ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΙΑ ΣΣΕ
Στη μάχη για να σπάσει η εργοδοτική αδιαλλαξία

Μηδενικές αυξήσεις πρότεινε ο ΣΕΒ στην Ομοσπονδία Οικοδόμων. Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου για τη μάχη της Σύμβασης

Πλατύ άνοιγμα για τις ΣΣΕ σχεδιάζει στον κλάδο και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων (φωτ. από την κινητοποίηση του Σαββάτου)
Πλατύ άνοιγμα για τις ΣΣΕ σχεδιάζει στον κλάδο και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων (φωτ. από την κινητοποίηση του Σαββάτου)
Να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έτσι ώστε να δοθεί δυναμική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, η οποία αξιοποιεί στο έπακρο τη νομοθετική κάλυψη και όλα τα εργαλεία που της παρέχει και η κυβέρνηση και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, με στόχο να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε τόσο από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου με συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και από τη χτεσινή συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας με το ΣΕΒ, για το θέμα της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χτες, ο ΣΕΒ πρότεινε μηδενικές αυξήσεις, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις 6 κλαδικές ΣΣΕ που υπογράφει με την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, ενώ, όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της, «δεν παίρνει υπόψη και δε συζητάει ούτε το 1,7% της ΕΓΣΣΕ». Και τονίζει: «Αυτός είναι ο στόχος τους: Να απαλλαγούν από κάθε νομική και συμβατική προστασία των εργαζομένων. Θέλουν εργάτες χωρίς δικαιώματα, αναλώσιμα υλικά για να αυγατίζουν τα κέρδη τους».

Η Ομοσπονδία, ταυτόχρονα, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και όλες τις δυνάμεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν για την ισχυροποίηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και τονίζει: «Να δώσουμε μαχητική απάντηση στον ψευτοτσαμπουκά του ΣΕΒ, στην άρνηση να υπογράψει ΣΣΕ. Να τον υποχρεώσουμε με το συνεχή και αταλάντευτο αγώνα μας σε υποχώρηση, στην υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ».

Σύσκεψη σε Τύπο - Χαρτί

Στο μεταξύ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, με εργαζόμενους και στελέχη του κλάδου, για την κλιμάκωση της πάλης και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη οργάνωσης στο χώρο δουλειάς, σε σωματειακές επιτροπές, σε συσπείρωση γύρω από το σωματείο. «Απαιτείται», τονίστηκε χαρακτηριστικά, «πρωτοπόρα δουλειά από τα σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τον κάθε πρωτοπόρο εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η ανάγκη, ιδιαίτερα στον κλάδο, η μάχη της 48ωρης απεργίας, να πάρει και τα χαρακτηριστικά της μάχης για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ετσι, θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συζητήσεις σε όλα τα μεγάλα «μαγαζιά» στο χώρο των λιθογράφων. Στα πρακτορεία θα γίνουν γενικές συνελεύσεις, με αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και κλιμάκωση της πάλης. Αντίστοιχη δουλειά θα γίνει και σε SOFTEX και ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ. Στόχος είναι μέχρι τις 28 Ιούνη να έχουν ολοκληρωθεί οι Γενικές Συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις κλαδικών επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων με ανοιχτή ημερομηνία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες απεργίες

Η αποτελεσματικότητα των αγώνων μας κρίνεται και από το αν έχουν αιτήματα που απαντούν στην αντιλαϊκή πολιτική, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις

Την αντίθεσή στους στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εξ ολοκλήρου παράδοση της ΔΕΗ στα μονοπώλια εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, που χτες ξεκίνησαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ο σχεδιασμός αυτός είναι μέρος μόνο μιας σειράς μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο επιδεινώνει παραπέρα τη ζωή του συνόλου των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», με ανακοίνωσή της καλεί σε μαζική συμμετοχή και τονίζει πως «κάθε χώρος δουλειάς, ορυχείο, σταθμός παραγωγής, περιοχή διανομής, μεταφορά και γραφεία να μετατραπεί σε κέντρο αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης για να μην περάσουν τα μέτρα. Η εργατική τάξη της χώρας μας να απαιτήσει ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών». Παράλληλα, επισημαίνει πως «η αποτελεσματικότητα του αγώνα δεν εξαρτάται μόνο από το πόσες ημέρες απεργίας θα κάνουμε, από το πόσες πορείες και καταλήψεις, αλλά καθοριστικό ρόλο θα παίξει τι αιτήματα έχουμε, αν αυτά απαντάνε στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής, αν βάζουν στόχους για την πολιτική και εξουσία της δικής μας τάξης». Καταλήγοντας προβάλλει το πλαίσιο στόχων που είναι να αποσυρθεί όλο το έκτρωμα της κυβέρνησης, πάλη ενάντια στο σύνολο της ιδιωτικοποίησης, στο διαχωρισμό διανομής και μεταφοράς, στη μετοχοποίηση. ΔΕΗ και Ενέργεια λαϊκή περιουσία, ενάντια στα μέτρα που κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό σύστημα, να διεκδικήσουμε ΣΣΕ κόντρα στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας και οργανώνει συλλαλητήριο, αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Τέλος, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, λόγω της απεργίας και με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εννέα μονάδες, συνολικής ισχύος περίπου 2.500 MW. Να σημειωθεί πως επτά μονάδες περίπου 1.000 MW ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, με βάση τον προγραμματισμό της αγοράς κατά την έναρξη της απεργίας και παραμένουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ενδεικτικές, προγραμματισμένες, διακοπές ηλεκτροδότησης και ζητά περιορισμό της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα και από τις 8 έως τις 10.30 το βράδυ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ

Η ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ συγχαίρει τη δράση του ΠΑΜΕ με αφορμή τη μεγάλη απεργία της 15ης Ιούνη στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, όπως και τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Στο μήνυμά της προς την ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με τη μακρά και σκληρή πάλη των Ελλήνων εργαζόμενων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σε αυτή την πάλη έχει συμβάλει αποφασιστικά η δράση του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της δράσης του ΚΚΕ.

Δεχτείτε τους συντροφικούς χαιρετισμούς μας».

Η Ενέργεια είναι λαϊκό αγαθό

«Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ με αίτημα να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δεν μπορεί να εκφραστεί από τα τοπικά στελέχη, τους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, και τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ, καθώς και τους δήμαρχους, περιφερειάρχη κ.λπ. Επικεντρώνουν στην πώληση του 17%, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία που είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία έχουν συμφωνήσει όλοι», σημειώνει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη, ενταγμένη σε ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, Ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες κ.λπ. θα είναι κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. «Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενεργειακή απεξάρτηση, προστασία του περιβάλλοντος, ολοκληρωμένες μετεγκαταστάσεις.

Μόνο σε αυτή τη γραμμή πάλης και συσπείρωσης μπορεί ο αγώνας των εργαζομένων να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - ΝΔ - τρόικας - πλουτοκρατίας, να έχει νικηφόρα προοπτική, να αποκτήσει αλληλεγγύη των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, να φέρει ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα ανοίγοντας το δρόμο για φιλολαϊκή προοπτική», τονίζει.

Ο Θανάσης Λεκάτης απουσιάζει με άδεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ