Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ
Ψωμί ακόμα και σε... κομμωτήρια

Ακόμα και βενζινάδικα, περίπτερα και... κομμωτήρια θα μπορούν να πουλάνε ψωμί με βάση το νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων που ψήφισε η κυβέρνηση. Αυτό κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει όρους και προϋποθέσεις για τη διάθεση ψωμιού αφ' ενός για την προστασία των μικρών αρτοποιών αφ' ετέρου για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία σε καταναλωτές και αρτοποιούς. Μεταξύ άλλων προκύπτει ότι περίπου οι μισοί καταναλωτές αγοράζουν ψωμί κάθε μέρα και οι 9 στους 10 προτιμούν το φούρνο της γειτονιάς σε σχέση με πρατήρια άρτου και σούπερ μάρκετ. Το 27% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταναλώνει λιγότερο ψωμί σήμερα απ' ό, τι πριν από 1 - 2 χρόνια. Από αυτούς το 51% το απέδωσε σε λόγους υγείας ή δίαιτας, το 31,7% στη μείωση των μελών της οικογένειας, ενώ το 2,7% όσων πήραν μέρος στην έρευνα απέδωσε τη μείωση της κατανάλωσης ψωμιού σε οικονομικούς λόγους.

Από το μέρος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε αρτοποιούς προκύπτει μεταξύ άλλων ότι τρεις στους τέσσερις αρτοποιούς έχουν μείωση τζίρου, κυρίως σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα. Το 67% περιμένει περαιτέρω πτώση του τζίρου μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ οι περισσότεροι αποδίδουν την αύξηση του κόστους στην τιμή των αλεύρων και του πετρελαίου, καθώς και στο κόστος ρεύματος. Δευτερεύον στοιχείο κόστους θεωρούν το εργατικό καθώς στην πλειοψηφία τους τα αρτοποιεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ