ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Ανέφικτοι οι στόχοι - επιταχύνουν την κλιμάκωση

Μη ρεαλιστικοί και οι στόχοι για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Αποκλίσεις και αστοχίες και στα φορολογικά έσοδα και για το α' τετράμηνο του 2011

Μετά τις επίσημες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, τις νομοθετημένες διευκολύνσεις προς τις μερίδες της πλουτοκρατίας μέχρι και για τα οφσόρ ακίνητα των εφοπλιστών, ειδικές ρυθμίσεις για τους τραπεζίτες και τα άλλα σαπρόφυτα, για τη νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος, όπως αυτού που βρίσκεται στις τράπεζες του Ελβετίας κ.ά., η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τώρα να θολώσει τα νερά με την τάχα προσπάθεια για την ...πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με αφορμή το διορισμό του πρώην εισαγγελέα Γ. Διώτη στη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαφήμισε το τριετές «εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», από το οποίο περιμένουν, ή έτσι ισχυρίζονται, 11,8 δισ. ευρώ, ποσά υπερτριπλάσια από αυτά που λίγες μέρες νωρίτερα είχαν συμφωνήσει με την τρόικα. Ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος και τα βάσανα του λαού αποδείχνονται καθημερινά και στην πράξη η απόλυτη ματαιότητα.

Νέες αστοχίες καταγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού και για το 4μηνο Γενάρη με Απρίλη του 2011, προκειμένου στη συνέχεια να τις στοιβάξουν πάνω στα προηγούμενα και τα νέας κοπής αντιλαϊκά πακέτα. Σε περισσότερα και από 2 δισ. ευρώ εμφανίζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις «αποκλίσεις» για το συγκεκριμένο διάστημα μέσα στο οποίο τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν και κάμψη με ρυθμό πάνω από 5% σε σχέση με το 2010. Η τέτοια εξέλιξη έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος και της κατανάλωσης, με τη μαζική ανεργία, με την πολιτική που έχει στόχο να κάνει φτωχότερους τους εργάτες, τους παραγωγούς ολόκληρου του πλούτου στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του «εμπεδώνει στον πολίτη την αίσθηση μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας ανάμεσα σε αυτά που πληρώνει σε φόρους και σε αυτά που παίρνει από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου» (!) και ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ να συμπληρώνει λέγοντας ότι θα «είναι αμείλικτοι απέναντι σε αυτούς που παρανομούν, τους υπεύθυνους της διαφοράς και της σπατάλης»...

Στις αμέσως επόμενες μέρες το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας «κλειδώνει» και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σκοπεύουν να κλιμακώσουν για την περίοδο 2011 με 2015. Την ερχόμενη βδομάδα, για τις τελικές συνεννοήσεις, έρχονται στην Αθήνα και τα υψηλόβαθμα στελέχη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Ηδη έχουν καταλήξει ότι οι στόχοι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι «μη ρεαλιστικοί» και ανεφάρμοστοι. Ετσι περνάνε απευθείας στο ψητό, επιταχύνοντας μέτρα που αφορούν στο τσεκούρωμα κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων), νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πετρέλαιο θέρμανσης νοικοκυριών, ΦΠΑ), νέα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, ειδικοί φόροι ακόμη και για τα αναψυκτικά, παραπέρα μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (ενιαίο μισθολόγιο) κ.ά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Γενική απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2011

Από την ερχόμενη Τρίτη 10 Μάη και μέχρι τις 24 Μάη

Την ερχόμενη Τρίτη, 10 του Μάη, ξεκινά η γενική απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2011, που διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και θα διαρκέσει 2 βδομάδες (μέχρι και 24 Μάη). Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στόχος της έρευνας είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, ενώ τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι «απολύτως εμπιστευτικά και δε θα ζητηθεί κανένα έγγραφο από κανέναν».

Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει και τα παρακάτω:

  • Η συμμετοχή στη Γενική Απογραφή είναι υποχρεωτική και για το λόγο αυτό εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
  • Το ερωτηματολόγιο αφορά την κατοικία του νοικοκυριού, τα άτομα που μένουν σε αυτήν, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσής τους και την κατάσταση απασχόλησής τους. Η όλη διάρκεια της συνέντευξης δε θα ξεπερνά τα 20 - 25 λεπτά για ένα μέσο νοικοκυριό.
  • Θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς καθώς επίσης και ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε αρκετές γλώσσες, για τους κατοίκους της χώρας που δε μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα.
  • Οι επιλεγμένοι από την ΕΛΣΤΑΤ συνεργάτες θα επισκέπτονται τους κατοίκους φορώντας κονκάρδα με το ειδικό σήμα της Αρχής και το όνομά τους, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη τους. Για τις ανάγκες της έρευνας θα εργαστούν περίπου 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες. Σε περίπτωση αμφιβολίας οι απογραφόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στον επόπτη ή στον αριθμό της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ (213.135.2138-2140) και να εξακριβώνουν την ταυτότητα του απογραφέα.
ΑΛΙΕΙΑ
Ολέθρια η πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης

Tην καταστροφική για τους μικρομεσαίους αλιείς Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ από την οποία οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματίες της υδατοκαλλιέργειας και οι έμποροι, κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, κατά την παρέμβασή του σε ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μ. Δαμανάκη.

Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι στο όνομα της καταπολέμησης της υπεραλίευσης εδώ και 15 χρόνια οι πολιτικές της ΕΕ είχαν ολέθρια αποτελέσματα για τους μικρομεσαίους αλιείς, αφού, μεταξύ άλλων, καταστράφηκαν χιλιάδες ψαράδικα, ενώ οι τιμές για τους αλιείς ήταν αρκετά χαμηλές. Παρ' όλα αυτά, είπε, η ΕΕ συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική και είναι χαρακτηριστικό ότι απαγορεύει το ψάρεμα με «βιντζότρατα» αυθαίρετα και χωρίς καμία επιστημονική μελέτη. Με την πράξη αυτή, τόνισε, χιλιάδες οικογένειες ψαράδων μένουν χωρίς δουλειά και εκτός των άλλων στερούνται οι λαϊκές μάζες από φθηνό και καλό ψάρι που αλίευαν οι «βιντζότρατες».

Η κοινοτική επίτροπος Μ. Δαμανάκη, στην ενημέρωση που έκανε, είπε ότι φιλοδοξία της είναι να προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και στα τέλη Ιούλη θα ανακοινωθεί η σχετική απόφαση της Κομισιόν. Ισχυρίστηκε, δε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η υπεραλίευση και η καταστροφή των ιχθυοαποθεμάτων, αφού στη Μεσόγειο, όπως είπε, το 54% των ψαριών αλιεύονται πάνω από το ανεκτό όριο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ
Ψωμί ακόμα και σε... κομμωτήρια

Ακόμα και βενζινάδικα, περίπτερα και... κομμωτήρια θα μπορούν να πουλάνε ψωμί με βάση το νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων που ψήφισε η κυβέρνηση. Αυτό κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει όρους και προϋποθέσεις για τη διάθεση ψωμιού αφ' ενός για την προστασία των μικρών αρτοποιών αφ' ετέρου για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία σε καταναλωτές και αρτοποιούς. Μεταξύ άλλων προκύπτει ότι περίπου οι μισοί καταναλωτές αγοράζουν ψωμί κάθε μέρα και οι 9 στους 10 προτιμούν το φούρνο της γειτονιάς σε σχέση με πρατήρια άρτου και σούπερ μάρκετ. Το 27% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταναλώνει λιγότερο ψωμί σήμερα απ' ό, τι πριν από 1 - 2 χρόνια. Από αυτούς το 51% το απέδωσε σε λόγους υγείας ή δίαιτας, το 31,7% στη μείωση των μελών της οικογένειας, ενώ το 2,7% όσων πήραν μέρος στην έρευνα απέδωσε τη μείωση της κατανάλωσης ψωμιού σε οικονομικούς λόγους.

Από το μέρος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε αρτοποιούς προκύπτει μεταξύ άλλων ότι τρεις στους τέσσερις αρτοποιούς έχουν μείωση τζίρου, κυρίως σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα. Το 67% περιμένει περαιτέρω πτώση του τζίρου μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ οι περισσότεροι αποδίδουν την αύξηση του κόστους στην τιμή των αλεύρων και του πετρελαίου, καθώς και στο κόστος ρεύματος. Δευτερεύον στοιχείο κόστους θεωρούν το εργατικό καθώς στην πλειοψηφία τους τα αρτοποιεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται προϊόν «Carrefour»

Γυαλί βρέθηκε μέσα σε συσκευασία φασολιών της «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ». Οπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), πρόκειται για φασολάκια με την εμπορική επωνυμία «φασολάκια πολύ λεπτά Carrefour, 220 γρ.» σε γυάλινες συσκευασίες των 446 ml, συνολικού καθαρού βάρους 400 γρ. και καθαρού στραγγισμένου βάρους 220 γρ. τα οποία έχουν παραχθεί στη Γαλλία και διακινούνται στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας «Carrefour Μαρινόπουλος». Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην παρτίδα με τον αριθμό 1717 L N2M 6 XX:XX 230 και ημερομηνία λήξης στις 31/08/2014. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση της παρτίδας και καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το προϊόν να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ