Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων των Βαλκανικών Χωρών

Στις 29 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στη Σόφια η 4η Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων των Βαλκανικών Χωρών. Τους εκπροσώπους των ΚΚ της Βαλκανικής απασχόλησε το θέμα: «Οι κομμουνιστές στον αγώνα για την ειρήνη στα Βαλκάνια».

Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν στη συνάντηση οι Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η συνάντηση, που φιλοξένησε το ΚΚ Βουλγαρίας, έγινε λίγες μέρες μετά από τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια οι ηγέτες των χωρών της «Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αλλά, όπως άλλωστε κι αναμενόταν, κινήθηκε σ' ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα και κατεύθυνση.

Οι εκπρόσωποι των ΚΚ τάχθηκαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που προωθούνται και μέσω του «Συμφώνου για τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Σε αντίθεση με τους ηγέτες των χωρών, τα ΚΚ εκτίμησαν ως αρνητικές τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, που χαρακτηρίστηκαν από τη χοντροκομμένη επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους αγώνες των λαών των Βαλκανίων, αλλά και του ηρωικού παλαιστινιακού λαού όπως και την αλληλεγγύη τους προς τις διωκόμενες προοδευτικές και ταξικές δυνάμεις στην Τουρκία και τη Ρουμανία.

Επίσης, στη συνάντησή τους τα ΚΚ της Βαλκανικής καθόρισαν μια σειρά από αιτήματα της καμπάνιας ενημέρωσης και διαμαρτυρίας τους. Σημειώθηκε ότι αποφασιστικός παράγοντας για την ειρήνη και την αποτροπή των αιμοβόρων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή μπορεί να γίνει ένα ισχυρό κι ευρύ αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ, υλοποιώντας απόφαση της προηγούμενης συνάντησης των ΚΚ των Βαλκανίων, θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη, στις 18 και 19 Νοέμβρη 2000, πλατιά συνάντηση δεκάδων αντιιμπεριαλιστικών κομμάτων και κινημάτων, από όλες τις χώρες των Βαλκανίων με θέμα: «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν το ΚΚ Βουλγαρίας, το Βουλγάρικο ΚΚ «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας, ενώ όπως ανακοινώθηκε από τους οργανωτές, στη συνάντηση δεν μπόρεσε τελικά να φτάσει η αντιπροσωπεία της Ενωσης Κομμουνιστών Μακεδονίας, από την ΠΓΔΜ, εξαιτίας κάποιου επεισοδίου που οδήγησε το κλείσιμο των συνόρων των δύο χωρών τη συγκεκριμένη μέρα.

Ολο το κείμενο της ανακοίνωσης από τη συνάντηση των ΚΚ των Βαλκανίων έχει ως εξής:

«Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα της επίτευξης ενότητας στο κομμουνιστικό κίνημα στον αγώνα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, ενάντια στις επιδιώξεις του διεθνούς κεφαλαίου να σπείρει τις εθνικές διχόνοιες και να προκαλέσει αδελφοκτόνους πολέμους.

Οι κομμουνιστές σταθερά υποστηρίζουν την πολιτική της αποδέσμευσης και μη ένταξης στο στρατιωτικό μπλοκ ΝΑΤΟ και προσδιορίζουν την ουσία του ως ενός σύγχρονου όπλου του ιμπεριαλισμού για την προώθηση των συμφερόντων του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία αποτελούν ένα νέο βήμα της ωμής και απροκάλυπτης επέμβασης των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, και που στόχο έχει να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Αυτές οι δυνάμεις ευθύνονται για τον βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, προωθούν τη γραμμή της παραπέρα διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, επιδιώκουν την υλοποίηση των "Συμφώνου για τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" και την επιβολή της αυξημένης παρουσίας ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, ώστε να εμποδίσουν τους λαούς να επιλέξουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τοποθετήθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας συμμαχίας εργατών, αγροτών, νεολαίας, άλλων φιλειρηνικών δυνάμεων, οι οποίες από αντιιμπεριαλιστικές θέσεις θα μπορέσουν να αντισταθούν στα παραπάνω. Μας χρειάζεται ειρήνη και δημιουργία. Οχι στην αλλαγή των συνόρων. Για μια ισότιμη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Σοβαρή συνεισφορά στην ανάπτυξη ενός τέτοιου μαζικού κινήματος θα έχει η ισχυροποίηση της συνεργασίας των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων της Βαλκανικής, στη βάση της μαρξιστικο-λενινιστικής θεωρίας και στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση καταδίκασαν το κλείσιμο της εφημερίδας "Εβρενσέλ" του Κόμματος της Εργασίας της Τουρκίας (ΕΜΕΡ), τις διώξεις σε βάρος Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών, καθώς επίσης την πολυετή φυλάκιση του Ρουμάνου συνδικαλιστή ηγέτη Μίρον Κόζμα. Χαιρέτισαν τους αγώνες των εργαζομένων στις βαλκανικές χώρες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, καθώς επίσης τον αγώνα του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.

Σημείωσαν επίσης ότι απαιτείται η άμεση διάλυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Κόσσοβο, η διατήρηση των σημερινών συνόρων, που προβλέπουν την παραμονή του Κόσσοβου στη Σερβία.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης και διαμαρτυρίας:

  • Ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια.
  • Για να φύγουν οι πολεμικές αμερικανικές και ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, όπως και τα πυρηνικά όπλα από τα Βαλκάνια.
  • Ενάντια στην ανάπτυξη του νέου αντιπυραυλικού προγράμματος των ΗΠΑ.
  • Ενάντια στο "Σύμφωνο για τη Σταθερότητα", στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και στην πολιτική της.
  • Ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ και την ένταξη σ' αυτό νέων χωρών.

Αποφασίστηκε επίσης να δράσουν συντονισμένα κι από κοινού ενάντια σ' οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εξετάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας αντιΝΑΤΟικών κέντρων σε κάθε χώρα των Βαλκανίων».


E.B.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ