ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνει «συναίνεση» στη σφαγή του λαού

Αμεσα ξεκινά η νέα φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων

Στοχοπροσηλωμένος στη ρότα της πολιτικής που χάραξε και εφαρμόζει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, αξιώνοντας με τη σειρά του μεγαλύτερη συναίνεση στη σφαγή του λαού.

Καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες και με απόλυτο εμπαιγμό απέναντι στα βάσανα του λαού, ισχυρίστηκε ότι εφόσον η «Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμά της, τότε θα είναι σε θέση να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της, χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάταξη».

Ο επικεφαλής του «εδώ» παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με χτεσινές δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ισχυρίζεται ότι η «συναίνεση θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», δηλαδή από τους τραπεζίτες και τα άλλα σαπρόφυτα, σημειώνοντας ότι δεν προϋποθέτει την απόλυτη σύμπλευση σε «κάθε λεπτομέρεια» του προγράμματος. Χαρακτήρισε «γελοιότητες» τη «φημολογία» περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και «απέκλεισε» οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Η νέα φορολεηλασία

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την επιβολή νέων άμεσων και έμμεσων φόρων, που κατ' αποκλειστικότητα θα θίξουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας.

Μέσα στους σχεδιασμούς είναι η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, από τα 12.000 ευρώ σήμερα, στα 6.000 με 8.000 ευρώ το πολύ. Προκειμένου να καλύψουν και τις φετινές τρανταχτές αστοχίες της εγκληματικής πολιτικής, από την 1η Ιούλη βάζουν σε εφαρμογή και την αυξημένη μηνιάτικη παρακράτηση φόρου, βάζοντας νέα χαράτσια, φορολογώντας ακόμη και εισοδήματα κάτω από τα 600 ευρώ το μήνα! Είναι απόλυτα φανερό ότι οι εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραπέρα δραστικές μειώσεις των αποδοχών τους. Το σύνολο των φετινών λαϊκών εισοδημάτων θα φορολογηθεί και εκκαθαριστεί την ερχόμενη χρονιά (2012) με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, προκειμένου να συμπληρώσουν την αφαίμαξη για ολόκληρο το φετινό 12μηνο. Και η ληστεία δε σταματάει εδώ. Με τις νέες ρυθμίσεις κουτσουρεύουν ή και καταργούν τις φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών για δαπάνες, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών, έξοδα υγείας κλπ.

Από την 1η του Ιούλη μπαίνουν σε εφαρμογή και τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως για τρόφιμα, που θα επιβαρύνονται κατά 10 επιπλέον μονάδες (23% από 13%). Μέσα στον τελευταίο χρόνο ο συγκεκριμένος συντελεστής έχει ήδη φουσκώσει κατά 4 μονάδες (13% από 9%) πάνω στο οποίο έρχονται να φορτώσουν ακόμη 10 μονάδες!

Επίσης από την 1η του Ιούλη αναμένονται και οι νέοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (δηλαδή στις λεμονοπορτοκαλάδες), ενδεχομένως μέχρι και για το εμφιαλωμένο νερό! Σε ειδικό φόρο θα υπάγεται και το φυσικό αέριο των νοικοκυριών, ενώ νέες τρανταχτές ανατιμήσεις ετοιμάζουν στα τσιγάρα κλπ.

Για φέτος το φθινόπωρο ετοιμάζουν την εξομοίωση των ειδικών φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, που απογειώνεται σε απαγορευτικά επίπεδα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Το συγκεκριμένο δεν περιλαμβάνεται στα πρόσφατα μέτρα, αφού ήδη το είχαν δρομολογήσει από την προηγούμενη αντιλαϊκή κλιμάκωση.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Εγκρίθηκαν έργα 1,3 δισ. ευρώ

Εργα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, περιέχει το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ)για την περίοδο 2010 - 2014», που κατέθεσε ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ και εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και έργα που έχουν αρχίσει, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα βασικά έργα που περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα και ανακοίνωσε το υπουργείο είναι:

  • Η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό του Συστήματος Μεταφοράς στη Νέα Μεσημβρία - θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
  • Η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) από τον κεντρικό αγωγό προς Αλιβέρι - ήδη υπό κατασκευή.
  • Επέκταση ΕΣΜΦΑ στην Πελοπόννησο μέχρι τη Μεγαλόπολη (Αγωγός Αγ. Θεόδωροι - Μεγαλόπολη) - έργο στο τελικό στάδιο δημοπράτησης.
  • Η 2η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της νήσου Ρεβυθούσας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατασκευή νέας δεξαμενής αποθήκευσης ΥΦΑ - έργο υπό δημοπράτηση.
  • Αγωγός Κομοτηνή - Θεσπρωτία (χερσαίο τμήμα του Ελληνοϊταλικού αγωγού) - έργο υπό τεχνική μελέτη.
  • Εργα εκσυγχρονισμού ΕΣΦΑ - νέοι Μετρητικοί Σταθμοί, έργα τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Τα 806,5 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του αγωγού Κομοτηνή - Θεσπρωτία και τα 159 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός της 2ης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού ΥΦΑ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόσφορες εποχές για κυκλώματα τοκογλύφων

Κύκλωμα τοκογλύφων και άλλων επιτήδειων απατεώνων, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την απελπισία και τα αδιέξοδα των εργαζομένων, εντόπισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με αφορμή την αύξηση των διαφημίσεων από αποκαλούμενα «γραφεία διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων» για άμεση χορήγηση μετρητών μέχρι και 150.000 ευρώ. Οπως ανακοίνωσε χτες, στόχος των «γραφείων» αυτών είναι άτομα με πιεστικές οικονομικές ανάγκες που αδυνατούν να προσφύγουν στις τράπεζες, εξακολουθούν, όμως, να έχουν ενεργές πιστωτικές κάρτες. Τα θύματα ωθούνται στην πραγματοποίηση αγορών προϊόντων μεγάλης αξίας από καταστήματα, συνήθως ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με τις πιστωτικές τους κάρτες. Αφού γίνει η αγοραπωλησία, τα εν λόγω «γραφεία» κρατούν στην κατοχή τους τα προϊόντα καταβάλλοντας στους ενδιαφερόμενους σε μετρητά ένα ποσοστό μόνο, συνήθως το 50%, της συνολικής χρέωσης που έχουν κάνει με την πιστωτική τους κάρτα. Οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν με αυτό τον τρόπο το χρηματικό ποσό που έχουν επείγουσα ανάγκη, έχουν ωστόσο καταστεί μακροχρόνιοι οφειλέτες του διπλάσιου και παραπάνω ποσού στις τράπεζες από τις οποίες έχουν εκδοθεί οι πιστωτικές τους κάρτες.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τέτοιοι απατεώνες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους πανελλαδικά με «εκπροσώπους» σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Πρόκειται για παράνομα δραστηριοποιούμενα «γραφεία», χωρίς άδεια για παροχή πιστώσεων, ενώ τα στοιχεία επικοινωνίας που δίνουν, ως επί το πλείστον κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, δεν είναι καταχωρημένα σε τηλεφωνικούς καταλόγους, σχεδόν ποτέ δεν δίνουν διεύθυνση της «έδρας» τους κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Ο φάκελος με τα πορίσματα της έρευνας του Συνηγόρου του Καταναλωτή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας με το ερώτημα της διερεύνησης διάπραξης της κατ' επάγγελμα τοκογλυφίας. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας με τη σειρά της έχει εκδώσει σχετική παραγγελία προς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι των σταθερών και κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων και να κινηθούν οι διαδικασίες σε βάρος τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγουν οι προθεσμίες

Από τις 17 Μάη τρέχουν οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το χρονοδιάγραμμα για χειρόγραφη υποβολή - ταχυδρομικά ή απευθείας στις ΔΟΥ - και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, διαμορφώνεται:

  • Δευτέρα 30 Μάη: 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50
  • Τρίτη 31 Μάη: 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής από τους ίδιους τους φορολογούμενους, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιούνη, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Παράταση μέχρι τις 15 Ιούνη δόθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, που να σημειωθεί ότι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης μέχρι τις 15 Ιούνη υποβάλλονται οι δηλώσεις για γεωργικά εισοδήματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) και ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κατατέθηκε νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Στην κατάθεση νέας, αναθεωρημένης Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, προχώρησε η εταιρεία «Trans Balkan Pipeline BV», η διεθνής εταιρεία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, στις 19 του Μάη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, αναθεωρήθηκε η πρόταση του 2009 για πλωτήρες μονού σημείου πρόσδεσης στις εγκαταστάσεις εκφόρτωσης ανοιχτής θάλασσας. Η νέα πρόταση προκρίνει τη λύση του προβλήματα για εκφόρτωση στον κόλπο του Μπουργκάς, με σχεδιασμό που βελτιώθηκε στην πορεία μετά από συνεννοήσεις με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας. Υστερα από αυτό, θεωρείται ότι «το ρίσκο για τις περιοχές Natura 2000 είναι εντός αποδεκτού επιπέδου, εφόσον κατάλληλα μέτρα ελέγχου θα τεθούν σε εφαρμογή».

Επισημαίνεται ακόμη ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι οι εγκαταστάσεις εκφόρτωσης θα δημιουργηθούν δίπλα στο λιμάνι Rosenets, που βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή και θα επιτρέψει τη συνένωση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις μεταφορών.

ΠΑΣΕΒΕ
Εκδήλωση για τα προβλήματα των γυναικών ΕΒΕ

Εκδήλωση - συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες ΕΒΕ, διοργανώνει η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Αθήνας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 1 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ