ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
Θέλουν πρόεδρο στο ΔΝΤ εκτός Ευρώπης

Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ κατέθεσε υποψηφιότητα

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική, που συμμετέχουν στη συμμαχία των ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών (BRICS), με κοινή τοποθέτησή τους, αρνούνται να υποστηρίξουν για τη θέση του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάποιον υποψήφιο από χώρα - μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ζητούν να εκλεγεί σ' αυτήν τη θέση εκπρόσωπος κάποιας άλλης ηπείρου.

Η κοινή δήλωση των χωρών της BRICS γίνεται λίγο διάστημα μετά τις δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελας Μέρκελ, ότι «η παράδοση απαιτεί» τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ να καταλαμβάνει «Ευρωπαίος». Να σημειωθεί ότι στα 66 χρόνια ύπαρξης του ΔΝΤ τα 34 απ' αυτά πρόεδρος ήταν Γάλλος, ενώ χθες και επίσημα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ κατέθεσε την υποψηφιότητα της, που φέρεται ότι συγκεντρώνει τη ανοικτή στήριξη αρκετών χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία) και το «πράσινο φως» των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση Γάλλων αξιωματούχων ότι η Κίνα υποστηρίζει την υποψηφιότητά της δεν έχει επαληθευτεί.

Στη δήλωση των BRICS, αντίθετα, σημειώνεται: «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ξεπερασμένο άγραφο κανόνα ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να είναι Ευρωπαίος, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες και στις αρχές του ΔΝΤ». Ακόμη, στην ανακοίνωση, τονίζεται πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δείξει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν και παλαιοί κανόνες θα πρέπει να αναθεωρηθούν».

Η παρέμβαση αυτών των δυνάμεων, έναν περίπου μήνα πριν από την εκλογή του νέου προέδρου του ΔΝΤ, επιβεβαιώνει την επιδίωξη αυτών των χωρών, που ξεχωριστά η κάθε μία, αλλά και συχνά σε συμμαχία, διεκδικούν για τον εαυτό τους ένα νέο διευρυμένο κι αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική «πυραμίδα» και στις ανάλογες διακρατικές ενώσεις της, όπως είναι το ΔΝΤ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ διαθέτουν στο ΔΝΤ το 17,5% των ψήφων, οι 15 χώρες της ΕΕ το 30,3%, η Ιαπωνία το 6,3%, ενώ οι χώρες του BRICS προς το παρόν εκπροσωπούνται με μικρότερα ποσοστά ψήφων: Η Κίνα με το 4,42%, η Ρωσία με το 2,74%, η Ινδία 2,44% και η Βραζιλία με το 1,44% των ψήφων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι χώρες του BRICS πιέζουν για μεγαλύτερη συμμετοχή στα αποθεματικά και στις αποφάσεις του ΔΝΤ.


Ι. Π.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συζητήσεις για τη συνέχεια του «κινήματος» 15Μ

Οι κατασκηνωτές στη Μαδρίτη συνέχισαν και χθες το βράδυ τη διαμαρτυρία ωστόσο είναι φανερά τα σημάδια εκτόνωσης
Οι κατασκηνωτές στη Μαδρίτη συνέχισαν και χθες το βράδυ τη διαμαρτυρία ωστόσο είναι φανερά τα σημάδια εκτόνωσης
ΜΑΔΡΙΤΗ._

Το λεγόμενο κίνημα, «15 Μάη» για «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» που συντονίζεται μέσω διαδικτύου και που πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας από τις 15 Μάη, φαίνεται να αρχίζει να «ξεφουσκώνει», όπως εξάλλου ανακοίνωσε χτες, ο Πάμπλο Πριέτο, ένας από τους εκπροσώπους του. Σύμφωνα με αυτόν «το πνεύμα παραμένει αλώβητο, αλλά η κινητοποίηση έχει κάπως μειωθεί, μετά την ευφορία της αρχής». Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει πρόσφατα πως η κινητοποίηση στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης θα συνεχιζόταν μέχρι την Κυριακή και πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η συνέχειά της, ωστόσο οι κατασκηνωτές στην κεντρική πλατεία αποχωρούν και προτείνεται διεξαγωγή συνελεύσεων σε πλατείες συνοικιών της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων το Σάββατο για να αποφασιστεί τι συνέχεια θα δοθεί.

Το συγκεκριμένο «κίνημα» που εμφανίζεται ως «ακομμάτιστο» και γενικά «ενάντια στους πολιτικούς και στους τραπεζίτες» αντανακλά τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και την οργή του λαού - και κυρίως της νεολαίας - για την ραγδαία χειροτέρευση της ζωής, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που εκτός των άλλων έχει οδηγήσει σε 5 εκατομμύρια άνεργους. Ωστόσο είναι φανερό ότι τόσο το τσουβάλιασμα όλων των πολιτικών δυνάμεων όσο και η μη σύνδεση με το ταξικό εργατικό κίνημα (που βέβαια στη συγκεκριμένη χώρα είναι αδύναμο) οδηγεί σε έναν προσανατολισμό που λειτουργεί ως «εργαλείο» εκτόνωσης της δυσαρέσκειας, που δε θίγει τα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος, δημιουργεί αυταπάτες σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης και οδηγεί τον κόσμο στην απογοήτευση. Το κρίσιμο για να έχει προοπτική φιλολαϊκή το κίνημα σε κάθε χώρα, είναι να βάλει στην ημερήσια διάταξη τη ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων, οργανώνοντας την πάλη στους χώρους δουλειάς, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης στα εργατικά συνδικάτα, στις λαϊκές οργανώσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Ωστε η λαϊκή συμμαχία όλων των εκμεταλλευόμενων να διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, για την αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι απλά μιας κυβέρνησης και κάποιων πολιτικών εκπροσώπων. Τέτοιες αλλαγές στη συνείδηση ανοίγουν προοπτική και όχι «ξεσπάσματα αγανακτισμένων».

ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

ΣΑΝΑ'Α.-

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα σκληρές μάχες μαίνονταν στο κέντρο της υεμενίτικης πρωτεύουσας καθώς ένοπλοι προσκείμενοι στον ηγέτη της μεγαλύτερης φυλής της χώρας, της Χασίντ, σέικ Σάντικ αλ Αχμαρ συγκρούονταν με παραστρατιωτικές και στρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στον πρόεδρο της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οι συγκρούσεις, που άρχισαν τη Δευτέρα τα ξημερώματα όταν ένοπλοι του προέδρου προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα σπίτια του σέικ, μαίνονται έκτοτε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, προκαλώντας, μέχρι χτες το απόγευμα, το θάνατο σε 44 ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες και πυροδοτώντας κύμα φυγής προς την επαρχία όπου εκατοντάδες πολίτες αναζητούν ασφάλεια.

Ο πρόεδρος Σάλεχ, ουσιαστικά, επέρριψε την ευθύνη της κλιμάκωσης στον αλ Αχμαρ, κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει εμφύλιο και δήλωσε, κατηγορηματικά, ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία και να αφήσει τη χώρα να μετατραπεί «σε άσυλο ανομίας και δράσης της αλ Κάιντα». Η αγκίστρωση Σάλεχ στην εξουσία έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλα ναυάγια τις διαμεσολαβήσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που υποστηρίζονται και από τις ΗΠΑ, που, με αργά βήματα, πήραν αποστάσεις από τον, πάλαι ποτέ, καλό τους σύμμαχο. Αμεσο τερματισμό των συγκρούσεων ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο σέικ αλ Αχμαρ ανταπέδωσε τις κατηγορίες περί υποδαύλισης εμφυλίου και προειδοποίησε για κλιμάκωση. Ενοπλοί του φέρονται να έχουν, ήδη, καταλάβει ορισμένα κυβερνητικά κτίρια εντός της πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ενάντια στο Σάλεχ, έχει, ήδη, ταχθεί εδώ και περισσότερο από δύο μήνες ο ισχυρότερος στρατηγός του υεμενίτικου στρατού, ο Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ, επίσης μέλος της φυλής Χασίντ, ο οποίος είναι επικεφαλής μεραρχίας τεθωρακισμένων και ακολουθήθηκε και από άλλους αξιωματικούς. Προς το παρόν, οι αποσκιρτήσαντες στρατιωτικοί υπό τον Μόχσεν δε φέρονται να συμμετέχουν στις συγκρούσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δηλώσεις υποκρισίας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνάντηση με τον επικεφαλής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων είχε χτες στην Καμπούλ ο εγκάθετος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος εμφανίστηκε να δηλώνει τη δήθεν «δυσαρέσκεια» του αναφορικά με τις «μονομερείς» επιχειρήσεις των δυνάμεων κατοχής στη χώρα. Με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Ταλοκάν ενάντια σε δολοφονίες αμάχων από δυνάμεις κατοχής, που πνίγηκαν στο αίμα από τον αφγανικό στρατό, ο Χ. Καρζάι εμφανίστηκε να ασκεί δήθεν κριτική στους ΝΑΤΟικούς γιατί προκαλούν την κόπωση των Αφγανών, ενώ η κυβέρνησή του είναι σε απόλυτη συνεργασία με την κατοχή.

Στο Πακιστάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις του Wikileaks οι αξιωματικοί που εκπαιδεύτηκαν στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυνας, γαλουχούμενοι με «αντιαμερικανικά αισθήματα», ενισχύουν «φόβους» που εκφράζονται από τις ΗΠΑ ότι στον πακιστανικό στρατό μπορεί να υπάρχουν οπαδοί «ισλαμιστών μαχητών». Χτες σε επίθεση που σημειώθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Πεσαβάρ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι αστυνομικοί και 30 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν», ως εκδίκηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ