ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΝΘΟΥΣΑΣ - ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ
Οι γυναίκες στην αντιπολεμική πάλη

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα συντονίζουν το βηματισμό και τους αγώνες τους για την ειρήνη και τη φιλία των λαών

Δεκάδες οικογένειες, γυναίκες και άνδρες μαζί με τα παιδιά τους παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή ο Σύλλογος Γυναικών Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας - Γλυκών Νερών με θέμα την ειρήνη. Στο χώρο της εκδήλωσης, πανό και πικέτες της ΟΓΕ και της ΕΕΔΥΕ έστελναν μήνυμα αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και καλούσαν το λαό να πάρει την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια του.

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή dvd, παραγωγής του «902», με μια σύντομη αναδρομή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που υπενθύμισε την αιτία που τους γεννά, ποιος χάνει, αλλά και ποιοι κερδίζουν από τις επεμβάσεις αυτές. Στο χαιρετισμό της η Καίτη Παμφίλη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, αναφέρθηκε στις εστίες πολέμου στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στις συμμαχίες και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον καπιταλισμό, την οικονομική του κρίση και τον πόλεμο.

«Σήμερα αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη να υπάρξει ενωμένος φιλειρηνικός, αντιιμπεριαλιστικός - αντιπολεμικός αγώνας, να ενισχυθούν και να δυναμώσουν οι αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, να ενισχυθεί η μεγάλη λαϊκή συμμαχία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της ζωής τους, για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, για την παγκόσμια ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών», τόνισε η Καίτη Παμφίλη και συνέχισε: «Εμείς οι γυναίκες είμαστε αυτές που φέρνουμε τη ζωή στον κόσμο και θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σ' έναν κόσμο ειρηνικό, με καλύτερο βιοτικό επίπεδο, που να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες της κάθε οικογένειας, σε ένα κοινωνικό σύστημα ανώτερο, που θα έχει στην προσοχή του τον άνθρωπο». Ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος, ο Σύλλογος Γυναικών κάλεσε τις γυναίκες να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ειρήνης Μεσογείων, την Τετάρτη, στις 19.00, στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το έργο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου. Μέλη του Συλλόγου απήγγειλαν αποσπάσματα και οι μουσικοί Μ. Δελώτη (τραγούδι), Ε. Κυριάκης (μπουζούκι) και Κ. Σταυρόπουλος (κιθάρα και φωνητικά) έδωσαν συναυλία με τα μελοποιημένα από τον Μ. Θεοδωράκη μέρη του.

Στον εξωτερικό χώρο τα μικρά παιδιά έπαιξαν, παρακολούθησαν κουκλοθέατρο, συζήτησαν για την ειρήνη, έφτιαξαν το «πανό της ειρήνης», στολισμένο με τα λουλούδια που ζωγράφισαν.

Σήμερα η δίκη στην Πάτρα

Την αναβολή της δίκης του απολυμένου από την πολυεθνική «Τζάμπο» Νίκου Νικολόπουλου ζήτησαν οι συνήγοροί του όχι μόνο γιατί υπηρετεί τη θητεία του και δε θα μπορεί να βρίσκεται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά και γιατί θέλει να είναι παρών για να αναλύσει την αλήθεια. Τελικά, παρά τη δρομολόγηση της επίσπευσης η προγραμματισμένη για χτες δίκη αναβλήθηκε για τις 27 Οκτώβρη. Υπενθυμίζουμε ότι ο εργαζόμενος, μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, είχε καταγγείλει και αγωνιστεί ενάντια στην προσπάθεια εξαγοράς και τρομοκράτησής του από την εργοδοσία, επειδή πάλευε συσπειρωμένος στο συνδικάτο του για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, η εργοδοσία είχε χρησιμοποιήσει μαφιόζικες πρακτικές, προσφέροντάς του για να αποχωρήσει από τη δουλειά 50.000 ευρώ γιατί όπως του είπαν κινδυνεύει. Για ...όλα αυτά αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της «συκοφαντικής δυσφήμισης» της εταιρείας και για δήθεν «φθορές και παράνομης βίας»!

Συνέχεια στην προσπάθεια της εργοδοσίας για τρομοκράτηση των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, ώστε να υποτάσσονται σε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό, αποτελεί και η σημερινή δίωξη των συνδικαλιστών στην Πάτρα. Τα δύο στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Χρήστος Τσαντής και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, διώκονται ποινικά επειδή διαμαρτύρονταν μαζί με άλλους εργαζόμενους έξω από το «Τζάμπο» για την απόλυση, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων το 2009. Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί σήμερα το πρωί στις 9 έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας τους εργαζόμενους σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους δύο αγωνιστές. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», επίσης, καλεί εργαζόμενους και λαϊκούς φορείς να καταδικάσουν τις διώξεις και την τρομοκρατία των πολυεθνικών, που, θωρακισμένες από το αντιλαϊκό νομοθετικό και κυβερνητικό πλαίσιο, προσπαθούν να καθυποτάξουν κάθε δύναμη αντίστασης, στην επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Νέα κινητοποίηση στα διόδια

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας πραγματοποίησε χθες η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου - Ολύμπου, ενώ παράλληλα επέβαλε για μισή ώρα την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, κατήγγειλε την επιχείρηση τρομοκράτησης, που στόχο έχει την υποταγή του στην πολιτική που παραδίδει τις εθνικές οδούς στο μεγάλο κεφάλαιο και το άγριο χαράτσωμα μέσω των διοδίων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Με τη λαϊκή αυτή κινητοποίηση, ο εργαζόμενος λαός συνόδευσε τους 12 κατοίκους της περιοχής - ανάμεσά τους και δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ - που κλήθηκαν να παρουσιασθούν και να απολογηθούν στο Τμήμα Τροχαίας στο πλαίσιο προανάκρισης που διατάχθηκε από τον εισαγγελέα, για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απρίλη στον κόμβο στα κάστρα, ενάντια στην προκλητική ενέργεια της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» να κλείσει το δρόμο που οδηγεί στις παραλίες της περιοχής για να τους στέλνει όλους στα διόδια.

Οι 12 κάτοικοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία, προκειμένου να καταθέσουν συλλογικά το σχετικό υπόμνημα, στις 27 Μάη. Αμέσως μετά, η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς τα διόδια της Λεπτοκαρυάς, όπου για περίπου μισή ώρα οι εργαζόμενοι κράτησαν ανοιχτές τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε χτες, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, σε βάρος τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που συνελήφθησαν για χρηματισμό από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι τρεις υπάλληλοι απαίτησαν από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ στο Αιγάλεω χρήματα για να βεβαιώσουν τις ελάχιστες παραβάσεις.

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ κατάληξη είχε η προσπάθεια αστυνομικών να συλλάβουν ένα ύποπτο άτομο στον Βύρωνα, καθώς τελικά τραυματίστηκαν τρεις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά πριν τις 4 το πρωί χθες όταν πλήρωμα περιπολικού σταμάτησε για έλεγχο έναν 45χρονο που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, στην οδό Εμπεδοκλέους 102. Οι αστυνομικοί πλησίασαν τον άνδρα και αυτός τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι τον έναν από τους δύο στο χέρι και προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας. Τότε ο άλλος, σύμφωνα με την αστυνομία, πυροβόλησε τον 45χρονο στο πόδι και τον ακινητοποίησε. Ενώ ο αστυνομικός προσπάθησε να μεταφέρει τον τραυματισμένο συνάδελφό του σε νοσοκομείο με το όχημα της ΕΛΑΣ, ένα άλλο περιπολικό (από του Ζωγράφου) που έφτανε στην περιοχή για ενίσχυση, έπεσε επάνω τους στη διασταύρωση των οδών Φιλολάου και Αρύββου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι δύο αστυνομικοί ελαφρά. Οι δύο τελευταίοι μεταφέρθηκαν στο «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο» για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ ο άλλος αστυνομικός και ο 45χρονος νοσηλεύονται στο «Γενικό Κρατικό Αθηνών» εκτός κινδύνου.

Συνελήφθη o διοικητής του ΚΑΤ

Συνελήφθη χτες το μεσημέρι ο διοικητής του ΚΑΤ, Ευάγγελος Παπαφράγκας, μετά από μήνυση που κατέθεσε στον εισαγγελέα περιβαλλοντικός σύλλογος για παράνομη τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τη μήνυση, η κεραία είχε τοποθετηθεί σε χώρο πάνω από τις διοικητικές υπηρεσίες και μάλιστα με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι ήταν προέκταση του τοίχου. Ο διοικητής αφέθηκε ελεύθερος, αφού ορίστηκε δικάσιμος.

Παραπομπή για τις «άγονες γραμμές»

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για εκβίαση κατ' επάγγελμα και συνήθεια κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του εφοπλιστή Φ. Μανούση, ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, Παν. Ζαχαρίου για την υπόθεση των «άγονων γραμμών».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του εφοπλιστή (2006), του ζητήθηκαν χρήματα για να πάρει τις «άγονες γραμμές». Επίσης ο ίδιος, σύμφωνα με όσα είχαν δει τη δημοσιότητα, είχε αφήσει να διαφανεί πως ο πρώην υπουργός ήξερε για το θέμα.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις σε Κορυσχάδες και Καλύβα του Στεφανή

Το Σάββατο 28 Μάη, με εκδήλωση στην Καλύβα του Στεφανή θα τιμηθεί το ξεκίνημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ενώ την επομένη, την Κυριακή 29 Μάη, διοργανώνεται εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την 67η επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί όλους τους αγωνιστές, απογόνους και φίλους της Εθνικής Αντίστασης να συμμετέχουν μαζικά και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις. Για τη συμμετοχή στις παραπάνω εκδηλώσεις, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν. Πληροφορίες - κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 8831.368 και 210 8222.952.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του ΔΣΕ, την Κυριακή 22 Μάη 2011, στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου εκτελεσθέντων στο «Καζανάκι», πραγματοποιεί το Παράρτημα Βόλου - Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ, σε συνδιοργάνωση με τη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ