ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προτάσεις διαχείρισης της υποχρηματοδότησης

Οι προτάσεις της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του ιδρύματος, εξαιτίας της περικοπής της χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας, παρουσιάσθηκαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου. Προτάσεις που εντάσσονται στη λογική διαχείρισης και λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων, στις 23 Μάη, στο ΑΠΘ, με θέμα «τα πανεπιστήμια εν κινδύνω».

Τόσο ο πρύτανης όσο και οι αντιπρυτάνεις ανέφεραν ότι κινδυνεύει η λειτουργία του ΑΠΘ από τις συνεχείς περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ταυτόχρονα καθυστερούν εξελίξεις και διορισμοί εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού.

Θυμίζουμε ότι η επιχορήγηση που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας για το 2011, μετά τη μείωση κατά 33%, ήταν στα 29,5 εκ. ευρώ. Από αυτά (με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφάται ποσό μεγαλύτερο του 7% μηνιαίως), μπορούν να εκταμιευθούν μόνο τα 24.780.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών του Ιδρύματος καθώς όπως ειπώθηκε η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 36.429.166 ευρώ. «Αν πέσουμε κάτω από αυτό το ποσό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό έργο και την έρευνα, κάτι το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος.

Συνολικά μαζί με τις περικοπές στην έρευνα και άλλους τομείς, η πραγματική μείωση της χρηματοδότησης του ΑΠΘ ξεπερνά το 54%.

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ Γ. Παντής, σημείωσε ότι τα 12 εκ. ευρώ που υπολείπονται για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου θα μπορούσαν να εξευρεθούν μέσα από την ανάπτυξη ιδίων εσόδων, την εφαρμογή οικολογικών δράσεων και καινοτομιών, κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό το ΑΠΘ ζητά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος. Επίσης, υιοθετώντας την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ζητά ένταξη του ΑΠΘ σε ειδικό πρόγραμμα επενδύσεων για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Σχετικό με τη μείωση της χρηματοδότησης είναι και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη Φοιτητική Λέσχη. Ο Πρύτανης παρουσίασε το παράδειγμα της Λέσχης, για να δείξει τις... δυνατότητες «εξορθολογισμού» των δαπανών και περιορισμού της σπατάλης. Οπως είπε, από τα 6 εκ. ευρώ που απαιτούνται ως ελάχιστο ποσό για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης, τα 3,6 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στο κόστος των 120 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω των εργολάβων. Το κόστος είναι κατά πολύ αυξημένο καθώς περιλαμβάνει 24% ΦΠΑ και 10% εργολαβικό κέρδος. Ως λύση, πρότειναν την κατάργηση των ιδιωτών εργολάβων, μέσω των οποίων απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ΑΠΘ και πρότειναν τη δουλειά αυτή να την αναλάβει η Εταιρία Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ (σ.σ. ως ένας υπερ-εργολάβος).

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί των Ειδικών Σχολείων

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διήμερη απεργία, σήμερα και αύριο

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, με πρωτοβουλία των συλλόγων αποφοίτων των πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα δημόσια ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης. Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο προτάσσουν την ανάγκη ενίσχυσης της Ειδικής Αγωγής και τη σταθερή και αξιοπρεπή εργασία όλων των εκπαιδευτικών.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, καλεί τους εκπαιδευτικούς η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Πέρα από τα ψευτο-ανθρωπιστικά και φιλάνθρωπα κηρύγματα, η απαξίωση και αθλιότητα στους χώρους της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής αποκαλύπτουν και στον πιο δύσπιστο το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που απορρίπτει σαν ανεπιθύμητους όσους κρίνει "μη αποδοτικούς", όσους δηλαδή δεν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο σύστημα της οικονομικής εκμετάλλευσης».

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών απευθύνεται στον κάθε εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και τον καλεί:

«Εδώ και τώρα διεκδίκησε για σένα και τους μαθητές σου αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

-- Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

-- Ενίσχυση και οργάνωση των τμημάτων ένταξης με εξατομικευμένα και ομαδοποιημένα προγράμματα.

-- Ενιαίο 12χρονο, υποχρεωτικό - βασικό σχολείο με τμήματα ολόπλευρης στήριξης των ΑμΕΑ που μπορούν να το παρακολουθήσουν.

-- 12τάξιο ειδικό, δημόσιο και υποχρεωτικό σχολείο, για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να καλύψει το δωδεκάχρονο.

-- Μέτρα για τη στήριξη των αναπήρων μαθητών, φοιτητών - σπουδαστών. Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στη γραφή Braille, ή σε μεγέθυνση γι' αυτούς με μερική όραση, δωρεάν παροχή ειδικών τεχνικών βοηθημάτων, προσβάσιμα σχολεία, ΑΕΙ - ΤΕΙ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στους χώρους, στις βιβλιοθήκες, στα συστήματα πληροφορικής. Πλήρες δίκτυο υπηρεσιών διερμηνείας για τους κωφούς φοιτητές και σπουδαστές, σε όλα τα ΤΕΙ, και ΑΕΙ.

-- Αποκλειστικά μόνιμους μαζικούς διορισμούς ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ουσιαστική επιμόρφωσή του σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας - χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- ΟΧΙ στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο του Δημοσίου. 2.000 ευρώ μεικτά στο νεοδιόριστο στην εκπαίδευση.

-- ΟΧΙ στη νέα φορολογική επιδρομή, αφορολόγητο όριο τα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης».

Να καλυφθούν οι ανάγκες των κέντρων ειδικής αγωγής

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο κλείσιμο ουσιαστικά οδηγούνται τα κέντρα ειδικής αγωγής ιδιωτικού δικαίου στα οποία φιλοξενούνται παιδιά με νοητικές στερήσεις, κινητικά προβλήματα και άλλα ειδικά προβλήματα, αφού εκτός των άλλων οι εργαζόμενοι σε αυτά μένουν απλήρωτοι από δύο έως οκτώ μήνες.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη καταγγέλλοντας ότι παρά τις υποσχέσεις δεν έχει δοθεί στους εργαζόμενους ούτε το 1/10 των δεδουλευμένων, ενώ οι περικοπές στα συγκεκριμένα κέντρα έχουν αγγίζει το 34%. Τόνισε ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση επιφυλάσσεται σε εργαζόμενους οι οποίοι κάνουν μια από τις πιο δύσκολες και βαριές δουλειές, ενώ και οι γονείς των παιδιών αναγκάζονται συνεχώς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οικονομικά.

Η βουλευτής, είπε, ότι από την πολιτική αυτή τα κέντρα ειδικής αγωγής ιδιωτικού δικαίου οδηγούνται πρακτικά στο κλείσιμο σε μια χώρα σαν τη δική μας όπου περίπου 150.000 παιδιά με ειδικές δυσκολίες είναι εκτός των δομών κοινωνικής μέριμνας.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης ομολόγησε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να φτιάξουν ένα επαρκές και ανεκτό σύστημα κοινωνικής φροντίδας ισχυριζόμενος ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων στα συγκεκριμένα κέντρα ειδικής αγωγής προέκυψαν γιατί από την αρχή του χρόνου άλλαξε ο τρόπος καταβολής της οικονομικής ενίσχυσής τους. Είπε δε ότι σύντομα τα κέντρα αυτά θα πάρουν το ποσό που τους αναλογεί από το υπουργείο Υγείας.

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Επί ξύλου κρεμάμενοι σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι

Περιοδεία στα Τμήματα του ΤΕΙ στην Αρτα έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης

Στα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα περιόδευσε χτες κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρτας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Μωραΐτη, που συναντήθηκε με σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στο Ιδρυμα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για κόψιμο των εισακτέων φέτος από 24 τμήματα μεταξύ των οποίων είναι και 3 τμήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου και αναδείχθηκαν παράγοντες που καθιστούν αυτά τα τμήματα «μη επιλέξιμα», όπως οι ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό (περίπου το 80% των καθηγητών είναι ωρομίσθιοι και τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών), στη φοιτητική μέριμνα κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, με πρόσχημα τη "στήριξη των τοπικών κοινωνιών", έσπειραν σε όλη τη χώρα δεκάδες σχολές και τμήματα, με ασαφή γνωστικά αντικείμενα, λειψές υποδομές και προσωπικό. Τώρα αξιοποιούν την κατάσταση που δημιούργησαν για ένα ακόμη χτύπημα στην ανώτατη εκπαίδευση. Το κόστος αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Θα το πληρώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό των κατώτερων βαθμίδων, το βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που για χρόνια σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας των περιφερειακών ιδρυμάτων και σήμερα θα πεταχτούν στην ανακύκλωση της ανεργίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, με μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ