ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κοινή τοποθέτηση για διεθνή ζητήματα

Χωρίς επιτυχία οι επαφές για την τιμή του ρωσικού αερίου

Η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους σχετικά με βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Πεκίνο κι η Μόσχα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στις ξένες επεμβάσεις στα γεγονότα που διαδραματίζονται στις αραβικές χώρες και κάλεσαν σε πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη και στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Αυτό ήταν και το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνάντησης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ η κοινή θέση των δύο χωρών δείχνει ότι την επόμενη φορά, η Μόσχα και το Πεκίνο θα είναι «πιο προσεκτικοί» κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, άλλωστε σ' ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, όσο και της Μέσης Ανατολής, δραστηριοποιούνται μονοπωλιακά μεγαθήρια των δύο χωρών, κι ήδη οι δύο χώρες μετρούν οικονομικές «απώλειες» τόσο από τις εξελίξεις στη Λιβύη, όσο κι εξαιτίας των υφιστάμενων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ωστόσο, στο διμερές οικονομικό πεδίο δεν έγινε κατορθωτό οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στο ζήτημα της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, αφού η Ρωσία επιμένει στη «μέση διεθνή τιμή» των 352 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ η Κίνα ξεκινά από τα 250 δολάρια, με τα οποία αγοράζει σήμερα το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας. Στο σκληρό παζάρι των τιμών εμπλέκονται τόσο οι σχέσεις και τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας με τις χώρες της ΕΕ, όσο κι η κινεζική «διείσδυση» στην Κεντρική Ασία κι η επιδίωξη αναβάθμισης των σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ.


Ι.Π.

Τιμητική εκδήλωση για τον Ελληνα «Βιετκόνγκ»

Tον παλαίμαχο αγωνιστή Κώστα Σαραντίδη, τίμησε η πρεσβεία του Βιετνάμ

Ο πρέσβης του Βιετνάμ (αριστερά) με τον αγωνιστή Κ. Σαραντίδη (δεξιά). Στο κέντρο ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση
Ο πρέσβης του Βιετνάμ (αριστερά) με τον αγωνιστή Κ. Σαραντίδη (δεξιά). Στο κέντρο ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση
Με μια σεμνή τιμητική εκδήλωση με την ευκαιρία της παρουσίας αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου του Βιετνάμ στην Αθήνα, πραγματοποίησε εξαήμερη επίσκεψη, τιμήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, για ακόμα μία φορά, ο Ελληνας Βιετκόνγκ, Κώστας Σαραντίδης, λαμβάνοντας το διαβατήριο του Βιετνάμ. Το διαβατήριο του Βιετνάμ, που κάνει τον Κ. Σαραντίδη ισότιμο πολίτη της χώρας, μετά από 65 χρόνια που αγωνίζεται στο πλευρό του βιετναμέζικου λαού, παρέδωσε ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Βου Μπιν, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος, Γιώργο Μαυρίκο και Θανάση Παφίλη, ενώ εκπροσωπήθηκε και ο Σύλλογος Ελληνοβιετναμικής Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Μιλώντας στο «Ρ», ο Κ. Σαραντίδης, ή Νγουέν Βαν Λαπ, όπως είναι γνωστός στο Βιετνάμ, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος και συγκινημένος από την απόφαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ να του δοθεί, μετά την υπηκοότητα και το μετάλλιο φιλίας των λαών, το διαβατήριο του Βιετνάμ, καθιστώντας τον ισότιμο πολίτη, σημειώνοντας ότι τα παιδιά του μπορεί να είναι περήφανα, γιατί ο πατέρας τους πέρασε από το βούρκο αλλά δεν τον άγγιξε όπως είπε, αντίθετα αγωνίστηκε για τα ιδανικά του βιετναμέζικου λαού.

Ο Κ. Σαραντίδης, αναφερόμενος στη δική του ιστορία που περνά μέσα από τον απελευθερωτικό αγώνα του Βιετνάμ, σημείωσε ότι από το 1946 που απέδρασε από τη Λεγεώνα των Ξένων, συστρατεύτηκε στις ένοπλες δυνάμεις των Βιετμίν, «ακριβώς πριν 65 χρόνια. Μετά από τόσα χρόνια αγώνα η κυβέρνηση του Βιετνάμ με αναγνώρισε και φέτος το Γενάρη μου απονείμαν και το μετάλλιο φιλίας των λαών». Οπως είπε, εκτός από τα 20 χρόνια που πολέμησε στο Βιετνάμ, «στη συνέχεια και στην Ελλάδα δεν έπαψα να αγωνίζομαι για αυτό το λαό με διάφορους τρόπους. Ολα αυτά αναγνωρίστηκαν, μου έδωσαν το μετάλλιο, την υπηκοότητα και τώρα το διαβατήριο, κάνοντάς με ιδιαίτερα ευτυχισμένο».

«G20»
Στο στόχαστρο τα τρόφιμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι χώρες της «G20» («Ομάδα των 20») αναλαμβάνουν από «κοινού πρωτοβουλία» να παρακολουθούν τα παγκόσμια αποθέματα των κυριότερων τροφίμων σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί υποτίθεται η κερδοσκοπία μέσω της ανόδου των τιμών των τροφίμων, όπως αναφέρει το προσχέδιο μιας ανακοίνωσης, ενόψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας, στις 22-23 Ιούνη, που θα γίνει στο Παρίσι και θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο των ηγετών της «Ομάδας των 20» το Νοέμβρη στις Κάννες. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια νομιμοποίησης και θεσμοθέτησης της παγκόσμιας τάσης για τον πλήρη έλεγχο των τροφίμων, όπως και των χωρών -- τα τρόφιμα που έχουν εξελιχθεί σε νέο «Ελ Ντοράντο» για το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Επισήμως, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», πρόκειται για μία «στρατηγική για τη διατροφική ασφάλεια, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη χρηματοδοτήσουμε. Η πρωτοβουλία συνίσταται στην προσπάθεια ελέγχου των τιμών και της κερδοσκοπίας, υιοθετώντας αυστηρότερα μέτρα για τις αγορές παραγώγων προϊόντων, υπό το σκεπτικό ότι οι τιμές των τροφίμων έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη στις αρχές του χρόνου, ιδίως σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν ή έπεσαν αλλά μέχρι και το Μάη παρέμεναν κατά 37% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι».

Πέντε είναι οι προτεραιότητες για την «G20», όπως αναφέρονται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης: «Ρύθμιση της αγοράς τροφίμων και ειδικά των σιτηρών, ανάπτυξη δικτύου περιφερειακών αποθηκευτικών χώρων-τραπεζών, στήριξη της παροχής δημοσίων αγαθών, στήριξη της δυνατότητας όλων των χωρών για τη διατροφή τους μέσω στρατηγικών που βασίζονται στο δικαίωμα για πρόσβαση στην τροφή, ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την επισιτιστική ασφάλεια.

Με βάση την παραπάνω πρόταση, οι χώρες της «G20» θα ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων - του Συστήματος Πληροφοριών Αγροτικής Αγοράς (AMIS) - η οποία θα στεγαστεί στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στη Ρώμη. Οι υπόλοιπες χώρες, που δεν μετέχουν στην «G20», αλλά και οι ιδιώτες θα μπορούν να προσφέρουν ή να λαμβάνουν στοιχεία από τη βάση δεδομένων, που αρχικά θα διαθέτει πληροφορίες για προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια και το ρύζι, ενώ αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλα τρόφιμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Μολυσμένα μπιφτέκια στη Γαλλία, άνθρακας στη Σερβία...

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ακόμη δύο κρούσματα δηλητηρίασης από κατεψυγμένα μπιφτέκια τύπου χάμπουργκερ καταγράφηκαν και χτες στη Βόρεια Γαλλία, με αποτέλεσμα να ανέρχεται πλέον σε επτά ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων παιδιών που ασθενούν και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση εκ των οποίων ένα, ηλικίας δύο ετών, βρίσκεται σε κατάσταση τεχνητού κώματος και αναπνέει με μηχανική υποστήριξη.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν δεν έκρυψε ότι διενεργούνται έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί εάν κάποια από τα παιδιά που αρρώστησαν μολύνθηκαν με το υπερτοξικό εντερο-αιμορραγικό βακτήριο του είδους E.coli, που προκάλεσε διατροφική επιδημία, με επίκεντρο τη Γερμανία, με αποτέλεσμα 39 νεκρούς σε πάνω από 3.300 κρούσματα. Τα αποτελέσματα των βιολογικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές προχώρησαν προχτές στην ανάκληση όλων των ύποπτων παρτίδων μπιφτεκιών της γαλλικής εταιρείας SEB που είχαν φτιαχτεί με κρέας βοοειδών από την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και είχαν πωληθεί από τη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Λιντλ». Στην ανάκληση πέντε τόνων των ίδιων προϊόντων προχώρησαν χτες και οι ιταλικές υγειονομικές αρχές για προληπτικούς λόγους...

Το ίδιο 24ωρο στην Ολλανδία ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ποικιλία του εντερο-αιμορραγικού βακτηρίου Ε.coli που βρήκαν την περασμένη βδομάδα σε φύτρα παντζαριών δεν είχε εντοπιστεί ποτέ πριν στη χώρα και γι' αυτό αποφάσισαν να στείλουν δείγματα για περαιτέρω ανάλυση σε εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ιταλία και στη Δανία.

Τέλος, χτες σε επιφυλακή τέθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε δύο χωριά της Βοϊβοντίνας, στη Βόρεια Σερβία, εξαιτίας της εκδήλωσης κρουσμάτων άνθρακα σε βοοειδή. Από την ασθένεια μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ενώ άλλοι δύο υποβάλλονται σε εξετάσεις καθώς εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα της νόσου. Ο άνθρακας προκαλείται από ομώνυμο βάκιλο και προκαλεί δερματικά, αναπνευστικά ή και γαστροεντερικά προβλήματα. Μπορεί μεταξύ άλλων να προκαλέσει στο δέρμα μαύρες πληγές και εξελκώσεις που θυμίζουν κάρβουνο. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στα ζώα (βόδια, πρόβατα, κατσίκια, καμήλες και άλλα χορτοφάγα), αλλά μπορεί να μολύνει και ανθρώπους σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή ιστούς ή προϊόντα από αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ