Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τελετή προς τιμήν των νεκρών του «Κουρσκ»

ΜΟΣΧΑ.-

Χιλιάδες άνθρωποι, συγγενείς των νεκρών ναυτικών του «Κουρσκ» παρακολούθησαν την Κυριακή, 29 Οκτώβρη, στο Σεβερομόρσκ την επικήδεια τελετή για τους τέσσερις ναυτικούς που ανασύρθηκαν την περασμένη βδομάδα από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Στη διάρκεια της τελετής εκφωνήθηκαν και τα 118 ονόματα των νεκρών ναυτικών. Από μέρους της κυβέρνησης παραβρέθηκαν στην τελετή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλιά Κλεμπάνοφ, ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, καθώς και ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας Βλακντίμιρ Κουρογέντοφ. «Συγχωρέστε μας και αντίο». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε ο Σεργκέγεφ τους νεκρούς ναυτικούς. «Πρόκειται για αναντικατάστατη απώλεια... Εκαναν το καθήκον τους ως το τέλος. Είναι δύσκολο να εκφράσουμε τον πόνο που νιώθουμε», είπε ο υπουργός Αμυνας.

Στο μεταξύ, δώδεκα συνολικά νεκρούς ναυτικούς έχουν ανασύρει μέχρι τώρα από το υποβρύχιο «Κουρσκ» οι Ρώσοι δύτες από την περασμένη Τετάρτη, όταν άρχισε η κοινή ρωσονορβηγική επιχείρηση, δήλωσε τη Δευτέρα, 30 Οκτώβρη, στο ναύσταθμο του Σεβερομόρσκ ο εκπρόσωπος του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας, Βλαντίμιρ Ναβρότσκι. «Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι δύτες ανέσυραν 8 νεκρούς από το 9ο διαμέρισμα του υποβρυχίου και τους μετέφεραν στη νορβηγική πλατφόρμα "Ρεγκάλια"», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η πλατφόρμα «Ρεγκάλια» έχει αγκυροβολήσει ακριβώς πάνω από το βυθισμένο υποβρύχιο που βρίσκεται σε βάθος 108 μέτρων, στη θάλασσα Μπάρεντς. Οι δύτες συνεχίζουν χωρίς διακοπή το έργο της ανάσυρσης των νεκρών μελών του πληρώματος του «Κουρσκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ