ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ - ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
Απάλλαξαν τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές

Φόρτωσαν το κόστος στο ΝΑΤ. Εντονότατη αντίδραση από το ΚΚΕ

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. «πέρασε» χτες στη Βουλή η τροπολογία - πρόκληση, που απαλλάσσει τους εφοπλιστές της κρουαζιέρας από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, «φορτώνοντας» το κόστος στο ΝΑΤ. Μια τροπολογία που εκτός από την υπονόμευση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών αποτελεί ρύθμιση «βολέματος» των χρεών συγκεκριμένης εφοπλιστικής εταιρείας προς το Ταμείο των ναυτικών. Εντονότατη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, που απαίτησαν την άμεση απόσυρσή της. Υπενθυμίζουμε ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ενίσχυση των τραπεζών.

Για «ρύθμιση ευνοϊκή προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο» μίλησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι ορίζει πως «δε θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές σε πλοία που εισάγονται με εγκριτικές πράξεις ως κεφάλαια του εξωτερικού, στα κρουαζιερόπλοια. Δηλαδή, τους απαλλάσσει από τις εργοδοτικές εισφορές». Σημείωσε μάλιστα ότι «υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλα πλοία». Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αυτά «τα φορτώνουν στο ΝΑΤ που το οργανικό του έλλειμμα είναι 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ». Επιπρόσθετα ο Α. Τζέκης σημείωσε ότι η διάταξη αυτή είναι φωτογραφική «για τον εφοπλιστικό όμιλο LOUIS, ο οποίος χρωστά στο ΝΑΤ 15 εκατομμύρια ευρώ» και «έπρεπε να καταθέσει εγγυητική επιστολή στο ΝΑΤ», ενώ τώρα τα χρέη αυτά ρυθμίζονται.

Την απόσυρση της τροπολογίας απαίτησε στην παρέμβασή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, καταθέτοντας τα υπομνήματα 5 ναυτεργατικών σωματείων με το ίδιο αίτημα. Συνολικά επισήμανε ότι «η πολιτική που εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και την αντικατάστασή τους από ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους, χωρίς δικαιώματα. Αυτή η πολιτική αυξάνει τα ελλείμματα του ΝΑΤ, διογκώνει το δημόσιο έλλειμμα, συνθλίβει τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτεργατών».

Προκλητικός ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Διαμαντίδης, υποστήριξε ότι «φέρνουμε την τροπολογία για να μη βρεθούν στο δρόμο 200 και πλέον ναυτεργάτες», ενώ ανέφερε ότι «είναι κάτι που ζητάνε τα ναυτεργατικά σωματεία»! Υποστήριξε παράλληλα ότι η ρύθμιση έρχεται γιατί το ΝΑΤ από μόνο του δεν μπορεί με βάση τον ισχύον πλαίσιο «να χορηγήσει απαλλαγή στις εισφορές». Μάλιστα, αποκαλυπτικός της υποκρισίας ήταν ο διάλογος που είχε με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο τελευταίος υποστήριξε πως όταν έφερε παρόμοια ρύθμιση η κυβέρνηση της ΝΔ «την καταδικάζατε και τώρα ξαναφέρνετε τη δική μας ρύθμιση», και ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε πως «είχαμε διαφορετική άποψη τότε»! Για την τροπολογία υπερθεμάτισε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, λέγοντας πως «τα κρουαζιερόπλοια εγώ τα θέλω στην Ελλάδα. Εχουν θησαυροφυλάκια τα κρουαζιερόπλοια, και φέρνουν λεφτά στη χώρα, βοηθούν τα έσοδα, το εμπορικό ισοζύγιο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ιστορική πείρα παρακαταθήκη για τη σύγκρουση

Εκδήλωση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Η ιστορική πείρα των ταξικών δυνάμεων με τη νεανική ορμή αλλά και την αποφασιστικότητα για ρήξη και ανατροπή, μπολιάστηκε μέσα από μια μαζική και όμορφη συνάμα εκδήλωση που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής με θέμα «Το συνδικάτο μας, κομμάτι του ταξικού κινήματος. Οι μεγάλοι αγώνες του κλάδου μας».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι απόμαχοι της δουλειάς που παραμένουν μαχητικά παρόντες στους καθημερινούς αγώνες και διετέλεσαν πρόεδροι του Σωματείου τα προηγούμενα χρόνια: Γιάννης Χαμουξιάρας, Νίκος Χατζηελευθεριάδης, Θωμάς Μελιτζανάς, Θανάσης Τσιμίτρης και Γιώργος Χριστοδούλου. Αναφορά έγινε στην ιστορία του Συνδικάτου - από τα πρώτα σωματεία που στήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και η ιστορία του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του ταξικού εργατικού κινήματος της πόλης και της χώρας. Αναφέρθηκαν επίσης κατακτήσεις που κερδήθηκαν (κατάφεραν τη ΣΣΕ για τους μάγειρες). Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν με ολοκληρωμένο περιεχόμενο για τις συνολικότερες ανάγκες της εργατικής τάξης και δεν περιορίστηκαν στη λογική «μια δεκάρα πάνω ή κάτω».

Στιγμές από αυτή τη δράση αποτυπώνονταν στην έκθεση του ιστορικού υλικού, μέσα από ανακοινώσεις, φωτογραφίες, αλλά και την εφημερίδα «Η υπόθεσή μας». Παρουσιάζονταν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, αγώνες ενάντια στη χούντα, για τη διεθνή ύφεση και ειρήνη, δραστηριότητες και ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς ταξικές δυνάμεις άλλων χωρών, όπως οι ανθρακωρύχοι της Βρετανίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Κυριάκος Τσιαούσης, αναφέρθηκε στα διδάγματα από την αντοχή του ταξικού κινήματος σε δύσκολες περιόδους και σημείωσε: «Σήμερα, βιώνουμε τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Τα καθήκοντα του συνδικάτου, των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ αυξάνονται. Η αναγκαιότητα ανασύνταξης του κινήματος γίνεται επιτακτική. Η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, η ταξική πορεία αυτών είναι μονόδρομος. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε συνοικία να γίνει μέτωπο αγώνα από εργαζόμενους ενωμένους, συσπειρωμένους σε γραμμή ρήξης με την εξουσία του κεφαλαίου, για να οργανώσουμε μια κοινωνία που ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Καταγγέλλει τους συμβιβασμένους

Τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και συγκεκριμένα τον Γεν. Γραμματέα της Θ. Βασιλόπουλο και του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στο συνεργείο καθαριότητας ΟΙΚΟΜΕΤ, κατά τη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Πειραιά και Νήσων.

Οι παραπάνω, συμπλέοντας με τη θέση του εκπροσώπου της εργοδοσίας, απαγόρευσαν να συμμετέχει στη συνάντηση το κλαδικό σωματείο και εκπρόσωπος από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Επίσης, καταδικάζει τη στάση του Γ. Γαβρίλη, μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ από την παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ που «σαν Πόντιος Πιλάτος δεν υπερασπίστηκε τους εκπροσώπους των εργαζομένων».

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις εργαζόμενες καθαριότητας στον ΗΣΑΠ, οι οποίες εκβιάζονται για να υπογράψουν παραίτηση στην ΟΙΚΟΜΕΤ, να κάνουν σύμβαση εργασίας ενός μήνα με την καινούρια εταιρεία που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο ή να συνυπογράψουν και να αποδεχτούν τη μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο.

«Τη στιγμή που 200 εργάτες καθαριότητας πετιούνται στο δρόμο, τονίζει το σωματείο Καθαριστών Πειραιά, ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ και επιχειρησιακό σωματείο, αντί να οργανώσουν τους εργαζόμενους, να αναπτύξουν αγώνες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ενάντια στις απολύσεις, στην κατάργηση των ΣΣΕ, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και να τους παραδώσουν όμηρους στα χέρια της εργοδοσίας».

«Για μια ακόμα φορά, προσθέτει, αποκαλύπτεται ο ρόλος των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και παρατάξεων, οι οποίοι όντας σύμμαχοι των δυνάμεων του κεφαλαίου, προωθώντας την ταξική συνεργασία, εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στα γρανάζια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, στηρίζουν με νύχια και με δόντια τις αντεργατικές επιλογές τους».

«Ξεκαθαρίζουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι δε θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό» και καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Απολύσεις στη ΣΕΛΜΑΝ

Σε 12 απολύσεις προχώρησε η ΣΕΛΜΑΝ στο εργοστάσιό της στην Κομοτηνή, ενώ σύμφωνα με τα σχέδια της εργοδοσίας οι απολύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με στόχο να μειωθεί το προσωπικό τουλάχιστον κατά 30 άτομα. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα στο εργοστάσιο της Κομοτηνής απασχολούνταν 160 εργαζόμενοι. Η επιχείρηση απέλυσε 6 εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή 29/4 και άλλους 6 τη Δευτέρα 2/5. Οι εργαζόμενοι μέσα από Γενική Συνέλευση μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, σημειώνει: «Η επιχείρηση, επικαλούμενη τη μείωση του τζίρου της, την οικονομική κρίση, προσπαθεί να φορτώσει την κρίση στους εργαζόμενους.

Η κατάσταση αυτή, αποτελεί συνέχεια της στάσης της εργοδοσίας και στο εργοστάσιο της Χαλκίδας και σε συνδυασμό με τη γενικότερη επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν αφήνει περιθώριο για αναμονή και ταλάντευση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους απολυμένους της ΣΕΛΜΑΝ να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στους σχεδιασμούς για νέες απολύσεις, ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της επιχείρησης. Για να μην περάσει καμία απόλυση. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά. ΟΧΙ στις απολύσεις, ΟΧΙ στην τρομοκρατία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ