ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια!

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να νομοθετήσει, ενώ η ΓΣΕΕ τηρεί ...στάση αναμονής, παρά την ανάγκη άμεσης κήρυξης νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων   

«Ο διάλογος για τα εργασιακά ολοκληρώθηκε. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης διακήρυξε την αταλάντευτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει πράξη το αντεργατικό «πακέτο», που είχε αποφασίσει η Κυβερνητική Επιτροπή τον προηγούμενο Ιούλη.

Η δήλωση αυτή έγινε χτες το βράδυ, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των τριών εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ το πρωί είχε προηγηθεί αντίστοιχη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Η κατάληξη αυτή επιβεβαιώνει τον προσχηματικό χαρακτήρα του «κοινωνικού διαλόγου» και δικαιώνει τη θέση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ότι αυτή η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου πρέπει άμεσα να αναχαιτιστεί με ενωμένο αγώνα, με πολύμορφη δράση, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Τώρα χωρίς καθυστερήσεις πρέπει οι εργαζόμενοι να δώσουν τη δική τους αποφασιστική απάντηση», σχολίαζαν χτες το βράδυ συνδικαλιστικά στελέχη και σημείωναν πως «δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αναμονής». Η εξέλιξη αυτή, αν και δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», εκθέτει ανεπανόρθωτα την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία λίγες ώρες πριν είχε στρογγυλοκαθίσει για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας μια τακτική που απέβλεπε στην εκτόνωση των εργατικών αντιδράσεων και έκανε ζημιά στην οργάνωση της πάλης.

Εξίσου διδακτική, όπως φάνηκε και χτες βράδυ, ήταν και η στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, με τις οποίες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «ερωτοτροπούσε» όλους αυτούς τους μήνες, δίνοντας όρκους πίστης στον «κοινωνικό διάλογο». Χτες οι εκπρόσωποι βιομηχάνων, βιοτεχνών και εμπόρων, έχοντας στο χέρι αυτά που τους εξασφαλίζουν τα αντεργατικά μέτρα, ούτε καν άνοιξαν συζήτηση για τα εργασιακά, συντάχτηκαν ανοιχτά με το υπουργείο Εργασίας, ενώ στη συζήτηση, όπως είπαν, εξέτασαν ζητήματα γενικότερης πολιτικής για την απασχόληση, τα οποία, μάλιστα, παρέπεμψαν σε επιτροπή.

Στην πρωινή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, παρά και ενάντια στα αιτήματα των χιλιάδων απεργών της 10ης Οκτώβρη, συζήτησε το αντεργατικό κυβερνητικό πακέτο και συμφώνησε ανοιχτά στο μέτρο που προβλέπει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την κατάργηση του ορίου απολύσεων των ομαδικών απολύσεων, προς το παρόν και στα λόγια, φαίνεται να μην τα βρίσκει με το υπουργείο. Στις δηλώσεις του προεδρείου της ΓΣΕΕ - συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» - έγινε φανερό ότι, από την πλευρά της, η πλειοψηφία αναζητά εναγωνίως δρόμους συνεννόησης με την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να συντηρεί ένα αγωνιστικό προφίλ, ...διαβεβαιώνοντας ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα γίνει κινητοποίηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επιβεβαίωσε πως, με εξαίρεση τα δύο αυτά σημεία του αντεργατικού πακέτου, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπάρχει ευρεία σύγκληση απόψεων, όσον αφορά τις πολιτικές για την απασχόληση. Κάτι βέβαια, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί το αντικειμενικό υπόβαθρο υπονόμευσης των εργατικών αιτημάτων, που αμφισβητούν και βρίσκονται σε αντίθεση με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ρόλο της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή άφησε να εννοηθεί ότι θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Απαίτηση για κήρυξη απεργίας

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με την προκήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ, το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, που συνεδρίασε με θέμα την εκτίμηση της απεργίας της 10ης Οκτώβρη και την προοπτική του αγώνα.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚ (στάλθηκε και στη ΓΣΕΕ) επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις της απεργίας στις 10 Οκτώβρη, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη μέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα αντεργατικά μέτρα, έτσι ώστε να μη γίνουν νόμος».

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του ΕΚ Γ. Γκελαούζος, «το μήνυμα που στείλανε οι εργαζόμενοι από τις δύο κινητοποιήσεις, ήταν ότι η εργατική τάξη δεν παραδίδει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της, αλλά διεκδικεί νέα. Γι' αυτό απαιτούμε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την άμεση αποχώρηση από κάθε "κοινωνικό διάλογο" και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων».

Ωρα για άμεση δράση

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας την καθολική αντίθεση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες γενίκευσης της λαϊκής αντίδρασης και κλιμάκωσης, προσαρμόζει την τακτική της.

Με μανούβρες σκοπιμότητας, οργάνωση συνδιασκέψεων και περιοδειών επιδιώκει να ενισχύσει, να κάνει πιο αποτελεσματική την αντιλαϊκή επίθεση. Αμεσο καθήκον του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των εργαζομένων, είναι η έγκαιρη αντίδραση, η οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο, σε κάθε τόπο δουλιάς.

Η επιτυχημένη πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη και το μαζικό παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη, στην Αθήνα, έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, μήνυμα κατηγορηματικής απόρριψης των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και εντολή συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων.

Στο μήνυμα των εργαζομένων ανταποκρίθηκε το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, έθεσε στη ΓΣΕΕ πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 31 Οκτώβρη, χαράσσοντας, ταυτόχρονα, πορεία νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι εξοπλισμένοι με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που δίνει απάντηση στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση και συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγώνα για τη διεύρυνση των κατακτήσεων, καλούνται να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη, για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η χρησιμοποίηση όλων των μορφών συσπείρωσης και πάλης, στις πόλεις, τους τόπους δουλιάς, τους κλάδους. Η άσκηση ισχυρής πίεσης στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων, η προετοιμασία απεργιακών κινητοποιήσεων που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν την περίοδο κατάθεσης και έναρξης της συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έρχεται σε κάθετη αντίθεση με το αγωνιστικό μήνυμα των εργαζομένων. Στοιχεία αυτής της τακτικής, της τακτικής της υποταγής, είναι η άρνηση της έγκαιρης, της αναγκαίας συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων, η συμμετοχή στο στημένο «διάλογο» της απάτης, η προκλητική συμπαιγνία με τους βιομήχανους και το κυβερνητικό επιτελείο.

Κυβέρνηση, βιομήχανοι, συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με σχέδιο, με αλληλοκάλυψη, με προβολή επιλεγμένων άλλοθι, διαμορφώνουν το έδαφος για να περάσουν τα αντεργατική μέτρα, με το λιγότερο κόστος, με ελιγμούς και χειρισμούς εκτόνωσης της αγωνιστικής δράσης.

Μέσα σ' αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση και το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνουν με παραπλανητικές δηλώσεις που συνδέουν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων με την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας, με την προετοιμασία σχετικών συνδιασκέψεων για την ιδεολογική κάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής και τον έλεγχο των αντιδράσεων στο κυβερνών κόμμα.

Αναμφισβήτητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει θορυβηθεί, μετράει τα αποτελέσματα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, τρέμει μπροστά στην προοπτική της κλιμάκωσής τους, ανησυχεί για την απήχηση των θέσεων και τη δράση του ΠΑΜΕ, φοβάται τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προσπαθεί, με τη στήριξη της ΝΔ και της ηγεσίας του ΣΥΝ να τη χειραγωγήσει.

Γεγονός είναι ότι ακονίζουν τον πέλεκυ των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, για την αύξηση των κερδών και την ενίσχυση της θέσης της πλουτοκρατίας.

Τα τεχνάσματα θα συνεχιστούν.

Μπορεί να πάρουν τη μορφή «αυξομειώσεων» στον αριθμό των απολύσεων, να περιέχουν καθησυχαστικές δηλώσεις που θα αναφέρουν ότι με την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές δε θα θιχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να προβάλλουν διαβεβαιώσεις ότι θα αρχίσει «διάλογος» για το ψευτο35ωρο (χωρίς δηλαδή, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας) που διευκολύνει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Μπορεί να αναμασήσουν τη χρεοκοπημένη θέση της λεγόμενης «ανάπτυξης με... απασχόληση», να καθορίσουν τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου στο εξάμηνο αντί το 12μηνο, να επιδιωχτεί το πέρασμα της γενικευμένης εφαρμογής της μερικής απασχόλησης με παραπλανητικές ψευτοπροϋποθέσεις.

Το βασικό είναι ότι αυτά και άλλα πολλά «κόλπα», που πιθανόν να χρησιμοποιηθούν, κινούνται στην κατεύθυνση της προώθησης των μέτρων για την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων.

Δε χωρά κανείς εφησυχασμός

Ο αγώνας για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα πρέπει να είναι πολύμορφος, συνεχής, επίμονος, να προετοιμάζει απεργιακές κινητοποιήσεις ανεβασμένες μορφές πάλης.

Μέσα σ' αυτόν τον αγώνα επιβάλλεται η συγκέντρωση της προσοχής στη σχεδιασμένη προσπάθεια κινητοποίησης πλατύτερων δυνάμεων, τη μαζικοποίηση, την ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού και της δράσης των σωματείων, τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και τη μετατροπή των τόπων δουλιάς σε οχυρά της ταξικής πάλης.

Προβάλλει μια αναμφισβήτητη αλήθεια.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός λειτουργεί συνειδητά σαν στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και υπονομεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο πρωτοπόρος ρόλος των ταξικών δυνάμεων προβάλλει καθημερινά μέσα από τις εξελίξεις.

Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματική οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.


Του
Γιώργη ΜΑΡΙΝΟΥ*
*Ο Γ. Μαρίνος είναι στέλεχος του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ