ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
Ζητά δανεικούς εργαζόμενους για τις ελλείψεις προσωπικού

Εταιρεία δάνεισε δύο νοσηλευτές ενώ η διοίκηση ζητά και απ' τους ξενοδόχους

Στιγμιότυπο από παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο της Ρόδου
Στιγμιότυπο από παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο της Ρόδου
Οτι οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία θα λυθούν με ... δανειζόμενους εργαζόμενους ισχυρίζεται η διοίκηση του νοσοκομείου της Ρόδου, που ζήτησε τη συνδρομή ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών, κυρίως από τον κλάδο της εστίασης, να «δανείσουν» προσωπικό για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Συνυπεύθυνη είναι και η ηγεσία του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, που συμμετείχε σε αυτή την εξαχρείωση του κοινωνικού αγαθού της υγείας.

Τα τεράστια, χρονίζοντα προβλήματα υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό έχουν οδηγήσει το νοσοκομείο να λειτουργεί καθημερινά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εξουθενώνεται το υπάρχον προσωπικό. Ετσι ο διοικητής του νοσοκομείου Μ. Κόκκινος αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να ενημερώσει τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Κ. Μπούτσικο για την κατάσταση στο νοσοκομείο. Τον πρόεδρο συνόδευαν η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Λ. Καλαμάτα - Κούρτη και οι νομικοί σύμβουλοι του σωματείου και του νοσοκομείου.

Μετά τη συνάντηση, ο Διοικητής σε δηλώσεις του είπε ότι με δική του εισήγηση παρατάθηκαν οι συμβάσεις 45 συμβασιούχων «ώστε να μη μείνουν κενά στις κλινικές» για να προσθέσει στη συνέχεια: «Μια εταιρεία έχει δανείσει στο νοσοκομείο δύο νοσηλευτές, ενώ περιμένουμε μια απάντηση από κάποιους ξενοδόχους». Επίσης ένας νομικός σύμβουλος ζήτησε να γίνει μετάταξη εργαζομένων από το Δήμο Ρόδου και να γίνει δημόσια έκκληση για δωρεές και κατάθεση χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νοσοκομείου.

Η επάνδρωση του νοσοκομείου μέσω του Δήμου Ρόδου και της νομαρχίας Δωδεκανήσου είναι παλιά πρακτική. Παλιότερα είχαν προσληφθεί νοσηλευτές μέσω της εταιρείας «Ρόδον ΑΕ» - ανήκει στο δήμο - και της «Γαληνός ΑΕ» - ανήκε στη Νομαρχία - και στη συνέχεια αυτοί οι νοσηλευτές στάλθηκαν στο νοσοκομείο.

ΠΑΜΕ: Να σταματήσει η επαιτεία

Την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έκανε παράσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου και ζήτησε να σταματήσει η επαιτεία προσωπικού απ' τους επιχειρηματίες της περιοχής. Ωστόσο όμως ο Διοικητής αρνήθηκε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Εισαγγελέα.

Επίσης σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου διαχειρίζεται την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Την υλοποιεί μέσω της αποδυνάμωσης από προσωπικό άλλων μονάδων υγείας για να "μπαλώνει" την κατάσταση. Στηρίζεται στην εντατικοποίηση μέχρι εξάντλησης των όποιων ορίων του προσωπικού, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης για να μη θιγούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η επαιτεία σε ξενοδόχους και ιδιωτικές εταιρείες για να συνεισφέρουν σε προσωπικό ή ο,τιδήποτε άλλο, είναι η τελευταία κίνηση υπονόμευσης της ίδιας της ζωτικής ανάγκης για την ασφάλεια της υγείας του κόσμου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι υπάρχει λύση προς όφελος του λαού, όπου η «υγεία, μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές, χωρίς διακρίσεις». Και «γι' αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της Εργατικής Τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για την προστασία της υγείας του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Μπλόκο στα χαράτσια και την απλήρωτη εργασία

Σε συμβολική κατάληψη του ταμείου των Εξωτερικών Ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας προχώρησαν προχτές οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, στήνοντας μπλόκο στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας του λαού. Σε γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν και υλοποίησαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την παραπάνω συμβολική κινητοποίηση που θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, διεκδικώντας παράλληλα την καταβολή των απλήρωτων εφημεριών, υπερωριών και νυχτερινών που οφείλονται από το 2009.

Η παραπάνω ενέργεια βρήκε την ευρεία απήχηση ασθενών και των συνοδών τους που εξετάζονταν χωρίς να πληρώνουν το 5ευρω χαράτσι. Τη στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση. Η απλήρωτη εργασία και μειώσεις μισθών που χτυπούν και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής του Κόμματος με 23 εργαζόμενους που μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στα πλαίσια του «Καλλικράτη» από τη Νομαρχία σε υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων. Οι παραπάνω εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ΚΕΠ, υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και στην Πολεοδομία έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους 25-40% ανάλογα με την κατηγορία και τα χρόνια υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, από την αρχή της νέας χρονιάς δεν έχει καταβληθεί από το δήμο το επίδομα της τάξης των 295 ευρώ το μήνα που τους αναλογεί και έχουν υποστεί μείωση 100 ευρώ το μήνα στα πλαίσια της πολιτικής πετσοκόμματος μισθών και συντάξεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

ΠΑΤΡΑ - ΥΓΕΙΑ
Τρομοκρατούν και απολύουν επιχειρηματίες και εργολάβοι

Τρομοκρατικές απολύσεις και απειλές κατά των εργαζομένων που πρωτοστάτησαν στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Νομού Αχαΐας.

Το Σωματείο καταγγέλλει προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης του ιδιοκτήτη της επιχείρησης «ΒΙΟANALYSIS» Β. Λουλέλη προς την γραμματέα του Σωματείου Χριστίνα Στρατάρα. «Την επομένη, όπως αναφέρει το Σωματείο, της επιτυχημένης απεργίας και της περιφρούρησης στη συγκεκριμένη επιχείρηση από το ΠΑΜΕ, ο συγκεκριμένος εργοδότης αφού έστειλε υπάλληλό του και προπηλάκισε τη γραμματέα του Σωματείου έξω από το χώρο εργασίας της, πήγε και ο ίδιος, παρουσία συναδέλφων και ασθενών, και αφού την εξύβρισε, την απείλησε ότι θα στείλει τους μπράβους του να "καθαρίσουν"».

Επίσης την επομένη της απεργιακής κινητοποίησης ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού, στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», ΥΑΔΕΣ ΑΕ Σ. Ρεντζεπέρης, απέλυσε εκδικητικά δύο συναδέλφισσες απεργούς εκ των οποίων η μία είναι η αντιπρόεδρος του Σωματείου, Ευθαλία Ζήβα. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το Σωματείο για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Ο εργασιακός Μεσαίωνας που επικρατεί στο χώρο της Υγείας είναι αποτέλεσμα της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος εργαζομένων και ασθενών και φέρει τη σφραγίδα της ανοχής και της συμμετοχής των πλειοψηφιών σε Εργατικό Κέντρο Πάτρας και ΔΣ Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο του "Αγ. Ανδρέα"» καταγγέλλει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, οργάνωση και δυνάμωμα ενάντια σε κάθε προσπάθεια εργοδοτικού εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κανονικότατα και συναινετικά οι συγχωνεύσεις

Με γοργούς ρυθμούς και επιστρατεύοντας τα στελέχη των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων προχωρά η κυβέρνηση στην τελική επεξεργασία του σχεδίου των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, που θα ανακοινώσει την 1η Ιούνη 2011.

Τον προσανατολισμό αυτό της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προσπαθώντας να συγκαλύψει τον κατεδαφιστικό χαρακτήρα των μέτρων μετονόμασε τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων σε «αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ» η «οποία θα προχωρήσει κανονικότατα»...

Ο υπουργός Υγείας οργάνωσε χτες σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη σε υπηρεσιακό επίπεδο με «θέμα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ» για τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης. Επίσης χτες το «Εθνος» παρουσίασε τις προτάσεις της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας - δηλαδή τα νοσοκομεία Αττικής και ορισμένων νησιών - όπου γίνεται μια καταγραφή των προς συγχώνευση κυρίως κλινικών. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας οι προτάσεις αυτές προσεγγίζουν τις επιλογές της ηγεσίας, δεν θα είναι όμως οι τελικές, που θα ανακοινωθούν την 1η Ιούνη 2011.

Με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος χαρακτηρίζει «επικίνδυνες τις εισηγήσεις των δήθεν σοφών περί την Υγεία διά συγχωνεύσεων κλινικών και τμημάτων» και «αναδεικνύει τη σύγχυση του υπουργείου για την εξοικονόμηση πόρων και προκαλεί αναστάτωση στους λειτουργούς της Υγείας με τραγικές επιπτώσεις στον ασθενούντα Ελληνα πολίτη». Ο Θ. Γιαννόπουλος τάσσεται υπέρ των «συγχωνεύσεων υπηρεσιών (όπως καθαρισμός ιματισμού - αποστείρωση - εστίαση - τεχνικές υπηρεσίες κλπ)», όπου, όπως υποστηρίζει, είναι ο «πυρήνας των διορισθέντων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ».

Παλιότερα ο τομεάρχης της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων με συναινετικό τρόπο με την κυβέρνηση, ενώ τώρα, για αντιπολιτευτικούς λόγους, διαμαρτύρεται υποκριτικά για τον «ασθενούντα Ελληνα πολίτη». Αλλά και απ' αυτή την ανακοίνωση δεν μπορεί να αποκρυβεί η συγκατάθεση της ΝΔ στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων...

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νέα παρέμβαση σήμερα

Σήμερα, συνέντευξη Τύπου με θέμα «Τα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας, τα αιτήματα της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα και οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκησή τους», θα δώσει η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ