ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Γιορτή νεολαίας κόντρα στη μοιρολατρία

Σήμερα θα μιλήσει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε χτες η κόκκινη πολιτεία στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ», στη Λάρισα, όπου άνοιξε τις πύλες του το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Νέοι εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών, άνθρωποι όλων των ηλικιών ήταν εκεί για να «συναντηθούν» με τη μεγάλη γιορτή της νιότης που «πηγαίνει» κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, γιατί έχει πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού.

Οι διήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν, σήμερα, με την πολιτική ομιλία, στις 9.45 μ.μ., του Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα ξεχωριστό ήταν το αφιέρωμα στο μορφωτικό - πολιτιστικό ρεύμα των κομμουνιστών στους χώρους εξορίας και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση με θέμα «Πάλη με το ΚΚΕ για την αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι για την αλλαγή κυβέρνησης». Ακολούθησε συναυλία με τα «Υπόγεια Ρεύματα».

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούν περίπτερα για τους Νέους Εργαζόμενους, τους Αγρότες και ΕΒΕ, για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, περίπτερα του Μουσείου Αμπελακίων, του ΕΣΥΝ.

Το σημερινό πρόγραμμα στις δυο σκηνές του Φεστιβάλ στη Λάρισα περιλαμβάνει: hip - hop συγκροτήματα, αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη - συναυλία με πολιτικό τραγούδι από τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Λευτέρη Πουλιό, αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο, με αποσπάσματα από τις ταινίες του, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι. Το δικό του ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα θα έχει ο Παιδότοπος.

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Ηθική και κοινωνική ανάγκη η ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων

Τον απολογισμό του έργου του για το 2010 παρουσίασε χτες το Κέντρο

Πολλαπλές δράσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσει αυτές τις μέρες το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, που είναι την ερχόμενη Κυριακή (φωτ. από την παρουσία του Κέντρου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, πέρσι)
Πολλαπλές δράσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσει αυτές τις μέρες το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, που είναι την ερχόμενη Κυριακή (φωτ. από την παρουσία του Κέντρου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, πέρσι)
Η οικονομική κρίση, η οποία συνδέεται με μακροχρόνια ανεργία, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία και ευνοεί την εξάπλωση διαφόρων μορφών εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Τη στιγμή που η κρίση εντείνει τα προβλήματα των χρηστών και αναμένεται να αυξήσει τα αιτήματα για θεραπεία, η πολύπλευρη υποστήριξή τους μέσα από τα «στεγνά» προγράμματα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, ηθική και κοινωνική. Τα παραπάνω αποτέλεσαν τον πυρήνα της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χθες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) παρουσιάζοντας τον απολογισμό έργου για το 2010.

Παρ' όλα αυτά, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις πριμοδοτούν τα προγράμματα υποκατάστασης, που στόχο έχουν τη συντήρηση της εξάρτησης και όχι τη θεραπεία. Σχετικά με τη διαρκή πριμοδότηση των προγραμμάτων αυτών, ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, τόνισε ότι δε συνδέεται με την κρίση, αλλά «πρόκειται για κρατική επιλογή που ισχύει από το 1994 μέχρι και σήμερα». Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το κράτος δε στηρίζει επαρκώς το ΚΕΘΕΑ, παρόλο που διαθέτει τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα. (Το 2010 επιχορηγήθηκε με 23 εκατομμύρια ευρώ και κατά τη διάρκεια της χρονιάς περικόπηκε το 8%, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» παρά την εξαίρεση των οργανισμών θεραπείας από το νόμο για αναστολή των προσλήψεων).

Να σημειωθεί ότι πάνω από 200 νέοι ολοκληρώνουν κάθε χρόνο τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και εντάσσονται απεξαρτημένοι στην κοινωνία. Το 2010, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν, σε ημερήσια βάση, όλο το χρόνο στα «στεγνά» προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας, δηλαδή απείχαν από τη χρήση και βρίσκονταν μακριά από το δρόμο. Περισσότερα από 6.000 συγγενικά πρόσωπα υποστηρίχθηκαν από τα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης. Ξεπέρασαν τις 2.000 οι κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι που συμμετείχαν στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, ενώ περίπου 1.700 χρήστες στο δρόμο υποστηρίχθηκαν από τις μονάδες άμεσης πρόσβασης. 301 άτομα έλαβαν υπηρεσίες για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τον τζόγο, για τα οποία αυξάνονται τα αιτήματα για θεραπεία.

Ανεργοι, χωρίς ιατρική περίθαλψη

Μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των χρηστών που προσέγγισαν τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ το 2010 είναι:

  • Οι 6 στους 10 χρήστες ήταν άνεργοι, ενώ οι 2 στους 10 είχαν περιστασιακή και συνήθως επισφαλή εργασία. Η εργασία αποτελεί βασικό στόχο της απεξάρτησης και είναι καθοριστικός παράγοντας πρόληψης της υποτροπής.
  • Οι 7 στους 10 είναι μακροχρόνιοι χρήστες ηρωίνης, με πρόβλημα κατάχρησης που εκτείνεται πάνω από μια δεκαετία.
  • Ο ένας στους δύο δεν έχει απολυτήριο λυκείου.
  • Το 11,5% είναι άστεγοι ή διαμένουν σε προσωρινή στέγη.
  • Τέσσερις στους δέκα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ σχεδόν οι μισοί ενδοφλέβιοι χρήστες έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C. Οι περικοπές στο σύστημα δημόσιας υγείας έχουν ήδη καταστήσει δυσκολότερες τις παραπομπές εξαρτημένων από το ΚΕΘΕΑ για ιατρικές εξετάσεις. Η μη έγκαιρη διάγνωση και ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, είτε οι χρήστες βρίσκονται στο δρόμο είτε σε θεραπεία, επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία τους και καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.
Γκρεμίζοντας ακόμη και την απάνθρωπη λογική του «κόστους»

Στο όνομα του «υψηλού κόστους» και της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση προχωράει στη συρρίκνωση και αποδυνάμωση ακόμη και αυτών των υπαρχόντων δομών που στοχεύουν στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Στόχος της - μπροστά και στην απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει - είναι να πετύχει τον κοινωνικό έλεγχο σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού και να δημιουργήσει επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες για το σύστημα.

Ομως και αυτό το ιδεολόγημα καταρρίπτεται, καθώς «η παραμονή των εξαρτημένων στη χρήση, είτε αναλυθεί με οικονομικούς είτε με κοινωνικούς όρους, έχει μεγαλύτερο κόστος», όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, αναφερόμενοι σε συμπεράσματα διεθνών εργασιών. Εξήγησαν ότι η παραμονή των εξαρτημένων στη χρήση συνεπάγεται: Αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας και προνοιακών δομών (3 φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό), αυξημένο κόστος δίωξης και ποινικής δικαιοσύνης, αυξημένα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης παιδιών, πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και εξάπλωσης της χρήσης ουσιών.

«Αντίθετα, η απεξάρτηση και η επανένταξη στην κοινωνία οδηγούν σε μείωση των παραπάνω δεικτών. Με κάθε ευρώ που δίνεται στη θεραπεία εξοικονομούνται μέχρι και 23 ευρώ από τη μείωση των επιπτώσεων της εξάρτησης στην κοινωνία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

Θέλω ζωή, όχι επιβίωση

«Θέλω δουλειά και όχι νταραβέρι. Θέλω ένσημα και να πληρώνομαι κανονικά. Να μην είμαι στο δρόμο. Να ικανοποιώ τις ανάγκες μου. Δε θέλω να επιβιώνω, θέλω να ζω». Η χθεσινή συνέντευξη έκλεισε με τον Γιάννη και μαζί του τον Βαλάντη και την Φαίη. Και οι τρεις ολοκληρώνουν το πρόγραμμα απεξάρτησης, αποτυπώνοντας με την αμεσότητα και την αλήθεια τους την πλήρη απουσία μέτρων για την κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων που ολοκληρώνουν την απεξάρτηση, αλλά και την ασυδοσία των εργοδοτών που καταπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα. «Δουλεύω λάντζα κουζίνας, παίρνω 500 ευρώ, μένω μόνος μου, δυσκολεύομαι να πληρώσω το νοίκι, το αφεντικό δε σηκώνει κουβέντα, "άμα σ' αρέσει, αλλιώς θα βρω άλλον" λέει. Αισθάνομαι στάσιμος, δεν μπορώ να εξελιχθώ σαν άνθρωπος. Δε θα το βάλω κάτω όμως», αναφέρει ο Βαλάντης, ενώ η Φαίη ψάχνει για δουλειά «στέλνω δεκάδες βιογραφικά. Πώς θα ζήσω με 400 ευρώ από το ταμείο ανεργίας;».

Απαιτείται ενιαίος πανελλαδικός φορέας πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, σε συζήτηση νομοθετικής πρότασης για τα Κέντρα Πρόληψης

Κατηγορηματικό ΟΧΙ χθες από το ΚΚΕ, στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, με τον εισηγητή του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, να κάνει λόγο για μία πρόταση που ...αποφεύγει να τοποθετηθεί για την ουσία του θέματος, που δεν είναι άλλη από το περιεχόμενο της πρόληψης.

Η πρόταση νόμου που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον τίτλο «Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κέντρων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών». Μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου προβλέπει τη δημιουργία εποπτικών οργανισμών Δημοσίου Δικαίου σε κάθε «Καλλικρατική» περιφέρεια που θα επιβλέπουν τη λειτουργία των υποδομών και των κέντρων πρόληψης. Να σημειωθεί ότι κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική η πρόταση νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, όπως και κάθε πρόταση νόμου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ν. Παπακωνσταντίνου, η πρόταση νόμου «προσπερνά εκκωφαντικά τα ζητήματα του περιεχομένου της πρόληψης, σωπαίνει για τη συνάφεια της πρόληψης με την απεξάρτηση και την επανένταξη, στέκεται καιροσκοπικά και οπορτουνιστικά στο ζήτημα της πλήρους κρατικής χρηματοδότησης. Αντιδιαστέλλει και προτείνει το 50% να είναι κρατική επιχορήγηση. Αυτό και αν δεν είναι νεοφιλελεύθερη λογική. Διευρύνει το πεδίο δράσης των χορηγών και των φιλάνθρωπων, όταν τους αποδίδει ρόλο στη χρηματοδότηση της προληπτικής δραστηριότητας». Επιπλέον σημείωσε ότι «αποφεύγει να σχολιάσει τα κυρίαρχα δόγματα της ευρωενωσιακής ναρκωκουλτούρας και της κυβερνητικής πολιτικής, ίσως γιατί θέλει σιωπηλά και χαμηλόφωνα να συμμορφώνεται με αυτά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι σήμερα «αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προώθηση με μεθοδικότητα μιας αντιαπαγορευτικής φιλοσοφίας στο θέμα της ναρκω-εξάρτησης, ώστε να αξιοποιείται αποτελεσματικά η ναρκω-εξάρτηση σαν εργαλείο κοινωνικού ελέγχου, κοινωνικής καταστολής, σύνθλιψης, κατακερματισμού και εξουθένωσης των ανθρώπινων υπάρξεων, ιδιαίτερα των νέων, ώστε να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν». Αναφέρθηκε και στην «προώθηση των υποκατάστατων για να συντηρείται το πρόβλημα και να διαμορφωθούν λειτουργικοί και οργανωτικοί όροι για την ανάπτυξη επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας».

Τέλος, ο Ν. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε: «Λέμε "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά. Αρνούμαστε τον παραπλανητικό διαχωρισμό σε μαλακά και σκληρά ναρκωτικά». Επίσης, σημείωσε ότι «διαφωνούμε στο διαχωρισμό, την αντιπαράθεση, την αντιδιαστολή, τον κατακερματισμό της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης». Καταλήγοντας σε συγκεκριμένη πρόταση, ζήτησε «τη δημιουργία ενιαίου πανελλαδικού δικτύου δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης χαρακτήρισε «παρωχημένο» τον κεντρικό σχεδιασμό σε θέματα πρόληψης των ναρκωτικών, αναφέροντας ότι ως κυβέρνηση «ερχόμαστε και δημιουργούμε τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας».

Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Με αφορμή την «Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών», οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ σε 4ωρη στάση εργασίας. Στις 11 π.μ., θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας απαντήσεις για όσα διαρρέονται στον Τύπο περί κλεισίματος ή συγχώνευσης του ΟΚΑΝΑ, που θα οδηγήσει και σε συρρίκνωση των δομών πρόληψης με βάση το νομικό πλαίσιο που ορίζει την αλληλεξάρτησή τους με τον ΟΚΑΝΑ.

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνουν τα παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σε Λιβαδειά, Κέρκυρα, Χανιά.

Πλατύ άνοιγμα στις γειτονιές της πόλης διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Συκεών, Ευόσμου - Κορδελιού και τους Συλλόγους Γυναικών Τούμπας, Καλαμαριάς, «Πανδημοκρατικού». Απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα αντίστασης απέναντι στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που καλούν το λαό να θυσιάσει ουσιαστικά τη ζωή του και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης, υποβάθμισης της πρόληψης, πριμοδότησης των υποκατάστατων και αποποινικοποίησης των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζει εξορμήσεις την Κυριακή 26 Ιούνη:

Με τη Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, στις 7 μ.μ., με αφετηρία το πρώην Δημαρχείο Πολίχνης. Με τη Λαϊκή Επιτροπή Συκεών, στις 7 μ.μ., με αφετηρία το πρώην Δημαρχείο Συκεών. Με τη Λαϊκή Επιτροπή Ευόσμου - Κορδελιού, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου.

Τη Δευτέρα 27 Ιούνη:

Με τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ναυαρίνου. Με το Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς, στις 7 μ.μ., στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς. Με το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Τούμπας, στις 7 μ.μ., στα στέκια της Λαμπράκη.

Πολιτιστικές και άλλες δράσεις

Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ΚΕΘΕΑ, ενώ αύριο τα μέλη και το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ θα βρίσκονται στο Σύνταγμα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, σε ένα φεστιβάλ ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για όλες τις μορφές εθισμού.

Αύριο, Σάββατο, στις 9 το βράδυ, η μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» του ΨΝΑ πραγματοποιεί συναυλία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και την Κυριακή, 26 Ιούνη, θεατρική παράσταση και συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Ιερά Οδός και Δαρδανελίων), στις 9 το βράδυ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τους εργάτες στο εργοστάσιο «Πλαίσιο»

Προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Κλάδων - Μαθητείας της ΚΝΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στο πλευρό των εργατών της επιχείρησης κουφωμάτων «ΠΛΑΙΣΙΟ» στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, που νυχθημερόν περιφρουρούν το εργοστάσιο και τα εμπορεύματα για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν οι εργοδότες, βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης νεολαίοι της ΚΝΕ και εργαζόμενοι άλλων εργοστασίων που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα. Συμμετείχαν στην προφεστιβαλική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Κλάδων - Μαθητείας της ΚΝΕ, που κορυφώθηκε με λαϊκό γλέντι στην είσοδο του εργοστασίου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. «Εδώ στην παραγωγική διαδικασία, στη σύγκρουση με την εργοδοσία, κρύβεται η μεγαλύτερη αλήθεια, από όλα τα δελτία ειδήσεων, από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των μεγαλοεπιχειρηματιών που μας έχουν γανιάσει το κεφάλι. Το ΠΛΑΙΣΙΟ ήταν ένα εργοστάσιο παραγωγικό και κερδοφόρο, που προτίμησαν να το κλείσουν, να μαζέψουν τα κέρδη τους και να τα επενδύσουν κάπου που θα τους αποφέρουν περισσότερα και μεγαλύτερα κέρδη, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή κλείνουν μια σειρά από εργοστάσια, όχι επειδή δεν χρειάζονται, ούτε επειδή είναι υψηλοί οι μισθοί, αλλά επειδή δεν είναι όσο κερδοφόρα θέλουν οι καπιταλιστές», σημείωσε.

Και κάλεσε τους εργαζόμενους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών.

Μαθητικά Φεστιβάλ σε άλλες δέκα πόλεις

Σήμερα ξεκινάει το διήμερο της Πάτρας

Συνεχίζεται το πλήθος των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «στο δρόμο της ανατροπής για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει». Ενα ξεχωριστό διήμερο Φεστιβάλ για μαθητές έχουν ετοιμάσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πάτρα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο 25 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο παλιό Αρσάκειο και θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ.

Σήμερα, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα προηγηθεί ποδηλατοδρομία από μαθητές στο κέντρο της πόλης, ενώ από τις 7.30 και μετά, στο παλιό Αρσάκειο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδοχικά: Εκδήλωση για τον αθλητισμό, μουσικοθεατρική παράσταση ενάντια στα ναρκωτικά, συναυλία από νεανικά συγκροτήματα, συναυλία από τους «Τοτέμ».

Αντίστοιχα, αύριο Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρική παράσταση για το σχολείο των αναγκών μας, ομιλία από τον Γιώργο Τάτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα, συναυλία από τα «Υπόγεια Ρεύματα».

Σε άλλες πόλεις

Μαθητικά Φεστιβάλ είναι επίσης προγραμματισμένα:

Σήμερα, Παρασκευή: Κιλκίς (πλατεία Ειρήνης), Φλώρινα (Κανόνια, στις 8 μ.μ.), Κομοτηνή (κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ., ομιλήτρια η Γεωργία Πύθουλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ).

Αύριο Σάββατο: Αγιος Δημήτριος (Μπραχάμι), Πύργος (κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ., ομιλητής ο Γιάννης Τεφάνης, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ), Κεφαλονιά (Αργοστόλι, πάρκο Νάπιερ, στις 7.30 μ.μ., ομιλήτρια η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ), Πτολεμαΐδα (κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., ομιλητής ο Μάριος Τσελές, γραμματέας του ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ), Αλεξανδρούπολη (πάρκο Εθνικής Αντίστασης, στις 7.30 μ.μ., ομιλητής ο Γιάννης Χιώνης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ).

Κυριακή 26 Ιούνη: Κοζάνη (κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., ομιλητής ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ).

Για τον Κομματικό Τύπο

Οι ΟΒ Εργαζομένων στα ΜΜΕ, ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθήνας και ΕΜΠΟ Παντείου της ΚΝΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 26 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος - γιατί η αλήθεια γράφεται με κόκκινο». Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, έναντι Πλατείας Κολιάτσου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ