ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σήμερα η κινητοποίηση για τη στέγαση

Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τη συγχώνευση του ΕΙΝ

Παράσταση για το δικαίωμα στη στέγαση οργανώνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, έξω απ' το υπουργείο Παιδείας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για συγχώνευση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), στο πλαίσιο της απόφασης για συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του Δημοσίου. Το ΕΙΝ είναι υπεύθυνο για τις φοιτητικές εστίες, που όπως εκτιμά το ΜΑΣ θα σπρωχτούν να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μετατραπούν σε ξενοδοχεία «πολυτελείας» για τις λαϊκές οικογένειες που θα χρυσοπληρώνουν για ένα δωμάτιο και ένα πιάτο φαΐ.

Το ΜΑΣ απαιτεί:

  • «Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - δίδακτρα! Ανέγερση νέων σύγχρονων Εστιών, Εστιατορίων, κυλικείων στην ευθύνη του κράτους, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
  • Καμία απόλυση. Πρόσληψη προσωπικού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Να κηρυχθούν υπό διωγμό οι επιχειρήσεις από ιδρύματα, εστίες, λέσχες σίτισης».
ΕΕΕΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γονείς

Σε συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Αθηνών - Πειραιώς προχώρησαν χτες το πρωί γονείς, μαθητές και καθηγητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πειραιά, το οποίο εδώ και εννέα ημέρες τελεί υπό κατάληψη με πρωτοβουλία των γονιών, απαιτώντας το αυτονόητο: Τη δημιουργία ενός δεύτερου ΕΕΕΕΚ στον Πειραιά, που θα στεγάζεται σε σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και χώρους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών με Ειδικές Ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Το 2ο ΕΕΕΕΚ έχει εδώ και τέσσερα χρόνια εγκριθεί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά, αλλά παραμένει στα χαρτιά.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών εξέφρασαν ο Χάρης Χουρδάκης και ο Μάριος Καμακάρης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ρίτα Νικολαΐδου από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

«Με την πολιτική τους μέχρι τώρα πάνω από 7.000 παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στην περιφέρεια του Πειραιά μένουν εκτός σχολείου. Με τα νέα μέτρα υπάρχει κίνδυνος πολλά σχολεία το Σεπτέμβρη να μην ανοίξουν. Ο αγώνας των γονιών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος και συμπαραστεκόμαστε ώστε το κάθε παιδί να έχει το δικό του σχολείο», τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους δρόμους των Καμινίων και κατέληξαν στον πολυχώρο «Απόλλων», όπου γινόταν επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών και τους ζήτησαν να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Το σεμινάριο μάλιστα συνεχιζόταν και την ώρα που η ΕΛΜΕ είχε κηρύξει στάση εργασίας, γεγονός που κατήγγειλε η Ρίτα Νικολαΐδου. Αμέσως ο σχολικός σύμβουλος διέκοψε το σεμινάριο.

Στοιχεία για την κατανομή του αριθμού εισακτέων

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στοιχεία για την κατανομή του αριθμού εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μετά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν οι θέσεις ανά τμήμα και ίδρυμα στις κατηγορίες των υποψηφίων (10% χωρίς νέα εξέταση, αθλητές, αλλοδαπούς, παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν δουν τα στοιχεία αυτά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr).

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί στις αρχές Μάη, φέτος οι θέσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, δίνονται 41.920 θέσεις εισακτέων σε Πανεπιστήμια και Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, 32.520 θέσεις σε ΤΕΙ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ, δηλαδή σύνολο 74.440 θέσεις (σ' αυτές δε συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και στις ανώτερες τουριστικές σχολές).

Πάντως, αξιοσημείωτο στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι τονίζεται (με ...περηφάνια) πως οι μετεγγραφές καταργούνται! Οι υποψήφιοι που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής, θα διεκδικούν πλέον την εισαγωγή τους με βάση τα μόρια και τις προτιμήσεις τους «επιπλέον θέσεις των ειδικών περιπτώσεων πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων». Με την υπενθύμιση στη χτεσινή ανακοίνωση ...προειδοποίησε τους υποψηφίους φοιτητές και σπουδαστές, ότι όπου πετύχουν εκεί θα φοιτήσουν όσο μακριά κι αν είναι κι όσο κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται.

Εικαστικά μηνύματα του ΚΕΘΕΑ

«Το σπίτι μου φτιάχτηκε από χρώμα και φως. Το θεμελίωσα με θέληση και αποφασιστικότητα. Οι κολόνες του στηρίζουν την ελπίδα. Απ' τα παράθυρά του, μπαίνει μια πνοή δημιουργίας που γίνεται πρόκληση για δύναμη, αγώνα, αναζήτηση που με κρατά ζωντανό για να το διατηρήσω με στόχους και αυθεντικότητα. Εχει χτιστεί με ελπίδα και πολλή προσπάθεια».

Tα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης του προγράμματος «ΔΙΑΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ (που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του), πραγματοποιήθηκαν προχτές το βράδυ. Η έκθεση έχει θέμα το «ΣΠΙΤΙ» και 110 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους. «Αναζητήσαμε ένα σύμβολο που να σηματοδοτεί την προσπάθεια της απεξάρτησης και ταυτόχρονα τη ζωή όλων μας(...) Από πολύ νωρίς, η έννοια της θεραπευτικής κοινότητας συνδέθηκε με την έννοια του σπιτιού. Η πρώτη θεραπευτική κοινότητας Synanon ήταν το πρώτο "σπίτι", όπως τα μέλη της το ονόμαζαν, που έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους που ήταν στο δρόμο, είχαν βγει από τη φυλακή, να βρουν μια στέγη και να αλλάξουν τη ζωή τους. Για τη Θεραπευτική Κοινότητα, η ιστορία, η φιλοσοφία, οι αξίες, οι κανόνες, οι μέθοδοι βοηθούν στον αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου, ενισχύουν την έννοια του "ανήκειν" και ισχυροποιούν την ταυτότητά του», υπογράμμισε η Μάρθα Φωστέρη, ειδική βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιούνη και τα έργα της φιλοξενούνται στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

  • Μια εικαστική παρέμβαση, με στόχο την ενημέρωση και την αλληλεγγύη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιούλη, σε συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του Φεστιβάλ Αθηνών 2011. Στο χώρο της Πειραιώς 260, φιλοξενείται η εικαστική παρέμβαση, με θέμα «Το Παγκάκι».
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποχή μέχρι να πληρωθούν

Συνεχίζουν την αποχή από το διδακτικό έργο οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Γενάρη και την υπογραφή συμβάσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν το εαρινό εξάμηνο.

Από κοινού με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία στις 15 του Ιούνη και να διοργανώσουν εκδήλωση στο ΤΕΙ την επόμενη Πέμπτη 16 Ιούνη.

Παράλληλα, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία την ημέρα κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή.

Στο πλευρό των εκτάκτων στέκονται και ο Σύλλογος ΕΤΠ και ο Σύλλογος του Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΚ
Διαμαρτύρονται για απώθηση της συγκέντρωσής τους

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΟΣΚ και παράσταση στη Διοίκησή του θα προχωρήσουν σήμερα, στις 9.30 το πρωί, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα κατάργησης - συγχώνευσής του και απόλυσης εκατοντάδων εργαζομένων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επίσης για την «απαράδεκτη και αναίτια παρεμπόδιση από τα ΜΑΤ» της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έκαναν προχτές στη Βουλή. Οπως αναφέρουν, «διμοιρίες των ΜΑΤ μας απώθησαν προπηλακίζοντας αναίτια συναδέλφους μας. Στις έντονες διαμαρτυρίες μας ο επικεφαλής των ΜΑΤ απάντησε ότι έχει εντολές να μην επιτρέπουν την παρουσία διαδηλωτών έξω από την είσοδο της Βουλής! Στην προσπάθεια να ανοίξουμε το πανό των σωματείων, τα ΜΑΤ μας απώθησαν βίαια με τις ασπίδες τους και κάτω από τις συνεχείς διαταγές του επικεφαλής "διώξτε τους τώρα από εδώ μέχρι την Πανεπιστημίου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ