Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Ανέφικτοι οι στόχοι - επιταχύνουν την κλιμάκωση

Μη ρεαλιστικοί και οι στόχοι για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Αποκλίσεις και αστοχίες και στα φορολογικά έσοδα και για το α' τετράμηνο του 2011

Μετά τις επίσημες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, τις νομοθετημένες διευκολύνσεις προς τις μερίδες της πλουτοκρατίας μέχρι και για τα οφσόρ ακίνητα των εφοπλιστών, ειδικές ρυθμίσεις για τους τραπεζίτες και τα άλλα σαπρόφυτα, για τη νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος, όπως αυτού που βρίσκεται στις τράπεζες του Ελβετίας κ.ά., η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τώρα να θολώσει τα νερά με την τάχα προσπάθεια για την ...πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με αφορμή το διορισμό του πρώην εισαγγελέα Γ. Διώτη στη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαφήμισε το τριετές «εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», από το οποίο περιμένουν, ή έτσι ισχυρίζονται, 11,8 δισ. ευρώ, ποσά υπερτριπλάσια από αυτά που λίγες μέρες νωρίτερα είχαν συμφωνήσει με την τρόικα. Ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος και τα βάσανα του λαού αποδείχνονται καθημερινά και στην πράξη η απόλυτη ματαιότητα.

Νέες αστοχίες καταγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού και για το 4μηνο Γενάρη με Απρίλη του 2011, προκειμένου στη συνέχεια να τις στοιβάξουν πάνω στα προηγούμενα και τα νέας κοπής αντιλαϊκά πακέτα. Σε περισσότερα και από 2 δισ. ευρώ εμφανίζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις «αποκλίσεις» για το συγκεκριμένο διάστημα μέσα στο οποίο τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν και κάμψη με ρυθμό πάνω από 5% σε σχέση με το 2010. Η τέτοια εξέλιξη έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος και της κατανάλωσης, με τη μαζική ανεργία, με την πολιτική που έχει στόχο να κάνει φτωχότερους τους εργάτες, τους παραγωγούς ολόκληρου του πλούτου στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του «εμπεδώνει στον πολίτη την αίσθηση μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας ανάμεσα σε αυτά που πληρώνει σε φόρους και σε αυτά που παίρνει από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου» (!) και ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ να συμπληρώνει λέγοντας ότι θα «είναι αμείλικτοι απέναντι σε αυτούς που παρανομούν, τους υπεύθυνους της διαφοράς και της σπατάλης»...

Στις αμέσως επόμενες μέρες το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας «κλειδώνει» και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σκοπεύουν να κλιμακώσουν για την περίοδο 2011 με 2015. Την ερχόμενη βδομάδα, για τις τελικές συνεννοήσεις, έρχονται στην Αθήνα και τα υψηλόβαθμα στελέχη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Ηδη έχουν καταλήξει ότι οι στόχοι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι «μη ρεαλιστικοί» και ανεφάρμοστοι. Ετσι περνάνε απευθείας στο ψητό, επιταχύνοντας μέτρα που αφορούν στο τσεκούρωμα κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων), νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πετρέλαιο θέρμανσης νοικοκυριών, ΦΠΑ), νέα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, ειδικοί φόροι ακόμη και για τα αναψυκτικά, παραπέρα μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (ενιαίο μισθολόγιο) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ