ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για το «χαράτσι» του ΕΛΓΑ!

Να μην ισχύσει ο νόμος - έκτρωμα

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στα χαράτσια του ΕΛΓΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στα χαράτσια του ΕΛΓΑ
Με πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται, σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιδρούν, αγωνιστικά, στο νέο «βαρύ χαράτσι» για τον ΕΛΓΑ, που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νέο νόμο για την αγροτική ασφάλιση.

Μ' αυτόν το νόμο, τα ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ εκτοξεύονται στα ύψη, χωρίς, μάλιστα, να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς και, ταυτόχρονα, με αυθαίρετο και εκβιαστικό τρόπο, υποχρεώνονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού - εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν δεν το κάνουν, στέλνονται «πεσκέσι» στην Εφορία, καθώς - όπως αναφέρεται στα σχετικά χαρτιά που λαμβάνουν - «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δηλώσουν την απόφασή τους να μην υποκύψουν στον κυβερνητικό εκβιασμό και θα απαιτήσουν:

  • Να παγώσουν οι διαδικασίες για το «χαράτσι» και, για φέτος, να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.
  • Να μην ισχύσει ο νόμος - έκτρωμα.
  • ΕΛΓΑ, κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους γεωργούς και κτηνοτρόφους να μην υπογράψουν την εξουσιοδότηση στον ΕΛΓΑ και να συνεχίσουν τον αγώνα, σε συμμαχία με τους εργατοϋπαλλήλους του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ, τις γυναίκες της ΟΓΕ, τους σπουδαστές του ΜΑΣ, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, για ν' ανοίξει ο δρόμος για διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι συγκεντρώσεις

Οι συγκεντρώσεις των μικρομεσαίων αγροτών που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα γίνονται:

ΛΑΡΙΣΑ: Στις 10.30 π.μ., στον ΕΛΓΑ (θα πάρουν μέρος αγρότες από Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία).

ΤΡΙΚΑΛΑ: Στις 11.00 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια.

ΚΟΖΑΝΗ: Στις 12.30 μ.μ., στον ΕΛΓΑ.

ΝΑΟΥΣΑ: Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου.

ΛΑΜΙΑ: Στις 10.30 π.μ., στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΤΡΙΠΟΛΗ: Στις 11 π.μ., στον ΕΛΓΑ (θα συμμετάσχουν αγροτοκτηνοτρόφοι από Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία).

ΠΥΡΓΟΣ: Στις 12 το μεσημέρι, στον ΟΠΕΚΕΠΕ (στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη στο χωριό Ξυλοκέρα).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Στις 10 π.μ., στον ΕΛΓΑ.

ΧΑΝΙΑ: Στις 10 π.μ., στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΟΣΔΕ
Νέες αυθαιρεσίες με τις δηλώσεις

Να πληρώσουν και φέτος τα παράνομα χαράτσια του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) υποχρεώνονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας. Η όλη κατάσταση αποδεικνύει τον κατάφωρο εμπαιγμό των αγροτοκτηνοτρόφων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε εξαγγείλει ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα γίνουν χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Υποτίθεται ότι έγινε και διαγωνισμός όπου το έργο ανέλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ έναντι 28 εκατ. ευρώ. Ομως, πολλές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας επιβάλλουν χαράτσι για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ, την οποία υποχρεώνονται να κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Επέβαλε βαρύ «χαράτσι» για τη δήλωση ΟΣΔΕ στους αγρότες της περιοχής, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις τους. Ο τιμοκατάλογος που ανακοινώθηκε από την ΕΑΣ είναι «τσουχτερός», καθώς οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν από 30 μέχρι και 220 ευρώ(!) για κάθε δήλωση. Καλούμενος να απαντήσει στο ερώτημα γιατί άλλες Ενώσεις Συνεταιρισμών - και στην περιοχή της Θεσσαλίας - παραλαμβάνουν τις αιτήσεις δωρεάν και προκειμένου να δικαιολογήσει την «εφόρμηση στην τσέπη των αγροτών», ο πρόεδρος της ΕΑΣ είπε ότι στη Λάρισα υπάρχουν πολλές αλλαγές στα αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα τα συνεργεία της Ενωσης που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τις διαδικασίες, να έχουν πολλή δουλειά!

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να μην πληρώνουν το «χαράτσι» για τον ΟΣΔΕ στην Ενωση και να ζητήσουν από τα συνεργεία της ΕΑΣ να παραλάβουν δωρεάν τις αιτήσεις τους, ενώ, με δήλωσή του στον τοπικό Τύπο, ο Γ. Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζει ότι «η διαδικασία για τους αγρότες είναι δωρεάν και σε καμιά περίπτωση οι Ενώσεις δεν δικαιούνται να ζητήσουν χρήματα από τον παραγωγό».

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Ανευ προηγουμένου κατρακύλισμα τιμών

Μέχρι και 48,8% το ντε φάκτο «κούρεμα» που επιβάλλουν τα κοράκια των τραπεζών

Κατρακύλησαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων τον Απρίλη σε επίπεδα που τα καθιστούν μη διαπραγματεύσιμα στις κεφαλαιαγορές. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν η εκτίναξη των αποδόσεων (επιτόκια), οι οποίες κινήθηκαν υψηλότερα από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί το 2010 και ειδικότερα την περίοδο κατά την οποία τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταστεί αντικείμενο κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Πρόκειται για την εξέλιξη δεικτών, οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει έως έλθει - όταν έλθει - η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η τιμή του τριετούς ομολόγου υποχώρησε τον Απρίλη σε 61,29 μονάδες βάσης από 81,90 μονάδες το Μάρτη, ενώ η τιμή του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στις 55,94 μονάδες από 65,28 και του τριακονταετούς ομολόγου σε 50,16 από 54,55. Στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι στη δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη υποστεί ένα «κούρεμα» που κυμαίνεται από 39% (για τα τριετή) μέχρι και 48,8% (για τα τριακονταετή.

Αντίστοιχα οι αποδόσεις του τριετούς ομολόγου που εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 856 μονάδες βάσης ανήλθε στο 23,67%! Αν, δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο εξέδιδε τριετή ομόλογα τον Απρίλη θα δανειζόταν με επιτόκιο 23,7%! Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μεταξύ Μάρτη και Απρίλη αυξήθηκε κατά 498 μονάδες βάσης με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 21,12%, του δεκαετούς ομολόγου στο 15,59% και του τριακονταετούς στο 9,82%. Η δε διαφορά της απόδοσης (spred) μεταξύ του δεκαετούς ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 1.049 μονάδες βάσης.

Η μηνιαία αξία των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλη του 2011 από 10,6 δισ. ευρώ τον Απρίλη του 2010, ενώ από τις 1.220 εντολές που εκδόθηκαν το 85,3% αφορούσε πωλήσεις και το 14,7% αγορές.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Διαψεύδουν τις φημολογίες...

Για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου σπεύδουν να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη της χώρας, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές...

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκη, με αφορμή τη χτεσινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Ο τραπεζίτης υποστήριξε «ότι παρ' όλη την πρωτοφανή κρίση, το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλή κατάσταση, τόσο από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, όσο και από πλευράς ρευστότητας». Και αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία». Δήλωση, η οποία έρχεται να απαντήσει στις φημολογίες των ημερών, περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή για επικείμενη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, κάτι που, αν γίνει, θα πλήξει αποφασιστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο διακρατεί κρατικά ομόλογα ύψους 100 δισ. ευρώ.

Κατά τον Απ. Ταμβακάκη η λύση του ελληνικού προβλήματος περνάει μέσα από τους «φυσικούς συμμάχους» της Ελλάδας, που δεν είναι άλλοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ίδιος στις δηλώσεις του ήταν αισιόδοξος ότι «η χώρα θα τα καταφέρει... σε κλίμα συνεννόησης, αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, που ξέρουμε ότι είναι και οι φυσικοί μας σύμμαχοι, ήταν και θα είναι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ