ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ομολογίες για τις δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης

Πυκνώνουν οι φωνές από την πλευρά των αστών που ζητούν πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου

Οι αστοί και τα κόμματά τους ομολογούν ότι θέλουν μεγαλύτερη συναίνεση για να τσακίσουν το λαό. Ανυπακοή και ισχυρό ΚΚΕ για να μην περάσουν τα σχέδιά τους
Οι αστοί και τα κόμματά τους ομολογούν ότι θέλουν μεγαλύτερη συναίνεση για να τσακίσουν το λαό. Ανυπακοή και ισχυρό ΚΚΕ για να μην περάσουν τα σχέδιά τους
Πλατφόρμα για πιο επιθετική συναίνεση στη σφαγή του λαού διαμορφώνει το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, με την αρωγή της ΕΕ και στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι «παροτρύνσεις» του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, για την επίτευξη «ευρύτερης συναίνεσης» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που πρέπει να αποτυπωθεί με «δημόσια και ξεκάθαρη τοποθέτηση» και την «προσυπογραφή του προγράμματος» από την αξιωματική αντιπολίτευση, έδωσαν το έναυσμα για να στηθεί ένα δικομματικό αλισβερίσι, στο όνομα της αναζήτησης ευρύτερης συνεννόησης. Η κυβέρνηση ανέβαλε για μια ακόμα φορά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί πλέον στη Βουλή στα τέλη Μάη, αφού θα συμπληρωθεί με νέα, ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα και αναζητά την ανοιχτή πλέον στήριξη της ΝΔ για την εφαρμογή του.

Τις πληροφορίες που έφεραν την ΕΕ να ζήτησε την «έγγραφη δέσμευση» και της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προκειμένου να εκταμιεύσει την 5η δόση του δανείου, διέψευσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Δεν υπάρχει θέμα «έγγραφων απαιτήσεων συναίνεσης των κομμάτων», υποστήριξε, και δήλωσε «αισιόδοξος» για την έγκαιρη καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ: «Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει «διαρκή πρόσκληση για συναίνεση» και κάλεσε τη ΝΔ «να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία στη Βουλή, όταν θα συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», το οποίο, όπως ανέφερε, «θα περιλαμβάνει πλήρες σχέδιο αποκρατικοποιήσεων», και να δείξει «εμπράκτως την συναίνεσή της, καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των στόχων της χώρας». Η συναίνεση, σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής, «είναι μία απαραίτητη εσωτερική διαδικασία πουπρέπει να αναδείξουμε».

Ο ίδιος, προχωρώντας σε κάλεσμα εθνικής συστράτευσης, σημείωσε: «Η ΝΔ αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν τη συναίνεση στην πράξη, χωρίς να εγκαταλείπουν φυσικά τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις τους». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι βασικοί πυλώνες που μπορεί να προσφέρει συναίνεση η ΝΔ είναι το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, η προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών και η μείωση των δημοσίων υπάλληλων. Με δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει προσυπογράψει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων και μάλιστα έχει εγκαλέσει την κυβέρνηση για «καθυστέρηση» στην υλοποίησή τους, ανοίγει το δρόμο για εξασφάλιση συναίνεσης, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αδύναμη μια μονοκομματική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Παναρίτη, φανερώνοντας ποια είναι η πραγματική βάση πάνω στην οποία τα κόμματα της πλουτοκρατίας επιζητούν πιο επιθετική συναίνεση, σημείωσε (ραδιόφωνο ΝΕΤ): «Αυτή τη στιγμή, και γι' αυτό η συναίνεση είναι σημαντική, πρέπει να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να φέρουμε τα πάνω κάτω στη δομή του κράτους, στη δομή του δημόσιου τομέα. Γιατί τελικά εκεί είναι το πρόβλημά μας. Δεν είναι το πρόβλημα, να κόψουμε λίγο τους μισθούς, να κόψουμε λίγο τις συντάξεις και όχι λίγο, πολύ. Το θέμα μας είναι να πάψουμε να έχουμε τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούν ατυπικότητες στον κόσμο, ατυπικότητες στην αγορά, ατυπικότητα στην κοινωνία»!

Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, μιλώντας προχτές βράδυ στον ΣΚΑΪ. «Μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, θέλει πολιτική στήριξη», ομολόγησε ο Γ. Φλωρίδης, και σημείωσε: «Αν κάναμε πολιτική συμφωνία, θα ηρεμούσαμε και την κοινωνία, η οποία είναι στη μέση αντιπαράθεσης. Ολοι είναι εναντίον όλων». Ο ίδιος, δείχνοντας το ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης συνεργασίας, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα «αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα»!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλουν μεγαλύτερη συναίνεση για να τσακίσουν το λαό

Δυσκολεύει η διαχείριση της κρίσης, γεγονός που κάνει επιτακτική για το κεφάλαιο τη στενότερη σύμπραξη μεταξύ των κομμάτων του

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, καμιά συναίνεση στα μέτρα που τσακίζουν το λαό, αντεπίθεση τώρα με το ΠΑΜΕ!
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, καμιά συναίνεση στα μέτρα που τσακίζουν το λαό, αντεπίθεση τώρα με το ΠΑΜΕ!
Με εφαλτήριο το αρχικό μνημόνιο, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας περνά σε νέα φάση, εντατικής προετοιμασίας ενός επομένου, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στο λαό, με τα παζάρια, τις αδυσώπητες κόντρες και συμφωνίες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα κράτη της ΕΕ, στις μερίδες του κεφαλαίου που καθένας από αυτούς εκπροσωπεί, να δίνουν και να παίρνουν, προκειμένου να τα βρουν και να καταλήξουν για τον τρόπο της καταστροφής μέρους των κεφαλαίων που έχουν σωρεύσει.

Τα αντιλαϊκά τύμπανα του πολέμου ήχησαν ξανά χτες και προχτές στα συμβούλια των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης και συνολικά της ΕΕ (Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ) με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της τρόικας για την Ελλάδα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Γνωρίζοντας τη λαϊκή δυσφορία και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι επιλογές και τα μέτρα τους, από πολλές πλευρές και με τον πλέον επιτακτικό τρόπο, βάζουν τώρα ζήτημα «συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων» για την «εξεύρεση ενός κοινού τόπου» μεταξύ τους, δηλαδή για τη σύμπηξη του αντιλαϊκού μετώπου, όπου δεσπόζουσα θέση και ρόλο θα έχει η ΝΔ με τη στήριξη και των άλλων δυνάμεων, μαζί και των εφεδρειών της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες εκτιμήσεις, η εξασφάλιση αυτής της συναίνεσης συνδέεται ακόμα και με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Κάλεσμα για συναίνεση των «μεγάλων πολιτικών κομμάτων» μέσα από το προχτεσινό Γιούρογκρουπ απευθύνουν και εκπρόσωποι της Κομισιόν. Σε δημόσιες δηλώσεις, ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ο. Ρεν τονίζει: «Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι μια διακομματική συμφωνία στην Ελλάδα, όπως είχαμε και στην Πορτογαλία». Στο ίδιο μότο και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Οι ώριμες πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να εγκρίνουν και δημόσια να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων», τα οποία αποκαλεί «απαραίτητο όρο για την ανάκαμψη της χώρας».

Συνταιριάζοντας τα φρέσκα δάνεια από τους «μηχανισμούς στήριξης» με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και των κομμάτων τους πρόσθεσε: Η «στήριξη της Ελλάδας είναι χρήσιμη για την ευρωζώνη ως σύνολο», δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, δεν έχει να κάνει μόνο με το ΠΑΣΟΚ».

Καλοβλέπουν το «κούρεμα»

Ταυτόχρονα, δρομολογούν και επίσημα πλέον τις διαδικασίες για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, με τον Γιούνκερ, για πρώτη φορά, να κάνει ανοιχτά λόγο γι' αυτήν την προοπτική: «Κανείς δεν είναι υπέρ μιας ευρείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δε θα απέκλεια ένα είδος αναδιάταξης».

Την ίδια βέβαια στιγμή, αφήνει να διαφανεί ότι η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς χαρακτηριστικά σημείωσε, ότι αφού πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011, αφού υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αφού προωθηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, «τότε η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παίζεται, δεν λέω ότι θα γίνει σίγουρα, αλλά παίζεται». Για να υπερθεματίσει όμως στην ανάγκη της αποφασιστικότητας που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι "αναδιάταξη ή τίποτα". Είναι μέτρα, μέτρα και μέτρα και τότε μπορεί να υπάρξει αναδιάταξη».

Με το μήνυμα του Γιούρογκρουπ, συμφωνεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ομολόγησε ότι ακόμη «δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος και η διαδικασία που θα ακολουθηθούν», σχετικά με τη μορφή, τον τρόπο της μεταξύ τους «προσέγγισης», και προκειμένου για την αποδοχή και των νέων μέτρων που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν μέσα από το «Μνημόνιο 2».

Ο υπουργός Οικονομικών, τελικά, δε συμμετείχε στη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ, αλλά επέστρεψε, μαζί με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, γύρω από τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν κατάφερε να πείσει τους συμμάχους της κυβέρνησής του, για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ετσι, αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα παζάρια πριν οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη με ατζέντα τις νέες νόρμες της πλουτοκρατίας, στη βάση και των κοινών επεξεργασιών τους στο Γιούρογκρουπ. Μεταξύ άλλων, συστήνουν εταιρεία - ομπρέλα για το μαζικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, η οποία θα δίνει απευθείας λόγο σε ΕΕ - ΔΝΤ, στη διοίκηση της οποίας ενδέχεται να μετέχουν και εκπρόσωποι της τρόικας.

Ατελείωτη η λίστα

Στα μέτρα που ετοιμάζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει την καρατόμηση των ΒΑΕ και των επικουρικών συντάξεων, ενδεχομένως και από 1η Ιούλη του 2011, είναι:

  • Καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, κ.ά.), μειώσεις αποδοχών στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, περισσότερες απολύσεις και συμβασιούχων.
  • Μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στο 23%, ενώ εξετάζουν και την κατάργηση του «χαμηλού» ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου.
  • Κατάργηση και των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
  • Προώθηση απολύσεων στο Δημόσιο.
  • Μείωση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μαζικά χαράτσια σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ μέσα και από εξοντωτικούς φοροελέγχους.
  • Νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου κ.ά.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεκδικεί το «πάνω χέρι» στη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ

Δεδομένη η συναίνεση, ανταγωνισμοί για το ποιος θα έχει πιο αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση των προαποφασισμένων μέτρων

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» και «άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει η ηγεσία της ΝΔ τις επικρίσεις που δέχεται για δήθεν άρνηση συναίνεσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική, διαμηνύοντας ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να βάζει γερές πλάτες για να περάσουν τα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Η συναίνεση και στήριξη εκ μέρους της ΝΔ θα είναι καθολική, θα αφορά δηλαδή το σύνολο των προωθούμενων αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και αντιλαϊκών μέτρων, αλλά την ίδια στιγμή θα αποφύγει την πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση, προκειμένου να διασωθεί ως εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής αναμένεται να καταψηφίσει «επί της αρχής» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όταν το φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά θα υπερψηφίσει πλήθος από τα επιμέρους αντιλαϊκά μέτρα, που άλλωστε αποτελούν και δικές της προτάσεις. Με άλλα λόγια, θα επαναλάβει την τακτική που εφάρμοσε και με το μνημόνιο: Προσχηματικές και υποκριτικές διαφωνίες για ψηφοθηρικούς λόγους και ένθερμη στήριξη στην πράξη.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επανέλαβε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία με τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά διαφωνεί με το «μείγμα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής. «Συμφωνία με την Ευρώπη στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους βεβαίως υπάρχει. Και λέμε "ναι". Ομως, στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή λέμε "όχι", όπως είναι η σημερινή εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, που αποδεδειγμένα είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει ότι «μιλάμε για γυμναστική στη ματαιότητα»...

Σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτη για την υλοποίηση του προγράμματος «αξιοποίησης» - εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και για την «περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο», δηλαδή το νέο πετσόκομμα των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, ενώ έχει διαμηνύσει ότι θα στηρίξει και τις απολύσεις εργαζομένων σε φορείς που καταργούνται, μέσω του θεσμού της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας».

Η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση να προχωρήσει σε πιο επιθετική συνεννόηση και συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά θέτει ως προϋπόθεση να έχει το «πάνω χέρι» και να μη φαίνεται ως ουρά της κυβέρνησης. Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, επιτυγχάνεται είτε με την αποδοχή του συνόλου της πρότασης για «επανεκκίνηση της οικονομίας» που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς, είτε μετά από πρόωρες εκλογές, οπότε θεωρούν ότι θα έχει «νομιμοποιηθεί» μια κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Συνολική αποδοχή από την κυβέρνηση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση ζήτησε (στο «Real Fm») ο Ευρ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι «επιμέρους πολιτικές, ενδεχομένως να τις στηρίξουμε». Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε (στην ΕΡΑ) ότι δεν μπορεί να υπάρξει γενική συναίνεση στην εφαρμοζόμενη πολιτική, γιατί έτσι η ΝΔ «θα ακυρώνει και το ρόλο και την ύπαρξή της».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολογισμός έργου ενώπιον της πλουτοκρατίας

Στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» μίλησε χτες ο Γ. Παπανδρέου

«Πογκρόμ» απολύσεων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, δραστικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και επιβολή «πρόσθετων μέτρων όπου χρειαστεί», προανήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» στο Λαγονήσι.

Με ακροατήριο τους εκπρόσωπους της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας, καλώντας το σύνολο των αστικών κομμάτων σε «εθνική συνεννόηση». Η «εθνική συνεννόηση» είναι «εθνική ανάγκη», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους του μεγάλου κεφαλαίου ξεκαθάρισε ότι θα λάβει «κάθε πρόσθετο μέτρο που χρειάζεται ώστε να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση».

Την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο πρωθυπουργός, σαν γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης, διαβεβαίωσε τους κεφαλαιοκράτες ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση». Δήλωσε ακόμα αποφασισμένος να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το πρόγραμμα της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «επανάσταση».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζοντας τμήμα των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξήγγειλε:

  • Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 κατά 150 χιλιάδες, με λήξεις συμβάσεων, «εθελούσιες εξόδους» και συνταξιοδοτήσεις.
  • Συγχώνευση και κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, που θα συνδεθεί με την κατάργηση θέσεων εργασίας.
  • Επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των φοροαπαλλαγών που χορηγούνται από κράτος, με στόχο τη δραστική περικοπή τους, με τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων.
  • Αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και δραστική μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ, στην ΕΥΔΑΠ και στα λιμάνια.
  • Κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ναυτιλίας (δηλαδή των εφοπλιστών) και του τουρισμού (των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων).
Ολα για τα μονοπώλια

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ, στο πλήθος των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η κυβέρνηση, στη μείωση κατά 82.000 θέσεων στο Δημόσιο έως τώρα, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στους νόμους που στήριξαν την επιχειρηματικότητα και το «φαστ - τρακ», για να τονίσει ότι αποτελούν τη βάση για έξοδο από την ύφεση.

Ουσιαστικά προπαγάνδισε όλα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση, τα οποία, όπως είπε, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, είναι «στοιχεία» και «ενδείξεις εξόδου από την ύφεση». Δηλαδή «στοιχεία» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που ανακάμπτουν από την κρίση, με την εργατική λαϊκή οικογένεια να βουλιάζει βαθύτερα στη φτώχεια. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εντελώς προκλητικά, αναγνώρισε ότι «για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κάθε Ελληνας έπραξε προσωπικές και μεγάλες θυσίες».

Δεν παρέλειψε επίσης να επιτεθεί σε όποιον αντιστέκεται στα μέτρα και τη στρατηγική που τα επιβάλλει, κάνοντας λόγο για «συντεχνίες», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «πάει μπροστά». Ο πρωθυπουργός απέρριψε το σενάριο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, την Τουρκία και το Ισραήλ, συνδέοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας με τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με τους αγωγούς στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μη χαθεί άλλος χρόνος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το Γιούρογκρουπ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του επισημαίνει: «Η κυβέρνηση και η ΕΕ συμφώνησαν στην άμεση και την πλήρη εφαρμογή του "Μνημονίου 1" για να ακολουθήσει το ακόμα πιο βάρβαρο "Μνημόνιο 2", με πιο ισχυρή και φανερή συνεργασία των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προκειμένου να οδηγηθεί δεμένος ο λαός στην πτώχευση για να σωθεί η πλουτοκρατία. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να χάνουν άλλο χρόνο. Τώρα πρέπει να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, να οργανωθούν και να αντεπιτεθούν για μια λαϊκή οικονομία που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους και όχι των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ