Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
«Στασιαστές» αναστατώνουν το «ταραχώδες» σκηνικό

ΛΙΜΑ.-

Ολα κυλούσαν μέχρι προχθές εξαιρετικά «ομαλά», έως και τρομακτικά ομαλά. Ο Πρόεδρος Αλβέρτο Φουτζιμόρι έδειχνε ότι είχε τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και καθησύχαζε με αυτόν τον τρόπο τους φόβους για ένα επικείμενο πραξικόπημα από το Στρατό, που φερόταν «πιστός» στον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Βλαδιμίρο Μοντεσίνος, ειδικά μετά την επιστροφή του από τον Παναμά στις 23 Οκτώβρη. Παράλληλα, έδειξε να «συμμορφώνεται» προς τας εκ βορά υποδείξεις για απομάκρυνσή του από την εξουσία και «δημοκρατική παλινόρθωση», διά μέσου των εκλογών του ερχόμενου Απρίλη, αλλά και τη διαταγή σύλληψης του Μοντεσίνος...

Ομως κάποιοι είχαν διαφορετική άποψη... Την Κυριακή το πρωί, ο αντισυνταγματάρχης Ολάντα Μοϊσές Ουμάλα Τάσο εισέβαλε με 49 άνδρες του στο ορυχείο της Τοκεπάλα, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικοί. Το περιστατικό, όπως εξελίχθηκε, θύμιζε την ταινία του Γούντι Αλεν, «Μπανάνες», καθώς ο Ουμάλα, ένας εκ των διοικητών της 501ης μοίρας αντιαεροπορικών, εισέβαλε μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης χαλκού, σε απόσταση 1.100 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας, απ' όπου εξέπεμψε έναν πύρινο «φιλιππικό» εναντίον της «παράνομης» κυβέρνησης του Φουτζιμόρι και κάλεσε τις άλλες ομάδες του στρατού να λάβουν «μία αντρίκεια απόφαση ως στρατιωτικοί». Αφού παρέμειναν ταμπουρωμένοι μέσα στο ορυχείο για αρκετές ώρες, οι στασιαστές διέφυγαν, παίρνοντας ένα λεωφορείο του ορυχείου και για ασφάλεια πήραν ακόμη μαζί τους ως ομήρους τον διοικητή της ταξιαρχίας Κάρλος Μπαρδάλες, αλλά και ακόμη τέσσερις εργαζόμενους στο ορυχείο, όπως μεταδίδουν τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, χάραξαν πορεία προς την επαρχία Πούνο στη λίμνη Τιτικάκα στα σύνορα με τη Βολιβία, όπου υπάρχει και περουβιανή στρατιωτική βάση.

Μέχρι χθες, δεν είχε γίνει κατορθωτό να εντοπιστεί ο στασιαστής αξιωματικός του περουβιανού στρατού, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του στρατού, ενώ ανακοίνωσαν ότι οι τέσσερις όμηροι είχαν απελευθερωθεί, αλλά αγνοούνταν η τύχη του στρατηγού. Λίγες ώρες νωρίτερα, η στρατιωτική διοίκηση είχε διατάξει να αναληφθούν οι «κατάλληλες επιχειρήσεις», προκειμένου να τεθεί τέλος στη στάση, ώστε να «διαφυλαχτεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας».

Η στάση αυτή των στρατιωτικών σημειώθηκε μια μέρα μετά την αιφνίδια απομάκρυνση από το στράτευμα του αρχηγού του στρατού μετά από εντολή του Φουτζιμόρι, καθώς και άλλων τριών ανωτάτων στρατιωτικών, που θεωρούνταν ότι πρόσκεινται στον Μοντεσίνος. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Φουτζιμόρι δεν έχει αντιδράσει εντόνως, παρά τα δύο έκτακτα υπουργικά συμβούλια που έλαβαν χώρα. Παράλληλα, καμία άλλη κίνηση ή στάση από μέρους του στρατού δεν έχει λάβει χώρα.

Πάντως, οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται η κορυφή του παγόβουνου, στην αναταραχή που επικρατεί στο Περού εδώ και έξι μήνες με τη διενέργεια των γενικών και προεδρικών εκλογών το περασμένο Μάη και την καταγγελία τους από την αντιπολίτευση ότι ήταν προϊόν ευρύτατης νοθείας. Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με τη δημοσιοποίηση, στα μέσα Σεπτέμβρη, ενός βίντεο που έδειχνε τον Μοντεσίνος να δωροδοκεί βουλευτή της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποστατήσει. Ακολούθησε η παραίτηση Φουτζιμόρι και ένα εξαιρετικά επικίνδυνο «κενό» σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ