ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ανάγκη δράσης σε δύσκολους καιρούς

Συνόψιση των εργασιών της προχτεσινής εκδήλωσης

Μια γενική άποψη της προχτεσινής εκδήλωσης
Μια γενική άποψη της προχτεσινής εκδήλωσης
Ηταν ένα βήμα κατάθεσης απόψεων, αλλά και ενός μεστού διαλόγου για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία, η προχτεσινή εκδήλωση στο «Τιτάνια» για την παρουσίαση των Θέσεων του ΚΚΕ σε σχέση με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η αγωνία έκδηλη για το πού θα καταλήξουν αυτές ρυθμίσεις, αλλά και η διατύπωση σκέψεων και προτάσεων για την απόκρουση αυτών των άκρως ανθυγιεινών σχεδίων της κυβέρνησης, που ψευδεπίγραφα πλασάρει ως ολοκλήρωση του ΕΣΥ.

«Ολοι μαζί μπορούμε πραγματικά να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη πορεία και στα πράγματα της υγείας, συνυφασμένη βέβαια με μια γενικότερη αλλαγή» είπε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ συνοψίζοντας τις εργασίες της εκδήλωσης. (Ο Σπ. Στριφτάρης παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος που δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»).

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης. Εάν όλοι δεν παλέψουμε, αν όλοι μαζί δε συμφωνήσουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε με έργα και όχι μόνο με λόγια σε αυτή την πολιτική, μέχρι και να την ανατρέψουμε και να ανοίξουμε άλλους δρόμους για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας - δε λέω θα είμαστε άξιοι της τύχης μας γιατί είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι - λέω λοιπόν ότι αυτό μπορούμε όλοι μαζί να το κάνουμε. Με την ενότητα, με τον αγώνα, συσπειρωμένοι γύρω από αιτήματα που είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και κόντρα στα μονοπώλια».

«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί όλους τους δημόσιους τομείς να υπόσχεται δωρεάν υγεία στον ελληνικό λαό;», αναρωτήθηκε ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ
«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί όλους τους δημόσιους τομείς να υπόσχεται δωρεάν υγεία στον ελληνικό λαό;», αναρωτήθηκε ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ
Τέλος, ο Σπ. Στριφτάρης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το διάλογο με τις προτάσεις και τις σκέψεις τους και τόνισε ότι η συζήτηση και η προσπάθεια απ' το ΚΚΕ θα συνεχιστεί.

Οι παρεμβάσεις

Ενδιαφέρουσες πλευρές για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της υγείας ή για τις επιπτώσεις των σχεδίων της κυβέρνησης επισημάνθηκαν απ' τους ομιλητές στην εκδήλωση. (Ενα μέρος των παρεμβάσεων δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό «Ρ»).

Ο επίκουρος καθηγητής Ιω. Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων, σημείωσε: Εάν είναι ιατροκεντρικό το σύστημα υγείας, δε θα υπάρξει σύστημα. Πρέπει, συνέχισε, να θεραπευτούν όλες οι παθήσεις που είναι παθήσεις των κατώτερων κοινωνικών τάξεων όπως τα ατυχήματα, ο αλκοολισμός κλπ.

Ο Γ. Παναγιωτόπουλος, ορθοπεδικός και πρώην διευθυντής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», αναφέρθηκε στο κόστος των επεμβάσεων στον ορθοπεδικό τομέα.

Ο Θ. Γιαννόπουλος, διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου στο Τζάνειο Νοσοκομείο, περιέγραψε έναν ιδιότυπο τρόπο διείσδυσης του επιχειρηματικού τομέα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με όχημα την υψηλή τεχνολογία και ειδικότερα τα εργαστήρια. «Αν αντισταθούμε, θα αποτρέψουμε τους Λαιστρυγόνες και θα χαρίσουμε καλή υγεία στο λαό» κατέληξε ο Θ. Γιανόπουλος.

Η Μ. Πολίτη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο κέντρο βρεφών η «Μητέρα», αναφέρθηκε στη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της Πρόνοιας.

Ο Β. Τουμπέλης, πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, επικέντρωσε στην ανυπαρξία ελέγχων του ιδιωτικού τομέα υγείας απ' τις νομαρχίες, γεγονός που επιτείνει την άσχημη κατάσταση.

Στην αναπαραγωγική διαδικασία που αφορά άμεσα τις γυναίκες και η οποία έχει περάσει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Καλλιόπη Μπουντούρογλου. «Η δημόσια δωρεάν υγεία, μαζί με τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την παιδεία, που είναι κύρια ζητήματα για την κατάκτηση της πολυπόθητης ισότητας, σαρώνονται» υπογράμμισε και επισήμανε ότι είναι υποχρέωση του κράτους η φροντίδα και η προστασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

«Θεωρούμε ότι το φάρμακο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας» τόνισε η Ζωή Σώκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Φάρμακο και υπογράμμισε ότι ο χώρος έχει αλωθεί από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που ελέγχουν την έρευνα, την παραγωγική διαδικασία, τις τιμές. Επίσης αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου στους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους του χώρου και υπογράμμισε ότι αίτημα των εργαζομένων είναι η κρατική παρέμβαση σε όλα τα στάδια (έρευνα, παραγωγή, διακίνηση, τιμές).

Οι εργαζόμενοι είναι η πεμπτουσία του δημόσιου συστήματος υγείας, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το ΕΣΥ, με το λαϊκό κίνημα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και των μονοπωλίων.

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης σχετικά με την ανέγερση του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», που έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων ογκολογικών ασθενών που δίνουν καθημερινή μάχη για ζωή, αναφέρθηκε η Εφη Γκόρνυ.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες και κυρίως μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για κατάργηση του κλάδου, κάτι που θα έχει σαν συνέπεια να χάσουν τη δουλιά τους 30.000 εργαζόμενες αναφέρθηκε η Ελένη Τουλάτου, πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Η Αλληλεγγύη».

Στην τεράστια εκμετάλλευση των γυναικών με καρκίνο του μαστού από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πλέγματος προστασίας των γυναικών αυτών, αναφέρθηκε η Αθηνά Κολιγιάννη, εκπρόσωπος του Συνδέσμου «Ελπίδα Ζωής».

Επιχειρησιακές μονάδες τα νοσοκομεία

Χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου

Η λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» δεν θα είναι χωρίς αντίσταση. Προχτεσινή διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Υγείας των γιατρών και των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας
Η λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» δεν θα είναι χωρίς αντίσταση. Προχτεσινή διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Υγείας των γιατρών και των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας
Στις επιλογές της κυβέρνησης τα νοσοκομεία βαρύνουν περισσότερο ως επιχειρησιακές μονάδες παρά ως χώροι παροχής ιατρικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου η βελτίωση της λειτουργίας πρωτίστως εξαρτάται απ' τη διεύθυνσή τους με ένα μάνατζερ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ». Απαντώντας στην ερώτηση αν μέσα στα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση θα είναι και οι μάνατζερς ο υπουργός Υγείας είπε: «Μα αυτό είναι κεντρικό σημείο και αυτά θα τελειώσουν ελπίζω στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Η όλη ανασυγκρότηση ΕΣΥ νοσοκομεία και όλα αυτά. Τα νοσοκομεία, εκτός από χώροι που παρέχονται υπηρεσίες ιατρικές, είναι και επιχειρησιακές μονάδες. Οταν έχουν προϋπολογισμούς 30 ή και 45 δισ. η διοίκησή τους δεν μπορεί να επαφίεται σε συλλογικά όργανα που τις περισσότερες φορές μη έχοντας μυρωδιά για το τι πράγμα διοικούν».

Οσον αφορά την ιεράρχηση των θεμάτων, που θα προωθηθούν με τα σχέδια ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Δεν υπάρχουν πρώτα και δεύτερα που θα γίνουν. Υπάρχει ένα σύνολο μέτρων, κυρίως 7 αξόνων και εκεί μέσα περιλαμβάνονται διάφορα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε αυτές τις τόσο αναγκαίες αλλαγές. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, γιατί θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια που θα ακολουθούν τη μεταρρύθμιση, θα αφορά την περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ με την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία των περιφερειακών συστημάτων υγείας. Το δεύτερο κεφάλαιο θα αφορά τη ριζική ανασυγκρότηση της λειτουργίας των νοσοκομείων. Το τρίτο, θα αφορά τα εργασιακά θέματα και θα είναι ο ποιοτικός έλεγχος ο οποίος είναι ανύπαρκτος σήμερα στη χώρα μας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει και ένα κεφάλαιο που θα αφορά τις προμήθειες. Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενιαία και όχι αυτό το κατακερματισμένο, σπάταλο και αναποτελεσματικό που υπάρχει σήμερα. Και βεβαίως, ταυτόχρονα, με τη δημιουργία αυτού του οργανισμού για τη νέα ενιαία διαχείριση των πόρων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας. Αυτοί είναι οι άξονες. Ολο αυτό είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο θέλει υπομονή και επιμονή. Είναι μια βασανιστική πορεία που θα διαρκέσει 6 χρόνια. Δε θα προχωρήσουμε σε πασαλείμματα ούτε πάνω σε διαβρωμένα πράγματα, να κάνουμε επαφές που θα ξεβάφουν σε ένα μήνα. Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο και αυτόν θα ακολουθήσουμε».

ΠΟΕΔΗΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων

Την Τρίτη οι συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία και 6ωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την ερχόμενη Τρίτη, 31 Νοέμβρη, στα μέτρα του υπουργού Υγείας για τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 10 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στην Καμάρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στις 3 Νοέμβρη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ - επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ - όχι μόνο δε λύνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά είναι ενταγμένα στην πολιτική της κυβέρνησης για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μείωση του δημόσιου τομέα και ιδιωτικοποιήσεις και σπρώξιμο των πολιτών, τόσο στην ασφάλιση, όσο και στις υπηρεσίες υγείας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Τα έξι βασικά σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι τα εξής:

1. Κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.

2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.

4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.

5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση αυτών των σημείων, ενώ τονίζουν ότι ο διάλογος με τον υπουργό Υγείας ήταν προσχηματικός και μετά από τρεις συναντήσεις σταμάτησε με ευθύνη του, ίσως γιατί δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει παρά σε δευτερεύοντα θέματα. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την προώθηση σε δύο νομοσχέδια στη Βουλή του σχεδίου αυτού, δήλωσαν πως «φαίνεται πως δεν υπάρχει συμφωνία μέσα στην κυβέρνηση και πως ίσως και το ΙΚΑ είναι αντίθετο με αυτά τα σχέδια».

Δυο γνωματεύσεις

Τη γνωμοδότηση δύο δικηγόρων, των Ιορδάνη Προυσανίδη και Νίκου Ανδριανόπουλου, σε τέσσερα ερωτήματα της ΠΟΕΔΗΝ για την τύχη των νοσοκομείων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δημοσιοποίησε χτες η Ομοσπονδία.

Στο ερώτημα αν μπορούν να εκδοθούν οργανισμοί στα νοσοκομεία όταν αυτά δεν έχουν νομική υπόσταση, ο Ι. Προυσανίδης απάντησε: «Το νοσοκομείο ΝΠΔΔ είναι αυτοτελές, αυτοδιοικούμενο πρόσωπο, με δικό του οργανισμό και προσωπικό, που καταλαμβάνει την οικεία οργανική θέση. Η κατάργηση του ΝΠΔΔ επιφέρει κατάργηση και των οργανικών θέσεων, που σημαίνει λύση της σχέσης υπαλλήλου και ΝΠΔΔ. Ο κανόνας είναι, στην περίπτωση ΝΠΔΔ, να ρυθμίζεται το ζήτημα του προσωπικού, με παροχή δυνατότητας να ενταχθεί στο προσωπικό άλλου ΝΠΔΔ, καταλαμβάνοντας οργανική θέση ή προσωποπαγή, που συνιστάται με το νόμο κατάργησης του ΝΠΔΔ».

Στο ίδιο ερώτημα, ο Ν. Ανδριανόπουλος έδωσε την εξής απάντηση: «Με την κατάργηση των νομικών προσώπων καταργούνται και οι υφιστάμενοι οργανισμοί και δεν καθίσταται δυνατόν να εκδοθούν νέοι οργανισμοί αυτοτελείς σε κάθε νοσοκομείο».

Στο ερώτημα, αν μπορεί να εκχωρηθεί το προσωπικό των νοσοκομείων με τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών από τα ΠΕΣΥ οι απαντήσεις είναι οι εξής: «Η δυνατότητα σύστασης ΑΕ από τα ΠΕΣΥ οδηγεί στην αποδυνάμωση της υπηρεσίας, που το αντικείμενό της θα ασκείται από την ΑΕ... Το προσωπικό που υπάρχει θα συνεχίσει να υπηρετεί. Αλλά αν οι κενές θέσεις δεν προκηρύσσονται για να πληρωθούν, οι ΑΕ που θα συνιστούν τα ΠΕΣΥ θα προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Δεν τίθεται θέμα για διάθεση προσωπικού στην ΑΕ από τις οικείες υπηρεσίες, εκτός κι αν προβλεφτεί νομοθετικά» (Ι. Προυσανίδης).

«Εφόσον συνεπώς συνεχίσουν να υπάρχουν οι οργανικές θέσεις όπως σήμερα ή εάν δημιουργηθεί νέος οργανισμός σε επίπεδο ΠΕΣΥ, στον οποίον θα ενταχθούν οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι, αυτοί θα συνεχίσουν να είναι νόμιμοι, δεν μπορούν να διατεθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο σε Ανώνυμη Εταιρία. Εάν καταργηθούν οι θέσεις τους, τότε αίρεται η μονιμότητα αυτών των εργαζομένων και απολύονται. Προκειμένου να μην απολυθούν, ενδεχομένως θα αποδεχτούν πρόσληψη σε ΑΕ, η οποία πρόσληψη δε θα έχει την έννοια της «διάθεσης» προσωπικού σε ΑΕ, η οποία θα αποτελεί αυτοτελές ΝΠΙΔ» (Ν. Ανδριανόπουλος).


Μας έπνιξαν στις διοξίνες...

Υψηλές και επικίνδυνες συγκεντρώσεις διοξινών παρήχθησαν κατά τη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τις αποθήκες της εταιρίας παιχνιδιών «Jumbo Bebe» στο Αιγάλεω το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό προκύπτει από σχετικές αναλύσεις που πραγματοποίησε σε εργαστήρια του εξωτερικού η «Γκρίνπις». Οπως ανακοίνωσε χτες η οργάνωση, τα στοιχεία της έρευνάς της ενοχοποιούν για μια ακόμη φορά τα πλαστικά PVC που αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία για τη δημιουργία διοξινών κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Στην αποθήκη που κάηκε υπήρχαν πολλά παιχνίδια κατασκευασμένα από PVC, ενώ και η ίδια η υποδομή του κτιρίου είχε αρκετά είδη από πλαστικό, όπως για παράδειγμα οι καλωδιώσεις.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις αυτές, στα αποκαΐδια της αποθήκης παιχνιδιών μετρήθηκαν 10,62 μικρογραμμάρια διοξίνης ανά κιλό στάχτης, μια εξαιρετικά υψηλή τιμή, κατά 288 φορές μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση που μετρήθηκε σε απόβλητα της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.

Οπως έχει καταδειχτεί - τονίζει η «Γκρίνπις» - αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει καρκίνο και ένα μόλις δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου για να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο! Ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών.

Δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές όριο κάτω από το οποίο να μην κινδυνεύει κανείς από την έκθεση σε διοξίνες, ωστόσο, όπως επισημαίνει η «Γκρίνπις», στην Ελλάδα υπάρχει μια επικίνδυνη αδράνεια και στασιμότητα σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για τις διοξίνες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει καν συστηματικές αναλύσεις για διοξίνες, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις»...

Μακρύς κατάλογος παρευρεθέντων

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα στο «Τιτάνια» και μακρύς ο κατάλογος των παρευρεθέντων, όπως τον κατέγραψε το τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δ. Γόντικας και Ορ. Κολοζώφ, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Πατάκης, βουλευτής του Κόμματος. Η Αλέκα Ζορμπαλά, ο Αλέκος Βερναδάκης και ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αλλά και ο Κ. Κωτσόπουλος, εκπρόσωπος της νομάρχη Αθήνας Ε. Μπεσμπέα.

Παραβρέθηκαν ο Κ. Οικονόμου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και ο Δ. Αργυρός, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ. Οι: Παναγιώτης Μιχαλάκος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Γεράσιμος Ρηγάτος, διευθυντής του ογκολογικού τμήματος του «Αγίου Σάββα». Θόδωρος Γιαννόπουλος διευθυντής του βιοχημικού τμήματος του Τζάνειου. Βασίλης Τουμπέλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Αλέξανδρος Αναστασάκης διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ασκληπιείου Βούλας. Γιάννης Παπαδόπουλος συντονιστής του Τμήματος Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δημήτρης Ματζουράτος διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πατησίων. Γιάννης Κολινιάτης εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Κατερίνα Παπαγιάννη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ολγα Κοσμοπούλου μέλος της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του Γενικού Κρατικού Πειραιά. Τάσος Μπασδαβάνος γενικός διευθυντής του ΤΣΑΥ. Παν. Ιωνάς εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου. Γιάννης Καβαλάρης μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Μ. Πολίτη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα». Γρηγόρης Πετρόπουλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Αντιπροσωπεία του Σωματείου Νοσοκόμων Αποκλειστικής Απασχόλησης. Οι Β. Γεωργαντάς και Π. Κοψιάς εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Αντιπροσωπείες των σπουδαστών ΣΕΥΠ και φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής. Οι Καλλιόπη Μπουντούρογλου και Ασπα Μανδηλαρά πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΟΓΕ. Γιώργος Τούσας πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Ανδρέας Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Μιχάλης Νουφαρίτσης γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Διαμιανός Βαρέλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων Ελλάδος.

Παρόντες ήταν ακόμα: Νίκος Παξιμαδάς επίτιμος δήμαρχος Πετρούπολης. Κ. Κορτζίδης επίτιμος δήμαρχος Ελληνικού. Μιχάλης Σελέκος δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου. Παναγιώτης Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής. Σαμσιντίν Ιντρίσου εκπρόσωπος του Φόρουμ μεταναστών της ΕΕ. Ντανιέλ Αόκε εκ μέρους του Συλλόγου Αλλοδαπών Αιθιοπίας. Γκουντουίν Μσοφόρ πρόεδρος του Παναφρικανικού Συλλόγου. Τζο Βαλέντσια εκπρόσωπος του Συλλόγου Φιλιππινέζων Εργαζομένων ΚΑΣΑΠΙ. Αντιπροσωπεία του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού «Ελπίδα ζωής». Εφη Γκόρνυ εκπρόσωπος του Συλλόγου Ογκολογικών Ασθενών του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι». Γεράσιμος Θεοδωράτος εκ μέρους της Δημοτικής Αναγέννησης Αγίων Αναργύρων. Γ. Ιωνάς. Στέλιος Γαστεράτος.

Απεργούν και οι γιατροί

Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 31 του Οκτώβρη προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομοσπονδία καλεί τις ενώσεις - μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία με διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει: Τη συγκρότηση του Εθνικού Φορέα Υγείας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τη γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, τη δημοκρατική περιφερειακή ισόρροπη συγκρότηση του συστήματος (πόροι, αρμοδιότητες) με τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου ΠΕΣΥ, τη δημιουργία συγκροτημάτων με λειτουργική διοικητική αυτοδυναμία, με περιφερειακό έλεγχο και παρακολούθηση.

Επίσης, τη διατήρηση των νοσοκομείων ως ΝΠΔΔ με αύξηση της συμμετοχής όλων των φορέων, την οργάνωση της ΠΦΥ με ενοποίηση όλων των υπαρχουσών υπηρεσιών, τις ενιαίες εργασιακές σχέσεις με πλήρη αποκλειστική απασχόληση όλων των εργαζόμενων στο σύστημα, τη συνεχή θεσμοθετημένη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εργαζόμενων. Τέλος, τη θεσμοθέτηση των όρων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, την αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) και τον προγραμματισμό παραγωγής ιατρικού δυναμικού με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας.

  • Απόφαση για απεργία στις 31 Οχτώβρη πήρε στην τελευταία συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά.
  • Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσκλητήριο της ΕΣΑΚ Υγειονομικών

Να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 31/10 στις 10 το πρωί στην Καμάρα, καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, προκειμένου να απαιτήσουν δημόσια υγεία για όλο τον ελληνικό λαό και τους ξένους εργαζόμενους. Επίσης ζητά από όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης να συμμετέχουν την ίδια μέρα στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ και να συμβάλουν με την προσωπική τους συμμετοχή στη συγκρότηση λαϊκού μετώπου υγείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας και στην άρση της μονιμότητας.

Σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΘ) της πόλης, συζητήθηκαν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, το νέο νομοσχέδιο και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή του. Πήραν μέρος εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, της ΠΟΕΔΗΝ, συλλόγων ασθενών, φοιτητικών συλλόγων, συνταξιουχικών οργανώσεων. Επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ, και συνδικαλιστές από το χώρο της παιδείας. Κατατέθηκαν προβληματισμοί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην υγεία, ιδιαίτερα τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στο χώρο σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και συμφωνήθηκε να γίνει στις αμέσως επόμενες μέρες μια πλατύτερη σύσκεψη προκειμένου να συγκροτηθεί μέτωπο υγείας από φορείς της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ