ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Τροποποίηση του δολοφονικού εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.-

Παρά τις αντιρρήσεις του και τις επιφυλάξεις του ο Πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε τελικά το νέο νόμο, επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το επίμαχο νομοσχέδιο που διακηρύττει ότι πρόκειται για «χαλάρωση» εμπάργκο, ενώ επί της ουσίας αλλάζει τη μορφή άσκησής του, με αποτέλεσμα ο οικονομικός αποκλεισμός να γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικός και κατά συνέπεια δολοφονικός...

Πρόκειται για τροποποίηση του οικονομικού εμπάργκο, καταγγέλλουν Κουβανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μετά τη δημοσιοποίηση της επικύρωσής του από τον Πρόεδρο Κλίντον, σε αποφασιστικό τόνο στηλίτευσαν όχι μόνο τη διαιώνιση του αμερικανικού νόμου, που επί τέσσερις δεκαετίες επέβαλε τον οικονομικό αποκλεισμό κατά της Κούβας, αλλά αποκαλύπτοντας επίσης ότι τα νέα μέτρα που επιτρέπουν την πώληση τροφίμων και φαρμάκων είναι «ανεφάρμοστα και προσβλητικά».

«Απορρίπτουμε εντελώς το μέτρο», δήλωσε ο Κουβανός αντιπρόεδρος Κάρλος Λάγε στους δημοσιογράφους, μία ημέρα μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον του νομοσχεδίου που ενέκρινε το Κογκρέσο και η Γερουσία σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο νέος νόμος, που είναι απόρροια της πίεσης που άσκησαν Αμερικανοί αγρότες και εταιρίες εξαγωγών, επιτρέπει την πώληση τροφίμων και φαρμάκων στο νησιωτικό κράτος, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως απαγορεύσεις στην επιχορήγηση/χρηματοδότηση από αμερικανικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς. Η Κούβα επισήμανε ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δε θα μπορεί να αγοράσει ούτε ένα σπυρί σιτάρι ή ένα φάρμακο από τις ΗΠΑ. «Δεν είναι δυνατό να έχεις εμπορικές συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο, είναι μία μονόδρομη συναλλαγή», τόνισε ο Λάγε, κηρύσσοντας την έναρξη της εμπορικής έκθεσης στην Αβάνα, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος 1.500 εκθέτες από 64 κράτη.

«Δεν μπορούμε να έχουμε συναλλαγές με τις ΗΠΑ, ή όποιο άλλο έθνος, με συνθήκες όπως αυτές, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού της», τόνισε ο Λάγε και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά ότι ακόμη κι ο Κλίντον παραπονέθηκε πως οι απαγορεύσεις στην επιχορήγηση των συναλλαγών καθιστά «σχεδόν αδύνατες» τις εξαγωγές από μικρούς αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το Σάββατο το νόμο που προβλέπει «χαλάρωση», σύμφωνα με τους Αμερικανούς νομοθέτες, του εμπάργκο κατά της Κούβας, καθώς επιτρέπει τη μερική εξαγωγή φαρμάκων και τροφίμων προς τη χώρα αυτή.

Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι αυτός ο νόμος - ο οποίος υιοθετήθηκε στις 18 Οκτώβρη από το Κογκρέσο - έχει κυρίως συμβολική σημασία, καθώς περιλαμβάνει αριθμό περιοριστικών ρυθμίσεων, οι οποίες καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη για τους Αμερικανούς αγρότες την εξαγωγή των προϊόντων τους στην Κούβα.

Ο νόμος αυτός «έχει στόχο να επιτρέψει την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων προς την Κούβα, αλλά καθιστά πρακτικά αδύνατη τη λήψη των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για τέτοιες πωλήσεις», δήλωσε ο ίδιος. Επίσης, ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο νόμος αυτός «επιβάλλει νέους περιορισμούς στις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε τις επαφές μεταξύ των λαών και να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Κούβα».

Ο νόμος αυτός επιτρέπει την πώληση τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στην Κούβα, αλλά απαγορεύει τη χρηματοδότηση τέτοιων πωλήσεων από αμερικανικούς κυβερνητικούς οργανισμούς ή ιδιωτικές αμερικανικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά, και δεδομένης της χρονικής στιγμής, μόλις μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Κλίντον βρήκε και κάτι θετικό, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως οι νέες τροποποιήσεις, σε συνδυασμό με ένα πακέτο αγροτικών επιχορηγήσεων, ύψους 78 εκατ. δολαρίων, θα προωθήσουν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού...

ΠΕΡΟΥ
«Στασιαστές» αναστατώνουν το «ταραχώδες» σκηνικό

ΛΙΜΑ.-

Ολα κυλούσαν μέχρι προχθές εξαιρετικά «ομαλά», έως και τρομακτικά ομαλά. Ο Πρόεδρος Αλβέρτο Φουτζιμόρι έδειχνε ότι είχε τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και καθησύχαζε με αυτόν τον τρόπο τους φόβους για ένα επικείμενο πραξικόπημα από το Στρατό, που φερόταν «πιστός» στον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Βλαδιμίρο Μοντεσίνος, ειδικά μετά την επιστροφή του από τον Παναμά στις 23 Οκτώβρη. Παράλληλα, έδειξε να «συμμορφώνεται» προς τας εκ βορά υποδείξεις για απομάκρυνσή του από την εξουσία και «δημοκρατική παλινόρθωση», διά μέσου των εκλογών του ερχόμενου Απρίλη, αλλά και τη διαταγή σύλληψης του Μοντεσίνος...

Ομως κάποιοι είχαν διαφορετική άποψη... Την Κυριακή το πρωί, ο αντισυνταγματάρχης Ολάντα Μοϊσές Ουμάλα Τάσο εισέβαλε με 49 άνδρες του στο ορυχείο της Τοκεπάλα, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικοί. Το περιστατικό, όπως εξελίχθηκε, θύμιζε την ταινία του Γούντι Αλεν, «Μπανάνες», καθώς ο Ουμάλα, ένας εκ των διοικητών της 501ης μοίρας αντιαεροπορικών, εισέβαλε μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης χαλκού, σε απόσταση 1.100 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας, απ' όπου εξέπεμψε έναν πύρινο «φιλιππικό» εναντίον της «παράνομης» κυβέρνησης του Φουτζιμόρι και κάλεσε τις άλλες ομάδες του στρατού να λάβουν «μία αντρίκεια απόφαση ως στρατιωτικοί». Αφού παρέμειναν ταμπουρωμένοι μέσα στο ορυχείο για αρκετές ώρες, οι στασιαστές διέφυγαν, παίρνοντας ένα λεωφορείο του ορυχείου και για ασφάλεια πήραν ακόμη μαζί τους ως ομήρους τον διοικητή της ταξιαρχίας Κάρλος Μπαρδάλες, αλλά και ακόμη τέσσερις εργαζόμενους στο ορυχείο, όπως μεταδίδουν τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, χάραξαν πορεία προς την επαρχία Πούνο στη λίμνη Τιτικάκα στα σύνορα με τη Βολιβία, όπου υπάρχει και περουβιανή στρατιωτική βάση.

Μέχρι χθες, δεν είχε γίνει κατορθωτό να εντοπιστεί ο στασιαστής αξιωματικός του περουβιανού στρατού, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του στρατού, ενώ ανακοίνωσαν ότι οι τέσσερις όμηροι είχαν απελευθερωθεί, αλλά αγνοούνταν η τύχη του στρατηγού. Λίγες ώρες νωρίτερα, η στρατιωτική διοίκηση είχε διατάξει να αναληφθούν οι «κατάλληλες επιχειρήσεις», προκειμένου να τεθεί τέλος στη στάση, ώστε να «διαφυλαχτεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας».

Η στάση αυτή των στρατιωτικών σημειώθηκε μια μέρα μετά την αιφνίδια απομάκρυνση από το στράτευμα του αρχηγού του στρατού μετά από εντολή του Φουτζιμόρι, καθώς και άλλων τριών ανωτάτων στρατιωτικών, που θεωρούνταν ότι πρόσκεινται στον Μοντεσίνος. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Φουτζιμόρι δεν έχει αντιδράσει εντόνως, παρά τα δύο έκτακτα υπουργικά συμβούλια που έλαβαν χώρα. Παράλληλα, καμία άλλη κίνηση ή στάση από μέρους του στρατού δεν έχει λάβει χώρα.

Πάντως, οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται η κορυφή του παγόβουνου, στην αναταραχή που επικρατεί στο Περού εδώ και έξι μήνες με τη διενέργεια των γενικών και προεδρικών εκλογών το περασμένο Μάη και την καταγγελία τους από την αντιπολίτευση ότι ήταν προϊόν ευρύτατης νοθείας. Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με τη δημοσιοποίηση, στα μέσα Σεπτέμβρη, ενός βίντεο που έδειχνε τον Μοντεσίνος να δωροδοκεί βουλευτή της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποστατήσει. Ακολούθησε η παραίτηση Φουτζιμόρι και ένα εξαιρετικά επικίνδυνο «κενό» σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ
«Βομβαρδισμένο» τοπίο στη Μαδρίτη

Αυτοκίνητα στις φλόγες

Associated Press

Αυτοκίνητα στις φλόγες
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τρεις νεκροί, 30 τραυματίες και μια εικόνα σχεδόν ολικής καταστροφής σε προάστιο της Μαδρίτης, είναι ο τρομακτικός απολογισμός της χτεσινής έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου. Μια επίθεση, που φέρνει τη σφραγίδα της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Στόχος της βομβιστικής δολοφονικής επίθεσης ήταν μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, ο δικαστής Χοσέ Φρανθίσκο Κερόλ, αρμόδιος για στρατιωτικές δίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο δικαστής βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς και, φυσικά, έχασε τη ζωή του, όπως και ο οδηγός και ο σωματοφύλακάς του, που συμπληρώνουν τη χτεσινή λίστα των θυμάτων. Σύμφωνα με την αστυνομία της ισπανικής πρωτεύουσας, η επίθεση σημειώθηκε χτες το πρωί στο προάστιο Αρτούρο Σορία της Μαδρίτης, ενώ η ισχύς της ήταν τόσο σφοδρή και, μάλιστα, έλαβε χώρα κατά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά το αυτοκίνητο του δικαστή Χοσέ Φρανθίσκο Κερόλ, ένα διερχόμενο λεωφορείο και περισσότερα από δέκα αυτοκίνητα που βρίσκονταν κοντά, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στα κτίρια του δρόμου. Επίσης από την έκρηξη, δεκάδες περαστικοί, περίπου 30, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρις στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο όλα τα στοιχεία παραπέμπουν στην ΕΤΑ, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία. Ομως, αυτή η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας δείχνει ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να κλιμακώσει τη δράση της, που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από 14 μήνες εκεχειρίας και παρά το πραγματικό ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές της χώρας.

Πάντως, η επίθεση αυτή έφερε και τις έντονες, αλλά αναμενόμενες αντιδράσεις εκ μέρους όλου του πολιτικού φάσματος της Ισπανίας, του δικαστικού σώματος, αλλά και της ίδιας της ΕΕ, ενώ το στοιχείο της λαϊκής αντίδρασης θα φανεί σήμερα, με τη συγκέντρωση που προγραμματίζεται κατά της ΕΤΑ στις πλατείες Θιμπέλες και Πουέρτο ντελ Σολ, που τη διοργανώνουν ο δήμος της πόλης, τα πολιτικά κόμματα και τα επαγγελματικά συνδικάτα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τη σημερινή επίθεση, όπως και τις προηγούμενες. Δεν υπάρχει καμιά θέση για τη βία σε μια δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της επιτροπής. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ισπανίας επισημαίνουν πως οι δικαστές θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται «το κράτος Δικαίου, το μόνο πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Οι δικαστές θα συνεχίζουν να εργάζονται «χωρίς θυμό και εκδικητικότητα, ώστε αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ ανακοίνωσε πως η επίθεση αυτή «δείχνει την ανικανότητα της Γαλλίας και της Ισπανίας απέναντι στις διεκδικήσεις της χώρας των Βάσκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εουσκάλ Χεριταρόκ από το Σαν Σεμπαστιάν. «Η λύση στο πρόβλημα των Βάσκων περνά από μια πολιτική λύση», τόνισε ο Χοσέμπα Περμάκ, που έκανε λόγο για τη μεταφορά των κρατούμενων που ανήκουν στην ΕΤΑ στη χώρα των Βάσκων και κατήγγειλε για μια ακόμα φορά «τα αστυνομικά μέτρα» του υπουργού Εσωτερικών Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα εναντίον των αυτονομιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ