Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόσφορες εποχές για κυκλώματα τοκογλύφων

Κύκλωμα τοκογλύφων και άλλων επιτήδειων απατεώνων, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την απελπισία και τα αδιέξοδα των εργαζομένων, εντόπισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με αφορμή την αύξηση των διαφημίσεων από αποκαλούμενα «γραφεία διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων» για άμεση χορήγηση μετρητών μέχρι και 150.000 ευρώ. Οπως ανακοίνωσε χτες, στόχος των «γραφείων» αυτών είναι άτομα με πιεστικές οικονομικές ανάγκες που αδυνατούν να προσφύγουν στις τράπεζες, εξακολουθούν, όμως, να έχουν ενεργές πιστωτικές κάρτες. Τα θύματα ωθούνται στην πραγματοποίηση αγορών προϊόντων μεγάλης αξίας από καταστήματα, συνήθως ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με τις πιστωτικές τους κάρτες. Αφού γίνει η αγοραπωλησία, τα εν λόγω «γραφεία» κρατούν στην κατοχή τους τα προϊόντα καταβάλλοντας στους ενδιαφερόμενους σε μετρητά ένα ποσοστό μόνο, συνήθως το 50%, της συνολικής χρέωσης που έχουν κάνει με την πιστωτική τους κάρτα. Οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν με αυτό τον τρόπο το χρηματικό ποσό που έχουν επείγουσα ανάγκη, έχουν ωστόσο καταστεί μακροχρόνιοι οφειλέτες του διπλάσιου και παραπάνω ποσού στις τράπεζες από τις οποίες έχουν εκδοθεί οι πιστωτικές τους κάρτες.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τέτοιοι απατεώνες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους πανελλαδικά με «εκπροσώπους» σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Πρόκειται για παράνομα δραστηριοποιούμενα «γραφεία», χωρίς άδεια για παροχή πιστώσεων, ενώ τα στοιχεία επικοινωνίας που δίνουν, ως επί το πλείστον κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, δεν είναι καταχωρημένα σε τηλεφωνικούς καταλόγους, σχεδόν ποτέ δεν δίνουν διεύθυνση της «έδρας» τους κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Ο φάκελος με τα πορίσματα της έρευνας του Συνηγόρου του Καταναλωτή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας με το ερώτημα της διερεύνησης διάπραξης της κατ' επάγγελμα τοκογλυφίας. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας με τη σειρά της έχει εκδώσει σχετική παραγγελία προς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι των σταθερών και κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων και να κινηθούν οι διαδικασίες σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ