοικήσεις του ΟΑΕΕ και του ΤΑΠ ΟΤΕ - ότι θα εκτελούνται κανονικά οι συνταγές των ασφαλισμένων τους. Ακόμα, την κατ' εξαίρεση χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους των Ταμείων στα οποία συνεχίζεται η μη χορήγηση επί πιστώσει φαρμάκων (ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΤΑΣ, ΕΤΕ).

Στη χτεσινή συνέντευξη του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Κυριάκος Σουλιώτης είπε ότι - στο όνομα της αντιμετώπισης της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων - εξετάζει την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης των φαρμακοποιών και την επαναφορά στις ατομικές συμβάσεις για να μη γίνονται κινητοποιήσεις.

ΠΑΜΕ
Η τρομοκρατία συνοδεύει τα αντιλαϊκά μέτρα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

«Η πρωτοφανής και απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας να συλλάβει και να παραπέμψει στο Αυτόφωρο τη συντονίστρια γιατρό της εφημερίας του νοσοκομείου "Αττικόν", επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι νοσηλείας, αποτελεί απόδειξη ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης πάνε χέρι - χέρι με τον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και την κρατική καταστολή.

Η κυβέρνηση με τις άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, μειώνει τα νοσηλευτικά κρεβάτια, αυξάνει τα ράντζα, μειώνει το προσωπικό, οδηγεί σε ελλείψεις ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Επιβάλλει νέα χαράτσια για εξετάσεις, εισιτήρια και πληρωμές για φάρμακα. Προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, συστηματικά ενοχοποιεί τους ασθενείς και τους υγειονομικούς και τροφοδοτεί την ανάπτυξη του "κοινωνικού αυτοματισμού".

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την τρομοκρατική αυτή ενέργεια ενάντια στους υγειονομικούς. Καλεί σε αγωνιστική συστράτευση όλων των εργατοϋπαλλήλων μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας. Καλεί τους υγειονομικούς να ενταχθούν και να συμβάλουν στους στόχους αυτού του αγώνα. Για να μπει φρένο και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση με την επιτυχία στην απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 11 Μάη. Στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 10π.μ.».

Εκδήλωση με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» οργανώνουν για τη Δευτέρα 9 Μάη στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), η ΚΟΒ Πρόνοιας του ΚΚΕ, η Αχτίδα Υγείας και Πρόνοιας, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΒ Πρόνοιας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ