ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα 6,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Η κυβέρνηση, για να πληρώνει κανονικά τις δόσεις της στους τραπεζίτες, έχει κηρύξει μερική στάση πληρωμών στο εσωτερικό

Στα 6,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης (Υπουργεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και Νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα) στο τέλος του Απρίλη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό αυτό αναλύεται σε 892 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων, 738 εκατ. ευρώ των ΟΤΑ, 1.721 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων, 2.542 εκατ. ευρώ των ΟΚΑ και 206 εκατ. ευρώ των λοιπών νομικών προσώπων.

Επίσης το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2011 διαμορφώθηκε στα 9.967 εκατ. ευρώ, καθώς τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 33.566 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έξοδα στα 43.538 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα - προκύπτει μετά την αφαίρεση των τόκων από τα έξοδα - ανήλθε στα 5.979 εκατ. ευρώ.

Ως κύρια πηγή δημιουργίας των ελλειμμάτων εμφανίζεται ο στενός δημόσιος τομέας (κράτος) καθώς το α' τετράμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 10.602 εκατ. ευρώ με τα έσοδα να ανέρχονται στα 15.103 εκατ. ευρώ και τα έξοδα στα 25.705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3.819 εκατ. ευρώ αφορούν την πληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι παρά τον βαρύτατο «φόρο αίματος» που πληρώνει ο ελληνικός λαός στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στη βύθιση τα κρατικά έσοδα, την υστέρηση των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με μία νέα άγρια επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σε αντίθεση με το κράτος, οι άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης εμφανίζουν πολύ πιο ισορροπημένο ισοζύγιο εσόδων - εξόδων. Στο τέλος του Απρίλη τα νομικά πρόσωπα εμφανίζουν πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία έλλειμμα 512 εκατ. ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική διάλυσης

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική υποβάθμισης και διάλυσης του ΕΛΓΑ δίνουν οι εργαζόμενοί του. Από χτες ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ το πρωί χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στον ΕΛΓΑ δρομολογούνται οι απολύσεις δεκάδων μονίμων υπαλλήλων, ενώ στο πλαίσιο του μνημονίου μπήκε μέχρι και πλαφόν 60 μετακινήσεων στον κάθε υπάλληλο για τις εκτιμήσεις των ζημιών. Ηδη, για το 2011, οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των χιλιομετρικών αποζημιώσεων και από εδώ και πέρα δεν μπορούν να κάνουν τις εκτιμήσεις των ζημιών στα χωράφια! Οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ διεκδικούν: «Τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της γεωργικής παραγωγής της χώρας μας μέσα από έναν Οργανισμό Κοινωνικού Χαρακτήρα στο πλευρό των αγροτών. Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την τροποποίηση του ν. 3943/11 και του ν. 3845/10, το ασφυκτικό πλαίσιο των οποίων ουσιαστικά οδηγεί τον Οργανισμό σε αδυναμία λειτουργίας. Την απόσυρση των ένδικων μέσων που έχει ασκήσει ο Οργανισμός ΕΛΓΑ εναντίον των αποφάσεων του ΑΣΕΠ».

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιπροσωπεία συνδικαλιστών είχε συνάντηση με τον Κ. Σκανδαλίδη, όπου έλαβε τις δέουσες υποσχέσεις και για την ουσία των αιτημάτων τους παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών είχε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Φ. Σαχινίδη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα λυθεί το θέμα των χιλιομετρικών αποζημιώσεων και για τα υπόλοιπα τους παρέπεμψε και αυτός στον υπουργό Οικονομικών...

Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Να αγωνιστούν ενάντια στην απαξίωση του ΕΛΓΑ και για τη διατήρηση της αυτονομίας και του κοινωνικού του χαρακτήρα. Να πούνε: «Οχι στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανισμών». «Οχι στις απολύσεις εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις». «Οχι στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»
Από τον Ιούλη οι αιτήσεις

Από την 1η του Ιούλη έως και τις 31 του Αυγούστου θα υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια για την «Επιχειρηματικότητα των Νέων», στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου. Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα - άλλοθι της κυβέρνησης, που υπονοεί ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τις μικρές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που ασκεί μια πολιτική εξολόθρευσής τους με τη βούλα του Μνημονίου και της ΕΕ.

Το πρόγραμμα αφορά νέους επιχειρηματίες έως 40 ετών. Προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ίδρυση και λειτουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, με ποσοστό άνω του 50%. Το ελάχιστο ύψος επένδυσης απαιτείται να είναι τα 100.000 ευρώ, ενώ η προβλεπόμενη ενίσχυση είναι επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing). Η επιχορήγηση διαρκεί 5 χρόνια και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 100% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ το ανώτερο ύψος είναι οι 500.000 ευρώ έως και το 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το είδος της ενίσχυσης. Τα όρια αυτά διευρύνουν εκ των πραγμάτων την έννοια της «μικρής» και «πολύ μικρής» επιχείρησης σε βαθμό που ακυρώνουν τις σχετικές διακηρύξεις.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, υποβλήθηκαν 828 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 127.625.749,70 ευρώ. Η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 58.132.609,41 ευρώ.

ΤΟΞΙΚΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ E.COLI
Κοροϊδία με τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς

Προκλητικό εμπαιγμό αποτελεί χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση την οποία καλούνται μέχρι σήμερα 21/6 να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημίωση οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών που υπέστησαν ζημιά από το διατροφικό σκάνδαλο με το τοξικό βακτήριο E.coli στη Γερμανία. Ο Κ. Σκανδαλίδης έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις της συμφοράς και να δείξει πόσο μακριά από τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών είναι η κυβέρνησή του και επίσης πόσο υποτακτική είναι στις αρνητικές μεθοδεύσεις της Κομισιόν. Οι Ελληνες παραγωγοί όντως υπέστησαν μεγάλες ζημιές, αλλά γίνεται φανερό ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε στο ελάχιστο, όπως μεθοδεύει την καταβολή των όποιων αποζημιώσεων η ΕΕ. Το ποσό που πρόκειται να δοθεί είναι τελικά 210 εκατ. ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ, όταν μόνο στην Ισπανία εκτιμάται ότι η ζημιά ξεπερνάει τα 225 εκατ. ευρώ. Και επίσης δεν καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις ζημιών, αφού οι όποιες αποζημιώσεις αφορούν μόνο αγγούρια, τομάτες, κολοκύθια, πιπεριές, μαρούλια και αντίδια.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στα 270,5 εκατ. ευρώ ο επιπλέον φόρος

Επιπλέον φόρο 306,5 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 104.879 φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης της πέμπτης αποστολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων του οικονομικού έτους 2011.

Ειδικότερα εκκαθαρίστηκαν 574.455 φορολογικές δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 11.342,4 εκατ. ευρώ και καθαρό επιπλέον φόρο 110,5 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο αυτό, χρεωστικές ήταν 104.879 δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 3.625,7 εκατ. ευρώ και καταβολή επιπλέον φόρου 306,5 εκατ. ευρώ.

Πιστωτικές ήταν 228.597 δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 5.436,9 εκατ. ευρώ και επιστροφή φόρου 196 εκατ. ευρώ. Μηδενικές τέλος ήταν 240.979 δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 2.279,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ως σήμερα και στις πέντε αποστολές έχουν εκκαθαριστεί 2.221.078 δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 41.977,1 εκατ. ευρώ, ενώ προκύπτει καταβολή επιπλέον καθαρού φόρου ύψους 270,5 εκατ. ευρώ. Χρεωστικές ήταν 410.264 δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει καταβολή επιπλέον φόρου 1.052,9 εκατ. ευρώ, οι πιστωτικές ανήλθαν σε 882.553 με επιστροφή φόρου 782,4 εκατ. ευρώ και οι μηδενικές σε 928.261.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ