ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Χέρι - χέρι για την ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου

Η ...«ανάπλαση» του παραλιακού μετώπου ξεκινά από την ιδιωτικοποίηση της ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβο Ντο και της περιβάλλουσας ζώνης

Eurokinissi

Η ...«ανάπλαση» του παραλιακού μετώπου ξεκινά από την ιδιωτικοποίηση της ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβο Ντο και της περιβάλλουσας ζώνης
Το μαύρο - άσπρο παρουσιάζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δίνοντας και τη δική του «χείρα βοηθείας» στην ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, που αποφάσισε η κυβέρνηση. Παριστάμενος στην παρουσίαση των έργων του Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής στο Δήμο Καλλιθέας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι θεμέλιο της πολιτικής μας στην αιρετή Περιφέρεια (...) οι παρεμβάσεις στον Ιππόδρομο και στο Παραλιακό μέτωπο δημιουργούν έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού στην Ελλάδα. Αλλάζει όψη όλη η περιοχή».

Στην πραγματικότητα, η ανάπλαση και οι παρεμβάσεις για τις οποίες επιχαίρει ο περιφερειάρχης, αφορούν στο ξεπούλημα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της άλλης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά μάλιστα για την ανάπλαση του «Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου», αρκεί να σημειώσουμε ότι με βάση πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΚΑ στα 760 στρέμματα της παραλιακής αυτής ζώνης προβλέπεται να «φυτευθούν» 2.500 τετραγωνικά μέτρα κατασκευών. Ηδη, με διεθνή διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση παραχωρεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες την ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε Κβο Ντο και τον περιβάλλοντα χώρο του για να κατασκευαστεί συνεδριακό κέντρο.

Παράλληλα, ο πρώην Ιππόδρομος στο Δέλτα του Φαλήρου έχει παραχωρηθεί στο ιδιωτικό ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να κατασκευάσει και να διαχειρίζεται τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η εμπορευματοποίηση θα επεκταθεί και στα άλλα σημεία του θαλάσσιου αυτού μετώπου, καθώς, όπως ανέφερε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, όταν πριν από ενάμιση μήνα παρουσιάστηκε ενώπιον του πρωθυπουργού και αρκετών υπουργών το μάστερ πλαν, «για να διατηρηθεί η ποιότητά του και να είναι βιώσιμο κατά τη λειτουργία του, θα απαιτηθούν έσοδα από επαρκή αριθμό δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας». Δηλαδή οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια θα πρέπει να πληρώνει για να έχει πρόσβαση σε ένα ακόμη τμήμα της δημόσιας περιουσίας!

Συγκεντρώσεις σε πόλεις για δεύτερη μέρα

Για δεύτερη μέρα χτες, έγιναν συγκεντρώσεις σε πόλεις της χώρας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στις οποίες συμμετείχε αρκετός κόσμος που αυτοπροσδιορίζονται ως «αγανακτισμένοι πολίτες». Οι συγκεντρώσεις οργανώθηκαν ξανά μέσω του διαδικτύου (Facebook).

Στο Σύνταγμα, αν και αρχικά ο κόσμος που παραβρέθηκε ήταν αρκετός, άρχισε να αραιώνει μετά την μπόρα που ξέσπασε νωρίς το βράδυ. Με συνθήματα παρόμοια της Τετάρτης όπως «Κλέφτες - κλέφτες», «Εεεε, οοοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω» παρέμειναν έως αργά το βράδυ, ενώ δεν έλειψε και ένα πανό που ανέφερε το σύνθημα «Σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς», αντίστοιχο με αυτό που είχαν αναρτήσει Ισπανοί στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης για τους Ελληνες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους που έγραφε: «Κάντε ησυχία, γιατί θα ξυπνήσουν οι Ελληνες»... Αρκετοί συγκεντρωμένοι είχαν μαζί τους άδειες κατσαρόλες, συμβολίζοντας την άθλια κατάσταση που βιώνουν. Στη Θεσσαλονίκη, οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό στο Λευκό Πύργο που ανάγραφε «ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα και Λάρισα.

Και χτες, δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, στα συνθήματα, στα πανό, στις συζητήσεις ανάμεσα σε συγκεντρωμένους, προκύπτει μια έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Ομως, το ξέσπασμα αυτό δεν βάζει στόχο τις ριζικές αλλαγές, που μόνο μέσα από αυτές μπορεί πραγματικά να υπάρξει διέξοδος στα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Ούτε μέσα από αυτή την κινητοποίηση έχει θιχτεί, μέχρι τώρα, η πραγματική αιτία της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο λαός, που είναι το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η πολιτική των αστικών κομμάτων, η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι αιτίες της. Τα ίδια τα συνθήματα που κυριαρχούσαν είναι συνθήματα αντίδρασης μεν στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, όμως μέσα από αυτά δε δίνεται συγκεκριμένη διέξοδος στα, πράγματι, τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργάτες, λαϊκές οικογένειες, νέα ζευγάρια, νέοι κλπ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΣΗαπό τον Αρειο Πάγο του αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δεν παρέτεινε την προσωρινή κράτηση των 3 ατόμων (συμπλήρωση 12μηνου) που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, το θέμα παραπέμπεται εκ νέου στο Συμβούλιο Εφετών, παρά το ότι αυτό δεν έχει πλέον την εξουσία για παράταση της προσωρινής κράτησης (για 6 ακόμη μήνες) αφού έχει παρέλθει το όριο των δώδεκα μηνών. Για το παραπάνω θέμα, χτες, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Σαράντου Νικητόπουλου Χριστόφορου Κορτέση και Βαγγέλη Σταθόπουλου, σε συνέντευξή τους μίλησαν για «ανατροπή των παγιωμένων νομικών κατακτήσεων», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι παρά την αναίρεση του Αρείου Πάγου, λήψη διαφορετικής απόφασης (σ.σ. δηλ. παράταση της προσωρινής κράτησης) σημαίνει απόφαση «έξω από τους δικονομικούς κανόνες, έξω από τις συνταγματικές ρυθμίσεις και τις διεθνείς συμβάσεις για μια δίκαιη δίκη, είναι σε βάρος των κατηγορουμένων», σημαίνει επίσης «ότι κάνουμε καταστολή». Οι συνήγοροι τόνισαν την επικινδυνότητα του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου, γιατί στην ουσία ανατρέπει όχι μόνο το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και την ίδια την κοινή λογική.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε στις 2.27' χτες τα ξημερώματα, με επίκεντρο 228 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας στον υποθαλάσσιο χώρο, στην περιοχή της Κυλλήνης, 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμαλιάδας.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ έκρινε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ την οικοδομική άδεια με την οποία επετράπη η ανακατασκευή και η επέκταση του εστιατορίου «Μποσκέτο» που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων.

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για ΔΣΕ και Αρη Βελουχιώτη

Το πρωί της Κυριακής 19 Ιούνη 2011, στο Μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων (κοντά στις Μελάτες) και στη Μεσούντα Αρτας, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Αρτας και Πρέβεζας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και για τον Αρη Βελουχιώτη.

Για τις εκδηλώσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί αναχωρήσεις πούλμαν από Αρτα - Πρέβεζα και από Αθήνα (Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραφεία του ΚΚΕ στην Αρτα: 2681073251 και γραφεία ΚΚΕ στην Πρέβεζα: 2682072200). Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αθήνα διοργανώνουν διήμερη εκδρομή (Τηλ. 210 8831368 και 210 8222952).

ΚΟΒ ΜΠΑΡΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τιμή στους εκτελεσθέντες αγωνιστές

Η ΚΟΒ Μπάρας Τρικάλων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής για την ΕΑΜική Αντίσταση - Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στα «Νταμάρια» των Τρικάλων, την Κυριακή 29 Μάη, στις 11 π.μ., στον τόπο θυσίας τους (στα «Νταμάρια», τέρμα οδού Χασίων - κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία).

Βαριά κακουργήματα για τα δομημένα ομόλογα

Βαριά κακουργήματα καταλογίζει με πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Α. Λιόγος για 15 άτομα που φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα και τους παραπέμπει σε δίκη. Η υπόθεση του δομημένου ομόλογου των 280 εκατ. ευρώ κατέληξε, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, υπερτιμημένο, σε τρία Ασφαλιστικά Ταμεία, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Από την έρευνα του εισαγγελέα, εμπλοκή στο σκάνδαλο είχαν οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, οι εκπρόσωποι της GP MORGAN και της NORTH ASSET MANAGEMENT, οι τότε υπεύθυνοι των Ασφαλιστικών Ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και άλλοι. Ετσι, προτείνεται για 11 άτομα το κακούργημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά περίπτωση: απάτη κατά συναυτουργία, άμεση και απλή συνέργεια στην απάτη, απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία, υπόθαλψη εγκληματιών - καταχραστών του Δημοσίου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και άμεση συνέργεια στη φοροδιαφυγή.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

«

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη, ασεβή προς τους αγωνιστές και πρωτοφανή ενέργεια του δημάρχου Καρπενησίου που αρνήθηκε να παραχωρήσει τεχνική υποστήριξη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσής μας στις Κορυσχάδες προς τιμήν των 67 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, με την ανυπόστατη δικαιολογία ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα!

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, γι' αυτό θα μείνει το όνομα του σημερινού δημάρχου στην ιστορία με μελανά χρώματα.

Ομως πριν μερικές μέρες - στις 22 Μάη - παραχώρησε τα πάντα για την πραγματοποίηση της κυβερνητικής φιέστας για τον ίδιο λόγο, με την απουσία, όμως, των αγωνιστών που πρωτοστάτησαν σ' αυτήν την ιστορική πράξη, της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής.

Η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης που έχει συμβάλει στη δημιουργία του Μουσείου των Κορυσχάδων, θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση τιμής, με σεβασμό σ' αυτούς που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με οποιοδήποτε κόστος παρά τα οποιαδήποτε εμπόδια βάζει η απαράδεκτη στάση του δημάρχου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ