ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πεσκέσι σε κεφαλαιοκράτες και μεγαλοπιστωτές

Τράπεζες και ισχυρά μονοπώλια σε ρόλο κυβερνητικού «συμβούλου». Νέες «τοποθετήσεις» αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή

Την πρόσληψη και το διορισμό νέας σοδειάς κυβερνητικών συμβούλων ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων - μαμούθ αποφάσισε χτες η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Μια χούφτα από μονοπώλια πλάι σε αυτούς που ήδη έχουν πιάσει «δουλειά» αναλαμβάνουν το ρόλο του κράχτη στο σχεδιαζόμενο έγκλημα, την εκχώρηση στα μονοπώλια άπλετου ζωτικού χώρου, κρατικής περιουσίας με φιλέτα δημόσιας γης, νευραλγικές υποδομές, δίκτυα, βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους της οικονομίας. Για το σφυρί ετοιμάζουν και το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συνεχίσουν με τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Πέρα από τις χτεσινές αποφάσεις τους για νέες προσλήψεις συμβούλων, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ετοιμάζει τη σύσταση εταιρίας - ομπρέλα, κάτω από την οποία θα χωρέσουν δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα «κομμάτια» από τον προσφερόμενο πλούτο, για την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων στους μεγαλοπιστωτές και τις άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας.

Το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις για τα 50 δισ. ευρώ είναι αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τους απέναντι στο λαό. Πηγαίνει χέρι - χέρι με τα νέα πακέτα σε φόρους, την καρατόμηση δαπανών, τη μείωση των μισθών, τη μαζική ανεργία και φτώχεια, μαζί με την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που θα πάρει και τη μορφή κουρέματος του κρατικού χρέους. Να σημειωθεί πως η χρηματιστηριακή αξία (τέλος Απρίλη 2011) για το σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας διαμορφώνεται στα 54,7 δισ. ευρώ, ποσό που συνεχίζει να συμπιέζεται λόγω της συνεχιζόμενης κατρακύλας.

Το ξεπούλημα

Οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν στο διορισμό συμβούλων για τις παρακάτω ιδιωτικοποιήσεις:

ΟΠΑΠ: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης του ποσοστού που έχει το Δημόσιο και τη χρονική επέκταση της σύμβασης επιλέγονται οι: Deutsche Bank, London Branch και Εθνική Τράπεζα.

Κρατικά Λαχεία: Για την παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων του Δημοσίου: Credit Suisse και Eurobank.

Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης: Εμπορική Τράπεζα - Credit Agricole, δηλαδή ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος. Να σημειωθεί ότι για τον ΟΔΙΕ ενδιαφέρεται ο επίσης γαλλικός όμιλος PUM.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ): Σύμβουλοι για την πώληση οι Societe Generale - Γενική Finance.

Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ: Πωλούν από τώρα και τα μελλοντικά δικαιώματα του Δημοσίου (τιτλοποίηση) που προέρχονται από συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων (Μωρέας, Νέα οδός, Ολυμπία οδός, Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρική Οδός, Γέφυρα, Εγνατία, Αττική οδός κ.ά.). Επιλέγονται οι: Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD και Barclays Bank.

Κοίτασμα Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»: Για την πώληση μετοχών και δικαιωμάτων επί του κοιτάσματος: HSBC Bank και EFG Eurobank Equities.

Φάσμα Συχνοτήτων: Για την «αξιοποίηση» των δικαιωμάτων του Δημοσίου, επιλέγονται τεχνικοί σύμβουλοι: Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD. Πρόκειται για συχνότητες που μένουν ελεύθερες μετά τη μετατροπή τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό.

Ακίνητα: Η «δουλειά» αφορά στο «σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», για την «καταγραφή, αποτύπωση και καταμέτρηση των ακινήτων, τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού και νομικού καθεστώτος» ακόμη για τις «επιτρεπόμενες», μέχρι σήμερα, και τις «επιθυμητές χρήσεις», τον «χρονικό ορίζοντα θεσμικών παρεμβάσεων προκειμένου να καταστούν ώριμα προς αξιοποίηση», στην κυριολεξία δηλαδή δε σκοπεύουν να αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα, με χρήσεις γης και διαδικασίες «φαστ τρακ» που βολεύουν τα κοράκια τους «επενδυτές». Επιλέγονται οι τράπεζες: Εθνική, Alpha, Eurobank, Επενδυτική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής και Αγροτική.

Ηδη με προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις έχουν διοριστεί ιδιώτες - σύμβουλοι στις εταιρείες: Ελληνικό ΑΕ, ΟΣΕ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αντιλαϊκής κλιμάκωσης δρομολογούν και τα παρακάτω:

Ενέργεια: Πέρα από τη ΔΕΠΑ μεθοδεύουν την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια με την εκποίηση ποσοστών σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ (όπου ήδη έχει πατήσει γερά πόδι ο όμιλος Λάτση) και ΛΑΡΚΟ.

Υδρευση: Αφορά στο ξεπούλημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για τις οποίες ενδιαφέρονται ευρωενωσιακά και ντόπια μονοπώλια. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της γαλλικής «Suez Environement», όπως και του ομίλου Μπόμπολα ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ.

Επικοινωνίες: Η παραπέρα μετοχοποίηση του ΟΤΕ, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο σημερινός μεγαλομέτοχος, το γερμανικό μονοπώλιο «Ντόιτσε Τέλεκομ». Στα ΕΛΤΑ ετοιμάζονται να μπάσουν λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή».

Αλλες υποδομές: Ετοιμάζουν «συμβάσεις παραχώρησης» για 11 περιφερειακά λιμάνια και 850 μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια κ.ά.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θυγατρικές των επιχειρήσεων τα πανεπιστήμια

Νέες αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών

Στις γνωστές αξιώσεις του για νέα φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών και άλλα παρόμοια, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, πρόσθεσε τώρα και νέες, μέσα από τις οποίες απαιτεί την πλήρη υποταγή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην υπηρεσία στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Πέντζος για την παρουσίαση της κατάταξης της Ελλάδας στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, και εξειδικεύοντας πώς εννοούν οι βιομήχανοι τη σύνδεση των επιχειρηματιών με τα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα ζήτησε:

  • Να συμπεριληφθούν στα κριτήρια εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων και των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της ερευνητικής τους διαδικασίας.
  • Η ενίσχυση ερευνητικών εργαστηρίων να γίνεται με βάση την παραγωγή αξιοποιήσιμου ερευνητικού αποτελέσματος από εθνικές επιχειρήσεις.
  • Να θεσμοθετηθεί η επιβράβευση, με υψηλά κίνητρα, του επιχειρηματικού ρίσκου επενδύσεων τεχνολογικής καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα, επικαλέστηκε αύξηση του εργατικού κόστους κατά 20% στην 6ετία 2006 - 2011, παρά τη μηδενική αύξηση των κατώτατων αποδοχών το 2011. Μείωση του τζίρου του 2010 κατά 10%, σε σχέση με το 2009, και μείωση του δείκτη άμεσης ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά 35%, σε σχέση με το 2007. Για τα κέρδη των δεκάδων δισεκατομμυρίων που καρπώθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίας, όπως είναι φυσικό δεν είπε κουβέντα.

Παράλληλα, αξίωσε η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2011, ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών και τροποποίηση ανταποδοτικών τελών προς τους ΟΤΑ, κλπ.

Επίσης, ζήτησε να καταβληθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ που υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις της Θράκης, ως επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας. 110 εκατ. ευρώ στις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις από μη αποπληρωμή επενδύσεων - κυρίως του αναπτυξιακού νόμου. 90 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς. 120 εκατ. ευρώ, από τις προμήθειες και έργα που εκτελέστηκαν για λογαριασμό του Δημοσίου.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παρεμβάσεις στις ΥΚΩ υπέρ των εταιρειών

Σε διαβούλευση αλλαγές στα τιμολόγια ΚΟΤ - πολυτέκνων και στη μεθοδολογία για τα ανταλλάγματα ΥΚΩ

Ανατροπές στη μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους και του ανταλλάγματος προς τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για το λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο» (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος και για το τιμολόγιο πολυτέκνων, προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Οι προτάσεις της ΡΑΕ θα βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Ιούνη.

Βασικός στόχος είναι η άρση των «στρεβλώσεων» στην αγορά με συνέπεια την αύξηση των σχετικών χρεώσεων στα τιμολόγια και την αύξηση του οφέλους για τις εταιρείες. Κύριο βάρος δίνεται στον «ταυτοχρονισμό» της απόδοσης των ανταλλαγμάτων ΥΚΩ στις εταιρείες. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, που λήγει φέτος η ισχύς του, η ΔΕΗ επιμερίζει το ετήσιο αντάλλαγμα ΥΚΩ που καθορίζει το υπουργείο στους λογαριασμούς του επόμενου έτους. Πρακτικά, το υπουργείο ορίζει το ετήσιο αντάλλαγμα (κυμαίνεται στα 450 εκατ. ευρώ) για τις ΥΚΩ π.χ. του 2010 και η ΔΕΗ το χρεώνει στους λογαριασμούς του 2011, με συνέπεια να το εισπράττει ετεροχρονισμένα, ένα έτος μετά από τότε που η ίδια επωμίστηκε το κόστος προσφοράς των υπηρεσιών.

Αυτός ο ετεροχρονισμός κρίνεται από τη ΡΑΕ ότι προκαλεί προβλήματα χρηματοροών τόσο στη ΔΕΗ, «όσο και στους τρίτους προμηθευτές που καλούνται για πρώτη φορά το 2011 να παρέχουν ΥΚΩ, επομένως δεν έχουν έσοδα από χρεώσεις ΥΚΩ από προηγούμενα έτη (όπως έχει η ΔΕΗ), για να καλύψουν εν μέρει το κόστος που υφίστανται από την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

Η ΡΑΕ εξετάζει, μπροστά στον καθορισμό νέας μεθοδολογίας υπολογισμού του ανταλλάγματος των ΥΚΩ, να εισπράττεται το ποσό το ίδιο έτος. Για να γίνει αυτό, προτείνει το αντάλλαγμα ΥΚΩ του 2011, τελευταίου έτους εφαρμογής της υφιστάμενης μεθοδολογίας, να επιμεριστεί στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια για να μην εκτιναχθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ στα τιμολόγια το 2012! Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν άμεσα όλο και περισσότερα για τις ΥΚΩ και οι εταιρείες να κερδίζουν από τη διαδικασία, αφού και το ενεργειακό νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτό το διάστημα, προβλέπει την αποκόμιση «εύλογου» κέρδους για τις εταιρείες που παρέχουν ΥΚΩ (αλλά και την εξαίρεση όσων θεωρούν ότι συμφέρει να απέχουν από τη διαδικασία!).

Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμώντας ότι τα τιμολόγια ΚΟΤ και πολυτέκνων είναι «σύνθετα», με συνέπεια να είναι δύσκολο να καθοριστεί το κόστος τους για... τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, η ΡΑΕ καταθέτει μια σειρά προτάσεων που απλοποιούν την τιμολόγηση, χωρίς ωστόσο - σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε - να αλλάζουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, με εξαίρεση τα όρια ανώτατης κατανάλωσης. Εναλλακτικά, προτείνει το ΥΠΕΚΑ να καθορίζει το αντάλλαγμα για τις εταιρείες, ανά MWh και η κάθε εταιρεία να κρίνει εάν θέλει να εφαρμόσει ανάλογη έκπτωση στους πελάτες - δικαιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ