Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ
«Βομβαρδισμένο» τοπίο στη Μαδρίτη

Αυτοκίνητα στις φλόγες

Associated Press

Αυτοκίνητα στις φλόγες
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τρεις νεκροί, 30 τραυματίες και μια εικόνα σχεδόν ολικής καταστροφής σε προάστιο της Μαδρίτης, είναι ο τρομακτικός απολογισμός της χτεσινής έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου. Μια επίθεση, που φέρνει τη σφραγίδα της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Στόχος της βομβιστικής δολοφονικής επίθεσης ήταν μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, ο δικαστής Χοσέ Φρανθίσκο Κερόλ, αρμόδιος για στρατιωτικές δίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο δικαστής βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς και, φυσικά, έχασε τη ζωή του, όπως και ο οδηγός και ο σωματοφύλακάς του, που συμπληρώνουν τη χτεσινή λίστα των θυμάτων. Σύμφωνα με την αστυνομία της ισπανικής πρωτεύουσας, η επίθεση σημειώθηκε χτες το πρωί στο προάστιο Αρτούρο Σορία της Μαδρίτης, ενώ η ισχύς της ήταν τόσο σφοδρή και, μάλιστα, έλαβε χώρα κατά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά το αυτοκίνητο του δικαστή Χοσέ Φρανθίσκο Κερόλ, ένα διερχόμενο λεωφορείο και περισσότερα από δέκα αυτοκίνητα που βρίσκονταν κοντά, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στα κτίρια του δρόμου. Επίσης από την έκρηξη, δεκάδες περαστικοί, περίπου 30, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρις στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο όλα τα στοιχεία παραπέμπουν στην ΕΤΑ, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία. Ομως, αυτή η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας δείχνει ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να κλιμακώσει τη δράση της, που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από 14 μήνες εκεχειρίας και παρά το πραγματικό ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές της χώρας.

Πάντως, η επίθεση αυτή έφερε και τις έντονες, αλλά αναμενόμενες αντιδράσεις εκ μέρους όλου του πολιτικού φάσματος της Ισπανίας, του δικαστικού σώματος, αλλά και της ίδιας της ΕΕ, ενώ το στοιχείο της λαϊκής αντίδρασης θα φανεί σήμερα, με τη συγκέντρωση που προγραμματίζεται κατά της ΕΤΑ στις πλατείες Θιμπέλες και Πουέρτο ντελ Σολ, που τη διοργανώνουν ο δήμος της πόλης, τα πολιτικά κόμματα και τα επαγγελματικά συνδικάτα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τη σημερινή επίθεση, όπως και τις προηγούμενες. Δεν υπάρχει καμιά θέση για τη βία σε μια δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της επιτροπής. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ισπανίας επισημαίνουν πως οι δικαστές θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται «το κράτος Δικαίου, το μόνο πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Οι δικαστές θα συνεχίζουν να εργάζονται «χωρίς θυμό και εκδικητικότητα, ώστε αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ ανακοίνωσε πως η επίθεση αυτή «δείχνει την ανικανότητα της Γαλλίας και της Ισπανίας απέναντι στις διεκδικήσεις της χώρας των Βάσκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εουσκάλ Χεριταρόκ από το Σαν Σεμπαστιάν. «Η λύση στο πρόβλημα των Βάσκων περνά από μια πολιτική λύση», τόνισε ο Χοσέμπα Περμάκ, που έκανε λόγο για τη μεταφορά των κρατούμενων που ανήκουν στην ΕΤΑ στη χώρα των Βάσκων και κατήγγειλε για μια ακόμα φορά «τα αστυνομικά μέτρα» του υπουργού Εσωτερικών Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα εναντίον των αυτονομιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ