ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική

Σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει διεκδικητικές καλλιτεχνικές δράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, εντάσσεται η συντονισμένη κινητοποίηση που διοργανώνουν στις 22/6 καλλιτεχνικά σωματεία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από το Μουσείο Ακρόπολης και θα καταλήξει στο ΥΠΠΟΤ. Τα σωματεία καλούν σε συντονισμό της δράσης ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής για αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση, που πληρώνει ο λαός. Σε αγώνα «για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη»..., «για να εμποδιστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους»..., «για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα»..., «για την προστασία της ζωής από την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος, τη βαριά φορολογία και την ακρίβεια...».

«Το αστικό κράτος "αποσύρεται" από την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού, αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της "αγοράς"» αναφέρουν. «Η ΕΕ δεν τηρεί κανένα "πολιτιστικό" πρόσχημα στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου (...)».

Υπογράφουν: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, «μικρό» Σωματείο Σκηνοθετών Ταινιών Μικρού Μήκους, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων. Επίσης, καλλιτέχνες και άλλοι άνθρωποι του Πολιτισμού. (Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται).


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΡΙΑΝΤ
Σχεδόν ένα χρόνο απλήρωτοι!

Ο εμπαιγμός των τριών εργαζομένων στο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Λέσβο από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού ξεπέρασε τα όρια του κυνισμού. Οπως καταγγέλλει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι στο μουσείο παραμένουν σχεδόν ένα χρόνο απλήρωτοι, παρά τις υποσχέσεις της γγ του ΥΠΠΟΤ, που επισκέφτηκε το νησί το Πάσχα, ότι είναι θέμα ημερών να καταβληθούν τα δεδουλευμένα!

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο στον έναν από τους τρεις εργαζόμενους, ο οποίος είναι πολύτεκνος και αντιμετωπίζει έντονο βιοποριστικό πρόβλημα, δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο και τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου. Υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μεγάλη αξία των έργων τέχνης και των βιβλίων που φιλοξενούνται στο Μουσείο, ανάμεσά τους και έργα του ζωγράφου Θεόφιλου.

«Ψεύδεστε, κύριοι, μας μπουκώσατε στις υποσχέσεις για το πιο απλό και αυτονόητο. Μας υποσχέθηκε η κυρία Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, πολύ πριν το Πάσχα, ότι είναι θέμα ημερών να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, που αυτή τη στιγμή είναι περίπου ένα χρόνο απλήρωτοι. Δεν είσαστε ικανοί να πληρώσετε τους ανθρώπους που με το φιλότιμό τους λειτουργούν και φυλάνε σήμερα το Μουσείο, πώς θέλετε να πιστέψουμε ότι έχετε την πρόθεση να διαθέσετε κονδύλια γι' αυτά τα έργα που εξαγγείλατε; Δεν σας πιστεύει πια κανένας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη παρέμβαση έκανε το Εργατικό Κέντρο και τον περασμένο Απρίλη, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη της γγ του ΥΠΠΟΤ στο νησί, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά και του ίδιου του μουσείου: Το ΠΕΚ ζητά από το ΥΠΠΟ-Τ να πάρει άμεσα μέτρα: Πληρωμή των εργαζομένων. Αμεση εξόφληση όλων των οφειλών και εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και ομαλή λειτουργία του Μουσείου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη επί 24ωρο των ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης. Ανοιγμα του Μουσείου Θεόφιλου. Συντήρηση των έργων στη Μυτιλήνη και εξασφάλιση της έκθεσής τους σε κατάλληλο περιβάλλον για τη σωστή τους διατήρηση.


Εικαστικό καλοκαίρι

Ο Δήμος Παξών και τo Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν στο Δημοτικό Σχολείο Λάκκας των Παξών (έως 31/8) την έκθεση «Αλεξ Μυλωνά. Τέχνη, όπως ζωή», με έργα της διεθνώς καταξιωμένης γλύπτριας από τη συλλογή του μουσείου. Η έκθεση, σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά, πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και διοργανώνεται για να τιμηθεί η Αλεξ Μυλωνά στη γενέτειρά της - τους Παξούς, στην οποία παραχώρησε όλα τα έργα της, ενώ το κτίριο του μουσείου της στην Αθήνα (Aγ. Ασωμάτων 5) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζει έργα - σταθμούς, που καταδεικνύουν την καλλιτεχνική διαμόρφωση και εξέλιξη της γλύπτριας από το 1955 έως το 1996. Τα εκθέματα διακρίνονται για τη σχηματοποίηση των μορφών, τη σημασία των όγκων, της σκιάς και των περιγραμμάτων.

  • «Τα αριστουργήματα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» τιτλοφορείται η έκθεση 70 έργων κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών, που παρουσιάζει (23/6 - 18/9) το ίδρυμα εικαστικών τεχνών Β. Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1). Πρόκειται για πίνακες των Λύτρα, Αβλιχου, Ράλλη, Ιακωβίδη, Ροϊλού, Γαλάνη, Μαλέα, Γουναρόπουλου, Αστεριάδη, Βασιλείου, Γκίκα, Μόραλη, κ.ά.
  • «Φιγούρες: Η πορεία από το σκοτάδι στο φως» τιτλοφορείται η έκθεση γλυπτικής του Πέτρου Ρουκουτάκη, (23/6 - 31/7) στο Ιδρυμα Ευγενίδου Συγγρού 387, Π. Φάληρο).

Συναυλιακή διαδρομή

Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας θα περιοδεύσουν το καλοκαίρι. Αφετηρία του μουσικού τους ταξιδιού είναι το θέατρο του Λυκαβηττού (20/6). Το πρόγραμμα αναδράμει στην καριέρα τους, με γνώμονα το συναίσθημα και το καλό τραγούδι. «Νύχτωσε, Νύχτα», «Μια βραδιά στο λούκι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φάνης», «Ανόητες αγάπες», «Ρίτα Ριτάκι», «Μη γυρίσεις», είναι μερικά από τα τραγούδια - σταθμούς αυτής της διαδρομής στην οποία θα μας ταξιδέψουν οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Θα ακολουθήσουν συναυλίες: 22/6 «Βαβυλωνία» στο Μύλο, Θεσσαλονίκη, 27/6 «Τεχνόπολις», Ηράκλειo Κρήτης, 6/7 Φεστιβάλ ΕΔΟΝ, Κύπρος, 20/7 Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, Λιβαδειά, 23/7 Λίμνη Δόξα, Φενεός, 26/7 Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς, 30/7 Παραλία Κιοτάρι, Ρόδος, 2/8 Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, Θέατρο Κάστρου Καβάλας, 4/8 Αλεξανδρούπολη, 6/8 Φεστιβάλ Νεστόριου, 8/8 Κατερίνη, 27/8 TerraVibe Park, 14/10 Ακτή Δυμαίων, Πάτρα.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

_ «Σύγχρονη Εποχή»: Δημήτρης Ραβάνης- Ρεντής «10 ατέλειωτες ώρες». Αυτό το έργο του αλησμόνητου κομμουνιστή αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, πολυγραφότατου πεζογράφου, ποιητή, δραματουργού και μεταφραστή, με την παραστατικότητα, την αισθαντικότητα, την ανθρωπιά, την επονίτικη φλόγα της γραφής του Ραβάνη, «ζωντανεύει» μια περιπετειώδη ιστορία της κατοχής. Γράφτηκε το 1960 στο Βουκουρέστι, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας ο συγγραφέας και εκδόθηκε στα ρουμανικά το 1966. Το ελληνικό χειρόγραφο χάθηκε και έτσι η παρούσα έκδοση αποτελεί μεταγλώττιση του ρουμανικού κειμένου.

_ «Ολκός»: Λητώ Κατακουζηνού «Αγγελος Κατακουζηνός, ο βαλής μου» (πρόλογος του ποιητή Παρασκευά Καρασούλου. Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενο του Γιάννη Τσαρούχη για το ζεύγος Κατακουζηνού και ένα σχέδιό του αφιερωμένο στην Λητώ, έργα τέχνης, φωτογραφικά και γραπτά ντοκουμέντα από οικογενειακά, ιστορικά, φιλολογικά και καλλιτεχνικά γεγονότα και δημιουργούς της Γενιάς του '30 και σημειώσεις του Γιώργη Μαγγίνη. Το βιβλίο αναμνήσεων της πεζογράφου και δραματουργού για τον σύζυγό της, διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, αποτυπώνει σημαντικά επιστημονικά, φιλολογικά, καλλιτεχνικά, αλλά και ιστορικά γεγονότα από τη δεκατεία του 1930 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980).

_ «Μεταίχμιο»: Ναντιέζντα Μάντελσταμ «Ελπίδα στα χρόνια της απελπισίας» (μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου. Βιβλίο αναμνήσεων από τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ρώσου ποιητή Οσιπ Μάντελσταμ). Κούρτσιο Μαλαπάρτε «Το δέρμα» (μετάφραση Παναγιώτη Σκόνδρα. Μυθιστόρημα για τα δεινά του ιταλικού λαού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Καμίλα Λάγκμπεργκ «Η παγωμένη πριγκίπισσα» (μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη. Μυθιστόρημα).

_ «Οδός Πανός»: Φούλα Λαμπελέ «Ευρωπαίοι (1927-1938)» (πριν πεθάνει- 7/10/2010- η συγγραφέας και μεταφράστρια Φ. Λαμπελέ περιέλαβε σ' αυτό το βιβλίο δώδεκα διηγήματα οκτώ Ευρωπαίων συγγραφέων, σε δική της μετάφραση). «Πέντε Ιταλοί πεζογράφοι» (μετάφραση, σχόλια Μαρίας και Αντζελίνας Ρόδη. Πέντε διηγήματα γραμμένα το 19ο αιώνα). Τέλος να αναφέρουμε ότι το ομώνυμο περιοδικό «Οδός Πανός» που εκδίδει ο ποιητής και πεζογράφος Γιώργος Χρονάς, αφιερώνει το 151 τεύχος του στον Εντγκαρ Αλαν Πόε. Επιλογή κειμένων, μετάφραση, επιμέλεια Γιώργου Μίχαλου).

_«Δωδώνη»: Παύλος Λάμπρος «Η Αντζελα, ο διάβολος κι εγώ» (συλλογή διηγημάτων, εικονογραφημένη με έγχρωμους πίνακες της ποιήτριας και ζωγράφου Μυρτώς Βρανά). Ευγενία Φραγκουλίδη «...όταν η Αντιγόνη δεν βήχει, ακούει...» (νουβέλα).

_«Κόκκινο» (Κερεζένια Φαραί. Τ. Θ 4, 24100 Καλαμάτα, 27210-29357): Μπεατρίς Αλεμάνια «Τι θα πει "παιδί"» (όμορφο βιβλίο για παιδιά και όχι μόνον, βραβευμένο το 2010 με το βραβείο εικονογράφησης «Αντερσεν»). Συλβέν Βικτόρ «Μισέλ, το πρόβατο που δεν είχε καθόλου τύχη» (εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο).

_«Εταιρία Ικαριακών Μελετών» (ομώνυμο ιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό περιοδικό. Τεύχος 12).

_«Κωπηλάτες» (περιοδικό ποικίλης ύλης. Τεύχος 5-6).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ