ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συναινετική παράδοση της Υγείας στο κέρδος από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Με τη συναίνεση της ΝΔ προχωρά η κυβέρνηση στην ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, το ξετίναγμα των ασφαλιστικών ταμείων και τα άγρια χαράτσια στα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης.

Τα παραπάνω διαφάνηκαν καθαρά χτες απ' τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, και του υπευθύνου του τομέα Υγείας της ΝΔ, Θ. Γιαννόπουλου, στο συνέδριο που οργάνωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με θέμα το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας επέμενε στις άγριες περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ το 2011 στον τομέα της Υγείας, λέγοντας ότι είναι αμετακίνητος απ' το στόχο αυτό και ότι την 1η Ιούλη 2011 θα ανακοινώσει το οριστικό σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Απ' τις συγχωνεύσεις θα προκύψει μια πρόσθετη «εξοικονόμηση» πόρων «κατά 150 εκατ. ευρώ» που θα ενταχθούν στο λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είπε ο Α. Λοβέρδος. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μια γενίκευση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας χαρακτηρίζοντας ύψιστο εθνικό στόχο τη μείωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος αποτελεί συνολικά το φρένο για την ανάπτυξη και είναι ο καλός αγωγός της σπατάλης.

Απ' τη μεριά του ο Θ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο υπουργός Υγείας παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιες συμπίπτει ενώ σε ορισμένες διαφωνεί. Οι περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ, πρόσθεσε, μπορούν να επιτευχθούν γιατί το 40% των δαπανών Υγείας είναι περιττές, όπως έλεγε παλιότερα ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος. Οσον αφορά στις συγχωνεύσεις ο Θ. Γιαννόπουλος είπε ευθέως ότι κάποια μικρά νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών και το «Αγία Ελένη», πρέπει να κλείσουν και να αλλάξουν χρήση, ενώ διαφοροποιήθηκε στο ζήτημα των συγχωνεύσεων κλινικών. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συγχωνευτούν κλινικές αλλά άλλες υπηρεσίες, όπως η εστίαση, τα πλυντήρια και η αποστείρωση. Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να κλείνουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων το μεσημέρι και οι εφημερίες να αντιμετωπίζονται από ένα κεντρικό εργαστήριο. Τέλος, ο Θ. Γιαννόπουλος τάχτηκε υπέρ της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων και της δημιουργίας αλληλόχρεων λογαριασμών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να πληρώνονται - μέσω αυτών - οι προμηθευτές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε τις «εξοικονομήσεις της συνολικής δαπάνης απ' τα μέτρα του μνημονίου για το 2011», απ' όπου προκύπτουν άγριες περικοπές στις παροχές και αιματηρές πληρωμές για τους ασθενείς.

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσίασε είναι τα εξής:

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα χάσουν 460,6 εκατ. ευρώ απ' τις περικοπές των μισθών, ενώ απ' τις συνταξιοδοτήσεις (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις) τα νοσοκομεία «θα γλιτώσουν» 46,6 εκατ. ευρώ.

Θα μειωθεί ο όγκος της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία κατά 59,5 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων «θα κόψει» άλλα 17,7 εκατ. ευρώ.

Με την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων - με χίλια και πλέον φάρμακα που δεν καλύπτονται απ' τα Ταμεία - οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 132 εκατ. ευρώ. Αλλα 20,9 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι ασθενείς για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν 46,6 εκατ. ευρώ, ενώ απ' την αύξηση από 3 σε 5 ευρώ των εισιτηρίων οι άρρωστοι θα επιβαρυνθούν κατά 12,7 εκατ. ευρώ.

Απ' την εφαρμογή του «κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (DRGs)», θα υπάρξει μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία κατά 12,5 εκατ. ευρώ. Παρότι, δηλαδή, ο νέος τρόπος τιμολόγησης των νοσηλίων θα αποτελέσει ένα ακόμα μπουρλότο στα ασφαλιστικά ταμεία, ταυτόχρονα είναι και μέσο μείωσης των παροχών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα DRGs περιλαμβάνουν 700 κατηγορίες ασθενειών και σε αυτές τις κατηγορίες θα αντιστοιχηθούν περίπου 9.000 εξετάσεις και πράξεις για όσους μπαίνουν για νοσηλεία. Επίσης, αναμένεται να κοστολογηθούν κατά τον ίδιο τρόπο και 10.000 εξετάσεις για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Και οι δύο κατηγορίες των DRGs θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά - με μια ενδιάμεση πιλοτική δοκιμή - απ' την 1.1.2012, όπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΑΣ
Νέα κινητοποίηση χτες

Με μια δυναμική κινητοποίηση, συγκέντρωση και πορεία, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), διατράνωσαν χτες την αντίθεσή τους στην επιχείρηση ξεπουλήματος των ΕΑΣ, που έχουν προγραμματίσει κυβέρνηση και τρόικα. Ετσι, χτες, οι εργαζόμενοι και από τα έξι σωματεία των ΕΑΣ (Υμηττός, Αίγιο, Ελευσίνα, Λαύριο, Μάνδρα, Κεντρικά Γραφεία), συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο του Υμηττού και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα στα κόμματα. Ταυτόχρονα, επίσης από χτες, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας απαιτώντας και την καταβολή των δεδουλευμένων ενός και πλέον μήνα.

Με το κεντρικό πανό να γράφει «Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα της ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ - Σωματεία των ΕΑΣ», οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Μπροστάρηδες στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι βρέθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι ταξικές δυνάμεις. Με πανό «Οχι στην ιδιωτικοποίηση της αμυντική βιομηχανίας - Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ», οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν το χαρακτήρα που πρέπει να πάρει ο αγώνας των εργαζομένων για να έχει αποτελέσματα.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» των ΕΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, κάλεσαν τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης και των συμμάχων και τις τρικλοποδιές που βάζει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που σήμερα εμφανίζεται λάβρος κατά των ιδιωτικοποιήσεων στα ΕΑΣ, είχε βάλει πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής απαξίωσής τους, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στο ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν τώρα τη μάχη, μέσα απ' το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για ΕΑΣ 100% στο δημόσιο, αυξήσεις στους μισθούς, να παρθούν πίσω οι μειώσεις μισθών που έγιναν με το Μνημόνιο Ι, να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για τεχνικό εξοπλισμό και επενδύσεις. Μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΑΣ έστειλε το παράρτημα των νοτιοανατολικών συνοικιών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

ΔΕΗ
Συνεχίζεται η απεργία

Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου αναδεικνύουν ότι η πάλη ενάντια στο ξεπούλημα της Επιχείρησης αφορά το σύνολο του λαού

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη απεργία στις 15 Ιούνη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη απεργία στις 15 Ιούνη
Απέργησαν και χθες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις με ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν την ανάγκη να δοθεί ενιαία αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, μέρος των οποίων είναι και η πλήρης παράδοση των πρώην ΔΕΚΟ στα μονοπώλια.

Στην ανακοίνωση τονίζουν πως «οι αποφάσεις κυβέρνησης, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ωφελούν την κερδοφορία των μονοπωλίων και θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το λαό». Από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση, το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος κατά 40% για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια «χιλιάδες εργαζόμενοι, απολυμένοι, άνεργοι να αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα. Την ίδια στιγμή, μείωσαν προκλητικά την τιμή για τους μεγάλους καταναλωτές του ρεύματος 10% έως 17%. Τα κέρδη της ΔΕΗ εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Το 2009 έφθασαν το ένα δισ. ευρώ και το 2010 τα 750 εκατομμύρια ευρώ».

Οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι η λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού είναι η Ενέργεια και συνολικά οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία. Και για να ανοίξει αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική καλούν σε κοινό μέτωπο και ενιαία δράση ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ενέργειας και για τη διεκδίκηση φθηνού ρεύματος για το λαό, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμιά διακοπή ρεύματος σε άνεργους απολυμένους. Καμιά παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών αποθεμάτων και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Πλήρη σταθερή δουλειά, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Στο μεταξύ, τις συνέπειες που έχει το ξεπούλημα της ΔΕΗ για τη λαϊκή οικογένεια ανέλαβαν να κρύψουν τα κόμματα του κεφαλαίου, εξαπολύοντας επίθεση ενάντια στους απεργούς. Ετσι, μετά το ΛΑ.Ο.Σ. που σε προχτεσινή του ανακοίνωση έλεγε ότι «κάποιοι χρειάζονται βούρδουλα», χτες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ισχυρίστηκε πως «μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, άρχισε το μαρτύριο νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας» και θύμισε ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια, τόσο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, όσο και για τις εκβιαστικές πρακτικές συνδικαλιστών».

Ετρεξαν στην «παρέα» των συμβιβασμένων

Αποκαλυπτική ήταν η στάση της παράταξης των Κινήσεων - Συσπειρώσεων - Παρεμβάσεων στο συνέδριο της ΔΟΕ, που ξεκίνησε χτες. Πρότειναν να διακοπούν οι διαδικασίες του συνεδρίου για να συμμετάσχουν οι σύνεδροι στο χτεσινό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων της συμβιβασμένης Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). «Φυσικά», η πρόταση υιοθετήθηκε και απ' τις άλλες παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Εκπαιδευτική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ). Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν στο ρόλο της ΣΕΣ στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων και τόνισαν πως η αγωνιστική διέξοδος είναι στις κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ υπογράμμισαν ότι πρέπει να οργανωθεί η 48ωρη πανελλαδική απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ